Sevimli komşumuz Ege kedisini henüz o kadar da iyi tanımıyoruz. Haydi onun hakkında merak edilen her şeyi derlediğimiz içeriğimize geçelim.

Cins Özellikleri
Adapte Olabilirlik80
Oyunculuk80
Bakım İhtiyacı60
Sıcakkanlılık80
İlgi İhtiyacı70
Konuşkanlık60
Taranma İhtiyacı55
Haraketlilik60
Kıl Dökülmesi40
Sahibine Şevkat80
Sağlık ve Dayanıklılık80
Özgürlük Düşkünlüğü70
Hayvanlarla Dostluk70
Arsızlık50
Çocuklarla Dostluk95
Zeka Seviyesi75
Yabancılarla Dostluk80
Sosyal ihtiyaçlar80
Bilgiler
  • Kökeni: Ege Adaları ve Yunanistan
  • Diğer İsmi: Aegean Cat
  • Yaşam Süresi: 9 – 10 yıl
  • Kilosu: 3 – 4,5 kg
  • Vücut Tipi: Orta
  • Tüy Uzunluğu: Kısa Tüylü, Tüylü, Uzun Tüylü
  • Tüy Dökme Oranı: Az Tüy Döken
  • Mizaç: Uyumlu, Sevecen, Dikkatli, Özgür Ruhlu, Zeki, Neşeli, Sadık, Oyuncu, Sosyal, Sağlıklı
  • Dostluk: Çocuk, Evcil Hayvan ve Yabancı Dostu
  • Benzer Cinsler: Ankara Kedisi, Van Kedisi

Ege kedisi Yunanistan’ın Kiklad Adaları’nın yüzlerce yıllık yerli kedisi olarak aslında Yunanların neredeyse milli kedisi olarak tanınıyor. Elbette ülkemize coğrafi olarak bu kadar yakın olan bu adaların kedileri, bizim kedilerimizden tamamen ayrı görülemez. En çok benzediği kedi cinsleri Van Kedisi ve Ankara Kedisi olan Ege kedisi aslında coğrafyamızın yerelleşmiş kedi mirasına dahil. Bu sevimli dostlarımıza Yunanistan’ın her yerinde sokak kedisi olarak rastlamak mümkünken dünyanın başka yerlerinde çok da yaygın değil.

Ege kedisinin anavatanı neresidir? Ege kedisi özellikleri nelerdir? Ege kedisi bakımı nasıl yapılır?

Haydi, Ege kedisi hakkında sorulan bu soruları ve sorulabilecek daha pek çok soruyu yanıtladığımız içeriğimizi okuyarak Ege kedisini daha yakından tanıyalım. Kim bilir, belki bir gün onu evinizde misafir etmek hatta ailenize dahil etmek isteyebilirsiniz.

Ege Kedisi Kişiliği

Ege kedisi doğal gelişmiş evcil bir kedi cinsi olarak yüzlerce yıldır insanlarla birlikte yaşamaya uyum sağlamış ve insanlarla yaşamaya yönelik bazı kişilik özellikleri geliştirmiştir. Bu özellikler yüzlerce yıl içerisinde nesilden nesle aktarılarak Ege kedisinin bugünkü kişiliğini oluşturmuştur.

Ege kedisi arkadaş canlısı, sosyal ve sevecen bir kedi cinsidir. İnsanlarla ilişkilerini dengede tutmak isteyen bu kediler sıcak bir aile ortamında çok daha sevecen ve insan odaklı bir hâle bürüneceklerdir. Bunun karşılığında da ailesinden ilgi ve şefkat bekleyecektir. Bu kişiliğiyle aslında Ege coğrafyasının özelliklerini de yansıtır. Pek çok Ege kedisi açık havada olmaktan hoşlanır. Ancak rahat ve ferah bir ev ortamına da kolaylıkla uyum sağlayabilir. Yine de evde yaşayan kedilerin dışarıya olan ilgisinin ve merakının giderilmesi için dışarı çıkarılması gerekebilir. Ufak yürüyüşler, gezintiler Ege kedisi için eğlenceli olacaktır. Hatta en iyisi kontrollü bir açık alanı özgürce kullanabiliyor olmasıdır. Bahçe veya teras gibi yerlerde dışarı çıkma veya aşağı düşme riski olmadığı sürece güvende ve mutlu olacaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Sibirya Kedisi

