Dünyada sevimli ve tatlı kediler olduğu kadar, görünüşleriyle pek de hoş olmayan kedi cinsleri de mevcut. Çok merak edilen çirkin kedi cinsini araştırdık.

Kedilerin her türünü çok seviyoruz ve elimizde olsa hepsini eve alıp beslemek bile isteriz! Fakat bu mümkün olamadığı için özellikle yardıma muhtaç kedileri sahiplenip, bakımını üstleniyoruz. Dünyada o kadar çok kedi cinsi var ki, hepsinin yaşanmışlıkları ve meydana geldiği ülkeler çok farklı. Tüylü, tüysüz, tatlı, vahşi ve çirkin olmak üzere birçok kedi türü bulunuyor. İnsanlar her türlü kedi cinsini merak edip araştırırken ‘’acaba çirkin kedi de var mıdır?’’ diye düşünüyorlar. Kedilere çirkin demek de istemiyoruz, fakat bazı kediler dış görünüşleriyle de pek cazip gelmiyorlar.

Çirkin kedilere böyle denilmesinin sebepleri ise; yüz hatlarının keskin, küçük ve çıkık olmasından dolayı kaynaklanıyor. Diğer kedi cinslerinin yüz hatları daha yuvarlak, orta boyutlu ve sadece elmacık kemikleri çıkık olduğu için tatlı görüyoruz. Bazı çirkin kedilerin tüyleri olmadığı için de insanlara çok korkutucu geliyor. Genelde çirkin kedilerin kulakları büyük, ucuna doğru sivri ve çene kısmı çok dar olur.

Dünyada belli başlı çirkin kedi türleri olduğu için baktığınızda direkt olarak anlayabilirsiniz. Peki “çirkin kediler nasıl meydana geldi?” diye sorarsanız, iki farklı kedi cinsinin çiftleştirilmesi ve bilim insanları tarafından genetiğiyle oynanması sonucunda oluşurlar. Bu durum her kedi için geçerli olmasa da araştırıldığı üzere genetik faktörleriyle oynanmış birkaç kedi cinsi bulunmaktadır. Çok merak edilen çirkin kedi cinslerini araştırdık ve sizlere sunduk.

Birbirinden Çirkin Kedi 🙀

Kediler görünüş olarak birbirine benzediğini düşünsek de aslında birbirlerinden çok farklıdır. Kedi cinslerini dikkatli olarak incelediğiniz zaman her kedi türünün yüz hatlarının aynı olmadığını anlayabilirsiniz. Örnek; bazı kedilerin yüz hatları yuvarlak, gözleri ise yuvarlak olduğu gibi bazı kedilerin yüz hatları dar ve gözleri hafif çekik olur. Bu tamamen kedi cinslerinin meydana geldiği ülkeye ve çiftleştirildiği kediye bağlıdır. İnsanlar bu sebepten dolayı çirkin kedi cinsinin nereden meydana geldiğini merak edip araştırıyorlar. Biz, sizler için bu konuyu ayrıntılı şekilde açıkladık.

1. Sfenks Kedisi: En Çirkin Kedi

Sfenks Kedisi: En Çirkin Kedi
Sfenks Kedisi: En Çirkin Kedi

Anavatanı Kanada olan Sfenks Kedisi, tüysüz olduğu için birçok kedi yetiştiricisinin dikkatini çekmiştir. Sfenks Kedisi’nin devamlılığı için sağlıklı yavrularını alarak yetiştirmişler ve bir zaman sonra çiftleştirme işlemleri yapmışlar. Böylelikle tüysüz kedinin varlığı bugünümüze kadar devam etmiştir. Ortalama ömrü, diğer kedilere göre oldukça kısadır. 9-11 yıl kadar yaşarlar, fakat iyi bakıldığı takdirde 15-16 yaşına kadar yaşayabilirler. Sfenks Kedisi’nin vücut ağırlığı orta boyuttadır ve zayıftır. Karşıdan bakıldığında tüysüz olarak görülür, fakat dikkatli bakıldığı zaman ufak ve seyrek tüyleri olduğunu fark edebilirsiniz. Kulakları yarasa kanadı gibi büyük, dik ve sivridir.

İki gözünün arasındaki mesafe geniştir ve gözleri büyüktür. Göz renkleri genelde değişik olur ve her Sfenks Kedisi gördüğünüzde göz renginin birbirinden farklı olduğunu görürsünüz. Tüyleri olmadığı için derisi yağlanabilir ve haftalık olarak yıkanması gerekir. Derisi buruşuk şekildedir ve gördüğünüz zaman korkup ‘’bu nasıl kedi böyle?’’ diye düşünürsünüz. Sfenks Kedisi’nin özelliği tüysüz ve derisinin buruşuk olmasıdır.

