Sizde Pofuduk kedi cinslerini merak edenlerden misiniz? Gelin birlikte Pofuduk tüylere sahip, güzel mırıltılı dostlarımızı yakından tanıyalım.

Elbette engel, ve türlü hastalığı olan, farklı genetik özellikleri ile dünyaya alışılmışın dışında kendine özel bir görünümle gelmiş olan kediler dahil, tüm canlılar kalbimizi her zaman bir pamuk haline getirerek yumuşacık yaparlar.

Onu gördüğünüzde vermiş olduğunuz ya da vereceğiniz tepkiyi çok iyi biliyoruz. Upuzun ve hacmi bol tüyleri, toparlak yüzü, sadece bir tüy yumağı olarak görünen tıfıl kuyruğu ile size tatlılık timsali bir kediyi tanıtmaktan neşe duyuyoruz.

1. Himalayan Kedisi: En Pofuduk Kedi Cinsi

En Pofuduk Kedi Cinsi
Pofuduk Kedi Cinsi

1930 yılları civarında tamamen insan sentezlemesi ile Fars kedisi ve Siyam kedisinin çiftleştirilmesi sağlanıp, böylesi bir güzellik anıtı ortaya çıkarılmıştır. Birbirine taban tabana zıt gen tipleri de olmadığı için, bu iki kedinin birleşiminden genetik hastalık veya hastalığa yatkınlıkları olan bir kedi çıkmamıştır. Aksine, Himalayan Kedisi Fars kedisinin muazzam asaletli tüy özelliğini ve Siyam kedisinden de bölgesel tüy rengi farklılıklarını alıp melez bir afacan olarak doğmuştur. Hayvan yetiştiricilerinin bir araya getirdikleri bu şahane uyumun neticesinde ortaya çıkan kedinin fark edilmesi oldukça kısa zamanda oldu. 1 yıl içerisinde Harvard Üniversitesi araştırmacıları dahil pek çok legal faaliyet gösteren kedi yetiştiricileri bu cinsin çoğalması yönünde aktif çalışmalar yürüttüler.

Günümüzde Türkiye sınırları içerisinde de Himalayan kedileri bulunabilir düzeydedir. Eğer hayvan/ kedi sahiplendirme barınaklarından bulma imkanına erişemediyseniz ve satın almak durumundaysanız ücretlerinin bir miktar yüksek olduğunu belirtmek isteriz. Ancak kedi sevdalıları için bu tür pahaların tabi ki de bir kıymeti yoktur. Bütçesi yeten her kedi severin, bu nazlı patilere kavuşmak için pek çok fedakarlık yapabileceğinden hiç şüphemiz yok.

Geçmiş yaşantısına dair mini bir giriş yaptıktan sonra, artık Himalayan kedisinin kendine has özelliklerinden bahsetmek isterim. Büyük ve orta boyutlarda olacak şekilde iri kalıplı bir kedi cinsi olduğunu tahmin edersiniz. Yuvarlak vücut hatlarıyla öyle çekici ki anlatamam. Kalıplı dediğime bakmayın. Çünkü üzerindeki kalın ve bolca tüylü postundan siz onun kemik hatlarını fark edemeyeceksiniz bile. Ama o tüyleri yok mu?! Genelde çikolata tonlarında olanları bulunduğu gibi, krem, gümüş, leylak, tarçın renkli tüyleriyle aklınızı başınızdan alırlar. Baştan uyarıyoruz demedi demeyin lütfen. Soft ve hoş görünümlü tüyleri, yoğun ve kat kat bir dizilimde olmalarının yanısıra epeyce de uzun boydadırlar. Kabarık ve çok fazla havalı tüyleriyle pofuduk kediler arasında liderliğe oynayan Himalayan kedisi, tatlılığıyla da bir yarışa girmiş durumda. Endişelenmeyin, kedileri bir güzellik yarışmasına sokacak değiliz. Kategorize etme anlamında bu tabiri kullanıyoruz. Zira şirin can dostlarımız herhangi bir yarışmaya tâbi tutulamayacak kadar eşsiz güzelliktedirler.

Tüyleri genel olarak kirli beyaz ve vizonun farklı tonlarındadır. Yalnızca yüz, kulak, pati ve kuyruklarında kahverengi ya da siyahımsı leke gibi ya da yaygın olarak renk değişiklikleri görülür. Bu halleriyle nasıl da karizmatik olduklarına inanamazsınız. Ön bacaklarına kadar sanki saçaklanmış gür bir yele halinde inen tüyleri, kuyruk ve kulaklarında da bolca bulunur. Kuyruk ve boyunları kısa ancak fazlaca güçlü bir yapıdadır. Ve bal küpü dostumuza yüksek dozda tatlılık aşılayan şey bizce pofuduk olan tüyleridir.

