Kedi cinslerini araştırmayı seviyor ve tüy renklerini de merak ediyorsanız, bu yazımızda en güzel siyah kedi cinsleri listesini hazırladık.

Dünyada birçok kedi cinsi bulunduğu gibi hepsinin birbirinden farklı görünüşleri vardır. Özel Kedi cinslerini sokakta görme imkanımız sıfır olduğu için bazılarını sahiplenen kişilerde veya internette görüyoruz. Her cins kedinin hikayesi ve dünyaya geldiği kökenleri ayrı olduğu için atalarından gelen kalıtsal hastalıklarda çok farklıdır. Sokak kedilerinde kesinlikle genetik hastalık göremezsiniz, çünkü onların ataları yoktur. Ortaya farklı cinslerin çıkması için kedi cinsleri birbirlerine yabancı olan kedilerle çiftleştiriliyor, hangisinin genetiği daha baskın gelirse görünüşleri ve vücut yapıları da o tarafa benziyor.

Aynı şey hastalık içinde geçerlidir; hangi kedinin yavrularına hastalık geçeceğini iki taraf belirler. Yavru hangisine benzerse onun genlerini ve kalıtsal hastalıklarını taşır diyebiliriz. Her kedinin tüy rengi, yüz şekli ve vücut yapıları farklı olduğu gibi bazı kedilerinde tüy renkleri nesilden nesile aynı olur. Siyah kedi cinslerine dikkatli bakarsanız, sadece o tüy rengini taşıyan cinsle çiftleştirilir ve yavruları da simsiyah olarak dünyaya gelirler. Her türlü tüy rengini seven, fakat koyu renk aşıkları için siyah kedi cinslerini listeledik.

1. Bombay Kedisi

Bombay Kedisi
Bombay Kedisi

1970’li yıllarda meydana gelen Bombay Kedisi, diğer adıyla “Siyah Panter” olarak da bilinir. American Shorthair ve Burmese’nin çiftleşmesi sonucunda elde edilen kedidir. Tüyleri kısa, parlak ve kadifemsi yapısıyla görenleri adeta şaşkına çeviren Bombay Kedisi, simsiyah tüylere sahiptir. Tüy aralarında hiç farklı renk yoktur, baştan aşağı kara kedidir ve sadece bıyıkları beyazdır. Gözleri adeta boncuk gibi yuvarlaktır ve genellikle altın, bakır ve mavi göz renklerine sahiptirler. Tüyleri kısa olduğu için bakımı çok kolaydır, sadece haftada bir kez tüylerini taramak yeterli olacaktır.

Patileri diğer kedilere göre yuvarlak, gövdesi ve bacakları oldukça kaslıdır. Bu sayede kendinden çok yüksek yerlere kolayca sıçrayabilir veya tırmanabilir. Evde yalnız kalmayı hiç sevmezler, aksi takdirde üzüntüden depresyona girebilirler ve psikolojileri bozulabilir. Canının sıkılmaması ve tek başına zaman geçirebilmesi için bol bol farklı oyuncaklar almalısınız. Bombay Kedisi sahiplenmek istiyorsanız, mutlaka evde birkaç ışığı açık bırakmaya dikkat etmelisiniz. Zaten simsiyah olduğu için karanlık ortamda yürürken ister istemez ona zarar verebilirsiniz.

2. Smokin Kedi

Smokin Kedi
Smokin Kedi

İkinci adı Tuxedo olan Smokin Kedi, tüy renklerinin siyah ve beyaz olmasından dolayı sanki smokin giymiş gibi dururlar. Hatta halk arasında “Damat Kedi” veya “Maskeli Kedi” diye hitap edilir. Vücudu tamamen siyah, yüzünde farklı bölgelerinde beyazlıklar bulunan Smokin Kedi, çok tatlı ve komik bir kedidir. Dış görünüşünden dolayı herkes ona hayranlık duyuyor ve sahip olduğu renklerini dikkatlice inceliyorlar. Bazılarının kulaklarının içinde beyaz tüy vardır, fakat diğerlerinin kulak içleri tamamen siyah da olabilir.

