Toyger kedisi uyku düzeni, karakteri, fiziksel özellikleri ve çok daha fazlası için yazımızı okumaya ne dersiniz?
Toyger kedileri bir meleğe yuva açmayı düşünenlerin en çok tercih ettikleri türler arasında yer alır. Gelin bu sevimli mi sevimli arkadaşlarımızı çok daha yakından tanıyalım.
Toyger Kedisi Tarihçesi
Toyger kedisi, 1980 yılında, Bengal kedisinin yetiştiricisi olarak da tanınan Judy Sugden tarafından Amerika’da geliştirilmeye başlandı. Yaklaşık 13 yıl gibi bir sürede başarı elde eden Sugden, türe kızının isteği üzerine Toyger adını verdi. Sevimli dostlarımız, farklı türlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış; başlı başına bir tür olmuşlardır. Bengal türü ile yerli bir ırkın çiftleşmesi neticesinde ortaya çıkan vahşi görünüme rağmen, türü her zaman kibar ve nazik yapmaktadır. Daha önce Avrupa ve Mısır’da bulunan bu tür, zamanla melez kediler oluşturarak günümüzdeki halini almıştır. Günümüz şartlarında çalışmaları sürdürülen sevimli arkadaşlarımız, 2016 senesinde şampiyonluk ödülüne layık görülmüştür.
Toyger Kedisi Karakteristik Özellikleri
Toyger kedileri, pek çok kedi türünden çok daha zekidir. Fazlasıyla temkinli, dikkatli ve seçici olmasıyla dikkatleri üzerine toplayan sevimli meleklerimiz evlerimize bambaşka bir hava katacaktır. Toyger, son derece sosyal bir kedi türüdür. Bu nedenle de kalabalık ailelerin tercih edebileceği türler arasında yer alabilirler. Bunun dışında Toyger kedisinin karakteristik özelliklerini sıralayacak olursak;
- Sadıktır: Sahibine koşulsuz güvenir. Onunla sarsılması imkansız bir bağ kurar.
- Kuralcıdır: Rutin hayatı seven Toyger türü, beslenme, uyku ve oyun oynama saatlerinin değişmesini istemezler.
- Meraklıdır: Sevimli dostunuzu zaman zaman evin içinde bulamazsanız şaşırmayın. Fazlasıyla meraklı kişiliğe sahip olan küçük arkadaşınızın ne zaman nereden çıkacağı belli olmaz. Bu duruma hazırlıklı olun. 😊
- Yaramazdır: Oyun oynamaya bayılan Toyger kedisi, ilgilenmediğiniz taktirde başınıza düzeltilmesi zor işler çıkarabilir. Sevimli dostunuz tam anlamıyla ilgi delisidir. Bu nedenle onunla uzun süre oyun oynamaya şimdiden kendinizi hazırlayın derim.
- Nazik ve Uysaldır: Siz ona gerektiği kadar ilgi gösterdiğinizde tıpkı bir melek gibi olurlar ve size asla sorun yaşatmazlar.
Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi
Toyger türü çocuklarla çok iyi anlaşır. Onlarla oyun oynamaktan büyük keyif alır. Bunun yanında çocukları içgüdüsel olarak koruma ihtiyacı hissederler. Öyle ki, iş hayatınız yoğunsa ve çocuğunuza çok zaman ayıramıyorsanız, bu tür onların en yakın arkadaşı olacaktır. Orta yaştaki çocuklarla yalnız kalmasında hiçbir sakınca görülmeyen bu türün ufak yaştaki çocuklarla tek başlarına bırakılmasını, iletişimde yaşanacak sorunlar ve olası darbelere kedinin maruz kalmaması adına tavsiye etmiyorum.
Sevimli çocuklarımız, evcil hayvanlarla da oldukça iyi geçinirler. Kediler ve köpekler ilk sırada olacak şekilde hareketli tüm evcil hayvanlarla sıkı bir dostluk kurabilir. Ancak bu dostluğun oluşabilmesi için yavruluk döneminden itibaren bir arada olmaları daha doğru olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken noktanın kedinizin sosyal olduğu gerçeği olduğunu unutmayın. Toyger, sosyal olması nedeni ile yavru evcillerle asla tek başına bırakılmamalıdır.
Toyger Kedisi Fiziksel Özellikleri
İri kulak görünümü ve çizgili tüy yapısı, Toyger ırkına bambaşka bir hava katıyor. Sevimli arkadaşlarımız genel olarak kahverengi tonlarında görülür. Toyger kedileri, iyi bakım, doğru beslenme ve düzgün aşı takibi ile uzun yıllar sizinle kalabilir.
