Kediler ne kadar sevimli olsalar da aslında çok iyi avcılardır. Kertenkele gibi hızlı canlıları bir hamlede yakalayıp kolayca yiyebilirler.

Avcı hayvanlardan biri olan kediler, içgüdüsel olarak kendilerinden küçük canlıları avlamak ve onlarla beslenmek isterler. Bazı kedilerde küçük canlıları avlarlar ve daha sonra onları yemek yerine önlerine koyup karşılarına yatarak izlerler. