En sıcakkanlı kedi ırkı olan Siyam kedilerini merak mı ediyorsunuz? Avcılık ve korumacılık yetileri gelişmiş olan bu çocukları gelin beraber öğrenelim.

Cins Özellikleri
Adapte Olabilirlik80
Oyunculuk85
Bakım İhtiyacı80
Sıcakkanlılık25
İlgi İhtiyacı65
Miyavlama95
Taranma İhtiyacı20
Hareketlilik75
Kıl Dökülmesi30
Sahibine Şevkat75
Sağlık ve Dayanıklılık35
Özgürlük Düşkünlüğü25
Hayvanlarla Dostluk45
Arsızlık80
Çocuklarla Dostluk35
Zeka Seviyesi85
Yabancılarla Dostluk45
Sosyal ihtiyaçlar70

Muhteşem dış görünüşleri ve karakteristik özellikleri ile kediler dünyasının önemli ırkı olan Siyam kedilerini merak ediyor musunuz? Bu çocuklar hakkında bilmeniz gereken her ne varsa, aşağıda bulacaksınız. Şimdiden yazımın biraz fazla uzun olduğunu biliyorum, okudukça bu meleklere aşık olasınız diye bilerek uzun tuttum. 😊

Siyam Kedisi Tarihçesi

Diğer adları olarak “Wichien Maat Siamese” ve “Meezer” gibi isimlerle de bilinir. Siyam kedileri, eski Siyam bölgesinde (Tayland) tapınak bekçisi olarak kullanılan, özel kedi cinsleri arasına girer. 1300’lü yıllardan beri özel bir tür olduğuna inanılır ve savaş kazanan krallara hediye edilmişlerdir. Kökenlerinin de Güneydoğu Asya bölgesine ait olduğu bilinir.

Uzun bir süre mutasyon evreleri geçirdikleri düşünüldüğü için, farklı türleri görülebilir. Bangkok’ta kral tarafından yıllarca sarayda saklanan ve çok teşhir edilmeyen bu kedilerin net tarihleri azıcık karanlıktır. Çok sevilen ve saygı duyulan bu kedilerin Tayland’tan çıkış öyküleri, 1884 yılına dayanmaktadır. Bu cins, 1884 yılında Siyam Kralı tarafından, o dönemde İngiltere’de başkonsolos olan Owen Gould’a hediye edilmiştir. İngiltere’ye bu yolla getirilen bir çift kedi, Siyam ırkının bugünkü halinin atası sayılır. Cinsin üretimi, daha sonra Avrupa ve Amerika ülkelerinde devam etmiştir. Özellikle 18. Yüzyılda son derece saygı gören kediler, evde bakılmak için sıklıkla tercih ediliyor.

Siyam Kedisi Karakteristik Özellikleri

Bu cinsin avcılık becerileri fazlasıyla gelişmiştir. Siyam kedileri, son derece enerjik ve oyuncu kedilerdir. Bununla birlikte çok cana yakın olarak da bilinirler. Siyam kedileri son derece de merhametlidirler. İnsanlarla kısa süre içerisinde iletişim ve dostluk kurmayı başarabilen bu cins, dostlarına zarar vermemek adına onlarla oynarken tırnaklarını içeri çeker. Bu cins, çok duygusal ve sevecendir. Sevdiklerine zarar vermekten korkmaları, özellikle küçük çocuklu ailelerin bu cinsi rahatlıkla beslemelerine olanak tanır.

Siyam türü, çok zekidir. Eğitilmesi son derece kolay olan bu tür, eğer yavruyken eğitime başlanırsa diğer kedilerin asla kabul etmeyeceği tasmayla gezdirilmeyi bile kabul edebilir. Belki de eski zamanlardaki tapınak bekçiliği görevinden koruma içgüdüleri miras kalan Siyam kedileri, aile ortamında kısa sürede inanılmaz güçlü bir bağ kuracak ve onları elinden geldiği ölçüde koruyacaktır.

Özellikle evinize gelen misafirinize ukala ve aristokrat havasında bir bakış atarsa, hiç şaşırmayın. 😊

Siyam kedilerini mutlu etmek zordur. Onlarla siz istediğinizde oynayamazsınız. Oyun zamanlarını sadece onlar belirler. Siyam kedileri, sahiplerini çok severse birkaç ay içinde onların tıpkısı olacaktır. Siyam kedileri sahiplerini çok severlerse birkaç ay içerisinde onları birebir taklit edebilirler. Bu tür yavru ve yetişkinken birbirinden çok farklıdır. Yavruyken çirkin ördek yavrusunu andıran Siyam kedileri, yetişkin olduklarında inanılmaz güzellikte olabilir. Çok duygusal bir yapıda olan bu tür, evde olan her şeyden etkilenir. Örneğin; hastaysanız, gergin ya da canınız bir şeye sıkkınsa hiç “ben kediyim ya ne oluyor abi hey!” demeden elinden gelse sizinle beraber ağlar. Başucunuza geçip hüzünlü gözlerini size diktiğinde, sanki kanınızdan canınızdan yavrunuzmuş gibi gelir, bence bu çocukların içinde azıcık da köpüş ruhundan var. 😊

Eğer kendine güvenen kedileri merak ediyorsanız, bir Siyam kedisi ile hayatı paylaşabilirsiniz. Oldukça sosyal ve özgüveni yüksek çocuklardır. Sahiplerine aşırı derecede bağlı oldukları için, lütfen onlara yuva açarken “olmadı, yapamadım ve başkasına vermek zorunda kaldım” cümlesini kurmayacağınızdan emin olmalısınız. Eğer duygu durum değişimlerini toparlayamazlarsa, kendilerini değersiz hissederlerse sonu intihar bile olabilir. ☹ Bu çocuklar başlarından geçenleri, yaşadıklarını sizlere anlatarak onunla ilgilenmenizi isterler. Bu nedenle biraz fazla “miyav” ile karşılaşırsınız. Belirtmeden geçmeyeyim, meraklı karakterleri, çok da kapalı kapılardan haz etmezler. Eğer kedinizin canı bir şey istediyse veya bir olayı kafasına koyduysa, bunu uygulamayı ne yapar eder başarır. 😊

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Napolyon Kedisi
Siyam Kedisi
Siyam Kedisi

Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Siyam kedileri oldukça sevecen, hassas ve yumuşak yaradılışı olan çocuklar arasında yer tutar. Bebeği ya da küçük çocuğu olan aileler, hırçın bir doğası olmadığından Siyam kedilerine rahatlıkla ev açabilirler. Avcılık ve korumacılık yetileri yüksek olduğu için, başka hayvanlara karşı biraz tehlikeli olabilir.

Eğer siyam kedinize yuva açarken, bir başka cana da annelik etmek istiyorsanız, bu çocuklar yavruluk zamanında tanıdıkları kedi ya da köpeklerle iyi geçineceklerdir. Elbette karşısındakinin ona kötü davranmaması kaydıyla.

Siyam Kedisi Fiziksel Özellikleri

Bu çocuklar; kahverengi, kısa tüyleri, orta irilikte, kaslı ve kıvrak gövdesi, ince ve uzun kuyruğu ve bir şaheseri andıran görüntüsüyle insanları kendisine hayran bırakabilir. Spesifik renkleri sayesinde tanınması zor olmayan Siyam kedilerinin değişik ırklarla melezlenmesi sonucunda daha koyu ve açık tonlarda ve uzun tüylü olanları da ortaya çıkmıştır.

Görünüm & Vücut Yapısı

Siyam kedileri, vücut yapısı bakımından tahmin edilenden çok daha güçlü ve çok çeviktirler. Orta irilikte, kıvrak bir vücutları bulunur. Geniş omuzları ve kalçaları vardır. Buna göre bakarsak beli oldukça ince kalır. Yüzün bir kısmı, kulaklar, bacakların bir kısmı, patiler ve sırt bölgesinde kısmi derecede koyu tonlarda olabilen tüy rengi, kuyruk bölgesine bakılırsa tamamen koyu kahve ve siyaha yakın bir tona bürünür.

Yüz ve Kafa Yapısı

Siyam kedisinin kafa yapısını ben ters bir üçgen şekline benzetiyorum. Kulakları uzundur. Geniş kulaklarında kısa koyu tonlu tüyler görebilirsiniz. Tepeden genişleyen kafa yapısı, çeneye yaklaşıldıkça daralarak geometrik bir şekle girer. Siyam kedisinin burnu çok fazla uzun sayılmaz ama kısa olarak da nitelendiremiyorum. Genel itibariyle mavi göz rengi ve maviye yakın tonlar görürüz. Gözler birbirinden orta derecede ayrılarak muntazam bir şekilde konum alır.

Ağırlığı ve Boyutları

Genel olarak bakacak olursak, Siyam kedilerinin kiloları yaşam şartlarına, beslenmelerine ve pek çok etkene dayalı olarak 5 ile 15 kilo arasında değişiklik gösterir. Boyut olarak kalçalarının ortalama bir omuz genişliğinde olduğunu, boyun ve bel bölgesinin buna nispeten daha dar olduğunu belirtebilirim.

Tüy Renklerine Göre Siyam Kedileri

Siyam kedileri, dört ana renk türüne göre ayrılmaktadır. Farklı tüy renklerinde (tahminen farklı ırklarda kedilerin Siyam ile birleşimleri dolayısıyla) doğan, çeşitli renk kombinasyonlarına uygun kediler de mevcuttur. Ama yarışmalar ya da farklı etkinliklerde, Siyam kedi kulübü tarafından bu dörtlü dışında kalanlar Siyam olarak kabul edilemiyor. Yetiştiricilerin dışında kalan bir konu olarak vermem gerekirse; Siyam kedisi çocuklarda, ısıya göre şekillenen tüy renklenmesi görülür. Vücudun daha soğuk, dolaşımın daha kısıtlı olduğu vücut bölgeleri nispeten daha koyu renkte görülebilir. Elbette bu fark, sıcak iklim kuşağındaki Siyam kedilerinin daha açık tonlarda görülecek olmasıyla aynı nedene işaret ediyor..

  1. Mavi Noktalı Siyam: Bu çocukların pati ve burun renkleri kahve tonlarında olur. Genel tüy renkleri mavi ve beyazdır ve çok tatlı mavi benekleri mevcuttur.
  2. Çikolata Tüylü Siyam: Burunları ve patileri turuncu ve pembe tonlarındadır. Fil dişi rengindeki kürklerinde çikolatayı andıran benekler bulunur. Nadir rastlanır ve çok aranır renk pigmenti budur. İlk kez İngiltere üzerinde görülmüş de olsa, Amerika bölgesinde daha yaygındır.
  3. Himalaya Modeli Siyam (Seal Point): Krem rengi ve koyu kahve tonlarının karışımından bir kürkleri vardır. Boyun, çene ve göğüs bölgesi renk tonu bakımından daha açık olacaktır. En sık rastlanan Siyam kedisi renk çeşididir. Burun ve patilerinin de koyu kahve tonunda olduğu bilinir. Dikkat edilirse patilerinin altlarının da koyu renk olduğu fark edilir. Bu türün çocukları daha sıcakkanlı ve daha fazla insana düşkün olacaklardır.
  4. Lilac Point: Gövde rengi buz beyaz olan bu çocukların benekleri pembe-gri ve leylak renklerinde olur. Siyam türleri arasında en açık gövde rengine sahip olan tür olarak bu türü örnek verebiliriz. Pati altlarına varana kadar lavanta pembesi görülebilir. Diğer adı Frost point olarak bilinir ve Siyam kedileri arasında en zor bulunan türdendir.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  En Güzel 10 Kedi Cinsi

Bazı bilim adamlarının görüşlerine göre, aşağıdaki kedi ırklarının da yetiştiricilerin üretim çabaları sayesinde çıktığı görüşü yaygındır:

Bu görüşler, günümüzde de süregelen tartışmalı görüşlerdir.

Modern Siyam Kedisi ile Klasik Siyam Kedisi Arasındaki Farklar

Siyam kedilerini ıslah çalışmaları, eski tip Siyam çocuklarla Modern çocuklar arasında çeşitli farklar doğurur.