Görünüm & Vücut Yapısı
Toyger ırkı, kaslı ve atletik bir vücut yapısına sahiptir. Benekli türlerden bir tanesi olan Toyger türünün vücut çizgileri onlara küçük bir leopar görüntüsü katmaktadır. Tüylerinin parlaklığı, onları her daim bakımlı gösterir. Bu türün kuyrukları tüylü ve tıpkı bir kaplan kuyruğu gibi uzundur. Kabarık ve uzun tüyleri, ile oldukça şirindirler.
Yüz Ve Kafa Yapısı
Toyger türünün kafası orta büyüklükte olmasına rağmen oldukça geniştir. Sevimli dostlarımızın gözleri her daim şaşkın ifadesi taşır. Sivri kulakları ise görünümlerinde etkili bir rol oynar. Büyük, uç kısımlara doğru genişleyen bir burun yapısına sahiptirler.
Ağırlığı Ve Boyutları
Yetişkin bir Toyger kedisinin ağırlığı 7 ile 12 kilogram arasında değişiklik gösterir. Bu tür genel olarak orta ya da büyük boyutlarda görülür. Kafa yapısı ve vücudu birbiriyle orantılı türler arasında yer alırlar.
Toyger Kedisi Bakımı
Toyger kedisi, kolay bir bakım süreci olmasından dolayı özellikle yoğun hayat temposu olan bireyler için tavsiye ediliyor. Ancak her kedi türünde olduğu gibi sevimli dostlarımızın da uzun ömürlü ve sağlıklı bir hayat sürmeleri için bakımlarına son derece dikkat edilmesi gerekiyor. Uzun ve kabarık tüyleri nedeni ile tarama işlemini periyodik şekilde yapmayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Sevimli arkadaşınızı kedi fırçası ile tararsanız, ölü tüylerinden rahatlıkla arındırabilirsiniz.
Siz de biliyorsunuz ki kedilerin geneli sudan çok hoşlanmazlar. Yine de Toyger türünün tüylerinin parlak görünebilmesi için arada bir ılık su ile banyo yaptırmanızda yarar var.
Sevimli arkadaşlarımızın tırnak bakımı da en az tüy bakımı kadar önemlidir. Kedinize kedi tırmığı alarak ölü tabakalardan kurtulmasını sağlamak mümkündür. Ancak küçük arkadaşınız kedi tırmığı ile oynamayı reddediyorsa, tırnak bakımını veteriner klinikleri ya da kedi bakımı konusunda hizmet veren yerlerde yaptırabilirsiniz.
Bakım Maliyeti
Toyger kedileri fazla maliyetli türlerden değildirler. Kediniz için gerekli olan kum, kedi tuvaleti, mama kabı gibi ihtiyaçları dışında onun oynamaktan keyif alacağı birkaç oyuncak almanız yeterlidir. Ancak kedinizin kalite düşkünü olduğunu unutmayın. Bu noktada oyuncaklarını kaliteli seçmeniz gerekecek. Bakılırsa hafiften masraflı olabileceğini bilmelisiniz. Yalnız o masum sevgileri ,için mutlaka para harcamaya değecektir.
Beslenme
Yukarıda sevimli arkadaşınızın kalite düşkünü olduğunu söylemiştim. Bu tutkusu mamalar için de geçerli. Toyger cinsi kedinize her mamayı yediremezsiniz! Kedinizin de sizin kadar canlı olduğunu unutmayın. Nasıl ki siz sevmediğiniz yemekleri yiyemiyorsanız, o da damak tadına uymayan mamaları yemeyecek. Bu yüzden ucuza kaçmayın. Ayrıca sağlık koşullarına en uygun mamayı veterineri aracılığıyla daha rahat bir şekilde seçeceğinizi de belirtmek istiyorum.
Sağlıklı bir hayat için her canlıda olduğu gibi kedilerde de beslenme çok önemlidir. Toyger türüne mama seçerken etli, tahıllı, somonlu, meyveli, tavuklu ve sebzeli yaş ve kuru mama tercih edebilirsiniz.
Uyku
Kedi türlerinin geneli uykucudur. Toyger kedileri için de bu durum geçerli. Minik meleklerimiz uykuya çok düşkündür. Yavru Toyger günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Erişkinliğe ulaştıkça uyuma süresi de azalacaktır.
Temizlik
Bu mini afacanlar son derece hareketlidir. Durdukları yerde durmayı çok sevmezler. Siz gözünüzü açıp kapayıncaya kadar evinizde yer değiştirirler. Haliyle bu yüzden de evde fazlasıyla toz olur. Evinizin düzenli olarak temizlenmesi gerek sizin gerekse kedinizin sağlığı açısından son derece önemlidir. Düzenli temizlik, tüy alerjisi olan bireylerin de kurtarıcısı olacaktır.
