Savannah kedisi görünümü, ırk detayları, karakter özellikleri ve bakımı hakkında merak ettiğiniz her şeye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Ocicat Kedisinden sonra Leopar desenlere sahip olan bir farklı kedi türü daha! Lakin bu kedimizin kökeni Afrika’ya dayanıyor.
Savannah Kedisi Tarihçesi
Savannah ismi üstte de belirttiğimiz üzere Afrika savanlarından gelir. Tanıtımını yapacağımız bu kedilerimiz Afrika’da yaşayan Serval kedilerinin birçok özelliğini taşır. Lakin Serval vahşi kedilerine nazaran elbette çok daha uysaldırlar. J Çok yeni bir tür olduklarını söyleyebiliriz. Oldukça genç bir tür olan Savannah Kedileri, 1980 Yıllarında Kedi Yetiştiriciliği işiyle uğraşan Judie Frank aracılığı ile günümüzde var olmuştur. Judie Frank, Serval ve Siyam kedisini çiftleştirerek günümüz Savannah Kedilerinin ilk atalarının ortaya çıkmasına katkı sağlamıştır. Yirmi yıl gibi kısa bir süre içerisinde ise dünya kedi örgütleri tarafından tanınmaya başlanmıştır. İlk olarak Eylül 2020 Yılında TICA (The International Cat Association) tarafından onaylanarak yeni ırk kategorisine dâhil edilmiştir. 2012 Yılında ise ilk şampiyonluk unvanını patilerine aldı. Lakin şunu da söylemek gerekiyor ki halen daha gelişme aşaması devam etmektedir. Daha sadece dört kuşak atası olduğundan çapraz yetiştirmeler devam ediyor. E hal böyle olunca takdir edersiniz ki çok ender ve pahalı bir tür olarak karşımıza çıkıyor.
Savannah Kedisi Karakteristik Özellikleri
Son derece zeki, etkileşimli oyunları oldukça rahat kavrayacak ve oyun oynarken sizleri şaşırtacaklardır. Bu özelliklerine bir de sosyallik ve hareketlilik eklendiğinde, tam bir ev kedisi olurlar. Eğitime yatkınlık ve öğrenebilme kabiliyetleri de onları iyi bir kedi yapar.
Sıcak, nazik ve sevilmeyi seven türlerdir. Ataları içerisinde siyam kedileri de yer aldığından siyam kedileri ile bazı benzerlikleri bulunmaktadır. Sahipleriyle güzel güçlü ilişkiler kurarlar ilgi görmeyi ve okşanmayı bir hayli severler.
En ilginç özelliği, bence suyu sevmeleri ve su oyunlarından hoşlanmalarıdır. Bu pek az kedide rastlanan bir özellik gerçekten! Az rastlanan bir diğer özellik ise tasma takılarak gezdirilmeye uygun olmalarıdır. Elbette yavruluktan itibaren alıştırılması ilerleyen zamanlarda faydalı olabilir.
Rutin bir hayattan hoşlandıklarını da söyleyelim. Ev düzeninin aynı kalması onlar için önemlidir. Sadece ev düzeninle kalmayıp düzenli bir mama saati, düzenli bir uyku saatine ihtiyaç duyarlar. Size karşı ilgi alakaları yüksek olmasına rağmen, konuşkanlıkları düşüktür.
Yalnızlıktan asla hoşlanmazlar.
Çocuklarla ve Evcil Hayvanlarla İletişimi
Enerjileri ve hareketlilikleri göz önüne alındığında, oldukça iyi birer oyun arkadaşı olabiliyorlar. Her ne kadar kocaman olabilseler de kucakta olmaktan rahatsız da olmuyorlar buda onları iyi birer ev kedisi ve oyun arkadaşı yapıyor. Çocuklarla ve ev halkıyla ilgilenmekten keyif alıyorlar. İri vahşi bir kediyi andırsalar da oldukça sevimliler aslında. Zeki ve hareketli birer oyun arkadaşıdırlar. Çocuklarınızla etkileşimli oyunlar oynayarak iyi vakit geçirecektir. Su oyunlarını da seven bu kedimiz çocuklu aileler için uygundur. Elbette bazı durumlarda çocuklarımızın düşüncesizce hareket ettiğini görebiliyoruz. Bu duruma karşı en azından bir süre tedbirli olmanızı tavsiye ediyoruz.
