Kedilerde tüy dökülme sorunu en çok araştırılan konulardan biridir. Tüy dökülmesi engellenmesi için işe yarar yöntemler bulunmaktadır.
Kedilerin diğer isimlerinin “uzaylı” olduklarını biliyor muydunuz? Öylesine değişik ve tuhaf hareketleri vardır ki, onlara komik lakaplar takmamak elde değildir. Hepimiz kedileri çok sevdiğimiz için onları sokakta beslemek yetmiyor, evimize alıp dört dörtlük şekilde bakmak istiyoruz. Hayvan severler bizi çok iyi anlayacaklardır ki, bir insan kedileri çok seviyorsa bulunduğu şehirdeki tüm kedileri evlerine almak ister.
Hatta bazı insanlar bir tane kedi sahiplendiğinde, birkaç tane daha sahiplenip kedi sevgilerini daha çok pekiştiriyorlar. Dünya üzerinde birçok kedi cinsinin olduğunu biliyoruz, hatta içlerinden bazılarının kökenleri Türkiye’ye dayanır. Hepsinin iki ortak noktası vardır; birisi sokak kedileri gibi normal kedi olmaları (sadece dış görünüşleri farklı) diğeri ise tüy dökmeleridir.
Bazı tüylü dostlarımız hipoalerjenik kedi cinsleri arasında oldukları için ya hiç tüy dökmezler ya da diğer kedilere nazaran çok az tüy dökerler. Dolayısıyla kedilere alerjisi olan ama yine de sahiplenmek isteyen kişilere de kolaylık sağlanmış oluyor.
Kedilerde tüy dökülme sorunu normal olarak kabul edilse de bazen rahatsızlık derecesine ulaşabiliyor. Mesela koltuklar, masalar, yataklar, çamaşırların üstü vb. hep kedi kılı olduğu için görüntü bakımından da insanları rahatsız edebilir.
Kediler Neden Tüy Döker?
Kedilerin tüy dökmelerinin normal olduğunu artık biliyoruz. Zaten sağlıklı bir kedi gerektiği kadar kıl döker, aslında döktükleri kıllar ölü derilerden kopan tüylerdir. Bizler ne kadar kedilerimizi taradığımızda tüy dökme oranları azalsa da yine de belirli miktarda tüy dökmeye devam edeceklerdir. Peki, kedilerin tüy dökmesi normal ve sağlıklıysa yine de bunun altına yatan sebepler nelerdir? yazımızda açıkladık.
Kedilerin tüylerinin dökülmesi evdeki eşyalar ve kıyafetler için iyi olmuyor, çünkü kedi tüyleri uçtukları yere yapışır ve zor çıkabilir. Özellikle kıyafetlerin üzerine yapıştıkları zaman sadece yapışkanlı aparat ile çıkarılır. Kedilerin tüylerinin dökülmesi nasıl engellenir? veya nasıl azaltılabilir? anlatalım.
Düzenli Tarama
Nasıl ki biz insanlar saçlarımızı taramadığımız zaman dolaşır, bakımsız görünür, kalitesi düşer, dökülür ve matlaşmış görünürse aynı şey kedilerde içinde geçelidir. Mesela kediler mevsimsel dönemlerde (ilkbahardan yaza, sonbahardan kışa) normalden bir tık fazla ya da yoğun olacak şekilde tüylerini dökerler.
İlkbahardan yaza dönerken tüyleri her zamankinden daha fazla dökülür ama sonbahardan kışa geçerken inanılmaz bir tüy dökülmesi görülebilir. Özellikle mevsim geçişlerinde kediniz yoğun olarak tüy dökmeye başladıysa, bunu önlemek için haftada 2-3 defa (tüy uzunluğuna ve yoğunluğuna bağlı olarak) tarama işlemi yapmalısınız. Bu sayede dökülecek olan ölü tüyler etrafa değil, tarağa toplanmış olacaktır.
