Uzun tüylü kedi cinsleri, evde beslemeye uygun uzun tüylü afacanlar hakkında yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. İşte en uzun tüylü kedi cinsi!

Kediler; sevimli görünüşleri ile birlikte, bizlerle kurdukları şahane diyalog ve duygusal yakınlıklarıyla da canımız ciğerimiz kadar kıymetlidirler. Her ne kadar masum oluşları, keskin zeka ve müthiş kavrama kabiliyetleri ile gönlümüzü fethetseler de, kabul edelim ki aşık olduğumuz belki de ilk izlenim onların puf puf görüntülerinde saklı. İsterseniz şimdi battaniye ile post olmak arasında kararsız kalmış kedilerden bahsedelim.

Uzun Tüylü Kedi Cinsleri

Kedilerin cinsleri birbirinden çok farklı olduğu için bazılarının tüyleri çok uzun olurken, bazısının tüyleri de çok kısadır. Bu özelliklere tamamen kendi cinslerine ve ırklarına göre değişim gösterir. Uzun tüylü kedilerin sadece vücudunda değil; patisinin altında, burun ve kulak bölgesinin içinde bile tüyleri vardır 😻 Bu yazımızda sizlere pofuduk uzun tüylü kedi cinslerini tanıtacağız.

1. Ankara Kedisi: En Uzun Tüylü Kedi Cinsi

Ankara Kedisi
Ankara Kedisi

Yüzyıllar boyunca İç Anadolu’da hüküm sürmüş olan Ankara Kedilerinin tarihi epey eski, hatta “evvel zaman içinde, kalbur saman içinde” gibi masallara konu olacak kadar eski dönemlere dayanıyor. Zira öyle ki; kökenlerine ve hangi ırktan türediklerine dair kesin bir bilgi de yok. Ancak en kuvvetli rivayet ve kanı, Ankara kedilerinin Orta Asyalı bir kedi olan vahşi Pallas Kedisinin akrabası olduğu yönünde.

Uzun, dengeli, ince ve sağlıklı bir görüntüye sahip olan Ankara Kedisi; tam anlamıyla beyazdan daha da beyaz bir pamuk gibidir. En belirgin ve bin bir gece masallarından fırlayıp gelmiş bir prens ya da prenses işvesinde olan bu büyüleyici güzellikteki yavrular; uzun ve beyaz tüyleriyle tanınıp tüm dünyaca ün kazanmışlardır. Tüylerle çevrili şekilli kulaklarının içinde hafif pembelik gözlemlenir. Altın oranın adeta bir kanıtı olan oval ve muntazam gözleri mavi, yeşil ya da kehribar renklerinde görülebileceği gibi, bazen de tıpkı Van Kedilerini taklit edercesine gözlerinin biri mavi, diğeri yeşil de olabilir. Küçük burnunun ucu fındık gibidir.

Ağzı ve küçük çenesi, bir lokmada yemek için birer çerez çeşidi adeta. İlk bakışta sırım gibi bacakları ve normalden fazla uzun bıyıklarını fark etmemeniz mümkün değil. Çünkü fazlaca belirgin bıyıkları, esasında koku alabilme yetilerinin çok gelişmiş olduğunu gösteriyor. Mini mini patileri ise sempatik bedendeki son tatlı detay. Vahşi bir kedinin soyundan geldiği düşünülse de, Ankara Kedilerinin tam aksine fazlasıyla sevecen, sıcakkanlı ve tüm canlılarla gayet iyi anlaşabilen bir kedi türü olduklarını söylemeden geçemeyeceğim.

2. İran Kedisi

İran Kedisi
İran Kedisi

Fars İmparatorluğunun egemenliğini sürdürdüğü dönemde ortaya çıktığı bilinen İran (Fars) kedileri inanılmaz tatlı kediler kategorisinde başı çekiyor. Yüzyıllardır varlıklarıyla hemhal olunan İran Kedisi, 1900 yılında İngiltere kraliçesinin de kıymetlisi olmayı başarmıştır. Bu da statü atlayıp, şöhret basamaklarını tırmanma yolunda büyük bir atılım yapmasına vesile olmuştur.