En çirkin kedi cinsi olarak kabul edilen Sfenks Kedisi, dışarıdan sert mizacı varmış gibi görünse de aslında çok sıcakkanlı ve duyarlı kedidir. Çocuklarla çok iyi anlaşır ve her türlü oyuna kolaylıkla katılabilirler. Durgun ve sakin duruşunun arkasında, aslında çok hareketli ve çeşitli akrobatik hareketler yapan özellikleri vardır. Kapıya tırmanma, raflarda gezinme, masaların üstüne atlayıp ustaca avizenin üzerine çıkabilen kedidir. Hatta sahibinin omzuna çıkıp, adeta papağan gibi oturur ve iletişim kurmaya çalışır.

Tüysüz ve buruşuk derisi olduğu için güneşten uzak tutulmalıdır. Güneşe maruz kalırsa derisinde ciddi yanıklar görülebilir. Sfenks Kedisi oyuncaklarla oynamayı çok sevdiği için ona birden fazla oyuncak çeşidi almalısınız. Evde yalnız kaldığında oyuncağı olmazsa, eve geldiğinizde artık bir evinizin olmadığını görebilirsiniz 😹

2. Minskin

Minskin Kedi Cinsi Özellikleri Ve Bakımı

Sfenks ve Munchkin Kedisi’nin çiftleştirilmesi sonucu Minskin meydana gelmiştir. İlk yavru 2000’li yıllarda Amerika’nın bir eyaletinde görülmüştür. 2008 yılında Uluslararası Kedi Birliği tarafından yeni bir kedi cinsi olarak kabul edilmiştir. Munchkin Kedisi’nin bacak boyu çok kısa olduğu için Minskin’in de bacakları kısadır. Küçük kafası vardır ve özellikle kafasının üst kısmı yoğun derece buruşuktur. Sfenks Kedisi gibi tüyleri yok denecek kadar azdır, fakat kuyruklarında tüyleri bulunur. Kulakları enine doğru geniş, sivri ve diktir. Gözleri yuvarlaktır ve iki gözünün arasında geniş mesafe bulunur. Göz renkleri genelde mavi, sarı, yeşil veya kehribar renklerinde görülebilir.

Minskin’in bıyıkları yok denecek kadar azdır ve sahip olduğu bıyıklarda zamanla kırılır ve dökülür. Bacakları kısa olmasına rağmen oldukça çevik ve hareketli yapıları vardır. Sahibine çok düşkündür ve sevgi bağı kurdukları zaman tıpkı aşık gibi davranırlar. Meraklı oldukları için göze çarpan eşyaları keşfetmek için ellerinden geleni yaparlar. Minskin, ayda 3 kere yıkanmalı ve özellikle kulak temizliğine ekstra özen gösterilmelidir. Ortalama ömürleri 10-15 yıl arasıdır. Görünüşleri çirkin kedi olarak adlandırılır ve ilk kez görüldüğünde korkan insan sayısı çok fazladır.

3. Oriental Shorthair

Oriental Shorthair
Oriental Shorthair

Oriental Shorthair, Siyam Kedisi’nden türemiştir ve neredeyse aynı genetiği taşıyorlar diyebiliriz. Siyam Kedisiyle kafa, tüy ve desen yapıları birbirine çok benzer. Oriental Shorthair’in badem göz yapısı vardır ve yukarı doğru hafifçe çekiktir. Göz renkleri mavi, yeşil, sarı ve kahverengi olarak değişiklik gösterebilir. Kuyruk kısımları ince ve epeyce uzundur. Kafa yapısı üçgendir ve burun kısımları, diğer kedilere göre oldukça uzundur. Tüyleri çok kısa olmasına rağmen kalitesi yüksektir. İpeksi ve kadifemsi tüy yapıları sayesinde, uzaktan bakıldığında sanki parlak tüyleri varmış gibi görünür. Kulakları geniş, dik ve sivridir. Bu görünüşleriyle halk arasında “Laz kedi” diyenler bile vardır. Gerçekten de ilk bakıldığında laz olan kişilere benzerlik gösteriyor 🙀 Yabancı kedi olmasaydı, anavatanı Trabzon olurdu desem abartmış olmam 😹

Kedi yetiştiriciler, Oriental Shorthair’in son derece uysal ve meraklı kedi olduğunu söylüyorlar. Zeka seviyeleri çok yüksektir ve tıpkı köpekler gibi atılan eşyayı hemen sahibine geri getirebilir. Oyun oynamayı çok severler ve vücutları ince olmasına rağmen yüksek yerlere atlayacak kadar atletik yapıları vardır. İlginç yüz ve vücut yapısı sayesinde çirkin kedi cinsi olarak kabul edilir. Oriental Shorthair’i ilk gördüğünüz anda korkabilir, hatta görünüşünden dolayı çok da sevimli kedi gibi gelmeyebilir. Çirkin kedi olabilir, fakat çok uysal bir kedi cinsidir. Ortalama 15 yaşına kadar yaşayabilirler.