Sokağa çıktığınızda Smokin Kedi’yle karşılaşma olasılığınız %70’dir diyebiliriz. Tekirlerden sonra onunla en çok mahalle aralarında veya parklarda karşılaşabilirsiniz. Tüy yapıları orta uzunlukta, parlak ve ipeksidir. Gözleri hafif çekik, bakışları şaşkın, göz renkleri genellikle yeşil-bakır ve mavi-yeşildir. Sahibine karşı çok bağımlı olur, fakat canı istediği zaman sevgi görmek isterler. Biraz meraklı oldukları için evdeki her yeri keşfetmek ve kurcalamak isteyebilirler.

3. Tiffanie Kedisi

Tiffanie Kedisi
Tiffanie Kedisi

1967 yılında en güzel kedi olarak seçilen Tiffanie Kedisi, çok güzel ve özel bir kedi cinsidir. Halk arasında “Nazlı ve Prenses Kedi” olarak da bilinirler. Genellikle beyaz, gri, krem, tarçın, küllü tüy renklerine sahip olsalar da çoğu Tiffanie Kedisi’nin simsiyah tüyleri vardır. Yoğun ve uzun tüyleri vardır, özellikle boyun ve kuyruklarında bolca tüyleri bulunur. Onu sevdiğiniz zaman sanki pamuğa dokunuyormuş gibi hissedersiniz. Patileri küçük ve bacakları da hafif yere yakındır, patilerinde de yoğun tüyleri bulunduğu için çok tatlı bir görüntüleri vardır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Tüy Dökmeyen 10 Köpek Cinsi

Yuvarlak kafası, hafif çekik ve büyük gözleri sahiptirler. Genellikle altın-bakır ve yeşil göz renkleri vardır, bakışları o kadar asildir ki kendinize çok dikkatli bakılıyormuş gibi hissedersiniz. Çok kırılgan ve narin yapıları olduğu için yüksek sesten ve ani hareketlerden hiç hoşlanmazlar. Yoğun tüylerine rağmen az sayıda tüy dökerler ve haftada iki kere taranma ihtiyaçları vardır. Enerjik oldukları ve oyun oynamayı sevdikleri için özellikle çocuklarla vakit geçirmeye bayılırlar. Kucakta oturmayı çok sevdikleri için ona sevginizi göstermeniz için uzanırken yanınıza veya kucağına almanız yeterli olacaktır.

4. Maine Coon

Maine Coon
Maine Coon

Dünyanın en büyük kedisi olan Main Coon, çok iri olduğu için “Dev Kedi” derler. Tüyleri aşırı uzun, sık, yoğun ve parlak olduğu için çok dikkat çekerler. Genellikle siyah, kahverengi, sarı, gri ve koyu tüy renklerine sahip olurlar. Erkek Maine Coon’lar 10 kg, dişileri ise 7-8 kg kadar ağırlıkları vardır. Bir insan Maine Coon‘u kaldırmakta güçlük çeker ve kucağına aldığında patileri insan dizini geçebilir. Tüyleri çok pofuduk olduğu için sıklıkla tüy dökebilir, bunu önlemek ve tüylerinin daha kaliteli görünmesi için haftada üç kez taramak gerekebilir. Kulakları diktir, üstünde ve içinde bile kısa kısa tüyleri bulunmaktadır.

Gözleri yuvarlak, hafif çekik ve meraklı bakışları vardır. Genellikle sarı-altın-kahverengi ve yeşil göz renklerine sahiptirler. Ne kadar büyük ve iri görünseler de aslında aşırı derecede sıcakkanlı ve sevimlidirler. İnsanlarla çok iyi anlaşırlar ve zeki oldukları için eğitime son derece açıktırlar. Çok gevezedirler, özellikle sahibine karşı sürekli miyavlayarak iletişim kurmaya çalışırlar. Çok kibar ve asil kedi oldukları için yüksek sesi ve kavgalı ortamları hiç sevmezler. Bilim insanları tarafından araştırıldığında herhangi bir genetik hastalığı bulunmamış ve sağlıklı kedi olduğu sonuçlanmıştır.