İlgili Yazı: En İyi 5 Kedi Tarağı/Fırçası
Eğer kediniz kendisini taramanızı istemiyor ve saldırıyorsa, içerisinde kedi nanesi (kedi otu) olan oyuncakları vererek sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Kediniz oyuncakla oynarken, tarama ya da silme işlemini başarıyla tamamlayabilirsiniz. Kedi nanesi bulamadıysanız, en sevdiği oyuncağı veya mamayı göstererek dikkatini de dağıtabilirsiniz. Kedilerin dikkatleri çok kolay dağılabildiği için her zaman bu yöntem işe yarar.
Kedinizde sadece mevsim dönemlerinde değil, normal günlerde de aniden yoğun tüy dökmeleri görüyorsanız mutlaka bir nedeni olduğunu bilmelisiniz. Eğer veterinere gittiyseniz ve sağlığına bağlı tüy dökülmesi yaşanmıyorsa, mutlaka bakımsızlıktan dolayı yoğun tüy dökümü yaşıyor olabilir. Haftada 2 kere düzenli olarak taramalı ve ardından uygu solüsyonla tüyleri silinmelidir.
Yeterli Su İçme
Kediler besine ya da egzersize ihtiyaç duydukları kadar suya da muhtaçtırlar. Mutlaka vücutlarına almaları gereken su miktarını günlük olarak içmeliler. Eğer bir kedi yeterince su içmiyorsa; tüylerinde yoğun dökülmeler, etrafta minik tüylerin uçuşması, tüy yapılarının kalitesinin düşmesi, soluk görünme veya deride kuruluk görülebilir.
Vücutlarına yeterli miktarda su alamazlarsa, vücut fonksiyonları düşeceği için hem iç organlarında hem de vücudun dış kısımlarında rahatsızlıklar görülebilir. Kedinizde aniden her zamankinden daha fazla tüy dökülmeleri görüyorsanız, mutlaka yeterince su içip içmediğinden emin olmalısınız. Eğer kediniz suyu sevmiyorsa ve hiç içmek istemiyorsa, Kedim Su İçmiyor, Ne Yapmalıyım? yazımızı okuyarak bilgilenebilirsiniz.
Doğru Beslenme
Kedilerin tüy dökmelerinin diğer önemli bir nedeni ise yanlış ve kalitesiz beslenmedir. Eğer bir kedinin düzenli olacak şekilde beslenme programı yoksa, yoğun tüy dökülmeleri görülebilir. Bunun yanında kediye verilen kalitesiz, ne idiği belirsiz, kediye uygun olmayan ve markasız kedi mamaları kullanılırsa yine tüy dökülmeleri yaşanabilir.
İlgili Yazı: En İyi Kedi Mamaları
Kedi sahiplenildiğinde kontrol için veterinere gidildiğinde mutlaka beslenme tablosu oluşturmak için veterinerden yardım alınmalıdır. Veteriner kedinin cinsine, kilosuna, alerjisine, sağlığına, yapısına vb. gibi etkenleri göz önüne alarak sanki diyet listesi çıkarırmış gibi besin tablosu oluşturacaktır.
Kediniz her yaş atladığında bu tablo tamamen değişebilir ya da olası hastalık gibi durumlarda eklenip-çıkartılarak besin tablosu düzenlenebilir edilebilir. Eğer bu tabloya uymayıp kedinize uygun olmayan mama içerikleri ya da farklı mama markaları seçerseniz tüy dökmesi kaçınılmaz olacaktır.
Kediler sadece mama yiyerek hayatlarını geçiremezler, mutlaka ek gıda olarak evde yediğimiz besinlerden uygun olanları ikram etmeliyiz. Bunların miktarlarını aşırıya kaçırırsanız, uygun olmayan veya sağlığını tehlike altına alan besinleri verirseniz kedinizin tüy dökülmesinde yoğunluk fark edebilirsiniz.
Stresten Uzak Kalma
Kediniz yaşadığı ortamda mutlaka mutlu olmalıdır. Mutlu olan kedi, psikolojik ve fiziksel sağlıkları açısından diğer kedilere göre her zaman daha üstündür. Nasıl ki mutlu olan insanın olumlu ruh halleri yüzlerine yansır ve sağlıklı olurlarsa, aynı şeyin kediler içinde geçerli olduğunu bilmelisiniz.
