Balinese uyku düzeni, zekası, hastalıkları ve daha pek çok konu ile ilgili yazımız aracılığı ile bilgi sahibi olacaksınız.

Balinese türü, Uzun ince ve ipeksi tüy yapısına sahiptir ve bu özelliği ile dünyada en popüler kedi türleri arasında yer alır. Balili Kedisi olarak da kedi severler tarafından tanınır. Bu kedi Siyam kedisinin ve Ankara kedisinin birçok özelliğini bünyesinde bulunduruyor.

Balinese Kedisi Tarihçesi

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan savaşlar insan nüfusunu azalttığı gibi hayvan nüfusuna da zarar vermiştir. Hatta bazı evcil hayvanlar ilgisizlik sebebiyle yok olma tehlikesi yaşamışlardır. Birinci dünya savaşı zamanında birçok kedi cinsi savaş durumunun meydana getirdiği ilgisizlik nedeniyle azalmış ve nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

Kedi yetiştiricileri ise bu gibi durumlarda nesillerin devamlılıklarını sürdürebilmeleri için elinden geleni yaparlar. Bu kedilerin nesillerinin devamı için en iyi eşleşmeyi seçerek yeni cinsler yetiştirir ve bununla kalmayıp doğan en sağlıklı yavrudan neslin devamını sağlamaya çalışırlar. Çoğu zaman kedi yetiştiricileri çiftleştirdiği türlerin cinslerini saklama eğilimindedirler. Genelde bu süreçte kaydedilen verilerin arasında ebeveyn kedilerin türleri yer almaz. Birçok yetiştirici de bunu paylaşmayarak kedi türünün doğal olarak meydana çıktığını savunur. Bu anlattığımız durum Balinese ırkını yakından ilgilendiriyor.

Balinese kedilerinin, Siyam kedisinin yavrularından çoğaldığı bilinen bir gerçektir. Bilmediğimiz ise bu üretim sürecinde kullanılan diğer kedi cinsleri… Bildiklerimizi hesaba katınca en eski uzun tüylü kedi türleri; Ankara kedisi, Fars kedisi ve Siyam kedisinin çiftleşmesi ardından oluştuğunu düşünmektir. Yine de sevimli yavrucaklarımız üreticilerinin ısrarlı açıklamaları sonucunda Uzun Tüylü Siyam Kedisi olarak anılmaya devam edecek. Uluslararası kedi dernekleri tarafından 1961 yılında kabul görmüştür.

Balinese Kedisi Karakteristik Özellikleri

İnsanlarla vakit geçirmekten hoşlanırlar. Etkileşime geçmek onlar için güzel bir hobi diyebiliriz. Dünyanın en zeki kedileri arasında yerini alan minik patililer, yüksek zekâlarının yanı sıra uysal ve sevecendirler. Enerjileri yüksektir. Kediler için üretilmiş yapbozlar ve zekâ oyunları bu tür kedilerin ilgisini çekecektir. Balinese kedilerinin bir diğer özelliği de hem evde hem dışarıda insanlarla ve hayvanlarla çok iyi geçinmeleridir.  Çevresinde olan hemen her şeye dahil olmaktan büyük keyif alırlar.

Hisleri kuvvetli hayvanlardandır. Hatta evde üzgün biri varsa bunu hissederek onun yanına gidip ona şefkat gösterdiği söylenmektedir.

Tırmalama eğitimi vermenizi şiddetle tavsiye ediyoruz yoksa perdelerinizin başına geleceklerden kurtulamayabilirsiniz. Oyuncu yapısı onu bazen biraz haylaz yapabiliyor. Eşyalarınız için de perdeleriniz için söylediğimizin aynısını söyleyebiliriz. Kedi topu, fare oyuncakları ve kedi tırmığı ile vakit geçirmekten hoşlandıkları dile getirilmektedir.

Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Evinizde Balinese kediniz varsa çocuğunuz için endişelenmeye gerek yok. Ev içerisinde çocuklarla çok iyi anlaşması, akıl oyunları, küçük kediler için üretilmiş yapbozlar gibi oyunları sevmesi bunun yanında oldukça enerjik, uyumlu ve sevecen olması onu tam bir ev kedisi haline getiriyor. Evde çocuk ya da bebek varsa onlarla derin bağlar kuruyorlar. Oyunlarını biraz pervasızca oynadığı için ev içerisinde oynaması dışarıda oynamasından iyidir diye düşünüyorum.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Nebelung

Sevimli bebeklerimizin evcil hayvanlarla ilk tanışmaları olması gerektiği şekilde sağlanırsa iyi dostluklar kurabilirler. Normalde oldukça uyumlu olsalar da ilk buluşmalarda dikkatleri üzerinde tutmanız ve diğer evcil hayvanla yalnız bırakmamanızı tavsiye ediyorum. İlk tanışma süreci atlatıldığında diğer ev hayvanlarıyla çok iyi vakit geçirecek ve onlarla oyunlar oynayacaktır.

Balinese Kedisi Fiziksel Özellikleri

Balili kedileri çoğu yönden siyam kedileri ile benzerlik gösterir. Hatta benzerlikten öte aynıdır diyebiliriz. Minik dostlarımız ilk evcilleştirildikleri zamanlarda siyam kedisine benzer şekilde daha kemikli ve kafalarının şekilleri daha elma biçiminde iriceydi ve tüyleri günümüz popülasyonuna göre daha uzundu. Küçük afacanlarımızı siyam kedilerinden ayıran en büyük özellikler uzun kuyrukları ve uzun tüylü olmalarına rağmen çok az tüy dökmeleridir.

Görünümü & Vücut Yapısı

Zarif bir görünüme sahip olmalarının yanı sıra kaslıdır. Tüylerinin renk ve desenleri siyam ile benzer olarak dört şekilde gözlemlenir.

Yüz ve Kafa Yapısı

Balinese cinsi kedilerin yüzleri ve alınları geniş ve çeneye doğru sivrilen üçken şeklini andıran bir biçimdedir. Gözleri eğik ve mavinin canlı bir tonunda, kulakları büyük, öne doğru açık ve sivri uçlara sahiptir.

Balinese

Ağırlığı ve Boyutları

Bu çocuklarımızın ortalama ağırlığı 5 ile 10 kg arasında değişmektedir. Ağırlıklarının daha fazla olması onlarda obezite görülmesine neden olabilir. Bu noktada dikkatli olmanızı öneriyorum.

Balinese Kedisi Bakımı

Balinese cinsinin tüyleri uzun ve yumuşaktır lakin kolay taranır ve tarayacak kişiye fazla eziyet vermez. Haftada 1-2 defa taranması gayet yeterlidir. Bu sayede ölü tüyler ortadan kaybolacak ve kediniz rahatlayacaktır. Her kedi için uygun tarak değişebilir, bu durumda tarak seçimi için veterinerinize başvurmanızı tavsiye ediyorum.

Kedilerin tamamında olduğu gibi, günlük diş bakımı oldukça önemlidir. Eğer kediniz yavru ise bu duruma şimdiden alışması ileride problem çıkmaması açısından daha iyi olacaktır. Eğer iş işten geçti, zaten çoktan yetişkin bir kedi olduysa ve diş bakımında problem çıkarıyorsa o halde hiç değilse haftada bir bakım yapılması meleğinizin korkunç diş ağrıları, ağız kokusu, iltihap gibi sorunlarını bir nebze de olsa ortadan kaldıracaktır.

Düzenli egzersizin önemli olduğu küçük dostunuza hareket alanı sağlamalısınız. Eğer bu kedileri küçük bir yere kapatıp orada yaşaması için mecbur bırakırsanız elbette ki depresyona sebebiyet verebilirsiniz.

Tırmalama eğitiminden yukarıda bir yerlerde bahsetmiştim. Yinelemek istiyorum; kedi tırmığı ya da tırmalama platformu yardımıyla çocuğunuzun bu ihtiyacına destek olabilirsiniz.