5. Persian (İran-Fars Kedisi)

İran Kedisi
İran Kedisi

Adından da anlaşılacağı gibi kökeni İran’a dayanır. İran Kedisi‘nin Persian ve Fars Kedisi olarak diğer isimleri vardır. 17.yüzyılda popülerlik kazanmıştır ve herkesi kendisine aşık etmeyi de başarmıştır. Beyaz, gri, krem ve sarı tüy renklerinin yanında siyah tüylere de sahiptirler. Özellikle simsiyah olanlar çok asildirler ve görünüşü nedeniyle en çok beğenilen kedi cinslerinden birisidir. Burunları basıktır, bundan dolayı göz ve solunum bölgelerinde birçok hastalık görülebilir. Gözleri minik, yuvarlaktır ve genellikle sarı-altın-siyah- yeşil göz renklerine sahiptirler.

Yoğun tüyleri vardır, fakat boyun ve ense kısmında daha sık tüyleri bulunur. Tanımadığı insanlara karşı çekingen davransalar da alıştıkları zaman aşırı sıcakkanlı ve dostane yaklaşım gösterirler. Sakin, ılımlı ve her ortama uyum sağlayabilen İran Kedileri’nin empati yönleri oldukça gelişmiştir. Çok zeki ve duygulu kediler oldukları için eğitime açıktırlar, bununla birlikte koyduğunuz tüm kurallara da uymaya çalışırlar. Yalnız kalmayı sevmezler, kaldığı zaman sürekli miyavlayarak sizinle konuşmaya çalıştığını görürsünüz. Tüyleri yoğun olduğu için bakımı biraz uğraştırabilir, haftada iki veya üç kez tüy sağlıkları için fırçalamalısınız.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Khao Manee

6. Norveç Orman Kedisi

Norveç Orman Kedisi
Norveç Orman Kedisi

Anavatanları Norveç olan Norveç Orman Kedileri, bulundukları bölgede çok popüler kedilerdir. Tam bir tüy yumaklarıdır ve oldukça pofuduk oldukları için yumuşacık tüyleri vardır. Genellikle beyaz, gri, sarı, turuncu, krem, kahverengi ve karışık renkleri bulunsa da siyah tüylüler çok asil durdukları için en güzel siyah kedi cinslerine adını yazdırabilirler. Tüyleri çok uzundur ama en çok boyun, pati, kuyruk ve ense kısımlarında yoğun tüyleri vardır. Kulakları tıpkı Maine Coon gibi diktir, kulak içlerinde ve üst kısımlarında da tüyleri bulunmaktadır. Gözleri yuvarlak ve küçük olmasına rağmen keskin bakışları vardır. Yeşil, kahverengi, bakır ve ela gibi göz renkleri vardır. Norveç Orman Kedileri, tıpkı köpekler gibi atılan eşyaları geri getirirler ve çok sadıklardır.

Boyutunun büyük ve tüylerinin çok yoğun olduğuna bakmayın, aslında çok şeker ve oyuncu kedilerdir. Sahibine karşı aşırı derecede sıcakkanlı davranırlar ve çok bağımlı olurlar. Çok enerjik ve meraklı oldukları için her yeri karıştırabilirler ve kulaklarına yabancı cisimler girebilir. Bundan dolayı sürekli olarak kulakları kontrol edilmeli ve düzenli olarak temizlenmelidir. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar ve onlar nereye gitse hep peşlerinden koşup kendi kendine oyun yapmaya bayılırlar. Günün her saatinde tıpkı köpek gezdirir gibi onu alıp kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz, bu çok hoşuna gider. Norveç Orman Kedisi, her türlü mamayı yemediği ve seçici oldukları için veterinere danışarak farklı mama almanızı öneririz.

