Habeş kedisine yuva açmaya karar vermeden önce bakımı, sağlığı, hayvanlarla ilişkileri gibi konuları mı merak ediyorsunuz? Buyurun okuyalım.

Cins Özellikleri
Adapte Olabilirlik90
Oyunculuk85
Bakım İhtiyacı50
Sıcakkanlılık95
İlgi İhtiyacı65
Konuşkanlık20
Taranma İhtiyacı20
Haraketlilik95
Kıl Dökülmesi30
Sahibine Şevkat60
Sağlık ve Dayanıklılık35
Özgürlük Düşkünlüğü60
Hayvanlarla Dostluk65
Arsızlık80
Çocuklarla Dostluk40
Zeka Seviyesi95
Yabancılarla Dostluk95
Sosyal ihtiyaçlar95

Diğer adı Abyssinian olan bu tür, zeki ve hiperaktif tutumuyla bilinir. Mısır bölgesinin en bilinen kedileri arasında yer alan Habeş kedisi hakkındaki bu yazımızdan, çok detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Habeş Kedisi Tarihçesi

Etiyopya dolaylarında ilk kez görüldüğü rivayet edilen bu kedilerin geçmişleri gerçekten köklüdür. Firavun 2. Ramses’in Habeş kralından rica ederek sarayına getirdiğine varan rivayetler vardır. Kedinin en çok ilgi gördüğü zaman ise 1871 yılından başlar. Kristal sarayında, Zula adı verilen Habeş kedisinin sergilenmesi üzerine bu tür ile alakalı bilimsel bir araştırma komisyonu kurulmuştur. Habeş kedisinin Somali Kedisi ile akrabalığının olduğu düşünülüyor. Fransa’ya 1927 yılında geldikten sonra ünü tüm dünyaya duyurulan Habeş kedisi, artık Avrupa başta olmak üzere her yerde sevilerek bakılıyor. Adı ise Abyssinian Savaşı’nda bulunması sebebiyle kendisine savaştan bir hatıra niteliği taşıyor.

Habeş Kedisi Karakteri

Abyssinian’lar, diğer kedilerle kıyaslanırsa çok daha yukarılara atlayıp zıplamaktan haz alırlar. Sürekli meşgul durumda olmayı severler, kendilerine bir eğlence çıkarmak için yapmayacakları yoktur.

Habeş kedileri, evinize gelen misafirlerden çekinmeyeceklerdir. Bunun yanında pahalı kedi oyuncaklarına da böyle bir çocuğunuz varsa çok gerek duymazsınız. Şişe kapağından ip parçasına, aklınıza ne gelirse kendisi oyun için rahatlıkla kullanacaktır. Sık kucağa alınmaktan ve mıncıklanmaktan rahatsız olurlar.

Karakteristik özelliklerinden gelen avcılık içgüdüleri, güvende olma ihtiyaçlarını doğurur. Bu nedenle rahat gözlem yapma adına evin tepe noktalarında gezerler. Kedinize dolap ya da kapı tepelerinde taht kurmuş bir şekilde rastlayabilirsiniz. Bu çocuklar son derece akıllıdırlar. Eğitilmeleri halinde uyarıları rahat algılar ve buna göre davranabilirler. Eğer sizleri yoracak bir yanları varsa, o da haddinden fazla titiz bir yapıda olmalarıdır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Burmese Kedisi

Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlarla İletişimi

Habeş kedileri, sıcakkanlı ve ılımlı yapılarıyla bilinen asil varlıklardır. Genel itibariyle tüm insanlar ve hayvan dostlarıyla sıkılmadan ilişki kurar. Sosyal bir kedidir. Çocukları sanıyorum bir kat daha fazla seviyor. Bir çocukla, gün sonuna dek sıkılmadan çeşitli oyunlar oynayabilir. Çocuğunuzun kendini geliştirmesinde ve hayvan sevgisini küçük yaşta benimsemesinde de büyük rol oynayacaktır.