Günümüzde de her yaştan insanın hayranlık beslediği bu sevimli peluş oyuncak, hayatınızın mutluluk kaynağı olacak. Epey uzun tüyleri, pırıl pırıldır ve oldukça hacimli bir yapıdadır. Minik kulakları, oval yapılı yemyeşil gözleri ve varla yok arasındaki ufacık burnu ile bu tatlılık karşısında aklınızı kaçırabilirsiniz. Gözleri bazen kahverengi ya da duman renginde olabileceği gibi, koyun kürkü gibi olan gür tüyleri de sarı, gri, gri- beyaz, sarı-krem gibi renk çeşitliliğinde görülebilir.

Geniş yüz ve vücut hatlarıyla birleşen yumuşak kürkü, onun olduğundan daha da tombiş ve sevimli bir hale bürünmesine neden olur. Dolgun patileri güzelliğini tamamlamasını sağlar ve o zaten her ayrıntısıyla tam bir assolisttir. Evcil uzun tüylü kediler konu edinildiğinde, Ankara kedisi ile feci şekilde yarışır.

Oyun oynamak için deliren ama aynı zamanda yapısında bulunan tembellik genlerinin etkisiyle normale oranla daha sakin olan ruhu, karakterini bizlerin gözünde vazgeçilmez kılan en belirgin unsurdur. Hem uslu, hem akıllı hem de yaramazlık yapmaksızın oyun oynamayı çok iyi becerebilen İran kedileri, “best” kedilerden.

3. Maine Coon

Maine Coon
Maine Coon

Uzun yoldan dönen Amerika gemici mürettebatı tarafından, Amerika’ya bağlı Maine kentinde ortaya çıkarılmış olan Maine Coon kedilerinin tarihçelerine dair hep kesin olmayan varsayımlar mevcuttur. Bir rivayete göre atalarının vaşak olduğu söylenirken,  biyolojik olarak aykırılığı kesin olan bir başka rivayete göre de rakunların akrabaları olduklarına ilişkin söylentiler vardır. Her ne şekilde ve hangi ırktan üremiş olurlarsa olsunlar, Maine Coon kedilerinin çok farklı kedi türünden oldukları yadsınamaz bir hakikat.

Çeşitli desen ve renkleriyle uzun tüyleri, görkemli bir ihtişama sahip olmalarını sağlar. Daha çok gri ve grinin tonlarının harmanlandığı tüyleri saçaklı ve haddinden fazla gürdür. Kaslı ve atletik kıvrımlarda olan vücudunun profesyonel bir sporcudan aşağı kalır yanı yoktur. Parlak tülü andıran tüyleri onun bakımını biraz zorlaştırıp zahmetli bir hale getirse de, bu güzellik için çekilmeyecek dert değil. Maine Coon kedisinde; kulak, göz, burun ve diğer yüz detaylarıyla klasik kedi ölçülerinin hakimiyeti aşikardır.

Aktif, fazlaca girişken ve konuşkan bir miyavlama ustası olan Maine Coon Kedisi’nin sesini dinlemeye doyamazsınız. Tıpkı onun şahane tüylerini izlemeye doyamadığınız gibi. Hareketli yapısına bir de hassas avcılık kabiliyeti eklenince, birazcık heyecanlı günler sizi bekliyor olabilir. Ama “nerede hareket orada bereket” demiş büyüklerimiz. Siz de bu kıpırdak patili sayesinde spor yapmanıza gerek kalmadan form tutmuş olursunuz, fena mı? 😹

4. Norveç Orman Kedisi

Norveç Orman Kedisi
Norveç Orman Kedisi

Yakın sayılabilecek bir tarihsel dönemde ortaya çıkmış olan Norveç Orman Kedisi, adından da anlaşılabileceği gibi, kış kedisidir. Yani kış soğuklarında eksi derecelerde dahi bulunsa, yaratılışı gereği üşümek nedir bilmez. Sizin için de Norveç Orman Kedisi’nden daha işlevsel bir battaniye olabileceğini sanmıyoruz.