Diğer evcil hayvanlarla da oldukça iyi anlaştıklarını söyleyebiliriz. Atalarında siyam kedisi yer aldığından oldukça uyumludurlar. Oyuncu, enerjik atletik yapıları onları iyi birer oyun arkadaşı yapar. Elbette yavruluktan itibaren kurulan dostluklar daha kalıcı olmaktadır. Burada bahsetmemiz gereken bir konu daha var ki oda doğaları gereği avcılıkları ağır basan bu kedilerimiz hamster kuş, balık gibi evcil hayvanlarla pek anlaşamıyor. Açıkçası bir evcil hayvan daha alacaksanız, bu lütfen minik canlılar grubuna mensup olmasın. Buradaki önerimiz onunla aynı aktifliğe sahip oyuncu bir arkadaş sahiplenmenizdir.
Savannah Kedisi Fiziksel Özellikleri
En büyük ve en dikkat çekici iki özelliği vardır aslında birincisi leopar desenli paltosu ikincisi ise oldukça iri diyebileceğimiz kedi türleri arasında yer almasıdır. Kendine has atletik görünüşü yanında birde işin içine iri cüsseleri girince gerçekten oldukça naif lakin vahşi bir görünüş ortaya çıktığı söylenebilir.
Görünümü & Vücut Yapısı
Zaman geçtikçe atalarına benzerlik azalıyor! İlk çiftleştirilenler görünüm ve vücut yapısı itibariyle atalarıyla oldukça benzerlik gösteriyorlardı. Zamanla bu benzerliğin azaldığını gözlemliyoruz. İnce yapılı uzunca ve esnek bir vücut yapısı ile karşımıza çıkıyorlar. Uzun gövdeleri olan bu kedimizin kemik yapıları oldukça gelişmiştir ve tüm vücudu kaslı bir yapıya sahiptir. Patileri küçük yapılara sahip olmasının yanı sıra tırnakları uzundur. Tüyleri ise kısa ve orta boyutlarda olarak karşımıza çıkabilir. Kuyrukları ise ne uzun ne kısadır. Uzun bacaklara sahiptir ve arka bacakları çok az da olsa ön bacaklarından uzundur.
Yüz ve Kafa Yapısı
Kafataslarına önden baktığımızda üçken bir görünümle karşılaşırız. Ağızları için kavisli diyebilir ve güçlü bir çene yapısına sahiptirler. Gözleri orta büyüklükte ve badem şeklini andırır ve her renkte karşımıza çıkabilir. Paltolarının yanında kendine has görünüş katan bir diğer özellik ise gözlerinde karşımıza çıkar. Gözlerinin içinde gözyaşı gibi bir leke bulunur. Kulakları başlarına oranla büyük ve yuvarlak bir görünümdedir. Kulak tüyleri ise kısa olarak karşımıza çıkar.
Ağırlığı ve Boyutları
Açıkçası bu yavrumuzun standart bir boyutu yoktur hatta öyle ki olabileceği boyutları kodlayarak sınıflandırma yoluna gidilmiştir. F1, F2, F3, F4 olarak sınıflandırıldığını görebiliyoruz. F1 ulaşabileceği en büyük boyut olurken F4 ise bu türe mensup en ufak kedileri temsil ediyor. Yine de F4’ü gözünüzde ufak bir ev kedisi olarak canlandırmayın. En küçük halleri dahi bildiğimiz ölçülerde Büyük kediler sınıfına dâhil edilebilir boyutlarda.
İlk üretilen Savannah kedilerinde atalarının özellikleri daha fazla gözlemleniyordu. Bunu kilolarında dahi gözlemlemek mümkün oluyor. Soy ağacının ilk sıralarında yer alanlar, 3,6 ila 9,6 kilogram arasında bir kiloya sahip olurken sonraki nesiller de bu kilonun azaldığını görebiliyoruz. En son verilere göre ise yeni doğan Savannah kedileri 3,6 ila 6,8 kg arasında ağırlığa ulaşabiliyorlar.