Genel itibariyle ev içerisindeki öbür pati dostlarıyla da sorun yaşayacağını sanmıyorum. Özellikle yavruluk çağlarında onlarla tanıştıysa, kardeşlik kadar yakın bağlar kurabilirler.

Habeş Kedisi Fiziksel Özellikleri

Habeş kedisi, ülkemizde severek bakılan kedi türlerinin başında gelir. Ben gerçekten karizmatik bir görüntülerinin olduğunu düşünüyorum.

  • Genelde kahve ve koyu kahve renklerinde tüyleri görülür.
  • Sık olmayan, nispeten kısa tüyleri vardır.
  • İnce, kıvrımlı ve kaslı vücudu, çok çekicidir.
  • Derilerine dokunulduğunda, insanın tenine ipeksi bir his bırakır.
  • Karaca, mavi, kırmızı ve gümüş rengi gibi çeşitli tüy renkleri vardır. İlk altı hafta tüy renklerini belli etmezler.
  • Bacakları ince, patileri de miniciktir
  • Narin, şık bir görüntüsü vardır.
  • Kürkleri üzerinde koyu ya da açık renk çizgiler görülebilir.

Görünüm & Vücut Yapısı

Habeş kedileri, asil bir duruşa sahiptirler. Vücut hatları bakımından orta derecede bir görüntüleri vardır. Tüylerine dokunduğunuzda bile bu çocuklara bayılacaksınız.

Yüz ve Kafa Yapısı

Yeşil ya da altın sarısı renklerde gözleri olan Habeş kedileri, kocaman gözlerinin altındaki çizgilerle tanınır. Üçgen şeklini andıran kafasının üzerinde, iki iri gözü birbirinden ayrık bir şekilde durur. Kulaklarının çok da büyük olduğu sayılmaz.

Ağırlığı ve Boyutları

Habeş kedileri, ortalama olarak 5 kg dolaylarında bir ağırlığa sahiptir. Vücut hatları standart sayılan bu çocuklar, narin bir yapıdadırlar. Kilolu bir Habeş kedisi bile 7 kg dolaylarına normalde çıkmaz. Vücutlarının atletik özelliğini anca bu şekilde, formda kalarak koruyabilirler öyle değil mi 😊

Habeş Kedisi Bakımı

Bu çocuğun bakımı sizi çok sıkmaz. Yoğun bir iş temponuz varsa bile ona dostluk edebilirsiniz. Kısa tüyleri, haftada bir kere taransa kendisine yetecektir.

Kulakları konusunda aynı şeyi söyleyemem. Elma sirkesini ılık suya ekleyerek, hassas bir bez “tercihen pamuk” yardımıyla kulaklarını üç günde bir temizlemelisiniz. Bu sayede bir rahatsızlığı da yaşanmadan engellemiş olabilirsiniz. Elma sirkesi tek çözüm değildir, farklı kulak temizleme önerileri için kedinizin veterinerine danışabilirsiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Highland Fold

Diş fırçalaması, Habeş cinsi kediler için de önemlidir. Ağız sağlığına dikkat ederek yaşanabilecek sorunları minimalize edebilirsiniz. Tırnak bakımını ortalama iki haftada bir kere düzenli olarak yapmalısınız. Göz kenarı çapaklanmaları için de gereken zaman aralıklarında temizlik işlemi yapmanızda yarar görüyorum. Bu sayede hem o keskin bakışların sönmemesini hem de Habeş kedinizin göz enfeksiyonu kapmamasını sağlarsınız.

Bakım Maliyeti

Abyssinian cinsi kediler, fazla bakım gerektirmezler. Periyodik giderleri, bütçenize uygun olarak ayarlayabileceğiniz oranlarda olacaktır. Bunun yanında çeşitli kalıtımsal hastalıklara karşı düzenli doktor kontrolleri, bu çocuklar için önemlidir.

