Kediler suyun vücutlarına değmesini istemezler ama içmeyi çok severler. Kedilerin su içmemesinin altında birçok önemli sebepler yatabilir.

Kedileri anlamak çoğu zaman zor olsa da aslında onları bir müddet gözlemlediğimiz zaman ne demek istediklerini kolayca bulabiliriz. Onlarda bizlerle iletişim kurmak için çeşitli yolları deneseler de anlamadığımız zaman ısrarla anlatmaya devam ederler ve bir müddet sonra fiziksel olarak iletişime geçmeye çalışırlar.

Örneğin; mama-su kabına hiç yaklaşmaması, sürekli kendini yalaması, halsiz durması, alışılmadık şekilde sürekli yatması, farklı davranışlarda bulunması ve kuyruk hareketlerinden ne derdi olduğunu tahmin edebiliriz. Kedimizle sakin ses tonuyla ve şefkatle yaklaşırsak aramızdaki iletişim her zaman daha kuvvetli olur ve davranışlarından o anki duygu durumunu anlayabiliriz.

Kediniz günlük olarak rutinlerini yerine getiriyorsa her şey yolunda demektir, fakat yavaş yavaş rutinlerde değişiklik oluyorsa gözlemlemeniz gereken bazı şeyler var demektir. Mesela her kedi iştahına çok düşkündür, dolayısıyla kedinize bu aralar en sevdiği mamayı verdiğinizde bile yemiyorsa ve su içmiyorsa, mutlaka bir derdi vardır.

Kediler her ne kadar sudan korksalar da su içmeyi çok severler ve günlük olarak mamadan daha çok suyla beslenmesi gerektiğini de biliyoruz, bu nedenden dolayı su içme rutini yavaş yavaş azalmaya başladıysa kafanızda birçok soru işaretleri canlanacaktır. Peki, kediler neden aniden su içmeyi bırakır veya içmesi için neler yapmalıyız? yöntemleriyle beraber öğrenelim.

Su Kabına ve Yerine Dikkat Edin

Yetişkin ve yavru kedi fark etmeksizin değişikliklerden hiç hoşlanmazlar, eve geldikleri ilk günden beri eşyalar nasılsa hep öyle kalsın isterler. Dolayısıyla kediniz hiç su içmiyorsa, su kabının yerini değiştirmediğinizden emin olmalısınız. Eğer değiştirdiyseniz, kedinizin gözü önünde kabı alıp, eski yerine koyduğunuzu ona göstermelisiniz.

Yer değişikliği sorununuz yoksa ve kediniz yine de su içmiyorsa, büyük ihtimalle kap şeklini artık sevmiyor olabilir. Ayrıca kedinizin su kabının tuvaletinin yanında olmadığına dikkat etmelisiniz, tuvaletini yaptığı yerde kesinlikle su içmeyecektir. Kediniz zamanla kilo aldıysa ve büyüdüyse su kabı küçük geldiği için kafası sığmıyordur, dilini rahat kullanamıyordur ve rahatlıkla su içemiyordur.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Saçkıran Belirtileri ve Tedavisi

Daha büyük su kabı alıp eski yerine koymayı denemelisiniz. Ayrıca plastik kaplar bir süreden sonra koku yaptığı için kediniz bundan rahatsız olabilir ve su içerken midesi bulanıyordur. Koku size geliyorsa, artık plastik kap yerine daha sağlıklı su kabı tercihi yapmanızın vakti gelmiş demektir.

Kedi Su İçmiyor
Kedi Su İçmiyor

Su Fıskiyesi Alabilirsiniz

Kediler farklı ve alışılmamış oyuncakları keşfetmeyi çok severler. Eğer kediniz hiçbir şekilde su içmiyorsa, monotonluktan sıkılmış olabilir ve kendine yeni heyecanlar arıyordur. Hatta bunu belli etmek için su kaplarını devirir ve öylece bırakıp giderler. Diğer bir yolu kullanarak, kediler için tasarlanan su fıskiyelerinden alarak dikkatini çekmesini sağlayabilirsiniz.