Düz ve yuvarlak yüz yapısıyla sevimli bir afacan havası taşır. Hafiften asabi bakışlar atan maviş gözleri ne kadar sert bakarsa baksın size korku salmaz. Çünkü geneli itibariyle öylesine sevimli ve masum bir hali vardır ki, bu imaj kolay kolay silinecek bir şey değil. Çekik ve iri gözlerine adeta meydan okuyan ufak burun ve ağzı ona bebeksilik katmıyor da ne yapıyor acaba? 😊 Küçük kulakları ve minnak patilerini de göz önünde bulundurduğumuzda bir yumoş oyuncakla muhatap olduğunuzu düşünmeniz çok muhtemeldir. Fakat uzuvlarını ve bölgesel hatlarını küçük olarak lanse etmem sizi yanıltmasın. Öyle ki; gövde irilikleri, kemik genişlikleri/ yayvanlık ve kalınlıkları epey belirgin düzeyde büyük ebatlardadır. Himalayan kedileri, orta- uzun boy bareminde seyredip 6- 7 kilo gibi rakamlarda da ağırlıkları olduğu gözlemlenir. Eğer yeme düzeninde ölçüyü kaçırırsanız kontrolsüz kilo almaları kaçınılmazdır. Bu nedenle kalori hesabını iyi yapmalı ve sağlıklı beslenmesi için onu teşvik etmelisiniz.

Pofuduk kedimizin karakterine gelirsek; tüyleri gibi tek kelime ile yumuşak diye tabir etmemiz yeterli olur aslında. Sevgiyle sessiz sessiz kaynayan bu yavrucaklar, ortam olarak durağanlığı severler. Yani onu çılgınca sevmeniz çoğu zaman hoşuna gitmeyebilir. Ancak yavaşça ve sakin bir şekilde sarf ettiğiniz dokunuşlarınıza aşırı bayılır. Zarafet nüanslarıyla dopdolu yaklaşımları sizi mest edecek. Oyun oynamayı ya da ilgi görüp kucakta tutulmayı sever elbette. Ama eğer işiniz var ve Himalayan kedinizle bir süre ilgilenmeyecekseniz de o koltukta miskince yatar. Bazen de mışıl mışıl uyur tabi. Çünkü uyumak en sevdiği olaylardan biri. Bu denli uysal mizaca sahip bir kedinin yeri de elbette huzurlu bir yuva olmalı.

Tüylerinin düzenli bakım ve temizliğinin dışında rutin hastane kontrolleri ve aşı takiplerinin ihmal edilmemesi onun bakımı için yeterli ana başlıklar olacaktır.

Himalayan kedileri fazlasıyla oturaklı ve sukunetli vakar sahibi kediler olduklarından evde başka evcil hayvan ya da hareketli yaş grubunda olan çocuğunuz varsa kibar çocuğunuzu koruyup kollamak durumunda kalırsınız. Asla kavgacı ya da saldırgan bir yapıda olmayan tüy topunuzu evinizin tek afacanı olarak sahiplenmeniz daha kolay bir hayat getirisini de devamında size getirecektir. Ama Himalayan kedisi ile aynı ağırbaşlılığı taşıyan bir kedi cinsiyle beraber yaşamalarında bir sorun olacağını sanmıyorum. Yeter ki bir taraf diğerine göre daha dominant ve zarar verme eğiliminde olmasın.

Bir tablo ya da süs eşyası niyetine izleyeceğiniz, tüylerini sevmeye doyamayacağınız ve kendinizi bu güzellikten alıkoyamayacağınız bir sanat eseri Himalayan kedisi. En sıkıntılı zamanlarınızda gelip yanınıza sokulması ve sizin, onun yumuşacık varlığını hissetmenizle yüzünüzde tebessüm oluşmasının bir olacağı konusunda söz verebilirim. Eğer Himalayan kedisiyle yaşadığınız deneyimleri paylaşmak ya da aklınızdaki soru işaretlerini yok etmek isterseniz, yorumlar kısmında bekliyor olacağım.

2. Maine Coon: Kediler Aleminin Nazik Devi

Maine Coon: Kediler Aleminin Nazik Devi
Maine Coon: Kediler Aleminin Nazik Devi

 lk kez Kuzey Doğu Amerika Bölgesi’nin Maine eyaletinde keşfedilen Maine Coon kedisinin bilimsel ismi Felis Catus’dur. Keşfi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Kedi cinsi olarak ise 1993 yılında Amerikan Federal Biyolojik araştırma Kurulu tarafından tanıtılmış ve dernekler tarafından kabul edilmiştir. Başka yerel kedilerle çiftleştirilmeleriyle bazı özelliklerini ne yazık ki kaybetmişlerdir. Halk arasında kediler aleminin nazik devi olarak bilinmesinin sebebi ise iri yapılı bir kedi türü olmasına rağmen dikkat çeken sevecenliğidir.