Modern Siyam Kedisi dediğimiz zaman aklımıza 1950 yıllarında yapılan geliştirme ve eve alıştırma çalışmalarının sonrası gelmeli.

  1. Her iki tür için de badem gözler mavi renktedir ve kürk kısa, yumuşacık ve ince tellerden oluşur.
  2. Geleneksel (Klasik) Siyam ırkında bacak, kuyruk ve yüz içinde yer alan pigmentler koyu kahve tonları verirken; Modern Siyam kedilerinde bu tonlar leylak, açık kahve ya da donuk gri renklerine dönüşür.
  3. Modern Siyam kedileri, Klasik türüne oranla daha az şaşılık ya da kıvrık kuyruk gibi mutasyona bağlı rahatsızlıklar geçirirler.
  4. Klasik Siyam kedilerinin kuyrukları Modern olanlarına nispeten hafiften kısa ve birazcık daha kalındır.
  5. Modern Siyam çocukları, daha narin vücuda sahiptir. Klasik Siyam’ın daha göz dolduran iriliği vardır.
  6. Modern Siyam kedileri daha uzun bacaklara sahiptir.
  7. Klasik Siyam türlerinin kulakları daha küçük ve kafa yapılarındaki üçgen Modern ırkta olduğu kadar belirgin görünmez.
  8. Geleneksel Siyam Kedilerinin yüz bölgesi daha yuvarlak, tombul durur.

Siyam Kedisi Bakımı

Siyam kedileri yoğun ilgi isteyen çocuklardır. Bakımı elbette hassas olunması gereken bir konudur ama daha önemlisi varsa o da onun zaman geçireceği, strese girmeden oyunlar oynayacağı aktiviteler yaratmaktır. Bu bağlamda kedi ağacından tutun da mini kedi oyuncaklarına varana kadar her şeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Yaşı ve kilosuna göre egzersizler yaptırmanız, strese bağlı psikolojik rahatsızlıklarla boğuşmaması adına kıymetlidir. Çocuğunuzu haftada birkaç defa kedi tarağı ile taramak, ölü tüylerinden kurtulması için yeterlidir. Siyam türü duş almaktan hoşlanmaz. Kışın bu işi kuru şampuanlarla geçiştirebilirsiniz. Ancak bunaltıcı yaz günlerinde yaptırılan ılık bir duş onları fazlasıyla rahatlatır.

Tırnak bakımı da Siyam türlerinde önemlidir. Bu türde tırnakların düzenli olarak kesilmesi gerekir. Kedi tırmalama tahtası kullanırsanız, tırnak bakımını çok daha kolay yapabilirsiniz. Her türde olduğu gibi Siyam kedisinde de yaşamsal faaliyetlerin düzenli olarak devamı için aşı büyük önem taşır. Doğduğu ilk günden itibaren işinde uzman bir veteriner tarafından aşılarının düzenli bir şekilde yapılması, hem bağışıklık sistemini korumaya hem de vücut direncinin yükselmesine yardımcı olur. Neredeyse tüm ev kedilerinde özellikle vurguladığım ağız ve diş sağlığı, Siyam türünde de ihmal edilmemelidir. Bu çocuklar diş ve diş eti hastalıklarına yatkın bir ırktır. Bu nedenle kedilere özel fırça ve macunlarla gündelik temizliklerini yapmalı, veterinerinizin uygun gördüğü aralıklarda periyodik ağız bakımı için götürmelisiniz.

Göz ve kulak temizliklerine üç dört günde bir defa bakmanız, çocuğunuzun daha sağlıklı olması için yapılabilir. Bir gözü temizlediğiniz nemli bezle, diğerini temizlerseniz, mikrobik enfeksiyonlara davetiye çıkarabilirsiniz. Bu nedenle hijyen kuralları konusunda dikkatli olmalısınız.