Balinese

Bakım Maliyeti

Başlangıçta yapacağınız masraflar, sonrasındaki aylık düzenli mama ve kum gibi masraflar ve yıllık ekstra masraflar dışında özel bir masrafı yoktur. Aylık veteriner kontrolleri ve ara sıra alacağınız oyuncakları da masraflar arasında dâhil edebilirim. Özellikle mama ve kum konusunda ucuz olması adına çocuğun hastalanmasına mahal vermemelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Siyam Kedisi

Beslenme

Kediler bilindiği gibi doğal ortamlarda avladıkları hayvanlar ve haşereler vasıtasıyla beslenirler. Evcilleşen kediler ise sokaktaki çöplerden yiyecek bularak veya kuş fare gibi küçük hayvanları avlayarak yaşamını sürdürürler. Kediler geçmişten bugüne evcilleşerek çok sevimli hayvanlara dönüştüler. Her ne kadar onlara verilen mamalarla beslenseler de doğaları gereği avcılardır. Günümüz ev kedileri tok olsalar bile fareleri avcı içgüdüleri ile yakalarlar ve o güdü sebebiyle öldürebilirler.

Kediler evcil yaşam kurallarına uymaları ile birlikte, ev yemeklerine alışmış ve verdiğimiz mamalarla beslenir olmuşlardır. Onlar için hazırlanan mamalarda minik bedenlerinin ihtiyacı olan tüm besinler vardır. Kediniz için seçtiğiniz mama kaplarının porselen yahut çelik olduğuna dikkat edin. Özellikle çelik olan kaplar kediniz tarafından devrilemeyecek ve kırılamayacak olması ile daha kullanışlıdır. Ayrıca çoğu kedi plastik kaplarda beklemiş yiyecekleri oluşan koku nedeniyle tüketmek istemez.

Sevimli meleklerimiz beklemiş su tüketmekte istemezler. Kedilere ev yemekleri vermeniz tavsiye edilmiyor, lakin ara sıra vereceğim diyorsanız protein ağırlıklı pişmiş yiyecekler vermeniz önemli. Zira onlar doğaları gereği proteine ihtiyaç duyarlar. Çiğ et ise kesinlikle verilmemelidir. Çiğ et arkadaşınızda iç parazit oluşumuna sebep olur.

Balinese

Uyku

Balinese kedilerinin ortalama uyku süresi 12 saat ile 16 saat arasındadır. Elbette ki bu durum yavru kediler için geçerlidir. Her canlıda olduğu gibi erişkinliğe ulaştıkça uyku saatleri azalacaktır.

Temizlik

Biliyorsunuz ki kediler son derece temiz hayvanlardır. Onlar zaten günlerinin büyük bir kısmını kendilerini temizlemeye ayırırlar. Bu yüzdendir ki en temiz hayvan olarak da bilinirler. Balinese kedisi için de bu durum aynı.

Tatlı arkadaşınızın tırnaklarının birkaç haftada bir kesilmesi yeterli olacaktır. Bu türde asıl önemli olan göz ve kulaklardır. Kulak ve gözlerini sıkça kontrol edin. Gözlerinde oluşan çapakları temiz bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz. Kedinizin kulağına insanlar için üretilmiş kulak çubuklarını sokmayın, onlarla temizlik yapmayın. Kulak temizliği için pamuk ve kediler için üretilmiş kulak temizleme losyonlarını kullanın. Ayrıca gözleri için kullandığınız bezi her iki göz için kullanmayın, ayrı bezler kullanın.

Balinese Kedisi Sağlık Durumu

Sevimli çocuklarımız çok sık hasta olmazlar. Ancak maalesef ki Balinese kedilerinin pek çok kalıtsal hastalığa yakalanma ihtimali vardır. Bu nedenle olası bir rahatsızlık durumunda kesinlikle bir veterinerden yardım alın.

Sağlık Sorunları

Yukarıda da bahsettiğim gibi sevimli meleklerimizde pek çok kalıtsal hastalık görülebilir. Öyle ki, bu türü kalıtsal hastalığın en fazla olduğu kedi türleri arasına alabiliriz. Görülebilecek hastalıkları sıralayacak olursak;

  • Astım ve bronşit problemleri yaşayabilirler.
  • Şaşılık görülebilir.
  • Amiloidoz (amyloidosis) ismiyle bilinen organ işlev bozukluğuna sebep olan bir hastalığa yakalanabilirler.
  • Aort Stenoz ya da Aort Darlığı (aortic stenosis) olarak bilinen konjenital kalp defektler problemi.
  • Hiperestezi Sendromu (hyperesthesia syndrome) nörolojik olan bu problem kedilerimize dokunduğunuzda çılgın gibi davranmasına sebep olabilir. Bu hastalığın göründüğü kediler kendini çok sık temizlemeye başlamaktadır.
  • Nistagmus (nystagmus) kedinizde istemsizce hızlı göz hareketleri görülür.
  • Progresif Retina Atrofisi (progressive retinal atrophy) İlerleyen Retina Tembelliği olarak da bilinir. Ne yazık ki bu hastalığın tedavisi yoktur. Hastalığın ilerleyen evresinde gece körlüğü meydana gelir ve en sonunda körlük ile sonlanır.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Manks Kedisi (Manx Kedisi)

