Kedilerde burun yarası basit veya normal bir durum gibi görünse de aslında ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Kedilerde burun yarası birkaç nedenle ortaya çıkabilir. Mesela kedilerin burunları çok hassas olduğu için çevrelerindeki nesnelere veya yüzeylere sürtünmeleri bu yaralanmalara yol açabilir. Bu sürtünmeler burun bölgesinde tahrişe veya yaralanmaya sebep olabilir.

Bir diğer neden ise enfeksiyonlar olabilir. Kedilerin burun delikleri hava yolu enfeksiyonlarına veya başka bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalabilir. Bu enfeksiyonlar da burun yaralarına neden olabilir. Ayrıca burun yaralarına neden olan başka durumlar ve hastalıklar da mevcuttur.

Calicivirüs Enfeksiyonu

Kedilerde calicivirüs enfeksiyonu oluştuğu zaman ağız ve burun kenarlarında yaralar görülür. Bu yaralar çoğu zaman açık olduğu için daha fazla mikrop kapar ve enfeksiyon ilerler. Calicivirüs bulaşıcı bir rahatsızlık olduğu için kediler her hapşırdığında veya salya aktığında etrafa mikroplar bulaşır ve diğer kedilerde de calicivirüs görülebilir.

Bu virüs çeşidi daha çok sokak kedilerinde meydana geldiği için daha çok duyarlı olmalıyız. Dışarda burun bölgesinde yaraları ve yoğun kıvamlı burun akıntısı olan kedi görürseniz hiç vakit kaybetmeden veterinere götürmelisiniz. Eğer imkanınız yoksa bulunduğunuz şehrin belediyesini arayarak yardım isteyebilirsiniz. Calicivirüs ölümcül olduğu için hemen antibiyotik tedavisine başlatılmalıdır.

Kedi Burun Yarası
Kedi Burun Yarası

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Sonuç olarak burun üstünde ve kenarlarında yaralar meydana gelebilir. Eğer kediniz üşüttüyse, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı varsa bahsettiğimiz nedenlerden dolayı burnunda yaralar oluşması çok normaldir. Kedinizin burun akıntısı ve tıkanıklığı geçtiği zaman yaralar da kendi kendine geçecektir.

Kediler de insanlar gibi üşütüp hasta olabilirler. En basiti soğuk aldıklarında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, nefes alamama gibi sorunları yaşarlar. Bu durumdan rahatsız oldukları için sürekli burunlarını yalarlar ve burun içini rahatlatmak için kendilerini zorlarlar. Hatta patilerini ve pençelerini kullanarak burunlarını kaşıyabilirler.

Parazit

Kedilerin burunlarında yara çıkmasının en bariz nedenlerinden birisi de dış parazittir. Özellikle sokak kedileri günlük çöp tenekeleri ve kirli bölgelerde zaman geçirirler. Bunun yanı sıra enfekte olan hayvanlarla temas edebilirler. Bu sebeplerden dolayı vücutlarında dış parazit meydana gelebilir. Parazitler gözle görülemeyecek kadar ufak, mikroskop yardımıyla görülebilecek kadar belirgindirler.

Bu parazitler kedilerin vücutlarında cirit atmaya bayılırlar ve derilerini ısırarak beslenirler. Bir zaman sonra vücutlarını ele geçirerek ölüm tehlikesi yaşatırlar. Parazit çeşitleri kedilerin burunlarında oluştuğunda ciddi yaralar görülebilir. Mutlaka kedilerin iç ve dış parazit aşıları yaptırılarak özellikle burunda yara oluşumunun önüne geçilebilir.

Kedimin Burnu Yara
Kedimin Burnu Yara

Mantar

Kedilerde mantar sıklıkla görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Öylesine sinir bozucudur ki kolay kolay geçmez ve tam geçti derken tekrar ortaya çıkabilir. Kedilerde mantar oluşmasının birçok sebebi vardır ama en barizi kedinin mikrop kapması ve bağışıklık sisteminin güçsüz olmasıdır. Mantar genellikle kedilerin burnunda, kulaklarında ve patilerinde meydana gelir.

Mantar rahatsızlığı özellikle burunda mantar oluşursa yaralar görülebilir. Mantarın hem tıbbi hem de bitkisel tedavisi mümkündür ama öncelikle veterinere giderek tıbbi yardım almak şarttır. Genellikle krem veya ilaç verilerek mantarın kuruması hedeflenir. Eğer mantar geçmiyorsa veterinere danışarak bitkisel tedavinin kullanılabilir.