Kediler uzun süre yalnız kalma, uzun yola çıkma, eve yabancı insanların gelmesi, ondan başka evcil hayvan sahiplenme, baskı, ceza ve sürekli bir odaya kapatmak onları büyük ölçüde strese sokabilir. Stresli bir kedide yoğun tüy dökülmeleri ve tüylerinde kalitesizlik görülebilir.
Kedinizde durduk yere tüy dökülme sorunuyla karşılaştıysanız, mutlu olup olmadığını ve herhangi bir sebepten dolayı stres yaşayıp yaşamadığını kontrol etmelisiniz. Kedinizin bakımlarını, beslenmesini, sağlık durumu vb. nasıl ki dört dörtlük yapıp dikkat ediyorsanız aynı şekilde stresten uzak kalmalarını da sağlamalısınız.
Stres başlı başına büyük bir sorun olduğu için kedilerde sadece tüy dökülmeleri değil, vücutlarında birçok sağlık sorunu ve psikolojik olarak davranış bozuklukları meydana gelmesine neden olabilir. Kedinizin strese maruz kalmaması için her zaman ilgili ve sevgi dolu yaklaşmaya özen göstermelisiniz. Kedinizi özellikle yalnız bırakmamaya, yolculuklara gitmemeye, ilgisiz davranmamaya ve onun sevmediği şeyleri yapmamaya dikkat etmelisiniz.
Düzenli Sağlık Kontrolü
Kedilerin tüylerinin dökülmesini engellemek için mutlaka sağlıklı olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz. Kedinizin düzenli aşılarını yaptırmaya veterinere gittiğiniz zaman genel muayeneden geçmeli, vücut fonksiyonları kontrol edilmeli ve solunum yolları incelenmelidir. Bunlardan sonra kedinizin dış muayenesi yapılarak deri, tüylerinde veya katmanlarında herhangi bir rahatsızlık olup olmadığına da bakılmalıdır.
Özellikle kedide iç-dış parazit söz konusuysa, parazitler vücudu tamamen ele geçirip vücut fonksiyonlarını düşürdükleri için tüy dökülmeleri görülür. Eğer kedinin iç-dış parazit damlası/aşısı varsa ve tüy dökülmeleri yaşanıyorsa, bunun sebebi alerji ya da mantar rahatsızlığı olabilir.
Kedinizin tüylerinde azalma, renk solukluğu, kalitesinin düşmesi (tüylerde incelme ve deriye bakıldığında seyrekleşme) dökülme ya da matlaşma gibi olumsuz belirtiler görüyorsanız, veterinere danışarak altındaki sorunlar bulunmalıdır.
Kedilerde bir sağlık sorunu oluştuğunda her zaman belli edemezler, tüylerindeki değişikliklerden fark edildiği için oradan anlayabilirsiniz. Erken teşhis her zaman hayat kurtardığı için kolayca tedavi edilebilir ve daha fazla ilerlemeden hızlıca sağlıklarına kavuşabilirler.
Kedilerde Tüy Dökülmesine Yumurtalı Çözüm
Daha önce bu yöntemi duymuş muydunuz? bilmiyoruz ama kedilerin tüy dökmesinde en etkili çözümlerden bir tanesidir. Yumurtanın içerisinde folat, B12, D, E vitaminleri, protein vb. gibi güçlü ve faydalı etkenler bulunduğu için bir kedinin alması gereken tüm vitaminler yumurtada vardır. 2 haftada bir olacak şekilde haşlanmış yumurtayı kedinize yedirebilirsiniz ya da haftada 1 defa yarım haşlanmış yumurta da verebilirsiniz.
Yumurtayı düzenli olarak verirseniz, tüy dökme sıklığı gözle görülür derecede azalacaktır ve mevsim geçişlerinde bile yoğun şekilde tüy dökmeyeceklerdir. Her kedi yumurta yiyecek diye kaide yoktur, eğer kediniz yumurtayı beğenmez ve yemezse asla zorlamayın. Yumurta yerine haftada 2 defa beyaz peynir de verebilirsiniz, fakat yumurta kadar etkili olmayacağını da bilmelisiniz.
Not: Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmayın! Yumurtayı ve peyniri haftada 2 kez ya da yarım miktarda haftada 1 kez vermelisiniz. Fazla miktarda verirseniz ters tepki yaparak, kedinize zarar verebilir.