Kedi aşısı yaptırırken nelere dikkat etmeli, aşı takvimi nasıl takip edilmeli ve güncel aşı fiyatları gibi tüm detayları yazımızdan bulabilirsiniz.

Kedilerde aşılamanın elbette çok önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Kedilerimize aşı vurularak onları yakalanması potansiyel hastalıklardan korumayı amaçlarız. Aşı sayesinde kedimizin minik bedeni antikorlar üretir ve bu sayede hastalığa karşı korunmuş olurlar. Aşı işlemi genel olarak tedavisi olmayan hastalıklara kedimizin yakalanmaması için yapılır. Normal şartlar dahilinde hastalığa yakalanıp hastalığı atlatan kedilerin bedenlerinde doğal antikorlar meydana gelir. Bu doğal şekilde oluşan antikorlar ilk aylarda anneden bebeğe süt vasıtasıyla aktarılır ve yavrunun sağlığı korunur.

Bazı hastalıklar ise ölümcüldür. Bu hastalıklara kedimiz yakalanırsa geri dönüşü olmadığından, önden aşılama tercih edilir.

Kedi Aşı Takvimi

Kedi Aşı Takvimi
Hafta Hafta Kedi Aşı Takvimi

Her kedi sağlıklı kalmak için vücudunda yeterli miktarda antikora ihtiyaç duyar. Aşılar kedinizin bazı hastalıkları kapmasını önleyecek ve dönüşü olmayan yollara girmesini engelleyecektir. Eğer yavru bir kediniz var ise bu makalemizden bilgi alabilir ve burayla kalmayıp veterinerinizle bu konuyu istişare edebilirsiniz. Yavru ve yetişkin kedilerde aşılar elbette aynı değildir. Yazının devamında bu konuyu ele alarak bazı bilgiler vermeye çalışacağım. Aşılar, temel ve temel olmayan olarak iki grupta incelenir.

Yavru Kedilerde Aşı Takvimi

Yavru kedilere yapılması gereken temelde üç aşı bulunur. Aşağıda belirteceğimiz maddelerde kedimizin hangi aralıklarda hangi aşıları vurulması gerektiğinden bahsedeceğim.

  • 6-8 Haftalık Kedilerde genel kontrolün yanı sıra iç ve dış parazit oluşumunu engellemek için uygulama yapılır. Bu uygulama iki ayda bir olacak şekilde sürekli tekrarlanır. Kedinizin iç ve dış parazit aşısını yaptırmanız; onun olduğu kadar sizin de sağlığınız açısından önem taşır. Dışarıda hareketli bir hayatı olan çocuk, aşılanmadığı taktirde zararlı böcekleri evine ve sevdiklerine istemeden de olsa bulaştırabilir.
  • 8-10 haftaya ulaştığında genel kontrolle birlikte karma aşısı uygulanır.
  • Kedimiz 9-11 haftalık olduğunda genel kontrolle birlikte Leukemia yani Lösemi Aşısı ve Leukemia Testi yapılır. Bu, çocuğun olası hastalıklarının önüne geçilmesi adına ciddi derecede önemli bir konudur.
  • Kedimiz 10-12 Haftaya ulaştığında karma aşısı tekrarlanır ve bununla birlikte genel kontrol yapılır.
  • 11-13 Haftalık Olduğunda ise karma aşısında olduğu gibi lösemi aşısı tekrarlanmaktadır.
  • 12-14 Haftalık olduğunda genel kontrolle birlikte kuduz aşısı yapılır. Kuduz aşısı üç aydan küçük kedilere yapılmaz çünkü bünyeleri bu antikorları kabul edecek güçte olmalıdır.
  • Kedimize bir yaşına girdikten sonraki her yıl için bazı aşılar tekrarlanır. Bu kedimizin vücudunda yeterli antikorları bulundurması için gereklidir. O aşılar;
    • Karma aşısı senede bir defa,
    • Leukemia (lösemi) aşısı senede bir defa,
    • Kuduz aşısı senede bir defa.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Kulağı Nasıl Temizlenir?
Aşı Takvimi