Yaşam Süresi

Balinese türü kedilerin ortalama yaşam süresi uygun beslenme ve kaliteli bakımla birlikte 18 ile 22 Yıl arasındadır. Bu özelliği ile yalnız yaşayan bir bireye can yoldaşı olabilir. Sadakati ve uzun ömürlü oluşuyla evin çocuğu gibi olacaktır.

Kızgınlık ve Çiftleşme Dönemleri

Her kedi türü belli zaman dilimlerinde kızgınlık dönemine girer. Bu süreç erkek ve dişide farklılık gösterir. Tatlı çocuklarımızın dişilerinde ilk kızgınlığa giriş süreci 6 ile 8 ay arasında değişiklik gösterirken; erkeklerde bu süreç 1 yıldır. Kızgınlık dönemine giren Balinese kedilerinde görülebilecek durumlar şunlardır;

  • Duvarlar ve mobilyalara sık sık sürtünür ve ısırmak suretiyle zarar verebilir.
  • Dışarı çıkmak ve evden kaçmak için fırsat kollar ve kaçmak için fırsat bulduğunda bunu kullanır.
  • Ruh halinde sık ve ani değişimler gözlenir.
  • Bazı durumlarda kendine dokundurmaz bazen de ilgi delisi olabilir.
  • Sık sık uluma benzeri miyavlamalar görülebilir.
  • Erkek kedilerin dikkatini çekmek üzere idrar püskürme ritüelini gerçekleştirebilir
  • Kuyruğunu kaldırmak suretiyle sık sık çiftleşme pozisyonu sergiler.

Bu durumlardan birini veya bir kaçını gözlemliyorsanız kediniz çiftleşme yani kızgınlık dönemine girmiş demektir. Bu durum senede 2 ile 4 sefer olmakla birlikte birkaç gün veyahut birkaç hafta sürebilir. Veterinerinize danışarak bu durumun belirtilerini azaltmak için reçete isteyebilirsiniz. İşinde deneyim sahibi bir veterinerin size vereceği reçete ile belirtiler azalacaktır.

Diğer bir seçenek ise kedinizi çiftleştirmeyi düşünmektir. Kedinizin doğuracağı yavrulara bakacağınızdan emin olmalısınız. Aksi halde bakamayacağınız kadar kediyle baş başa kalabilirsiniz.

Üçüncü ve bir diğer seçenek ise kedinizi kısırlaştırmayı düşünmenizdir. Kızgınlık durumunda kedinizi veterinerinize götürdüğünüzde muhtemelen ilk dönemini atlatmasını beklemeyi teklif edecek ve sadece size bu durumun semptomlarını azaltacak bir reçete verecektir. Kızgınlık dönemi bittikten sonra ise kısırlaştırma operasyonunu gerçekleştirmek için gidebilirsiniz. Kısırlaştırma sonrası kedinizin bir daha çocuk sahibi olamayacağını göz önünde bulundurun. Bunun yanı sıra Balinese cinsi kedinizi kısırlaştırdıktan sonra artık kendi bölgesini daha az savunacaktır. Kızgınlık dönemine bir daha girmeyecek erkek kedilerin dikkatini çekmek için yaptığı uluma benzeri miyavlamalar ve idrar püskürtme gibi nahoş olayları yapma ihtimali azalacaktır.

Balinese kedisi genel özellikleri hakkında tüm detayları sizlere anlatmaya çalıştım. Dünyalar tatlısı miniklerimiz ile ilgili atladığım ya da benim bilmediğim özellikleri varsa, yazımızı okuduktan sonra yorum kısmından benimle paylaşmanızdan çok memnun olacağım. Bununla birlikte bahsedilmesini istediğiniz diğer noktalar varsa da bana belirtebilirsiniz.

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?