En büyük evcil kedi cinsi olarak tanınan Maine Coon kedilerin ortalama ağırlıkları erkeklerde 5-9 kg, dişilerde ise 3-5 kg ağırlığındadır. Bu değerlere rağmen; 1,2 metre boyu, 14 kg ağırlığıyla Avustralya’nın Melbourne kentinde yaşayan Omar isimli kedi, Guinnes Rekorlar Kitabı’nda dünyanın en büyük kedisi olarak yerini almıştır. Her zaman dikkat çekiciliğini koruyan Maine Coon kedilerin en çok tercih edilen kedi cinsleri yarışmasında, Catarvis dergisindeki birinciliği de bu kedilerin insanları kendine hayran bırakmasının bir kanıtıdır.

Kediseverler için “neden Maine Coon?” sorusunun cevabı çok da zor değildir. Bu ihtişamlı kedilerin dikkat çeken özellikleri; kocaman görünümleri, uzun, parlak ve yumuşacık tüylere sahip bu devasa görüntünün altında yatan sıcacık kalpleri kediseverlerin ilgisini çeker. Şaşırtan büyük görüntüleriyle beraber avcılık yeteneklerinin gelişmiş olması, soğuğa dayanıklı kalın tüyleri onlara güçlü bir duruş sağlar. Bu güçlü duruşun yanında dikkat çeken sadakatleriyle mükemmel bir ev arkadaşı özelliği taşırlar. Erkek Maine Coon’lar daha hareketli, hiperaktif ve oyuncu özellikleriyle bilinirken dişileri daha ağırbaşlı duruşu ile asil bir görünüme sahiptir. Dikkatli olarak bakımlarının yapılmasıyla sağlıklı ve dinç olduğu takdirde Maine Coon kediler sizin için mükemmel bir arkadaş olabilirler.

3. Ankara Kedisi: Uzun Tüylü Kedilerin Atası

Ankara Kedisi: Uzun Tüylü Kedilerin Atası
Ankara Kedisi: Uzun Tüylü Kedilerin Atası

Ankara Kedisi, anavatanı Ankara olan ve güzelliğiyle dünyaca tanınan bir kedi ırkıdır. 17.yy’da Türkiye’den çıkışıyla tüm dünyada kalpleri kazanmayı başarmıştır. Genellikle gözümüzde canlanan beyaz kedi profilinin aksine farklı renklerde de olabilirler, gözlerinin renkleri ise farklı olmak zorunda değildir. Çeşitli halleri, uzun ve yumuşak tüyleriyle hayvanseverlerin ilgisini çeker.

Enerji dolu halleriyle başınızı ağrıtma ihtimalleri olsa da Ankara kedileri çok zeki hayvanlardır; zarif duruşları ve ilgi bekleyen masum halleri gözünüzde yaramazlıklarını hiçe sayar. Yavruyken sahip olduğunuz bir Ankara Kedisi’nin size bağlılığı hayretler içerisinde bırakabilir. Sevilmeyi çok seven, hareketli özellikleriyle sürekli sizin peşinizde olması onunla birlikte yaşamayı bir hayli eğlenceli kılar. Kulağa hoş gelen bu eğlencenin yanında küçük bir uyarı; pamuksu tüylerinin altındaki kaslı ve güçlü yapısıyla eminiz ki sizden önce yorulmayacaktır.

Ankara kedilerinin köpek dostu olarak bilinmesi, yeterince arkadaş canlısı olduğunun bir göstergesidir. Kavgacı olmaması, oyuncu olması size iyi bir arkadaş olma imkanı sunar ve bakımı da zor değildir. Uzun tüylü bir kedi olması tüylerinin dökülmesi durumu yüzünden korkutsa da haftada 1 kez bile tüylerinin taranması yeterlidir. Ankara kedilerinin zeki halleri ve içgüdülerinin kuvvetli olması onlara güç katar ve uzun yıllar sizinle birlikte olabilirler.