Bir ada geçmişine sahip olan bu kediler özgür ruhlu ve rahat kedilerdir. Bunun yanında ada onlara başka şeyler de katmıştır. Su avcılığı bunların en önemlisidir. Bugün avlanmaya ihtiyacı olmayan Ege kedileri bile suya karşı ayrı bir ilgi duyarlar. Patileriyle suyu dalgalandırmaktan hoşlanırlar. İşte bunun temel sebebi ada zamanlarında yüzlerce yıl balık avlamak zorunda kalışlarıdır. Bu su tutkusu eğlenceli olabildiği gibi tehlike de arz edebilir. Sokakta ve evde farklı tehlikeler olmakla birlikte evdeki en büyük tehlike klozettir. Bir Ege kedisiyle yaşıyorsanız banyoyu sürekli kapalı tutmalısınız. Bunun yerine güvenli ve temiz bir şekilde oynayabileceği, oyuncak balıklarla süslenmiş su kaplarını düşünebilirsiniz. Unutmayın, Ege kedisi suyu seven kediler listesinde ilk sıralarda!

Tüm bunlarla birlikte zeki bir kedi olan Ege kedisi aynı zamanda hareketlidir de. Bu ikisinin birleşimi oyunu işaret etmektedir. Doğal kedi cinslerinin hemen hepsinin kişilik özelliklerinde sayılan avcılık Ege kedisi için de geçerlidir. Su tutkusunda olduğu gibi günümüzde avlanmak zorunda olmasa bile ava benzer oyunlarla eğlenmekten hoşnut olacaktır. Getirme, saklanma, bulma, yakalama vb. avı çağrıştıran oyunlarda iyidir. Bununla birlikte küçük bulmacalar veya yapbozlar gibi oyunlarda başarılı olabilecek kadar da zeki bir kedi cinsidir.

Yunanistan Kedisi
Yunanistan Kedisi

Çocuklar ve Yaşlılarla İletişimi

Arkadaş canlısı, sosyal ve sevecen… Üstüne bir de Egeli! Elbette herkesle iyi anlaşacak. Ege kedisi için aksini düşünmek mantıksız olurdu. Peki kim bu herkes? Herkes işte 😊 Evliler, bekârlar, çocuklular, kalabalık aileler, yalnız yaşayanlar, yaşlılar ve çocuklar… Her eve ve yaşam şekline uyum sağlayabilen Ege kedisi çocuklarla da mükemmeldir. Onun içi içine sığmayan duygu durumu, keşfetme arzusuyla oradan oraya koşturan patileri tıpkı bir çocuk gibidir.

Bir çocuğa mükemmel uyum sağlamanın aslında ondan çok da farklı olmamaktan geçtiğini biz yetişkinler biliriz. İşte Ege kedisi de çocukla çocuk olma tekniğini çok iyi uygular. Bunu yaparken hem kendisi eğlenir hem de karşısındaki çocuğun oyun ihtiyacı karşılanır. Orta düzey hareketli bu kedi her yaş grubu için önerilebilir. En uyumlu olduğu çocuklar okul çağındaki ve erken ergenlik dönemindeki çocuklardır.

Ege kedisinin çocuklarla iyi ilişkiler kurması kaçınılmazdır fakat daha da iyi olması için yapılması gereken birkaç şey vardır. Çocuklarımız evcil hayvanlara nasıl davranması gerektiği konusunda eğitilmeli ve davranışları denetlenmelidir. Kedilerimiz ise çocuklarla olabildiğince küçükken (yavruluk döneminde) tanıştırılmalıdır.

Ege kedisi yaşlılarla da sorunsuzdur. Yalnızca biraz hareketli, oyuncu ve özgürlüğüne düşkün oluşu yaşlılar için zorlayıcı olabilir. Onun sorumluluğunu alabilecek ve ona yeterli ilgiyi gösterebilecek yaşlılarla iyi anlaşacaklardır.

Evcil Hayvanlarla İletişimi

Ege kedisi herkesle olduğu gibi diğer evcil hayvanlarla da iyi ilişkiler geliştirebilir. Uyumlu ve sıcakkanlı doğası gereği diğer evcil hayvanlarla arkadaşlıkta zorlanmayacak bir kedi cinsidir. Diğer kediler ve kedi dostu köpekler başta olmak üzere pek çok evcil hayvanla anlaşabilir. Kedilerle ilişkiler biraz daha ufak sorunlara sebep olabilse de bunu çok da önemsememek gerekir. İki kediye de özel alan yaratmak ve ikisine de eşit ilgi göstermek yeterli olacaktır. Köpeklerle ise daha iyi ilişkiler kurabilir bu ilişkide ise kedinizin güvenliğinden emin olmak için köpeğin ulaşamayacağı yüksek kaçış noktaları düzenlemek yeterlidir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Balıkçı Kedi

Kedi ve köpek dışında kalan kuş, kemirgen, balık gibi daha küçük ve savunmasız evcil hayvanlar risk altında olabilir. Çünkü Ege kedisi iyi bir avcıdır. Bunlardan özellikle su hayvanları ilgisini çekecek ve beklemediğiniz bir anda avlayabileceği “taze yemek” olarak karşısında duracaktır.