Norveç Orman Kedisinin belirgin kaslı ve büyük eklemli vücudunun etkinliği sayesinde atik bir yapıya sahip olduğu da ortadadır. Üçlü renklerde de görülebilen tüyleri, kahverengi-krem-sarı ton entegrasyonuyla karşımıza çıkar.

Minik yüzünü çevreleyen tüylerin daha uzun, diğer bölgelerindeki tüylerin ise yer yer daha kısa ve farklı boylarda olduğunu hemencecik fark edersiniz. Büyük kulaklarının devamında hafif öne doğru çıkık olan alın yapısı gözlerinin üstünü biraz kapatır. Ama buna rağmen o cam gibi yeşil gözler, büyüleyiciliğinden bir şey kaybetmez.

Meraklı bir gözlemci, doyumsuz bir kaşif ve hamarat bir avcıdır. Tüm huyları mükemmel bir şekilde Norveç Orman Kedisi‘nde toplanmıştır. Arkadaş canlısı minik dostumuz, her şeye sevgi dolu yaklaşır ve kırıcı hareketlerin onda vuku bulması asla beklenemez. Son derece halim selim ve mümtaz bir şahsiyettir.

5. Ragdoll Kedisi

Ragdoll
Ragdoll

Birçok iddia ve skandala varacak duyumların başrolü olan Ragdoll Kedisi, yıllar boyunca California’da üretimleri sağlanıp sanki o ülkenin tekelindeymiş gibi başka yörelerde bulunmayan bir kedi türüydü. İddia şu ki; Ragdoll Kedilerinin laboratuvar alanındaki üretiminde insan ve kedi genlerinin birleşimi bulunduğu söz konusudur. Bunun bir bilimsel kanıtı mevcut değildir tabii ki. Bunu düşündürecek bir belirti de delil olarak sunulamaz zaten. 1993 yılında tüm derneklere karşı “ben de varım!” diyen masum melek, Siyam kedisine benzeyen yüzü ile dikkat çeker.

7 kiloya kadar çıkabilen iriliğiyle Ragdoll Kedisine tüylerinin de çokça ağırlık kattığından eminim. Hatta kilosunun yarısı kadarının da tüyleri olduğunu düşünüyorum. Bu yumuşacık melek, kusursuz güzellikte tüyleriyle baş döndürücü havalı bir arkadaşımız. Kuyruğu, yüzü, boynu ve bacaklarında koyu renklerin hakim olması tüm çeşitlerinde değişmez kuraldır. Ayrıca Ragdoll Kedilerinin tüylerinin koyulaştığı yerlerdeki daha uzun tüylerin bulunması da özgün niteliklerinden.

Bedeninin hemen hemen geneline yayılmış olan pofuduk tüylerin aksine yüzünü çevreleyen hattı, koyu kahverengi renkli tüylerden oluşur. Ragdoll Kedisi’nin karakteristik, büyüleyici bakışlar atan maviş gözleri boncuk boncuk parıldar. Sevme ve sevilmeye aşırı derece düşkün olan Ragdoll Kedisi, insancıl yaklaşımıyla sizi de kendisine meftun etmeye niyetli.

Öyle samimi bir kişiliktir ki, Ragdoll Kedisi’ni hiç bırakmasanız saatlerce kucağınızda mayışmış bir şekilde kalabilir. Masaj niteliğinde dokunuşlarınız onu mest eder. Zeka ve dikkat gerektiren oyunları da hemen kavrayan, akıllı bir tür olan Ragdoll Kedisiher ortama uyum sağlayabilen uslu bir çocuktur.