Bakım Maliyeti

Siyam kedilerinin bakımları birazcık pahalıdır. Yalnız ben yine de değeceğine inanıyorum. Çünkü adeta size bir evlat gibi ilgi gösterirler ve verdiğiniz ilginin kat be kat fazlasını alırsınız. Özellikle meblağ, kedi oyuncakları yüzünden azıcık yükselir. Bir de Siyam kedileri azıcık takıntılıdır. Beslenme, temizlik ya da başka ne olursa, bir rutin dışına çıkmaktan çok haz etmezler.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  British Shorthair Kaç Yavru Doğurur?

Besleme

Siyam kedileri sık yemek yemeyi seven çocuklar değildir. İştahsızlıkları normaldir. Üstelik bazen psikolojik sorunlar da bu çocukları yemekten uzaklaştırırlar. Yavru zamanlarında hangi mama markasıyla karar kıldıysanız, çocuğunuz büyüdüğünde de aynı markadan şaşmamanız gerekir. Bu sayede Siyam cinsi kedinizin damak tadının değişmemesine yardım etmiş olursunuz. Bazı firmalar, Siyam kedileri için özel mamalar geliştirirler. Veterinerinizle görüşerek böyle bir mama deneyebilirsiniz. Siyam kedilerinde idrar yolu rahatsızlıklarına sık rastlandığından, çocuğunuza akan çeşme suyundan su içirmemeniz gerektiğini düşünüyorum. Böbrek taşı ya da benzeri bir durumla karşılaşmaması adına, evlerimizde kullandığımız içme suyundan çocuğunuza koymanız faydalı olacaktır. Bu çocukların zaten çok az su içtiklerini düşünecek olursak, kuru mama beslenmesinin yanında Barf beslenme, çiğ beslenme ya da farklı alternatifler konusunda da veterinerinize danışabilirsiniz. Küçük bir not, bazı Siyam kedileri vejetaryen beslenmeyi sevebilirler. Bu nadiren denk gelir, yakın bir arkadaşım, çocuğuna yeşillik yetiştiremiyordu. 😊

Uyku

Siyam kedileri için eğer mutlu oldukları bir ortamda yaşıyorlarsa uyku kesinlikle çok kolaydır. Bu türün çocukları sahipleri ile beraber kucak kucağa uyumaya bayılırlar. Hatta siz uyanıp gittiğinizde yatağa kraliçeler gibi yatmak en sevdikleri iştir. Siyam cinsi kediler uyumayı sevmelerinin yanında uyutmaya da bayılırlar, cin gibi olsanız bile canları isteyince ilaç verilmiş kadar huzurla uyumanız için yapamayacakları yoktur. 😊

Temizlik

Siyam kedileri tuvalet kapları başta olmak üzere sürekli temas ettikleri her şeyin temiz olmasını isterler. Terbiyesizce kakayı başka bir yere yapma huylarına sık rastlanmaz, genelde söylenerek ya da bağırarak bunu hatırlamanızı sağlayacaklardır ama yine de ısrarcı davranırsanız temizlik sorununuzun bedelini ödetmekte de cesurdurlar. Siyam cinsi kedinizi ev içinde sürekli oynadığı eşyalarını yalayarak temizlerken görmeniz işten bile değildir.

Siyam Kedisi Sağlık Durumu

Safkan tüm kedi ırklarının kendine has hastalıkları bilinir. Gerçi rahatsızlık yaşaması için bir sokak kedisi bile olması yeterlidir ya… Yine de aşağıda Siyam kedilerine has hastalıklar hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Erkek Siyam kedileri, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşı sorunlarına dişi kedilere oranla daha fazla yakalanabilir. İdrar yolu sorunlarının önüne geçme adına, kısırlaştırma tavsiye ediliyor. Siyam kedisinin aşağıda da okuyacağınız üzere sağlık sorunları biraz fazladır. Bu nedenle rutin kontrol aralıklarının biraz kısa tutulması gerekir. Eğer veterinerlere sürekli masraf yapmak istemiyorsanız, pati sigortası bu konuda kurtarıcınız olacaktır.