7. British Shorthair

British Shorthair
British Shorthair

Kedi sahiplenmek isteyenler genellikle British Shorthair‘ı tercih ederler. İngiliz kedisi olan British Shorthair, yüz yapıları nedeniyle çok beğeniliyor ve sahipleniliyor. Tüy yapıları kaliteli, ipeksi ve kısa olmasına rağmen çok yumuşaktır. Genellikle gri, beyaz-sarı, koyu gri renklerinin yanında siyah British Shorthair kedi cinsleri de bulunmaktadır. Siyah tüyleri olanlar o kadar güzel oluyor ki, göz renkleri çok daha belirgin hale geliyor. Genellikle koyu gri British Shorthair tercih edilse de siyah tüyleri olanları sahiplenen kişilerin sayısı daha azdır.

Tombul yanakları vardır ve gözlerinin yapısı da yuvarlaktır. Bakır ve sapsarı göz renklerine sahip olurlar ve bakışlarında bile derin sessizlikleri vardır. British Shorthair, çok sessiz ve ılımlı kediler oldukları için pek miyavlamazlar. Sıcak havaları hiç sevmezler ve bunaldıkları için ekstra olarak tüy dökebilirler. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar ve oyun oynamayı sevdikleri için ona bolca oyuncak almalısınız. Tüylerinin bakımı kolaydır, fakat kalitesinin düşmemesi ve daha da bakımlı görünmeleri için haftada iki defa taramanız yeterli olacaktır.

8. Scottish Fold

Scottish Fold Kedi
Scottish Fold Kedi

Kıvrık kulaklarıyla tanınan Scottish Fold, çok tatlı kedi cinslerinden bir tanesidir. Orta boyutta ağırlıkları vardır ve tüyleri kısa olmasına rağmen parlak ve yumuşaktır. Genellikle gri, koyu gri, beyaz, sarı tonları ve siyah tüylere sahiptirler. Siyah tüyleri olan Scottish Fold’a pek rastlanmasa da muhteşem görüntüleri vardır. Gözleri boncuk gibi yuvarlak ve hafif çekiktir. Göz renkleri, tüy renklerine göre değişkenlik gösterse de genelde bakır-sarı-kehribar-mavidir. Kafaları yuvarlak ve yanakları hafif tombuldur.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Cornish Rex

Kulakları öne doğru kıvrık olduğu için yüzlerine ekstra şaşkınlık ifadesi katıyor. Tüy bakımı çok kolaydır, kısa tüylere sahip oldukları için pek tüy dökmezler. Haftada bir veya iki defa yumuşak tarakla tüyleri taranmalı ve bakımlı durması için ekstra ürünler de kullanabilirsiniz. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar ve özellikle kalabalık fertlere sahip olan insanlar Scottish Fold’u sahiplenmeyi tercih ederler. Oyuncu, enerjik ve biraz da yaramaz olduğu kadar sevgi dolu ve şefkatli kedi cinsidir.

9. Tekir Kedi

Tekir Kedisi
Tekir Kedisi

Türkiye’nin gururlarından birisi olan Tekir’i hepimiz çok seviyoruz. Sokağa çıktığımızda %98 oranla Tekir Kedi‘lerle karşılaşırız ve bazıları kendini sevdirse de diğerleri içgüdüsel olarak hemen kaçarlar. Tekir Kedi’lerin genellikle desenli tüyleri olsa da mutlaka aralarında siyah tüyleri olan Tekirler de vardır. Siyah Tekirler genellikle Bombay Kedisi ile karıştırılsa bile Tekir kendini mutlaka belli eder. Her gördüğünüz siyah kediye “aa Bombay Kedisi bu!” deseniz bile “ben Bombay değilim, normal Tekir’im” diyen gözlerle size bakacaktır.

Bazı Tekirlerin tüyleri uzun olsa da genellikle kısa tüyleri vardır. Mutlaka fark etmiş olmalısınız; Siyah tüyleri olan Tekirler, diğerlerine göre daha temiz olurlar. Tüyleri parlar, kaliteli görünür ve özellikle güneşin altında sanki kadife gibi dokulu görünürler. Çok enerjik, biraz yaramaz ve kural bilmez olsalar da masum yüzleriyle istedikleri her şeyi yaptırabilirler. Eğer Tekir Kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, sanki yaramaz çocuğunuz varmış gibi hissedeceğinizi bilmelisiniz.