Uyuz

Kedilerdeki uyuzlar vücudun kılsız veya az kıllı olan bölgelerini tercih ederler. Bölgede çoğalmaya başladıkları zaman özellikle burunda yara ve soyulma meydana gelir. Eğer kedinizin burnunda yara oluştuysa bu durum onu rahatsız edeceği için sıklıkla burnunu kaşıyacaktır. Kaşıntıdan dolayı kedinizde uyuz olma ihtimalinden şüphelenmelisiniz.

Veterinere gittiğinizde kedinizin burnunda yaraların oluşmasının sebebi uyuzsa hemen tedavi başlatılır. Uyuzun tipine ve çoğalmasına göre şampuan, solüsyon, sprey, damla veya tablet şeklinde tedaviler uygulanabilir. Verilen ilaçlar düzenli kullanılmalı ve uyuzun tamamen yok olup olmadığı veteriner tarafından kontrol edilmelidir.

İlgili yazı: Kedilerde Uyuz Belirtileri ve Tedavisi

Alerji

İnsanların bazı şeylere alerjileri olduğu gibi kedilerde de alerji söz konusu olabilir. Kedilerin herhangi bir yiyeceğe, mamaya, kokuya veya toza karşı alerjileri oluşabilir. Mesela kedi bir yiyeceği kokladığı ve tattığı zaman bazı alerjik reaksiyonlar gösterir. En güçlü belirtileri hapşırma, burun akıntısı, kaşınmaya bağlı olarak burunda yara oluşumudur.

Kedi saydığımız belirtileri gösterdi diye hemen alerji teşhisi koymak da yanlıştır. Alerjisi olup olmadığını anlamanın tek yolu veterinere giderek test yaptırmaktır. Test sonucunda kedinin neye alerjisi olduğu anlaşılacaktır. Kedinin alerji atağı tutmaması için rahatsız olduğu şeylerden uzak tutulmalı ve veteriner alerji ilacı verdiyse düzenli kullanılmalıdır.

Skuamöz

Skuamöz hücreli karsinom, kedilerin cildinde oluşan kanser türüdür. Eğer burnunda meydana gelmişse ilk başta minik yara şeklinde görünür ve zamanla büyür. Skuamöz ölümcü bir kanserdir ama erken fark edilirse kedinin hayata tutunma şansı çok yüksektir. Eğer her şey için geç kalınmışsa maalesef kedi hayatını kaybedebilir.

Kedinin burnunda oluşan yaranın sebebinin skuamöz olduğunu anlamak için biyopsi yapılmalıdır. Sonuca göre kedi skuamöz kanserine yakalanmışsa detaylı tetkiklerden sonra ameliyata alınabilir. Ameliyatın %100 başarılı geçeceği konusunda veteriner kesin bir şey söyleyemez. Burada en önemli olan şey kanserin ne kadar ilerlediğidir. Durup dururken kedinizin burnunda yara çıktıysa dikkate alarak hemen veterinere götürmelisiniz.

Kedi Burun Yarası Tedavisi
Kedi Burun Yarası Tedavisi

Travma

Kedilerin burnunda travmaya (diğer hayvanlarla kavga etme, buruna darbe alma, yüksekten düşme vb.) bağlı olarak burun yarası görülebilir. Travma durumları hem sokak kedilerinin hem de ev kedilerinin başına gelebilir. Özellikle ev kedisi olup arada sırada dışarıya çıkan kedilerde daha çok görülür.

Mesela ev kedisi dışarı çıktığında diğer kedilerle veya köpeklerle kavga edip eve dönüyor. Sadece burnuna darbe almakla kalmıyor belki de enfekte olan hayvanlarla temasta bulunabiliyor. Bu olumsuzlukları yaşamamak için kedinizin dışarı çıkıp kafasına göre eve gelmesine izin vermemelisiniz.

Ev kedisi olduğu için hem kendini savunamaz hem de gezindiği yerlerden mikrop kapabilir. Kediniz eve geldiğinde burnunda yara görürseniz hemen yarayı uygun malzemelerle temizleyerek mikrop kapmasını önleyebilirsiniz. Durumun ilerlememesi için mutlaka veterinere danışarak muayene etmesini isteyebilirsiniz.

Not: Kedilerde burun yarası bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Özellikle burun kanseri veya diğer tümörler gibi ciddi durumlar bu yaraların altında yatabilir. Bu nedenle kedilerde burun yarası fark edildiğinde veteriner hekim ile hızlı bir şekilde iletişime geçmek önemlidir.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?