Kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, bakımı en kolay kedi cinsini tercih etmelisiniz. Bugünkü yazımızda, bu konuya değindik.
Kedi sahiplenmek ve onunla yaşamak harika bir duygu olabilir, fakat onu tıpkı bebek gibi görüp ilgilenmelisiniz. Kedi sahiplenmeden önce evinizin bu duruma müsait olup olmadığını düşünmelisiniz. Bazı kişiler kedinin evdeki diğer odalara girmesini yasaklayıp, sadece bir odada kapalı kalmasını istiyor. Bu durum yanlış olduğu kadar, kedi için sakıncalı bir durumdur. Kedilerin içgüdüsünde avcılık, keşfetme ve merak duygusu olduğu için sadece bir odada kapalı kalamaz. Evdeki her odayı gezmek, görmek ve kokusunu bırakmak ister. Eğer kediler ona belirlediğiniz bir odada kapalı kalırsa, depresyona girebilir ve yeterince hareket edemediği için bazı davranış problemleri de görülebilir. Kedinize evdeki tüm odaları açacaksanız ve onu kısıtlamayacaksanız, tabii ki kedi sahiplenebilirsiniz.
Sadece evinizin değil, kedi sahiplenmek için sizin de bu sorumluluğu kaldıracak gücünüz var mı diye kendinizi sorgulamalısınız. Kedi sahiplendiğinizde maalesef her şey bitmiş olmuyor. Ona yeterince ilgi, sevgi, değer, oyun, yiyecek ve bakım ihtiyaçlarını en güzel şekilde karşılamalısınız. Sorumluluk sahibi olmayan insanlar, kedi sahiplendikten sonra zor gelince sokağa bırakmak zorunda kalıyorlar. Bu durumlara mahal vermemek için önce evinizi hazırlayıp, daha sonra da kendinizi bu sorumluluğa alıştırmalısınız. Kedileri çok seven ama kedisiyle dört dörtlük ilgilenemeyecek insanlar için bakımı en kolay kedi cinsi listesini hazırladık.
Bakımı Kolay Kedi Cinsleri
Her kedinin karakteri ve davranış stilleri farklı olduğu için ne kadar bakım istediği bile birbirinden çok ayrıdır. Yoğun bir hayatınız var ve yine de kedi istiyorsanız, sorumluluk almaya karar vermişsiniz demektir. Aynı çatı altında yaşayacağınız kediniz ile mutlu mesut geçinmek için bakımı en kolay kedi cinsleri listesinden kendinize dost seçmelisiniz. Her kedi cinsinin bakımı kolay olmadığı için kedi sahiplenmeden önce mutlaka bu yazımızı okuduktan sonra tercihinizi yapmanızı öneririm. Şimdi gelin, fazla bakım istemeyen kedi cinslerini tanıyalım.
1. Scottish Fold: Bakımı En Kolay Kedi Cinsi
1961 yılında İskoçya’da bir çiftçi tarafından keşfedilen Scottish Fold, kendine has kulak yapısıyla herkesi kendine hayran bırakmıştır. Atalarından birisi British Shorthair olsa da diğer atası bilinmemektedir. Scottish Fold’un genetik kıkırdak sorunu nedeniyle kulak uçları öne doğru kıvrık vaziyettedir. Kulak yapısı rahatsız diye üretimi durdurulduktan bir zaman sonra, Amerika’ya götürülerek üretimine devam edilmiştir. Halk arasında kedi cinsinin adını unutan insanlar “hani şu kulakları kırık olan kedi” diye anlatmaya çalışırlar. Scottish Fold’un tüyleri kısa, sık ve ipeksi olduğu için bakımı son derece kolaydır. Gri, duman, krem, tekir-beyaz renklerinde tüyleri vardır. Gözleri boncuk gibi yuvarlaktır ve genellikle bakır, kehribar, sarı ve altın göz renkleri bulunur.