Beslenme

Abyssinian ırkı kediler, beslenmelerine kesinlikle dikkat edilmesi gereken çocuklardır. Genetik olarak büyük bir kısmı böbrek yetmezliği yaşar. Bu nedenle seçilecek olan mamalar kesinlikle başarılı bir veterinerin yorumlarıyla olmalıdır. Merdiven altı ticaret yapan insanlardan çocuğunuza asla mama almamalısınız. Eğer mama kullanımı esnasında kaka renginde değişim ya da Habeş kedinizin normal dışındaki davranışlarına tanık oluyorsanız, “sancı, halsizlik vb.” bekletmeden veteriner yardımı almanız gerekir.

Uyku

Habeş kedisi fazlaca uykusuz kalabilen bir ırkın çocuğudur. Durmadan etrafına neşe saçabilir, oyundan oyuna koşabilir. Hareketlilik onun doğasında vardır. Yine de uyuyacağı zaman kedi yatağı bulunan odanın mutlaka temiz ve havalandırılmış olmasını ister. Yatağından çok uzak bir yere konmamak kaydıyla mama ve su kabının yakınlarında olması, onun için idealdir. Eğer sahibiyle uyuyorsa, sevimli tontişin değmeyin keyfine. 😊

Temizlik

Habeş kedi cinsi, oldukça titizdir. Kirli kum kabına asla tuvaletini yapmaz. Bu nedenle kum kabının sıkça değiştirilmesinde yarar vardır. Gerçi bu tüm kedicikler için böyle ama. 😊 Konu kum kabına gelmişken, sularının da kısa zaman aralıklarıyla tazelenmesi mikroplardan korunmaları için çok önemli olacaktır.

Tırmanmayı konu alan kedi oyuncakları başta olmak üzere, oyuncu çocuklar olduğundan, sahip oldukları tüm oyuncakları temizlemek size düşüyor.

Habeş (Abyssinian) kedisi Sağlık Durumu

Özel kedi türlerinin hemen her birinde, çiftleşmelerden doğan kalıtımsal birtakım hastalık bulunur. Bunun yanında bakım ve beslenmeden doğacak olan hatalardan dolayı da çocuğunuz rahatsızlanabilir. Eğer Habeş kedinizin mama seçimi ve diğer tercihlerinde veteriner desteği alıyorsanız, sizi ilgilendiren boyut sadece bu çocukların ne tür kalıtımsal hastalıklarla boğuştuğu konusudur.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  European Burmese

Sağlık Sorunları

Abyssinian kedileri, en başta diş eti rahatsızlıklarından çekerler. Bu nedenle bakım kısmında üzerinde durduğum fırçalama konusunu ihmal etmemelisiniz. Buna kediniz karşı çıkıyorsa, diş temizleyici alternatif yolları değerlendirebilirsiniz.

Bu çocuklar kendilerini olması gerekenden çok daha fazla yalarlar. Bunun nedeninin titizlikten ileri geldiğini sanıyorum. Hiperestezi adını verdiğimiz tüy dökülmesiyle sonuçlanan bu hastalık, çocuğunuzun kendini sık yalamasından doğar. Veterinerinizden böyle bir süreç geçiriyorsanız, yapılabilecek nelerin olduğu konusunda yardım alabilirsiniz.

Genetik olarak bazı Habeş kedilerinin diz kapaklarında kalıtsal bir çıkıklık vardır. Bu çocuğunuzun rahat hareket etmesine ağır derecede engel olur. Bunun ameliyatlı çözümünü, yoksa da hayatını konforlu bir hale getirmenin yollarını veterineriyle bir tartışmalısınız.

Gözlerin yeteri kadar iyi temizlenmemesi gibi durumlarda Dejeneratif göz rahatsızlıkları da bu çocuklarda gözükebilir. Göz çevresi rahatsızlıklarına denk gelmemek adına periyodik bakımlara aman dikkat edelim. Onun dışında, eğer kalıtımsal bir retina sorunu varsa, tıbbi bir yardım almak zorunda kalabiliriz.