4. Donskoy Kedisi

Donskoy Kedisi
Donskoy Kedisi

1987 yılında Rusya’da keşfedilen Donskoy Kedisi, görünüşü nedeniyle çirkin kedi cinsi olarak görülür. Tüysüz olduğu için Sfenks Kedisi ile çok benzese de aynı cinsi paylaşmazlar. Çoğu insan “Sfenks Kedisi ile Donskoy Kedisi aynı şey” diye biliyorlar, fakat bu yanlıştır. Donskoy Kedisi’nin yüz yapısı küçük ve üçgen şeklindedir. Alın bölgesinden geniş olarak başlar ve çeneye doğru darlaşan yapısı vardır. Gözleri, diğer kedilere göre fazlasıyla çekik ve etkileyicidir. Geniş, büyük ve dik kulak yapısına sahiptir. Ön bacakları, arka bacaklarına göre daha kısadır ve patileri perdeli şekildedir. Vücutları armut şekline benzer ve yaklaşık 2,5-4 kg arasındadır. Soğuk havalarda vücudu tüy üretir, fakat sıcak mevsime geçiş yaparken hepsi dökülür.

Donskoy Kedisi ile çok iyi anlaşabilir ve kolaylıkla eğitebilirsiniz. Dost canlısı olduğu için her yaş grubundaki insanla anlaşabilir. Sosyal hayvanlardır ve evde başka evcil hayvanlar yaşıyorsa, onlara uyum sağlayabilir. Oyun oynamayı çok severler ve sahibinin yanına giderek onu oyuna davet etmeye bayılır. Sahibine bir şey anlatmak istediği zaman yüksek sesle miyavlar ve asla susmaz. Yemek yemeyi çok sevdikleri için her türlü mamayı hiç sorgulamadan mideye indirirler 🙀 Dikkat edilmezse kolayca kilo alabilir ve terfi ederek şişko kedi olabilir 😹

5. Lykoi

Lykoi
Lykoi

2011 yılında ortaya çıkan Lykoi, meydana gelen en yeni kedi cinsi olarak bilinir. Keskin bakışlarından dolayı Lykoi adını almış ve Yunanca’da “kurt” anlamına gelir. Yüz yapısı küçük ve oval şekildedir. Büyük, uzun kulak yapısına sahiptir ve duyma yeteneği çok gelişmiştir. En ufak sesleri duyarak, birbirinden ayrıt edebilir. Lykoi’nin göz yapıları çok güzeldir ve genellikle yeşil göz rengine sahiptir. Göz kenarları, burun ve çene bölgesindeki tüyler sanki dökülmüş gibi durur.  Bu bölgeler, sahip olduğu tüy renginden daha açıktır.

Genel olarak tüyleri seyrek ve kısa olduğu için bakımı son derece kolaydır. Genellikle siyah, gri ve duman kürk renkleri vardır. Sanki Lykoi’yi yıkamışta, kurutmamışsınız gibi tüyleri vardır 😹  Hatta uzaktan gören kişiler kedinin tüylerinin özelliğinin böyle olduğunu bilmeyip, ıslak olduğunu zannederler. Çirkin kedi cinsi olarak kabul edilen Lykoi, aslında çok oyuncu ve sıcakkanlıdır. Keskin ve yavru kurdu andıran bakışlarıyla kolaylıkla istediğini yaptırabilir. İyi bakılırsa ortalama yaşam süresi 14-16 yıl kadar çıkabilir.

Bu yazımızda sizlere, çirkin kedi cinslerini ve en çirkin kediyi açıkladık. Tekrar söylemeliyim ki, kedilere “çirkin” demek gibi bir amacımız yok. Her kedi cinsini çok seviyoruz ve koruyoruz 😻 Çok merak edildiği için bu konuyu sizlere detaylıca açıklamak istedik. Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi merakla bekliyorum! Patili günler 😻

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?