Hastalıklar ve Özel Durumlar

Siyam kedilerinin genelinde görülebilen hastalıklar:

  • Astım ve bronşit hastalığı
  • Amiloidoz: Siyam türünde genelde karaciğerde görülür. Amiloid adlı hormonun vücuttan atılamaması sebebidir.
  • Başta aort sitenozu gibi kalp hastalıklarının geneli
  • Zor doğum
  • Hiperlipidemi: Tedavi edilemezse hareket etmede ve görme yetisinde büyük sorunlar doğurur.
  • Nistagmus: sinir hastalığıdır
  • Diş eti iltihabı
  • Karaciğer büyümesi
  • Cücelik
  • Kemik rahatsızlıkları
  • Eklem hastalıkları
  • Kalça çıkması
  • Solunum yolu hastalıkları
  • Beyin rahatsızlıkları
  • Çift görme

Yaşam Süresi

Dünyanın en yaşlı kedisi olma rekorunun şuan bir Siyam’a ait olduğunu biliyor musunuz? Evet yanlış duymadınız. Siyam kedileri eğer dikkatli bakılır, beslenir ve rutin kontrolleri asla ihmal edilmezse sizlere çok uzun yıllar arkadaşlıktan öte bir sevgi verebilirler. Özellikle yaşları ilerlediğinde üzerlerine titremeyi azıcık daha arttırmanız gerekecek elbette. Sağlıklı bir Siyam kedisi, ortalama 15 ile 20 yıl arasında değişen bir yaşam süresine sahiptir.

Kızgınlık ve Çiftleşme Dönemleri

Siyam kedileri, oldukça erken bir zamanda çiftleşme arzusu içine girerler ve genelde dört ya da altı çocuk dünyaya getirirler. Dişi kedilerin 4 ya da 5 ay dolaylarında; erkeklerinse 6 – 7 ay arasında bir zaman içerisinde kızgınlık belirtileri gösterdiği biliniyor. Bu zaman zarfında biraz daha fazla bağırıp çağıran tarzları olsa da Siyam kedilerinde evden kaçma ya da benzeri rutin kızgın kedi davranışlarına sık rastlanmaz.


Yukarıda Siyam kedisi ile ilgili bilinmesi gerekenler konusunda genel bilgilendirme yapmaya çalıştım. Bir Siyam kedisine yuva açmak isteyen ya da çocuğunun türüne alışma sürecinde olan ziyaretçilerimin faydalanması adına, sizler de kediniz ile birlikte yaşadıklarınızdan önemli gördüğünüz kesitleri yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?

Comments were made on "Siyam Kedisi".
  • lol

    siyam kedilerini severim.

  • zeynepazra

    Bir Scottish Fold’um var, Siyam kedisi almayı çok istiyorum. Alırsak ikisi iyi anlaşır mı.

  • Doruk

    Bir köpek sahibiyim ve evde iki arkadaş gibiyiz. Aslında aramızda bir de kedi almak istiyoruz. Anladığım kadarıyla siyam cinsi kedi bizim için uygun görünüyor. Keyif alarak okudum ve siyam kedisi hakkında bilgilendiğimi düşününüyorum. Çok teşekkür ederim.

  • Gizem Yıldız

    Siyam kedileri çok tatlı yaratıklar. Yalnız evinize gelen insanlar onları kediden başka her şeye benzetiyor 🙂

    • Şule

      Siyamları çocukluğumdan beri çok istemişimdir, kısmet olmadı. Siyam yerine sokaktan kedi aldım. Yıllardır mutlu mesut yaşıyoruz. Şimdi özelliklerini ayrıntılı olarak okuyunca, iyi ki almamışım diyorum. Ben duygusalım, aşı ya götürdüğümde bile, içim sızlıyor ona iğne yapılırken. Onca genetik rahatsızlığı olan bir cinse sahip çıkamam, hasta olsa kafayı yerim. En temizi saf ırklar almamak. Hepsinin ayrı bir genetik sorunu var.

  • Mysimarik

    Çok güzel bir anlatım olmuş, Siyam kedileri hakkında daha fazla bilgi edinmiş oldum.

  • KEREM

    Aynı kedi türünden kardeşimde var çok sakin ve sessiz ama biraz asabi 🙂