Aşırı sakin, uyumlu ve sıcakkanlı kedi olduğu için herkes Scottish Fold cinsini çok sever. Çocuklarla o kadar iyi anlaşır ki, çocuğunuzu kediye emanet edip gidebilirsiniz. Çocuklara karşı tırnaklarını kullanmaz ve ısırma eylemlerinde bulunmaz. Tüyleri kısa olduğu için tüy dökmüyor, fakat haftada bir kez tüylerini taramanız yeterli olacaktır. Genetik olarak kulak sorunu olduğu için düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirmelisiniz. Onun dışında bakımı en kolay kedi cinsidir. Kediniz ile vakit geçirmeye zamanınız var, fakat bakımına fazla zaman ayıramayacaksanız Scottish Fold cinsini tercih etmelisiniz.
2. Sfenks Kedisi
Ana vatanı Kanada olan Sfenks Kedisi, tüyü olmayan birkaç kedi cinsinden biridir ve en bilinenidir. Uzaktan bakıldığında sıfır tüysüz gibi görünür, fakat yakından baktığınızda ince ve kısa tüyleri olduğunu görebilirsiniz. Kulakları diğer kedilere göre uzun, geniş ve diktir. Yanak, çene bölgesi ve omuz arkası buruşuk gibi görünür. Orta boyutlarda gövdesi vardır ve buna rağmen kaslı bir kedidir. Göz yapısı büyük ve yukarı doğru hafif çekik gözleri vardır. İki gözünün arasındaki mesafe fazladır ve çok keskin bakışları vardır. Her Sfenks Kedisi’nin göz rengi farklı olduğu için genellikle mavi, kahverengi ve kehribar göz renkleri vardır. Tüyleri olmadığı için bakımı çok kolaydır, fakat derisi hemen yağlandığı için haftada bir kez yıkanması gerekmektedir.
Sfenks Kedisi, çok meraklı olduğu için biraz yaramazlık yapabilir. Kapılara tırmanmaya, masaların üzerinden atlamaya ve raflarda gezinmeye bayılır. Sahibine kısa sürede bağlanır ve nereye gitse kuyruğunu sallaya sallaya takip eder. Sosyal hayvanlar olduğu için diğer evcil hayvanlarla çok iyi anlaşır. Sfenks Kedisi’nin bakımı çok kolay ve uğraştırıcı olmadığı için yalnızca haftada bir kez ona bakım günü ayırarak, rutini tamamlamış olursunuz. Eğer Sfenks Kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız bilmeniz gereken önemli bir detay var: tüysüz olduğu için soğuğa karşı dayanıksızdır. Özellikle kış aylarında, yatağına yumuşak ve kalın battaniye temin etmeyi unutmayın.
3. Siyam Kedisi
Kökeni Tayland olan Siyam Kedisi, ilahi tapınaklarda beslenmiştir ve zamanla adı tüm dünyaya yayılmıştır. Yüz tipinden dolayı herkes Siyam Kedisine aşık olmuş ve hayranlıkla bakmıştır. Vücudu orta boyuttadır, kaslı ve atletik yapısı vardır. Yüz hatları yumuşaktır ve alın bölgesi geniş olmasına rağmen çene bölgesine doğru darlaşmaya başlar. Kulak yapıları geniş, büyük ve uçları oval şekildedir. Siyam Kedisi’nde yaygın olarak kalıtsal şaşılık görülebilir. Tüyleri kısa, parlak ve sıktır. Tüyleri kısa olduğu için bakımı son derece kolaydır. Kahverengi ve siyah tüy renkleri olsa da yüzünün ön kısmı, kulakları, patileri, bacak arkası ve kuyruğu kendi renginden bir ton koyudur. Bakımının kolay olmasına ek olarak evdeki yaşayan kişilere karşı tırnaklarını kullanmaz ve asla ısırmaz.
Çok sıcakkanlı ve uysal kedi olduğu için herkes tarafından tercih edilen cinstir. Sahiplenildiği ilk günden beri herkese karşı sevgi bağı kurarak, iletişim kurmaya çalışır. Duygusal bir kedi olduğu için sahibinden ilgi ve sevgi bekler. Yeterince hissiyat göremezse, sahibine trip atar ve küsebilir 😹 Tuvalet eğitimi ile mama ve su kabının yerini hızlıca öğrenir ve sahibinin uyardığı konuları dikkatlice dinler. Aldığı konutlarını yerine getirmeye çalışır. Örnek; Siyam Kedinize masanın üzerine çıkmaması gerektiğini tekrarlarsanız, sözünüzü dinler ve çıkmaz. Bakımı en kolay kedi cinsi olmasının yanı sıra, aynı zamanda eğitilebilir ve zeki kedi cinsidir.
