Kedi anne ve babaları bilirler ki, kedileri bazen sahibinden kaçar. Bugünkü yazımda, Kedi Sahibinden Neden Kaçar? konusuna değineceğim.

İçerikte Kedi Sahibinden Neden Kaçar? sorusuna cevap vereceğiz. Kedilerin yapıları aynı, fakat davranışları ve hareketleri farklıdır. Her kedi bebeklik döneminden itibaren anne kedinin davranışlarını taklit eder ve aynı onun gibi davranmaya çalışır. Aslında annesinden ne görürse, aynısını yapar diyebiliriz. Her kedi doğduğundan beri doğal yaşam ortamında büyüdükleri için her ufak hareketi tehdit olarak algılarlar. Haliyle anne kedi, yavrularına ilk önce kaçmayı ve savunmayı öğretir.

 Bazen fark edersiniz; kediniz ile oynarken farklı bir harekette bulunursanız, aniden kaçar ve uzaklaştığı yerde durup tıslamaya başlar. Yaptığınız hareketi tehdit olarak algılar ve tıslayarak kendine savunma mekanizması yaratır.

Sahiplendiğiniz kedi ile sokak kedinin yapısı aynıdır. Siz kedinize de onun sevmediği bir davranışta bulunursanız, sizden kaçar ve hemen kendini savunmaya alır. Sokak kedisi de aynı şekilde, insanlardan kaçar ve onlardan uzağa kaçtığına emin olduğu zamanda farklı sesler çıkartır.

Yeni sahiplenen kedinin, sahibinden kaçmasını çok normal karşılarız. Tanımadığı bir insan ile aynı ortamda kalması, onlar için bir tehdit hareketidir. Yavaş yavaş sahibine alışınca, ondan açma oranı düşecektir. Uzun süredir sizinle olan kediniz, aniden sahibinden kaçmaya başlarsa işte orada bir sorun var demektir. Hep birlikte Kedi Sahibinden Neden Kaçar? sorusuna yanıt arayalım.

Kediler Sahibinden Neden Kaçar?

Genel olarak kediler; sakin, sıcakkanlı, ortama uyum sağlayan ve özellikle sahibine düşkün olan hayvanlardır. Bilirsiniz, kedinize evde kim mama veriyor ve ilgileniyorsa, kediniz ona yalakalık yapar 😺Evde sadece kediniz ile siz ilgileniyorsanız, aile fertlerinden normal olarak kaçar. Her şey güzel giderken kediniz, aniden sizden kaçmaya ve uzaklaşmaya başlayabilir. Kedinin sahibinden kaçmasının altında mutlaka bir neden vardır, çünkü kediler durup dururken kaçma gibi hareketlerde bulunmazlar.

Kedinizin sizden kaçmasının birkaç nedeni olabilir. Öncelikle kediniz sizden kaçmaya başlayınca “acaba kedim beni sevmiyor, ondan mı kaçıyor?” diye düşünebilirsiniz. Kediniz sizi seviyor, zaten sevmese başından beri sahibiyle arasında sevgi bağı kurmazdı. Kedinizin sizden kaçtığını şu belirtilerden anlayabilirsiniz;

  • Kediniz ile oynamaya gittiğinizde sizden kaçar
  • Eşyaların arkasına saklanıp, sizi oradan izleyebilir
  • Sahibine tepki olarak mamasını yemez veya dağıtabilir
  • Siz onunla iletişim kurarken kaçar
  • Onu sevmenize izin vermez
  • Kediyi kucağınıza aldığınızda yüksek sesle miyavlar ve tıslamaya başlar
  • Kucağınızdayken kalbinin hızlı attığını fark edersiniz ve sürekli burnunu yalar
  • Asla yanınıza gelmez ve sizden uzak bir odada durmak ister
  • Siz onun bulunduğu ortama girince deli gibi kaçmaya başlar

