Kedilerde burun beyazlaması veya renginin solması beklenmedik bir durumdur. Nedenleri teşhis edilerek tedavi edilmesi gerekebilir.

Kedilerin pembe burunları bazı nedenlere bağlı olarak beyazlayabilir veya rengi solabilir. Hatta pembe burunlarının bir tarafı beyaz diğer tarafı da ten rengi gibi soyulmuş görülebilir. Bu durumun en basit nedeni kedilerin kan basıncındaki ani değişimlerdir. Yani kedilerin kalbi olduğundan daha hızlı atmaya başlarsa kan basınçları yükselir ve burunlarının rengi koyulaşabilir.

Tam tersi normal şekilde kalp atışları yavaşlarsa kan basıncı daha çok düşeceği için burunlarının rengi açılır ve beyazlar. Kedilerin burun rengi birkaç dakika içinde beyazlayıp-koyulaştığında tekrar eski haline gelirse sorun yoktur ama gelmezse altında yatan bir neden olabilir.

Pigment Değişikliği

Pigment eksikliğinin diğer adı ”Lupus Eritematozus” olarak geçmektedir. Aslında pigment eksikliği bir hastalıktır. Kedilerde burun üzerinde kızarıklık, şişlik ve kabuklanmaya sebebiyet verir. Ayrıca kedilerde aniden cilt veya burun beyazlaması görülmesinin sebebi pigment eksikliği olabilir.

Bu durum tüm kedilerde görülecek diye bir şey yoktur hatta verilere bakıldığında kedilerde nadir olarak pigment değişikliği oluştuğu saptanmıştır. Pigment değişikliği kendi içerisinde 3’e ayrılmaktadır:

  • Vitiligo: Kedide var olan pigment renginin açılmasıdır. Kedinin cildinde pembe veya beyaz renkte desenler meydana gelir. Mesela kedinin burnunun beyazlaması vitiligo ile alakalıdır.
  • Lentigo: Vitiligonun tam tersi var olan pigment renginin koyu olmasıdır. Yani kedinin cildinde siyah veya kahverengi desenler oluşabilir. Kedinin burun rengi pembeyken birden siyaha yakın olma durumudur.
  • Yaşlılık: Kediler yetişkinlikten çıkıp yaşlanmaya başladıkları zaman vücut dengeleri de değişir. Yaşlı kedilerde melanin üretimi azalmaya başladığı için pigment eksikliği yaşanılır. Yaşlı bir kediniz varsa burnunun beyazlamaya başlaması normaldir.

Bu pigment durumları kedilerde meydana geldiğinde herhangi bir ağrı, sızı veya sancı hissetmezler. Sadece derilerinde veya burunlarında renk değişimi yaşarlar. Bazı bilim insanlarına göre vitiligonun oluşum sebebi travmadır. Mesela kedi herhangi bir cilt hastalığı yaşayıp iyileştikten sonra sinirlere ve sinir uçlarına hasar geldiği için pigment hücreleri azalır. Sonucunda vitiligo meydana gelerek burun veya cildin rengi açılır.

Kedi Burnunun Beyazlaması
Kedi Burnunun Beyazlaması

Yine bazı bilim insanlarına göre lentigonun meydana geliş sebebi travma değil, genetiktir. Mesela bazı kediler dünyaya geldiklerinde burun veya cilt renklerinin diğer kardeşlerine göre daha koyu olduğu görülür. Bunun sebebi pigment hücrelerinin eşit olarak dağılmamasıyla da ilgilidir. Sonuç olarak vitiligonun görülmesi nadirdir ama lentigonun oluşması sık rastlanan bir durumdur.

Kedi sahipleri dostlarının cildinin veya burnunun renk değişimine uğradığını görünce çok endişe ediyorlar. Bunun altında yatan sebebin cilt kanseri olduğunu düşünmekte çok haklılar. Eğer kedinizin hiçbir sağlık sorunu yoksa aniden burunda veya ciltte renginin değişmesi veya açılması gibi bir değişiklikler görürseniz veterinere danışmakta fayda vardır. Bunun cilt kanseri mi yoksa pigment değişikliği mi olup olmadığını anlamanın en doğru yolu cilt biyopsisidir.

Kedimin Burnu Beyazladı
Kedimin Burnu Beyazladı

Dehidrasyon

Kedilerde burun beyazlamasının en önemli nedeni dehidrasyon olabilir. Kediler yeterince su içmediklerinde veya aşırı su kaybettiklerinde vücutları dehidrasyona uğrar. Bu basit bir şey gibi görülebilir ama kedilerin susuz kalması sonucunda birçok ciddi hastalık meydana gelebilir.

En basiti dostlarımızda dehidrasyon görüldüğünde burun kuruması veya burun renginin beyazlaması oluşur. Bu durumu yaşamamak için kedinizin günlük bol su tükettiğinden emin olmalısınız. Eğer kediniz suyu hiç sevmiyorsa şırınga yardımıyla su içirmeyi deneyebilirsiniz.

Kedinizin burun beyazlaması haricinde susuz kaldığını anlamanın bir yolu vardır: kedinin cildini tutup hafif şekilde çekip bıraktığınız zaman hızlıca eski haline döner. Eğer çekilen deri uzun süre eski haline gelmiyorsa kediniz aşırı susuz kalmış demektir. Bu çok önemli bir durum olduğu için hemen veterinere giderek detaylı muayene yapılması gerekir.

Kedimin Burnu Beyaz
Kedimin Burnu Beyaz

Hipotermi

Kedilerin normal vücut ısıları 38-39 derecedir. Isıları bu derecelerin altına düştüğü zaman hipotermi geçirebilirler. Kedilerin hipotermi geçirme sebebi sadece şiddetli soğuğa maruz kalmaları değil metabolik ve tiroid rahatsızlıkları da olabilir. Kediler hipotermi geçirdiklerinde eğer geç kalınırsa maalesef hayatlarını kaybedebilirler.

Bunların haricinde kedilerin üşütmemeleri için tüylerinin ıslak olmamasına ve tüyleri kısa kesilmiş halde dışarıya çıkmamalarına da dikkat edilmelidir. Son zamanlarda bu durumlar yaşandıysa kedinizin burnunun beyazlaması veya renginin solması bunlardan kaynaklanabilir.

Anemi (Kansızlık)

Nasıl ki insanlarda kansızlık meydana geldiğinde tırnak veya yüz beyazlaması oluyorsa kedilerde de görülebilir. Burun beyazlamasıyla beraber nefes almada zorlanma, aşırı halsizlik veya dışkının renginin değişmesi gibi belirtilerde meydana gelebilir. Kedinizde bu belirtiler varsa ve burun bölgesinde de beyazlaşma oluşmaya başladıysa kansızlıktan şüphelenebilirsiniz. Hiç vakit kaybetmeden veterinere gidip durum anlatılmalı ve kan tahlili yapılmalıdır.

Güneş Yanığı

Özellikle sokak kedileri uzun süreli güneşe maruz kaldıklarında burunları beyazlayabilir. Güneş ışınları burun üzerindeki melanositlere (sinirsel kök hücreleri) zarar vererek var olan melanin üretimini azaltır. Ev kedilerinin en çok vakit geçirdikleri odaya fazla güneş vuruyorsa ve özellikle o bölgede yatıyorlarsa onlarda da aynı sebepten burun beyazlaması görülebilir.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?