6. Himalayan Kedisi

Himalayan Kedisi
Himalayan Kedisi

Tüylerinin renk ve dokusu Himalaya tavşanlarına fazlasıyla benzediği için Himalayan ismini alan lokmalık tatlımız, hem gözlere hem gönüllere mükemmel bir estetik zarafet şöleni sunar. Siyam kedisi ile İran kedisinin çocukları olarak dünyaya gelen Himalayan Kedisi, yakın tarihte yeni bir tür olarak kabul edilip popülasyon elde etmiştir.

Hafif eğik mutedil kulakları orantısal olarak gayet iyi görünür. İri yuvarlak gözleri genelde mavi ya da ela tonlarındadır. Kaydırak gibi minik burnu, sanki bir estetik harikası gibi muntazamdır. Ağzı ve çenesi küçük, ama yüzü oldukça dolgun ve boynuyla birlikte sağlam duruşludur. Yüzünün devamındaki göğsüne kadar devam eden tüyleri, onu birazcık sakallı dede modunda göreceğiniz anlamına gelir. Uzun gövdeli, kısa bacaklı Himalayan Kedileri; gözünüze şişman görünebilir. Fakat aslında 5 kg civarında olduklarını göz önünde bulundurursak, ideal kiloda olduklarını anlayabiliriz.

Fena halde havalı takılan Himalayan kedilerine “ağır abi” ya da “mahallemizin ablası” gibi lakaplar çok yakışacaktır. Çılgınca veya yüksek aktivite gerektiren oyunlar oynadıkları pek görülmüş iş değildir. Himalayan kedileri; daha yavaş, sakin ve kısa süreli oyunların oyuncularıdırlar. Genel yapıları da ağırbaşlı ve sessiz olduğundan onlar, kendi halinde vakit geçiren zahmetsiz hayat arkadaşlarımızdır. Böyle bir hayat arkadaşına kim hayır diyebilir ki?

7. Birman Kedisi

Birman
Birman

1919 yılında Fransa’da ortaya çıkan Birman Kedisi, o dönemlerde kutsal kedi olarak kabul edilmiştir. Evde yaşama yatkınlıklarının fark edilmesi gecikmemiş ve zaman içerisinde insanların birbirlerine vermeyi tercih ettikleri sevimli bir hediye haline gelmiştir. Kulakları keskin bir bitişe sahip olduğu için vahşi bir kedi ırkıymış gibi görünüyor olsa da, atalarının bir tarafının Siyam kedisi olması, Birman Kedisi’nin de ılımlı olduğunu en başından bize ispat ediyor.

Büyüdükçe tüy renkleri ve desenleri daha da belirginlik kazanan Birman Kedilerinin yüzleri, tıpkı Siyam Kedileri gibi koyu renklidir. Ama Siyam Kedileri kadar yaygın bir koyu renk hakim değildir; daha ziyade burunlarını içine alan bir koyulaşma söz konusudur. İri gözleri ve küçük burunları ile kibar bir suratları vardır. Genel anlamda; kulak, burun, kuyruk ve patilerinin alt kısımları koyu kahverengi tonlarındadır. Diğer bölgeleri, kendi içlerinde farklılıklar gösterse de daha çok krem rengi tüylerle kaplıdır. Ah o tüyler! Upuzun ve mis gibi görünür 😻

Birman Kedileri; nazik, terbiyeli ve laftan sözden anlayan, bir tanecik harikulade dostlarımızdır. Herkesle kolayca duygusal yakınlık kurabilir. Bir ortamda ona zarar verebileceğini hissettiği bir durum yoksa her şeyle dost olabilir. Yakınlık kurmada sorun yaşamasa da, duygusal bağ kurmada epeyce seçici davranır. Birman Kedileri; sadece sahiplerine sıkı sıkıya bağlanır. Ne kadar da vefalılar değil mi?