Kedinizde bu belirtiler varsa, sizden uzaklaşmaya ve kaçmaya başlamış demektir. Kedinizin böyle davranma sebebi, sahibinden kaynaklanıyor olabilir. Kedinize aşırı derecede baskı, cezalandırma, yüksek sesle uyarma, onu kovalama vb. gibi olumsuz davranışlarda bulunduysanız, sizden kaçması normaldir. Öyle bir kaçar ki ona baktığınızda “yine geliyor deli sahip, rahat bırak beni!” 🙀 dermiş gibi yüz ifadesini görürsünüz. Kedinize karşı bu davranışları yaptıysanız, sahibine karşı yukarıdaki belirttiğim maddeleri yapar. Kediniz sizden korkar ve ona olumsuz davrandığınız için sahibinden kaçar. Kediler Sahibinden Neden Kaçar? konusuna daha ayrıntılı değinelim.

Kedi Neden Kaçar?
Kedi Neden Kaçar?

Kedinizin İstemediği Hareketi Yapmış Olabilirsiniz

Kedilere karşı yapılan en ufak bir hareket, onları uzaklaştırmaya yetebilir. Kediniz ile oynarken ona istemeden zarar vermiş olabilirsiniz. Örnek; koşarken istemeden kuyruğuna basmış olabilirsiniz, ip ile oynarken yanlışlıkla onun yüzüne veya diğer bölgelerine gelmiştir veya kucağınızdan düşmüş olabilir. Bunlar kedi sahiplerinin bildiği ve istemeden olan fiziksel kazalardır. Bunlar meydana geldiğinde, kediniz sanki ona isteyerek yapılmış gibi algılar ve sahibinden kaçar.

Kedinize yüksek sesle konuşup, bağırdığınız zaman bunu tehdit olarak algılar ve sahibinden kaçar. Kediler yüksek sesi ve kendine bağırılmasını istemediği için sahibine tepki olarak kaçacaktır. Sürekli kedinize bu tarz davranışlarda bulunursanız, sizden uzaklaşır ve sahibini her gördüğü yerde kaçar.

Kediye karşı sert bir şekilde davranıp, kızdığınızda sahibinden aşırı derecede korkacaktır. Haliyle korkan kediler de, sahibinden sürekli kaçmak isterler. Kediler Sahibinden Neden Korkar sorusunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz.

Kedinizi Aşırı Derecede Sevmek

Kedisini severken dayanamayıp, kendini kaybedenler buradasınız biliyorum 😻 Kediler aşırı derecede sevilmekten hoşlanmazlar. Kedinizi ya uzaktan seveceksiniz ya da onun kendini sevdirmesini bekleyeceksiniz. Kedileri sıkarak sevmek, sürekli öpmek, kucağa alıp sarılmak gibi eylemleri kediler sevmez ve hemen oradan kaçmak isterler. Sahibini gören kediler “eyvah! sahibim yine sıkarak sevecek beni, kaç!” dermiş gibi sizden kaçacaktır.

Kedinize çok sert ve sıkı hareketlerle sevdiğiniz için bunu asla sevmez ve patileriyle sizi uzaklaştırmaya çalışır. Kucağınızdan iner inmez kaçar ve bir eşyanın arkasına saklanır ve siz gidene kadar çıkmaz. Kedinizin sizden kaçmaması için onu daha sakin ve yumuşak hareketlerle sevmelisiniz. Kedi Sahibinden Neden Kaçar? diye düşündüğümüzde, aklınıza hemen ona sıkarak seviyor olabileceğiniz gelsin.

Kediyi Zorla Veterinere Götürmek

Hepimiz biliyoruz ki, kediler veterinere gidecekleri zaman bunu hissederler ve sürekli kaçmak için yer ararlar. Kedinize bağırarak zorla çantasına girmesini sağlarsanız, eve geldiğinizde sizden kaçmak için elinden geleni yapacaktır. Kediniz son zamanlarda sahibinden kaçıyorsa, onu zorla veterinere götürmek istediğiniz için olabilir.

Kedinin istemediği hareketleri zorla yapmaya çalışırsanız, onun psikolojisine zarar verebilirsiniz. Haliyle sürekli sizden kaçacak ve sizi sahibi olarak benimsemek istemeyecektir. Kedi Sahibinden Neden Kaçar? sorusunun cevabından birini daha öğrenmiş olduk.