Ege kedisinin diğer evcil hayvanlarla ilişkisinin sağlam temellerde kurulması için kontrollü ilk karşılaşma ve tanışma süreçleri önemlidir. Ayrıca iki evcil hayvan da ne kadar küçükken tanışırsa o kadar iyi bir dostluk kurmaya daha yatkın olacaktır.

Ege Kedi Cinsi
Ege Kedi Cinsi

Ege Kedisi Tarihçesi

Ege kedisinin anavatanı olarak Ege Denizi’ndeki Kiklad Adaları kabul edilebilir. Doğal bir cins olarak bu adalarda gelişen Ege kedisi neredeyse Yunanistan’ın milli kedisidir. Yunanistan sokaklarında yaygın bir popülasyona sahip olan cins çevre ülkelerde de görülebilir. Yani ülkemizde de Ege kedisi popülasyonu mevcuttur. Ancak dünyanın geri kalanı için bu geçerli değildir. Özellikle farklı kıtalarda yalnızca Ege kedisi meraklıları tarafından yetiştirilmekte veya sahiplenilmektedir.

Ege kedisinin bu denli popüler oluşunda büyük ihtimalle pek çok kedi cinsinde olduğu gibi “yardımcı kedi” veya “işçi kedi” pozisyonlarında çalışmış olması etkilidir. Adalı balıkçıları ve ada sakinlerini kemirgen ve böceklerden koruyarak insanların yanındaki konumunu elde ettiği tahmin edilmektedir. Hâlen Yunanistan’da sokak kedisi olmanın yanında evlerde beslenmekte ve “yardımcı kedi” görevine devam ettiği de görülmektedir.

Ege Kedisi Fiziksel Özellikleri

Ege kedisi orta büyüklükte, atletik bir kedi cinsidir. Pek çok kedi cinsinin aksine kilo alma eğilimi göstermeyen vücudu biraz zayıf görünse de aslında kaslı bir yapıdadır. Dış görünüm özellikleri büyük ölçüde ava uygunluk üzerine gelişmiştir. Hızlı ve çevik olmasını sağlayan vücut özellikleri sayesinde ada şartlarında yüzyıllardır hayatta kalmayı başarmıştır.

Bacaklar ve Patiler

Ege kedisinin bu avcı özelliklerini destekleyen yegâne vücut bölümü bacaklarıdır. Orta boydaki güçlü bacakları hız ve sıçrama yeteneklerini artırır. Patileri de orta büyüklükte ve oval yapıdadır.

Tüy Çeşitleri

Ege Cinsi Kedi
Ege Cinsi Kedi

Ege kedisi kısa tüylere veya orta uzunlukta tüylere sahip olabilir. Her tüy uzunluğunda tüylerin yapısı, renk ve desenleri benzerdir. Orta düzeyde tüy döken bir kedi cinsi olarak tüy bakımı nispeten kolaydır. Tüyleri hem sıcak hem de soğuk iklime uyum sağlayabilmekle birlikte tüy dökme oranı ve tüy uzunluğu mevsimsel farklılıklar gösterebilir.

Tüy renkleri genellikle krem, mavi, siyah, kızıl ve beyazın kombinasyonlarından oluşur. Deseni ise bicolor (iki renk) veya tricolor(üç renk) desenlerinin farklı alt varyantlarıyla birlikte tekir işaretleri içerebilir. Ana renk beyazdır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  En Akıllı 10 Kedi Türü - (En Akıllı Kedi Cinsleri)

Ağırlığı ve Boyutları

Orta büyüklükteki Ege kedisinin vücut ağırlığı ortalama 3 kg – 4,5 kg aralığındadır. Cinsin boy ortalaması ise 25 cm’dir.

Ege Kedisi Bakımı

Ege kedisinin bakımında odaklanılması gereken onun pelüş sayılabilecek ve uzunluk değişimlerine uğrayabilen tüyleridir. Bunun yanında temel bakım gereksinimleri giderilmelidir.