Savannah Kedisi Bakımı
Taranma önceliğinden başlayalım. Orta ve kısa tüylere sahip olabilen Savannah Kedileri için öncelikle tüylerine uygun bir tarak edinmeniz gerekiyor. Haftada iki ya da üç kez taranması tüylerinin canlı kalması için yeterli gelecektir.
Küçük patilerinde büyük tırnaklar barındıran bu kedilerimizin tırnak bakımları da önemli. İki haftada bir kesilmesi önerilmektedir. Bu konuda sıkıntı çıkaracağını ön görerek söylememiz gerekiyor ki bir anda tüm tırnakların kesilmesi şart değildir her gün bir tırnağı keserek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Tırnak kesiminden sonra yürüyüşündeki değişiklik ise normaldir.
Bazen kedimizin gözlerinde çapak oluşumu meydana gelebilir veya gözü akabilir. Bu durumda ıslak bir bez yardımıyla gözlerin kenarları silinebilir. Lakin göz bakımında dikkat edilmesi gereken nokta şu ki her iki gözü ıslak bezin aynı tarafıyla silmek yanlıştır. Bu bir gözde olası bir parazit ve iltihabı diğer göze bulaştırmanıza sebep olabilir.
İri kulaklara sahip bu kedimiz için kulak bakımı da önemli lakin en baştan söyleyelim kulak bakımı bizim için yalnızca dış kulağı kapsar. Kulağının içiyle ilgili her hangi bir müdahale yapmamak önemlidir. Dış kulakta herhangi bir pislik gördüğünüzde pamuk veya ıslak bez yardımıyla bu kirden arındırabilirsiniz. Eğer kulak içiyle ilgili bir problem seziyorsanız, o durumda kedinizi en kısa zamanda veteriner hekime götürmenizde fayda var.
Kedinizi evden dışarı kontrolsüz çıkarmamak ise bakım konusu altına dâhil edilebilir. Onun kaliteli yaşam sağlaması için çaba sarf etmek görevimiz olduğu kadar, hastalıkların bulaşmasını engelleyecek davranışlar sergilemekte görevimiz. Kontrolsüz dışarı çıkan kedilerimiz diğer hayvanlardan hastalık kapabilir.
Bakımı kolay ve genel olarak sağlıklı kabul edilen Savannah Kedimizin geniş alanlara ihtiyacı olduğunu da söyleyelim. Çok dar alanlar içerisinde yaşamaya zorlanılan yavrularımız ne yazık ki psikolojik problemler yaşayabiliyor.
Su oyunlarını pek sevdiği için banyo konusunda sıkıntı çıkarmayacaktır. Yine de çok sık banyo yaptırmak hiçbir kedi için tavsiye edilmez. Özellikle kimyasal içerikli şampuanları göz önüne alırsak bu konuda ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız.
Peki, hangi durumlarda banyo yaptırılması son derece önem arz ediyor? İşte maddeler;
- Mantar, Egzama, Parazit gibi cilt problemleri baş gösterdiğinde veterineriniz tavsiyesi doğrultusunda önerilen ilaç ile yıkanması gerekebilir.
- Yaramazlık yapan kedimizin üzerine dökülen herhangi bir kimyasal ve zararlı kabul edebileceğimiz madde döküldüğünde onu yıkamamız son derece önemlidir. Kediler kendilerini yalayarak temizler bilirsiniz… Bir düşünün üzerine bulaşan bulaşık deterjanını yalayarak temizlemeye çalıştığını aman Allah’ım. Zehirlenmesi işten bile değil.
- Son olarak da kendini temizlemeyecek kadar kirlendiği zamanlarda banyo iyi bir fikir olabilir.
- Pirelerden kedinizi yıkayarak kurtulamayacağınızı da söylemiş olalım. Bu durum için veterinerinizle görüşmelisiniz. Bunun için kullanılan özel ilaçlar mevcuttur.
Bakım Maliyeti
Savannah Kedisi için özel bakımdan söz etmeye gerek yoktur. Son derece bakımı kolaydır ve ortalama bir gider söz konusudur diyebiliriz. Başlangıçta edinmeniz gereken mama kabı, su kabı gibi ürünlerin dışında devamlı olarak harcama yapacağınız kedi maması kedi kumu gibi ürünler mevcut. Bunlar dışında ekstra veteriner masraflarınız olacaktır.