Özellikle beslenmeleri konusunda dikkatli davranılmazsa, kalıtımsal olarak böbrek yetmezliği problemiyle baş başa kaldıklarını bilmelisiniz. Sindirimde işini kolaylaştıracak beslenme önerilerini, Habeş cinsi kedinizi yakından tanıyan bir veteriner sayesinde bulabilirsiniz.

Yaşam Süresi

Siz elinizden gelenin en iyisini yapmaya devam ettiğiniz sürece, sevimli dostunuz sizinle 20 seneye kadar uzun bir hayat sürebilir. 10 ile 20 yıl dolaylarını uygun tanımlama olarak görüyorum. Yalnız bu kadar uzun bir birliktelik istiyorsanız, aşı takviminden tutun da rutin kontrollere kadar kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Özellikle patinin yaşı belirli bir olgunluğa eriştikten sonra, daha fazla detaya dikkat etmeniz gerekecektir. Ona oynattığınız oyunlardan tutun da bakım rutinine kadar, hayatında etkin rol oynayan her ne varsa yaşına uygun bir şekilde yeniden düzenlemelisiniz.

Kızgınlık Ve Çiftleşme Dönemleri

Habeş kedilerinde, dişi kedi ortalama sekiz ayı doldurduğunda, erkek kedi de bir yılı geçtikten sonra çiftleşmeye hazır hissederler. Yavaş yavaş kızışma zamanları baş göstermeye başlar. Her kızgınlık dönemindeki kedi, partnerine normal davranmayabilir. Çeşitli alıştırma yollarını öğrenmek için sitemize arada bir göz atmanızı öneriyoruz. Eğer sağlıklı bir süreç geçirmelerini istiyorsanız, iki kedinin de bir yaşını doldurmuş olmasına dikkat etmelisiniz. Kızgınlık sürecinde çiftleştirmeyecekseniz, normal dışı davranışların en fazla iki haftaya kadar gözlendiğini bilmelisiniz. Kedinizin farklı bir cins kedi ile beraber olmasının onun sağlığı açısından hiçbir problemi olmaz. Yine de yavrulara bakacak ya da sahiplendirebilecekseniz doğum yapmasına yardımcı olmalısınız. Doğacak olan yavruların hayatlarını tehlikeye atmak kötü bir seçim olacaktır elbette.

Habeş cinsi kedi besleyen misafirlerimin, beslemeyi düşünen ya da bir kediye yuva açmak isteyen diğer ziyaretçilerime faydalı olmak açısından yorum yapmalarını tavsiye ediyorum. Onlar için en iyi olanı, birbirimizden öğrenerek yapabiliriz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Habeş Kedisi (Abyssinian Kedi)" için yapılan yorumlar;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Mysimarik

    Çok güzel anlatım olmuş, sizin sayenizde Habeş kedileri hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum, teşekkür ederim.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    kizilperi

    Çok tatlı bir kedi ya bayıldım 🙂 Kendimde bir kedi sahibi olmak istiyorum bu kediden acaba Türkiye de bulabilir miyim 😀

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Barış

    Habeş kedileri gerçekten çok güzel kediler. Siyam kedileri kadar kafaları ütülemezler çok sakinlerdir.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Güven

    Habeş Kedisi pek sevmediğim bir kedi türü şahsen ama yine de Allah’ın yarattığı bir can 🙂

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Kerem

    Ne kadar tatlı bi kedi ama yazınızdan anladığım kadarıyla yabaniymiş 🙂 Sahiplenmeyi düşünmüyorum uzaktan sevmek daha güzel. 🙂 Kulaklarına bayıldım ❤

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Ahmet Eroglu

    Oldukça farklı bir cins, özellikle kulakları bariz şekilde ayırıyor diğer kedilerden, sanki küçük Puma gibi kürkü.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Habeş kedisi

    Habeş kedileri de ayrı bir güzel ya, bilmediğim özellikleri de varmış habeş kedilerinin.