Yetişkin Kedilerde Aşı Takvimi

Kediniz çocukluktan yetişkinliğe geçtikten sonra yavru iken olduğu bazı aşıların takviye niteliğinde tekrar yapılması gerekir. İlk senesi de böyle geçen kedimiz için artık veteriner kontrolünde bir ila üç sene aralıklarla bu aşıların tekrarı yapılır. Aralık vermemizin sebebi kedilerin türüne ve güncel durumuna göre aşıların sıklığının ve türlerinin değişmesi sebebiyledir. Buna karar vermesi gereken elbette ki veterinerinizdir. Temel olmayan aşılar içinde aynısı geçerlidir ve tekrar süresini veterineriniz size söyleyecek ve kedinize uygun aşı takvimi oluşturacaktır. Aşılardaki tekrarın sebebi korumanın sürekliliğini sağlamaktır. Kedinizin aşı karnesi oldukça önemlidir. Karnedeki kayıtlar sistemde tutulsa da olası bazı durumlarda aşı karnesi önem arz etmektedir. Yapılan aşı ve aşı yapan veteriner hekimin kaşesi mutlaka karneye işlenmelidir. Olası muayene ve aşı için veterinere gittiğinizde kedinizin karnesini de mutlaka yanınızda getirmelisiniz.

1 yaşını aşan kedileri yetişkin sınıfına dahil ederek söyleyebilirim ki mutlaka yılda bir defa karma aşısı yaptırmalısınız.

Güncel Aşı Fiyatları (2022)

Aşı fiyatları genel itibariyle ortalama bir düzeyde seyreder. Kuduz, Lösemi, Karma, FIV, İç ve Dış Parazit aşı fiyatları ortalama olarak şu şekildedir;

  • Kedi Kuduz Aşısı Fiyatı: 95TL’dir.
  • Kedi Lösemi Aşısı Fiyatı: 110TL’dir.
  • Kedi Karma Aşısı Fiyatı: 110TL’dir.
  • Kedi FIV Aşısı Fiyatı: 160TL’dir.
  • Kedi İç Parazit Aşısı Tablet Fiyatı: 75TL’dir.
  • Kedi Dış Parazit Aşısı Fiyatı: 70TL’dir.

Bu fiyatlandırmayı il bazında değerlendirmelisiniz. Fiyat ayarlamaları, illerin veteriner hekimler odaları tarafından belirli dönemlerde açıklanır. Aşağıda; İstanbul, Ankara ve İzmir için güncel aşı fiyatlarını bulacaksınız.

Aşının AdıİstanbulAnkaraİzmir
Kedi Kuduz Aşısı Fiyatı95TL100TL100TL
Kedi Lösemi Aşısı Fiyatı115TL100TL100TL
Kedi Karma Aşısı Fiyatı115TL100TL100TL
Kedi FIV Aşısı Fiyatı150TL150TL170TL
Kedi İç Parazit Aşısı Tablet Fiyatı80TL75TL65TL
Kedi Dış Parazit Aşısı Fiyatı65TL70TL70TL

Yine Veteriner Hekimler Odaları, il bazında muayene, diş temizliği, kısırlaştırma ya da bunlara benzer pek çok şeyin fiyatlandırmasını yaparlar. Burada gördüğünüz üç büyük şehrin fiyatları, alt limit olarak karşımıza çıkar. Klinik sahiplerinin bunlardan daha düşük fiyatlarla aşı yapması ya da muayeneye alması görülmeyecektir. Gidilen kliniğin konum ve şartlarına göre fiyatlarda yükselmeler görülebilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Kontil Şurup Etkisini Ne Zaman Gösterir?

Kedi Aşısı Nedir?

Kedi aşısı başta açıkladığımız gibi genel bakımdan tedavisi olmayan hastalıklar için uygulanan ve kedimizin vücudunda antikorlar oluşturarak hastalığa yakalanma olanağını ortadan kaldıran uygulamalardır. Yine de tüm aşılar yukarıda bahsettiğimiz kadar olmayabilir. Kedilere normalde uygulanmayan lakin özel durumlarda uygulanabilen aşılar da mevcuttur. Bunları temel olan ve olmayan aşılar olarak iki basamakta inceleyebiliriz. Örneğin kuduz aşısı bu temel aşılardan birisi olarak bilinir ve kediniz 12. Haftasını doldurduktan sonra uygulanır. Kuduz hastalığı yalnızca kedimiz için değil aynı zamanda onunla aynı ortamı paylaşan tüm memeli hayvanlar için tehlike meydana getirir.