Oyun oynamayı pek seven Savannah Kedilerimiz için ise bir miktar oyuncak masrafınız olabilir.
Beslenme
Buradaki en kısa ve öz tavsiyemiz eğer fikriniz yoksa veterinerinize sorun şeklinde olacaktır. Kedi maması belirlenmesinde kedinizin ağız tadından tutun da yaşadığı alanın büyüklüğüne kadar pek çok kriter etkilidir. Örneğin;
- Kedinizin yaşı
- Boyutları
- Hareketliliği ve Oyunculuğu
- Sindirim sorunu olup olmaması
- Kısırlaştırılmış olup olmaması
- Hamile olup olmaması
- Erkek veya Dişi oluşu
- Tüylerinin uzunluğu
Gibi etkenler, mama seçimini doğrudan etkiler. Kendiniz tercih yapmaya uğraşıp onlarca seçenekle kafa patlatmak yerine bilen bir kimseye sorarak bu sorunun kolayca üstesinden gelebilirsiniz.
Bir mamayı ilk defa denediğinizde ise büyük paketler almaktan kaçının. Mama konusunda doğru seçim yapmak kedinizin yaşam kalitesini ve sağlığı konusunda doğrudan etki sahibidir.
Uyku
Savannah Kedileri de dâhil olmak üzere kedilerin ortalama uyku süreleri 13 ila 18 saat aralığındadır. Hamile olup olmaması, o gün ne kadar yorulduğu, yaşı ve psikolojik durumu gibi faktörler uyku saatini doğrudan etkiler.
Temizlik
Kedilerimiz için kişisel eşya temizliği oldukça önemlidir. Bu temizlik yalnızca kedimizin sağlığını değil evde yaşayan insanların da sağlığını doğrudan etkiler. Temizlik için genel manada sabunlu su yeterli olacağını da söyleyelim. Öyle deterjan çamaşır suyu falan kullanmaya gerek yoktur zaten tehlikeli ve yanlıştır.
Savannah Kedisi Sağlık Durumu
Yeni bir tür olmasına karşın araştırmalarımız neticesinde çok sağlıklı bir tür olduğu bilgisine ulaştık. Açıkçası daha 30 senelik bir tür olduğu için bu konuda erken karar verilmiş olabilir. Genel olarak doğru mama tercihi ve uygun koşullar sağlandığında, Savannah kedisi, bir sorun yaşamayacaktır.
Sağlık Sorunları
Her hangi bir kalıtsal hastalık bilgisine ulaşamadık. Bu kalıtsal hastalık olmadığı manasına gelebileceği gibi, çok yeni bir tür olması sebebiyle henüz tespit edilmemiş kalıtsal hastalıkları var manasına da gelebilir. Her ne şekilde olursa olsun kedimizin rutin kontrollerini yapmalı ve herhangi bir şüphede veterinerimizle istişare içerisinde olmalıyız. Atası siyam kedisi olması sebebiyle siyam kedilerinden geçebilecek olası hastalıklar ise şunlardır;
- Hiperlipidemi
- Diş eti iltihabı
- Nistagmus
Yaşam Süresi
Araştırmalarımız neticesinde ulaştığımız bilgilere göre Savannah Kedilerinin ortalama yaşam süresi 17 senedir. Bu süre kaliteli yaşam süren kediler için 20 Yıla kadar çıkabilmektedir.
Kızgınlık ve Çiftleşme Dönemleri
Savannah kedileri, türe ait net bir çiftleşme dönemi parametresine sahip değillerdir. Henüz çok yeni patiler olmasının bir sebep olduğuna inanıyorum. Genel olarak kediler ilkbahar ve sonbahar aylarında kızgınlık dönemine girerler. Bu zamanda zaten çeşitli normal dışı davranışları olacaktır. Eğer bu davranışları fark ederseniz, mutlaka veterinerinizden bir reçete istemelisiniz.
Mükemmel karakterleri ile herkesin gönlüne taht kurabilecek meleklerden, Savannah kedilerinden söz ettik. Sizler de bu tombik afacanlar hakkında bir şeyler paylaşmak isterseniz, yorumlar kısmında bekliyor olacağım.