Temizlik

Ege kedisini temizlik gereksinimlerinin en çok merak edileni tüylerin taranmasıdır. Aslında çok sık veya zor bir tarama düzeni gerektirmez. Çünkü Ege kedisinin tüyleri nadiren dolaşır veya keçeleşir. Bunlar, düzenli tarama yapıldığında belki de hiç görülmeyecek şeylerdir. Ege kedisinin tüylerinin haftada 2 kez taranması yeterli olacaktır. Ancak tüy dökme dönemlerinde veya mevsimsel değişikliklerde bu sıklık iki yönlü olarak da değişebilir. Bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Kedinizin tüylerini taramakta zorlandığınızda veya tüy dökme oranı arttığında tarama sıklığını artırmaya karar vermeniz gerekecektir. Bunu beklemek istemezseniz kedinizin tüylerini her gün kontrol edebilirsiniz.

Diğer temizlik gereksinimleri ise temel gereksinimlerdir ve en az tüylerin taranması kadar önemlidir. Ege kedisinin günlük ağız bakımı aksatılmamalı, kişisel eşyalarının temizliğine özen gösterilmelidir. Ayrıca akıntı sebebiyle iltihap ve enfeksiyon riski olan göz çevresi ve kulak içleri düzenli olarak kontrol edilmeli, gerektiğinde yumuşak bir bez kullanılarak silinmelidir. Ege kedisinin banyo yapması gerektiğinde bu hiç sorun değildir. Ancak yine de suyu sevmek ile banyoyu sevmek arasında ciddi bir fark vardır. İlk banyolarda kedinize eğlenceli bir banyo deneyimi hazırlamanız sonraki banyolar için kolaylık sağlayacaktır.

Ege Kedisi Sağlık Durumu

Ege kedisi sağlığı hakkındaki veri yetersizliğine rağmen sağlıklı ve dayanıklı bir kedi cinsi olarak kabul edilebilir. Bu veri yetersizliği sebebiyle herhangi bir genetik sağlık sorununa yatkınlığı bilinmemektedir.

Sağlık Sorunları

Ege kedisinin genetik olarak yatkın olduğu herhangi bir sağlık sorunu saptanamasa da tüm kedileri etkileyebilecek yaygın kedi hastalıklarına yakalanabilir. Bu yüzden düzenli veteriner kontrollü ihmal edilmemeli, bakım ve temizliğine özen gösterilmelidir.

Yaşam Süresi

Ege kedisinin ortalama yaşam beklentisi 9 – 10 yıldır. Bu veri de tıpkı sağlık durumunda olduğu gibi kesin bir bilgi vermez. Ancak cinse mensup bireylerin bildirilen yaşam süreleri gözetilerek hesaplanmıştır.

Ege Kedisi Kedisi Eğitilebilir mi?

Ege kedisi kişilik özelliklerinde bahsedilen özelliklerinin sağladığı kolaylıklar sebebiyle rahatça eğitilebilir bir kedi cinsidir. Açık havayı çok sevdiğinden tasmaya alışması da zor olmayacaktır. Bunun yanında ev kurallarına uyum sağlayabilir ve küçük oyunlar öğrenerek sizi şaşırtabilir.

Türkiye’deki Ege kedisi popülasyonunu biliyor musunuz? Siz hangisini tercih ederdiniz: Ege kedisi mi yoksa Van kedisi mi? Sizce bir ege kedisine verilebilecek en iyi isim ne olurdu?


İçeriğimizin hemen altındaki yorumlar bölümüne giderek bu soruları yanıtlayabilir veya Ege kedisi hakkında bildiklerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Böylece hem ailemizin kediler hakkında ufkunu genişletmeye yardımcı olabilir hem de deneyimlerinizi paylaşarak çok uzaktaki bir kedi sahibine yardımcı olabilirsiniz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Kitap editörlüğü yaptığım ve edebiyatla uğraştığım gecelerden kalan vaktimde kedi dostlarımızın hayatlarına dokunabilmek için miyavliyo.com'da içerik üreterek kedilerle olan bağlarımı güçlendiriyorum. Birçok global kaynaktan ve deneyimlerimden yararlanarak derlediğim içeriklerime yorum yaparak katkıda bulunup kediler hakkında bildiklerinizi, deneyimlediklerinizi paylaşırsanız takipçilerimiz ve kedi dostlarımız adına minnettar olurum.

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?