Bunun yanında kedinizin oynadığı oyuncakları da sık sık temizlemenizi öneriyorum. Oyuncakları temizlerken deterjan kullanmamanız gerekiyor. Deterjan içerisindeki kimyasal maddeler sevimli arkadaşınıza zarar verebilir. Yine sevimli arkadaşımızın su, mama ve kum kabını periyodik aralıklarla deterjan kullanmadan dezenfekte edelim.
Toyger ırkının kulak içlerinde parazit, kir ve tozlar oluşur. Kedinizi bu işkenceden kurtarmak için haftada 3-4 defa nemli bir bez kullanarak kulak içlerini silmelisiniz. Kulaklarını temizlerken kulak çöpü kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Kedinize ciddi kulak sorunları yaşatabilirsiniz.
Toyger Kedisi Sağlık Durumu
Düzenli bir bakım ve sağlıklı beslenme ile bir Toyger’in yıllarca siz ve ailenizle kalacağına emin olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey her noktada dengeyi tutturabilmek.
Sağlık Sorunları
Yapılan araştırmalar sonucu Toyger kedisinin kalıtsal bazı hastalıkları taşıdığı ortaya çıkmıştır. Sıklıkla görülen kalıtsal hastalıkları Hipertrofik Kardiyomiyopati, Progresif Retina Atrofisi ve Agalaktia şeklinde sıralayabiliriz. Bu kalıtsal problemler Toyger kedilerinin test edilmesi ve yetiştiricilerin uygun damızlık seçmesi durumlarında görülmemektedir.
Yaşam Süresi
Toyger kedilerinin yaşam süreleri 15-18 yıl arasındadır. Tabi bu durumun bakım ve beslenmeyle orantılı olduğu atlanmamalıdır. Tıpkı biz insanlardaki gibi sağlıklı ve mutlu bir hayat sürüyorlarsa, daha uzun ve kaliteli bir hayat süreceklerdir.
Kızgınlık Ve Çiftleşme Dönemleri
Toyger kedilerinde kızgınlık dönemleri cinsiyete göre değişir. Dişi Toyger kedisinde 6 ila 8 aylık süreçte kızgınlık başlayabilirken; erkek Toyger kedilerinde bu süreç 1 yıldır. Kediniz çiftleşme dönemindeyken bambaşka bir hal alır. Kızgınlık dönemindeki kediyi tanımlayacak olursak;
- Kaçma eğilimi gösterir: Dışarı çıkmak için her yolu dener, açık kapı onun kurtuluşudur. Bu yüzden kapıları sıkıca kapatmaya özen gösterin. Ayrıca açık camdan ve balkondan da atlayıp kaçabileceği için gerekli önlemi almanızda fayda var.
- Eşyalarınızı tırmalar: Kızgınlık dönemindeki Toyger kedisi agresif tavırlar gösterebilir. Bu yüzden eşyalarınızı koruyun.
- Miyavlamalar artar: Bu dönemde kediniz aşırı bir cinsel istek duyacak; bunun rahatsızlığını da miyavlayarak gösterecektir.
- Karakteri değişir: Kediniz kızgınlık dönemindeyken farklı bir karaktere bürünebilir. Normal şartlarda hırçın olan kediniz bir anda sevgi yumağına dönüşebilirken; sevilmekten çok hoşlanan kediniz bu dönemdeyken fazlasıyla hırçın olabilir.
- Eşyalara sürtünür: Kızgınlık dönemindeki sevimli meleğiniz sürekli bir yerlere sürtünme ihtiyacı hisseder. Bu durumdan en çok eşyalarınız nasibini alır.
Dişi kedinizin bu tür sorunları yaşamaması için kısırlaştırmak iyi bir tercih olabilir. Aksi taktirde miniğiniz bir fırsatını bulup kaçarsa geri döndüğünde kendisiyle birlikte 3-5 kedicik daha getirecektir. 😊 Evinizin kedi istilasına uğramasını istemiyorsanız bence bunu bir düşünün. Yok ben bakabilirim diyorsanız, bırakın meleğiniz anneliğin tadını çıkarsın.
Toyger kedisi ile ilgili sizleri elimden geldiği ölçüde bilgilendirmeye çalıştım. Yavrularımızın daha iyi hayat şartlarında yaşaması adına siz değerli takipçilerime yardımcı olabildiğimi umuyorum. Unuttuğumu düşündüğünüz ya da belirtmek istediğiniz noktalar varsa yorum kısmından bana ulaşırsanız çok memnun olurum.