Su fıskiyesi hareketli ettiği için kediniz ona adapte olacaktır ve nasıl bir şey olduğunu merak ettiği için dilini suya değdirecektir. İlk başta sulu oyuncaktan korkabilir veya uzak durabilir ama fıskiyeden akan şeyin su olduğunu anlayınca içmeye başlayacaktır ve artık günlük su miktarını yeterince karşılamış olacaktır.

Suyun Tadını Değiştirebilirsiniz

Kediler sevdikleri tatlardan bir müddet sonra sıkılabilirler ve değişik lezzetler aramaya başlayabilirler. Kedinizin huyunu suyunu ve karakterini en iyi siz bildiğiniz için bu aralar dostunuzda farklı lezzet değişiklikleri istediğini hissediyorsanız, birkaç besin kullanarak suyun tadını değiştirebilirsiniz.

Suyun içerisine çok az yaş mama suyu, ton balığı veya tavuk suyunu damlatarak su içmesine teşvik edebilirsiniz. Bu sayede suyun tadının değiştiğini anlayacaktır ve günlük olarak su içme ihtiyacını farklı lezzetlerle karşılaşmış olacaktır. Bahsettiğimiz yöntemi her gün yapmasanız bile birkaç gün bu yolu deneyin; eğer suyun tadını değiştirmediğinizde içmiyorsa, diğer taktikleri deneyebilirsiniz.

Kedim Yemek Yemiyor Su İçmiyor
Kedim Yemek Yemiyor Su İçmiyor

Musluktan Su İçmesini Deneyin

Kediler bayat besinlerden nefret etikleri için her şeyin taze olmasını isterler, buna su da dahildir. Her gün değil, birkaç saat arayla suyunu değiştirmeye dikkat etmelisiniz. Değiştirdiğiniz taktirde yine de su içmiyorsa, dostunuza bir iyilik yaparak banyodaki veya mutfaktaki musluğu biraz açık bırakabilirsiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Salam Yer mi? Kediye Sosis Verilir mi?

Musluktan akan su onun dikkatini çekeceği için dilini değdirecektir ve akan suyun taze olduğunu bildiği için su içme isteği artacaktır. Bu yöntemi sürekli denemeyin, çünkü kediniz hep musluğun açılmasını isteyecektir. Bunun yerine kedinizin gözü önünde musluktan taze su koyarak içmesini sağlayabilirsiniz.

Sık Sık ve Az Mama Verin

Kediler yemek yiyince su ihtiyaçları daha çok artar, dolayısıyla kedinize küçük porsiyonlarla sık sık yemek verebilirsiniz. Küçük porsiyonların arasında daha çok kuru mama olmasına dikkat edin, çünkü kuru mamaların içeriğinden dolayı kedileri daha çok susattığı için mecbur su içmek zorunda kalacaklardır.

Kediniz yine de ısrarla su içmiyorsa, daha çok yaş mama vermeyi deneyebilirsiniz. Yaş mamaların içinde su olduğu için en azından günlük alması gereken su miktarını yaş mamadan alacaktır. Mamanın yanında pişmiş balık, köfte veya ciğer gibi ek gıdaları vererek de susatabilirsiniz. Lütfen mama kabına koyduğunuz mama miktarına dikkat etmelisiniz, su içmesini isterken yanlışlıkla obezite olmasın.

Belirli Bölgelere Su Yerleştirin

Evin tek bölgesinde bulunan su kabı kedinizin dikkatini çekmiyor olabilir. Kedinizin daha çok su içmesi için evin belirli bölgelerine su kabı koyabilirsiniz. Mesela kediniz en çok oturma odasında, kapalı balkonda, masaların altında veya dolapların arkasında geziniyorsa, oralarda küçük su kapları bulundurabilirsiniz.

Hatta kedinizin neden su içmediğini şu yöntemi kullanarak da anlayabilirsiniz; mesela oturma odasına koyduğunuz su kabını büyük ve cam tercih edin, diğer odaya koyduğunuz kabı da plastik ve küçük olsun. Kediniz hangi kaptan su içerse, demek ki kendi odasında da aynı su kabını istiyor demektir. Kedinizle en iyi iletişim kurma yolu bu şekilde olacaktır ve bu sayede sorunu çözmüş olursunuz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?