8. Somali Kedisi

Somali Kedisi
Somali Kedisi

1871 yılında ortaya çıkan Somali Kedisi‘nin hangi ırktan türediği, hala bir netlik kazanmış değil. Günümüzdeki araştırmalara ve bilimsel çalışmaların sonuçlarına baktığımızda, genetik araştırmaların bize söylediği, köklerinin dayandığı ırkın Güney Asya bölgesinde yaşamış olma ihtimalidir.

Somali Kedisi, kafasıyla muazzam bir uyum içerisindeki orta halli kulakları ile müthiş görünür. Üçgen yüzü, çene yapısına doğru çıkıntılı bir hal alır. Göz altları, burun ve alın çevresinde dik çizgili tüyleri ve kendine has sevimliliğiyle çok tatlı görünür. Patileri küçük ve tatlı, aynı zamanda dolgundur. Kuyruğu ise uzun, kalın bolca tüylü sunumuyla başlı başına hayranlık sebebi. Somali Kedisi, tamamen uzun tüylü bir vücuda sahip değildir. Özellikle boyun, göğüs, karın ve kuyruk bölgeleri olmak üzere kısmi bir uzun tüylü kedi özelliğini taşıyor.

Açıkçası bir hayli afacan olduğunu söylemezsem sizi kandırmış olurum. Hatta hiperaktivitenin baskın oranda görüldüğü Somali kedilerinin birçok kedi dostumuza nazaran daha yaramaz olduklarını söylesek, hiç de ileriye gitmiş olmayız. Aslında bu özellikleri onların avcılık duyularından ve fazlaca meraklı olmalarından kaynaklı.

Yeni şeyler keşfetmek, yeni oyunlar öğrenmek ve ritmik her şey ona inanılmaz cazip geldiği için, o da yerinde duramayan bir afacana dönüşüveriyor. Ancak çok zeki olmaları ve güçlü hafızaları nedeniyle, Somali kedilerine kapı açmayı, çekmece kapamayı ve daha diğer benzeri şeyleri öğretirseniz, o bu durumu oyuna çevirir; siz de işleriniz için kendinize bir yardımcı bulmuş olursunuz.

9. Sibirya Kedisi

Sibirya Orman Kedisi
Sibirya Orman Kedisi

Sibirya Kedisi; enine ve boyuna cüssesiyle haşmetlimiz diye biat etmek isteyeceğimiz çekici bir kedi. Şaka bir yana, sadece çok az bir şekilde yüz ve çene kısmının belirginliği olan bu tüy deposu afacan, heybetini kocaman tüylerine borçlu. Rus bir kedi olduğu bilinen Sibirya Orman Kedisi, meşhurtüylerinin yanında çok sağlıklı ve dayanıklı olmasıyla da ünlü bir kedi cinsidir.

Kafaları bedenleriyle orantısal hoş bir uyuma sahiptir. Büyük kulakları bu uyumu biraz baltalasa da o, çekiciliğinden hiç ödün vermez. Orta ebatlardaki gözleri altın, altın-yeşil, yeşil, mavi ya da bakır renklerindedir. Kuyrukları çok uzun değildir ama uzun mu uzun ve kalın telli tüylerle çepeçevre sarmal halindedir. Katman katman dizilmiş muhteşem tüyleri, her renkte görülebilir.

Suyla oynamayı seven Sibirya Orman Kedisi, açık bir çeşme görürse atılıp muslukla bir bütün haline gelebilir. Bu şekilde su içmeye ve ıslanmaya bayılır. Oldukça aktif bir kedi olan Sibirya Kedisi, miyavlamayı da çok sever. Sanırım yumuşacık ve dinlendiren sesini duymaktan kendisi de çok hoşlanıyor.