4. İran (Persian/Fars) Kedisi

İran (Persian/Fars) Kedisi
İran (Persian/Fars) Kedisi

 1600 yıllardan beri bilinirliğini sürdüren Persian kedi ırkı, kendiliğinden ortaya çıkmış bir ırktır. İran Kedisi denildiği zaman gözümüzün önüne gelen basık bir yüz, sık, kalın tüyler ve tombul bir kedi görüntüsüyle karşı karşıya kalırız. Tüylerinin fazla ve uzun olması İran Kedisi sahiplerinin yorulmalarına sebep olsa da, yavaş hareket eden nazlı halleri ve ilgiyi seven hareketleriyle en çok sevilen evcil kedi ırklarından birisidir.

İran Kedisi’ni; evin içinde sakin sakin gezen, sizi gördüğü ilk vakitte usulca kucağınıza yatan ve sıkılmadan ilgi bekleyen bir kedi olarak hayal edebilirsiniz. Bu kedi ırkı anlaşması zor bir kedi olmamasının yanı sıra, eğitmesi de zor değildir. Sık ve uzun tüyler size her gün taranması gerektiği durumuyla başbaşa bıraksa da bu durumun zorluğu yumuşak tüylerine dokunana kadardır. Şefkate ve ilgiye açlığı tarama konusunda sizi yormayacaktır.

Sevgisini kazandığınız bir İran Kedisi, sizi asla rahatsız etmez. Kısa kulaklı, tüy yumağı; iri, renkli ve parlak gözlere sahip gösterişli İran Kedileri, evinizin baş köşesine kurulan somurtkan, asil, uykuculardır.

5. Norveç Orman Kedisi

Norveç Orman Kedisi
Norveç Orman Kedisi

Norveç Orman Kedisi, başlangıç tarihi net olarak bilinmemekle birlikte Vikinglerin ve Romalıların farklı ülkelerden getirdiği kedilerin Norveç’te çiftleştirilmesiyle ortaya çıkan adaptasyonu kuvvetli bir ırk olarak biliniyor. Norveç’in zorlu hava şartlarına karşı dayanma gücünün fazla olması onu vahşi bir hayvan yapmamış ve evcilleştirilebilmiştir. Pofuduk bir görünüme sahip olan Norveç Kedileri 10 kiloya kadar çıkabilirler.

Norveç orman kedilerinin tüyleri ilk başlarda bu şekilde değildir. Normalde kısa tüyleri olan bu cins kedilerin uzun tüylere sahip olması Norveç’in zorlu iklim koşullarına adapte olmaları sonucu olduğu biliniyor. Yazın yoğun şekilde tüy dökerler. Avlanma içgüdülerinin kuvvetli olması sebebiyle kulakları dik ve sivridir. Norveç kedilerinin bugünkü görünümünde; patilerinin büyüklüğü, kuyruklarının uzun ve dik olması, kuvvetli duruşları ilgi çeker.

Norveç kedileri çok zeki ve hareketli hayvanlardır. Avcılık yetenekleri çok gelişmiştir hatta suda balık avlamak en büyük hobilerinden birisidir. Hareketli halleri, ve sosyalliği onu iyi bir arkadaş olmasını sağlar. Yalnız belirtmeliyiz ki hızına yetişebilmek biraz zordur. Tırmanmakta çok iyidirler ve bunun gibi hiperaktif halleri, onların daha huzurlu olabilmesi için geniş alanlarda bakılmasını gerektirir.

Pofuduk kedi cinsleri başlığı altında Birman Kedisi, Ragdoll Kedisi, British Longhair ve Sibirya Kedisi‘nden bahsetmemek olmaz. Uzun tüylü oldukları için, her şeyden önce Pofuduk görünümlerinden dolayı bu kategoride inceleyebiliriz. Kutsal kedi olarak bildiğimiz Birman Kedisi, ilgi çeken gözleri, yumuşak tüyleri ve uysallığı ile evlerin sevimli kedisi. Görüntüsüyle gönülleri fetheden kediler arasında Ragdoll ırkının en dikkat çekici özelliği zekasıdır. Tam bir aile kedisi olan Ragdoll’lar oyuncu halleri ve eğitilebilirlik seviyesi ile karşımıza çıkar. British Longhair, tembel kedi! Sevilmeye bayılan, ilgi aşığı bu tembel kediler sakin ve sıcakkanlıdır. Dayanıklılığı ve sadakatiyle dikkatimizi çeken bir diğer kedi ırkı ise Sibirya kedileridir. Sahibine bağlı, sevimli 3 katmanlı tüylü halleriyle, pofuduk bir dost istiyorsanız sizin için doğru bir seçim olacaktır.


Bütün bu bahsettiğimiz özellikler elbetteki genel gözlemlerdir. Pofuduk kediniz özgün karakteriyle sizi şaşırtabilir, mutlu edebilir, yorabilir, kendine hayran bırakabilir. Emin olduğumuz bir konu var; biliyoruz ki her canlı özeldir!

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?