4. American Shorthair
Amerika’da en çok sahiplenilen ve beslenen American Shorthair, görünüşü ve sakinliğiyle herkesin kalbine taht kurmayı başarıyor. Orta büyüklükte vücudu vardır ve yaklaşık 5-7 kg ağırlıkları vardır. Tüyleri çok kısa olmasına rağmen tüy kalitesi oldukça yüksektir. Tüyleri yumuşak değildir ve bu nedenle tüy dökmezler. Kendilerine has tüy rengi ve deseni olmadığı için her American Shorthair cinsinde farklı desen ve renklerde tüyler görülebilir. Hatta görünüşleri itibariyle Tekir cinsiyle de çok benzetiliyor. Gözleri küçük, yuvarlak ve göz kapakları oldukça belirgindir. Genellikle bakır, sarı, altın ve yeşil göz renkleri vardır. Yanakları çok tombul olduğu için her daim sıkmak ve öpmek isteyeceksiniz. Allah’tan sakin bir kedi de yanaklarını sıktığımız zaman kızmıyor 😻
Vücut ve bağışıklık sistemi bakımından, diğer kedilere göre güçlü ve dayanıklıdır. Tüyleri kısa olduğu için dökülmez ve haftada bir kez taramanız yeterli olacaktır. Tek dikkat etmeniz gereken nokta; American Shorthair’ın iştahı çok açık olduğu için obeziteye yatkın yapıları vardır. Ölçülü olarak mama vermeye dikkat etmelisiniz. Bunun dışında bakımı çok kolaydır ve sizi hiç zorlamayacaktır. Yaklaşık ömürleri 15-20 yıldır, fakat mutlu yaşadığı evde 20 yıldan daha uzun süre yaşayabilir.
5. Habeş Kedisi
Diğer adı Abyssinian olan Habeş Kedisi’nin kesin olarak kökeni bilinmemektedir. Tek bilinen bilgi, en eski kedi ırkı olduğudur. İnce yapılı, orta boyutta kedi olmasına rağmen oldukça atletik yapısı vardır. Kafası orta derece büyüklüktedir ve hafif üçgen kafa yapısı vardır. Kulakları büyük, geniş ve oldukça diktir. Gözleri badem şeklinde olduğu için keskin ve dikkatli bakışları vardır. Altın, yeşil, ela ve bakır göz renkleri vardır. Bacakları ince ve uzun olduğu için yüksek yerlere kolaylıkla atlayabilir. Pati yapıları ovaldir ve kuyruk yapısı oldukça uzundur. Yavruyken tüy rengi açık tonlardadır, fakat her yaş atladığında tüyleri biraz daha koyulaşır. Kuyruğunun son kısmı, bacak arkası ve patilerinin yanı genellikle daha koyu renk olur.
Tüyleri kısa, sık ve parlak olduğu için tüy dökmez. Habeş Kedisi’nin tüylerini haftada bir kez taramanız yeterli olacaktır. Genel olarak sağlık durumu, diğer kedilere göre çok daha iyidir. Çok rastlanmasa da genetiğinde diş iltihabı sorunu vardır. Düzenli aralıklarla veteriner kontrolünden geçirirseniz, içiniz rahat etmiş olur. Bakımı en kolay kedi cinsi listesinde olan Habeş Kediyi sahiplenirseniz, çok asil ve güçlü bir kediyle aynı evde yaşamış olacaksınız.
Bakımı kolay olan kedi arayan kişiler için bugünkü yazımızda bu konuya yer verdik. Listemizde bulunan kedilerin bakımı çok kolay olduğu için sadece seçmeniz gerekecektir. Listemizdeki hangi kediyi kendinize yakın hissediyorsunuz? yorum kısmına düşüncelerinizi belirtebilirsiniz.
Siyam kedisinin yavrusu kaç TL öğrenebilir miyim lütfeeeen? biz de alacağız ama biraz ucuz olsun fiyatları