Temel Aşılar

Temel Olan aşılara gelince kedilerin en sık karşılaştığı ve geri dönüşü olmayan bazı hastalıklar için kayıtsız şartsız her kedi sahibinin kedisine uygulatması gereken aşılardır. Bunların bir çoğu senede bir tekrarlanan aşılardır ve oldukça önemlidir. İstisna olmadan tüm kediler bu temel aşıları olmak zorundadır.

Temel Olmayan Aşılar

Temel olmayan aşılar ise her kedi için önerilmezler. Bazı hastalıklar ciddi müdahaleleri gerektirebilir. Bu özel aşılar uygulanmadan önce veterineriniz tarafından hastalıklar ve aşı sonrasında oluşacak hasarın göz önünde bulundurularak yalnızca çok özel durumlarda uygulanması gerekir. Bu aşıların kapsadığı bazı hastalıklar ise;

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Karın zarında oluşan enfeksiyonlar,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici aşılar,
  • Mantar için yapılan aşı

Olarak sıralanabilir.

Güncel Aşı Fiyatları

Aşı Yapıldıktan Sonra Ne Yapmalıyım?

İnsanlar için yapılan tavsiyenin aynısından… Stresten kaçının. Kedinizi bu dönemde oyun oynamaya mecali olmayabilir evde çocuklar varsa bu konuda onları bilgilendirin. Aşı sonrası genel yan etkiler içerisinde hafif ateş, kedimizin iştahının azalması, hareketlilik azalması gibi durumlar gözlemlenebilir. Bunlar normaldir. Bunlar olduğunda panik yapmanıza lüzum yok lakin gözünüzü yine de minik kedimizden ayırmayalım. Bazen aşılar alerjik reaksiyonlara sebebiyet vereceği için bu gözlem oldukça önemlidir. Alerjiler nadiren de olsa tedbirimizi elden bırakmayıp gözlemlemeli ve olağan dışı bir duruma rastladığınız anda asla vakit kaybetmeden veterinerinizle irtibat kurmalısınız.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Anne Kedi Yavrusuna Neden Saldırır?

Kedi dostu olanlar bilir, bu çocukların bakımları oldukça hassastır ama birçok insandan daha fazla bizlere dost olurlar. Kedi aşı takvimi konusunda aklıma gelmeyen bir şey fark ederseniz, kesinlikle diğer ziyaretçilerimizi ve beni bilgilendirmekten çekinmeyiniz. Tıpkı insan hayatı olduğu gibi tatlı patili çocuklarımızın hayatları da karmaşıktır. Birbirimize yardımcı olmazsak onlara verimli olamayız. Yorumlar kısmından hizmet aldığınız bölgedeki aşılama fiyatları hakkında detaylar paylaşarak diğer takipçilerimizi bir yol haritası çıkarmaları konusunda yardımcı olabilirsiniz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Kedi Aşı Takvimi – Güncel 2022 Aşı Fiyatları" için yapılan yorumlar;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Seda

    Merhaba, biz Mersin’de yaşıyoruz maalesef burada aşı fiyatları çok yüksek. Karma aşılarını 275 TL’den yaptırdık. İlk üçlü aşıya 400 TL ödedik ve çip taktırdık kimliğini aldık. Devlet böyle bir zorunluluk getirdiyse aşılama konusunda da bize yardımcı olsa SSK gibi çok iyi olur.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Ferda

    Verdiğiniz fiyattan aşı yapan İstanbul Bakırköy’e yakın veterinerleri paylaşabilir misiniz?

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    ŞEBNEM ERTAN

    Zonguldak’tan arabamın motorunda gelip Düzce de motorda olduğu anlaşılan yavru kediyi sahiplendim. 3 aylık dişi bir kedi. Ona mama kum aldim. Çok terbiyeli eğitimli oğlum çok istiyordu. Yakın zaman da veterinere götüreceğim. Çok mutluyuz, şimdi 4 kişilik bir aile olduk.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Anonim

    Merhaba ben bugün bir kedi yavru sahiplendim ama ishali var. Veterineri aradım 350 TL istedi ve aşıları yapılması gerekiyormuş, benim durumum yok o kadar 😭 Kocaeli de oturuyorum biraz yardam edebilir misiniz?