10. Karayak

Karayak
Karayak

Diğer adıyla “Snowshoe” olarak da bilinen Karayak, temin edilmesi en zor kedi cinslerinden biridir. Orta boyutlarda ağırlığı vardır, fakat vücudu şaşırtıcı derecede kaslı ve atletiktir. Tüyleri kısa ve parlak olmasının yanı sıra sanki pamuk gibi yumuşak tüyleri vardır. Gövdesi, sırtı, yüzü ve kuyruğu siyah ve adından da anlaşılacağı gibi patileri kar gibi beyazdır. Bazen bu renk bölgeleri üremeye göre değişse de siyah kedi cinsleri listesine girmektedir. Gözleri yuvarlak ve muhteşem denilecek kadar çok güzel göz renkleri vardır. Sanki deniz mavisini andıran gözlere sahiptirler ve siyah tüyleriyle göz renkleri çok uyumlu durdukları için bu onu diğer kedilerden farklı kılar.

Haftada bir veya iki kez tüylerini taradığınız zaman ölü tüylerden kurtulmanıza ve kalitesinin artmasına yardımcı olabilirsiniz. Karayak, her yaş aralığıyla çok iyi anlaşabilir ve oyun oynamaya bayılır. Suyla oynamayı çok sevdikleri için arada sırada önüne su kabı koyarak, oynamasını sağlayabilirsiniz. Evde yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar ve sürekli sahibinin yanında durmasını isterler. Eğer Karayak sahiplenmek istiyorsanız, sahip olduğu siyah tüylerine ve beyaz patilerine her gün yeniden aşık olabilirsiniz.


Siyah kedi cinsleri arasına giremese de diğer tüy renklerine ek olarak siyah tüyleri bulunan kediler de vardır; American Bobtail, Ankara Kedisi, Japanese Bobtail, Balinese, Havana Kedisi, Cornish Rex, Manks Kedisi, Siyam Kedisi, Tonkinese, Lykoi, Toyger, Oriental Longhair, Cymric, Bengal Kedisi olarak sıralayabiliriz.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

Comments were made on "En Güzel 10 Siyah Kedi Cinsi".
  • Zehra

    İyi akşamlar… Bir kedi edinmek üzereyim ama bana British Longhair dendi gelen fotoğrafları o cinse benzemiyor. Ben de sokak kedisi olması ilk tercihim yani cins kedi ise almak istemiyorum. Ricam fotolardan anlayabilir miyiz?

  • kk

    Ben kediden ziyade köpeği severim. En sevdiğim köpek ırkı Golden Retriever; en sevdiğim kedi cinsi Bombay, ben de bir hayvan aşığıyım.

  • Nihal

    Keyifle okudum ve bilgilendim.
    Benim siyah Scottish Fold bir kedim (7 yıldır beraberiz ve yeni sahiplendiğim (arka bacak ampüte edildi) siyah bir tekirim var. Tripot olduğu için başlangıçta zorlandı ancak şimdi gayet iyi sanki hiç problemi yokmuş gibi hayatına devam ediyor. Scottish cinsi kedim oldukça uysal ve sadece insana alışık, ilk kez kendi türünden bir arkadaşı oldu. Başlangıçta zorlandık hatta hala zorlanıyorum, çünkü siyah tekir oldukça yaramaz ve oyuncu. Aralarını iyi yapmak için ortak kullanabilecekleri oyuncaklar aldım ama ara sıra kara bir yumak olup birbirilerine girebiliyorlar. Zamana bıraktım durumu, fakat yardıma ve fikirlere açığım. Nasıl bir yol izlemeliyim dingin birlikteliklerini sağlamak için?
    Ek bilgi: Scottish dişi ve kısır
    Tripot ise genç erkek (pubertasa daha girmedi)
    Şimdiden teşekkür ediyorum,
    İyi günler… 🐾🐾🐈‍⬛🐈‍⬛