Kediyi Sürekli Kovalamak

Kediniz huzurlu bir şekilde otururken yanına koşup aniden kovalamaya başlarsanız, bunu tehdit olarak algılar ve sizden kaçmaya başlar. Kediler oyun oynamak istemediklerinde, sahibinin ona karşı yaptığı hareket girişimlerini tehdit olarak sayar. Aynı şey, kedinin evin farklı odalarına girdiği zamanda geçerlidir. Kediniz sizin yasakladığınız bir odaya girerse ve onu sert bir şekilde kovalarsanız sahibinden kaçacaktır.

Kediler rahat ve sakin bir ortamda yaşamak isterler. Hızlı ve sert şekilde onu kovalarsanız veya oyun başlatırsanız, normal olarak sizden kaçacaktır. Kediler Sahibinden Neden Kaçar? sorusuna “kedileri rahat bırakın!” diye cevaplayabiliriz 😺


Bugünkü yazımda Kedi Sahibinden Neden Kaçar? sorusuna yer verdim. Kediniz, sizden kaçıyor mu veya kaçmaması için ne yapıyorsunuz? yorumlarda belirtebilirsiniz. Patili günler 😻

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

Comments were made on "Kedi Sahibinden Neden Kaçar?".
  • Anonim

    Kedimi tam olarak evde beslemiyorum ama ben okuldan gelir gelmez hemen yanıma eve gelirdi dun aksamdan beri bulamıyorum neden yanıma gelmiypr acaba cagorsamda bulamıyorum

  • Gülsüm

    Benim aşkım, balım ve ponçik balım doğumdan sonra bize karşı agresifleşti kıskançlık olabilir mi?

  • DENİZ İNCE

    Kedim balkondan düştü ve beş gündür dışarıda ama evin etrafında dolaşıyor ama ben yaklaşmaya çalışınca kaçıyor bir türlü alamıyorum ne yapmalıyım? neden benden kaçıyor?

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Kediniz balkondan düştü, peki herhangi bir yerinde kırık-çıkık-kanama vb. gibi sorunların olduğundan şüphelenmediniz mi acaba?

    • Anonim

      Aynı durumdayım eve gelmek istemiyor dışarıda çiftleşecek gezecek o yüzden bence.

  • Anonim

    Kedim yanıma yatıp koluma veya bana sarılmadan uyumazdı ama şimdi son bir aydır benden kaçıyor uzaklaşıyor bende bu duruma çok üzülüyorum 😢 Eskisi gibi olması için ne yapmalıyım acaba?

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhaba.
      Kedinize olumsuz bir hareket yapmadığınızdan eminseniz, geçici olarak davranış problemi yaşıyor olabilir. Yazımızda belirttiğimiz yöntemleri üstüne gitmeden uygularsanız, kısa süre içerisinde tekrar eskisi gibi olabilirsiniz 🙂

  • Anonim

    Aslında benim kedimin sorunu ne tam olarak anlayamıyorum: çünkü yeri geliyor ayaklarıma dolanıyor, yeri geliyor karnını açıyor. Ama çoğu zaman eğildiğim anda ya kaçıyor ya da bazen en ufak sesten bile ürküyor. Bu durum beni artık gerçekten üzmeye başladı. Sizce bir gün geçer mi? 5 aydır bizimle bu arada.

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhaba.
      5 ay çok kısa bir süre. Yorumunuzun üzerinden 2 ay geçmiş, şu an sanırım 6,5 aylık sizinle beraber. Sahiplenilen kedinin sahibine karşı sevgi ve güven bağı kurması için 8 ila 12 ay birlikte geçirmelisiniz. Şu an sizi tanımaya çalışıyor. Eğildiğiniz anı tehdit olarak algılıyor olabilir. Ona karı sevgi göstereceğiniz zaman sakin hareketlerle ona yaklaşmalısınız. Yeni kediler yüksek seslerden korktuğu için ürkmesi çok normal. Henüz birbirinize alışmadınız, kediniz sizinle mutsuz olduğunu düşünmeyin.