Meraklı kediler çekirdeğin kokusunu alıp tatmak için can atabilirler. Kediler çekirdeğin tadını beğenirlerse sürekli yemek isteyebilirler ama bu yanlıştır.
Kediler çok meraklı hayvanlar oldukları için sahiplerinin yedikleri besinleri merak edip tatlarına bakmak isteyebilirler. Bunu sadece evimize sahiplendiğimiz kedimiz değil, sokakta beslediğimiz kediler bile yaparlar; çünkü içgüdülerinde bir şeyleri kurcalama, karıştırma, tatma ve merak duygusu vardır. Sırf bu özelliklerinden dolayı yanlış besinleri yiyebiliyorlar ve sonrasında olumsuz belirtiler görerek soluğu veterinerde alabiliyorlar 😿
Kediler kuru ve yaş mama yiyerek hayatlarına devam ederler ama vücutlarına almaları gereken vitaminleri sadece mamalardan karşılayamazlar. Biz insanların yedikleri yemekleri, kedilerin yemesinde sorun olmayan meyve ve sebzeleri, et ürünleri vb. gibi besinlerden bazılarını rahatlıkla tüketebilirler. Bunları bilirseniz, kedinizi nasıl beslemeniz gerektiğini veya hangi besinlerin daha sağlıklı olduğu konusunda daha uzman olursunuz.
Evinizde tükettiğiniz bazı besinlerin kokusunu kediniz hemen alır ve zor bir yerde sakladıysanız bile bir şekilde bulmayı başarır. Mesela hepimiz film-dizi-sinema izlerken çekirdek yemeyi çok seviyoruz ve hepimiz vazgeçilmezidir. Kedinizde ne yediğinizi merak ederek yanınıza gelecektir ve çekirdeğinizi bir hışımla alıp kaçabilir. Kedi sahiplerinin sıkça başına gelen durumlardan biri olduğu için kediler çekirdek yer mi? konusunu ele aldık.
Çekirdek Kedilere Zararlı mı?
Kediler tüm besinlere karşı bir merak duygusu hissederler ama yiyeceğin kokusu veya tadı hoşlarına gitmediği zaman anında bırakıp vazgeçerler. Kediniz çekirdeğe yaklaştığı biraz tatsın diye iç kısmını verdiğinizde eğer çekirdeğin tadını sevmezse sırf çekirdeğin kabuğu sert, tuzlu, boyut olarak çok küçük olduğu için daha fazla ilgisini çeker ve oynamak ister.
Aslında bu daha zararlıdır, çünkü çekirdek küçük olduğu için oynarken ağzına kaçarsa kedinizin boğulma veya soluk borusunu tıkama gibi durumlarla karşılaşmanız çok muhtemeldir. Dolayısıyla kedinize çekirdeği oynamak için vermeyin ve mümkün olduğunda uzak tutmaya çalışın.
Eğer kediniz çekirdeğin tadını veya kokusunu severse sürekli yemek isteyebilir. Ona yasak olduğunu belli edip saklarsanız bile kafasına koyduğu için mutlaka ulaşmanın bir yolunu bulacaktır. Birkaç tane çekirdek içini yemesine izin verebilirsiniz ama kediniz vazgeçemeyip sürekli istiyorsa, şu gibi zararların meydana gelebileceğini bilmelisiniz;
- Çekirdeğin dış kısmı tuzlu olduğu için kedinizin tuzları yalaması çok hoşuna gidebilir. Tuz başlı başına kedilere çok zararlı olduğundan çekirdeğin tuzlarını yaladığı zaman tuzun tüm zararlarından etkilenecektir.
- Aynı şekilde tuzsuz çekirdeklerde bulunuyor ama kediler herhangi bir tat alamadığı zaman beğenmeyip orayı terk ederler. Kediniz tuzsuz çekirdeği incelerken kabuğunda tuz gibi yalanacak bir şey olmadığı için zaten beğenmeyecektir.
- Kediniz 3-4 adet çekirdek içi yediğinde, aslında bir insanın avuç dolusu kadar çekirdek yemesine eşittir. Daha fazla tüketirse midesine ağır geldiği için sindirmekte zorluk çekecektir. Sonucunda ishal, öğürme, kusma gibi belirtiler görülebilir.
- Kabak çekirdeği de evlerde tüketildiği için kedilerin pek dikkatini çekmez. Yine de kediniz kabak çekirdeğinin tadını beğendiyse, normal çekirdekle aynı zararları paylaştığı için hiçbir farkı yoktur.
- Kediniz bir şekilde çekirdeğin tuzlu kısmını yalamaya ve çekirdeğin iç kısmını yemeye alıştıysa, onun sağlığı için kesinlikle sınır koymalısınız. Kedinizi çekirdek sevdasından vazgeçirmek için dikkatini farklı yiyeceklerle dağıtmalı ve daha sağlıklı besinleri yemesi için ikna etmeye çalışmalısınız. Örneğin; çekirdek yerine meyveleri veya sebzeleri minik minik doğrayarak farklı tatlar almasını sağlayabilirsiniz.
Not: Siz görmeden kediniz çekirdeğin kabuklarını yediyse, baş ve işaret parmaklarınız yardımıyla ağzını açarak boğaz kısmına takılıp takılmadığını görebilirsiniz. Zaten rahatlıkla nefes alamaması, hırıltı seslerin gelmesi, öğürmesi veya şiddetli kusması halinde belirtiler görebilirsiniz. Hemen veterinere giderek durumu anlatmalı ve çekirdek kabukları boğazına takıldıysa acil müdahalede bulunulmalıdır.
muhteşem değil yanlış bir açıklama lütfen kabak çekirdeğininin içerdiği vitaminleri ve kedi sağlığı üzerine olumlu etkilerini araştırıp tekrar yazınızı kaleme alın, kedilere çekirdek vermeli miyiz diye araştıran bir kişi kabuklu çekirdek vermeyecektir elbette kedisine çekirdek içinden bahsediyordur değil mi
Ne dediğiniz anlaşılmıyor sizde yeniden kaleme alın yorumunuzu. Yazıda bir sorun yok araştırılıp yazılmış bilgiler bunlar.
Muhteşem bir açıklama… Binlerce kez teşekkür ederim..🙏🙏🙏♥️