10. American Curl

American Curl
American Curl

Doğal bir mutasyon devinimi sonucunda ortaya çıkmış olan American Curl Kedileri; çok yeni türlerdendir. Onun en vurucu farklılığı neredeyse boyunu dahi aşan kuyruğudur. Tabii ki bununla birlikte, içe doğru yatık kısa kulakları ile uzun tüyleri, onları kendine has bir tür yapan biricik özellikleri arasındadır. Orta ölçülerdeki standart yüz ve genelde amber olan gözleriyle daha sıradan bir görüntü sergileyecekleri esnada, kulaklarının kıvrık yapısı ve boynunun altından başlayan gür yeleleri, ayrıntı olamayacak kadar belirgin bir görsellik sunar.

American Curl Kedisi de; tüm bölgelerini aynı uzunluktaki tüylerin kaplamadığı bir bedene sahip. Öyle tatlı ki, bazı yerlerde daha kısa ve küt olan krem ve sarı renk geçişleriyle desenli tüyleri, özellikle kuyruk ve tüm karın bölgesi boyunca dikkati çekiyor. Ve bu pudra şekerli kurabiyeyi sürekli sevip okşama ihtiyacı hissediyorsunuz. Duyarlı, akıllı, uslu, asil bir soydan gelen tavırlarıyla American Curl Kedisi; kişiliğiyle de aynen görüntüsünde olduğu gibi mükemmelliğin temsilcisi olarak yaratılmış bir pozitif enerji kaynağıdır.

En uzun tüylü kedileri detaylarıyla sizlere tanıttık. Tabii birde bu cinslerin naif karakteristik özellikleri ile harmanlanıp pofuduk diye tabir ettiklerimiz var. Onlarda pofuduk kedi cinsleri içeriğimizde yerlerini aldı.

Diğer Uzun Tüylü Kedi Cinsleri İse Şunlar

Elbette yeryüzünde evvel zamanlardan beri yaşamlarını sürdüren, kim bilir belki de daha ortaya çıkacak bir çok uzun tüylü kedi cinsi mevcuttur. Diğer uzun ve orta uzunluktaki tüyleriyle, sempatik ama şirinliklerinden de bihaber olan, kalplerimizde taht kuran can dostlarımızı da şu şekilde maddeler halinde sıralamak mümkün.

  • American Bobtail
  • Chinchilla
  • Cymric
  • Honey Bear
  • Laperm
  • Nebelung
  • Ragamuffin
  • Selkirk Rex
  • Tiffanie Kedisi
  • York Chocolate

Bu kedi cinsleri ile ilgili detaylara ise Kedi Cinsleri sayfasından ulaşabilirsiniz.


Soğuk kış gecelerinde ısınmak için battaniye arayışına girmenize hiç gerek yok. Eğer siz de bu tüy toplarından herhangi birinin dostuysanız, ona sarılıp yatmanız yeterli. Buyurun tatlı meleklerinizle birkaç tecrübenizi bizlerle paylaşın. Anılarınızı aşağıdaki kısımda okumaktan keyif alacağım.

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?

Comments were made on "10 Uzun Tüylü Kedi Cinsi".
  • HAVVA KESİCİOĞLU

    Yazım tarzınız çok güzel ve çok akıcı. Başarılarınızın devamını diliyorum. Benim evde 13, dışarıda da bir kaç tane kedim var. Evde bu kadar fazla kedi olmasının sebebi; köpeklerin bizim buraya dadanmış olması, sürekli kedileri boğmaları. Anne kedilerin ölümüyle yavrularının bana kalması, hasta olduğu için bakmak zorunda kaldığım kediler olması. Yani bende o battaniye ve peluşlardan bol miktarda var. Hatta yatakta bana yer kalmıyor, belimde ağrılarla uyanıyorum. Yazınıza uzun tüylü olan misafir bir kedimize isim ararken rastladım ve okumaktan büyük zevk aldım. Youtube kanalımda genelde kedilerimle ilgili videolar paylaşıyorum.

    • Murat Dinç

      Güzel yorumunuz için çok teşekkürler. İçeriğimizi beğenmenize çok sevindik 🙏👍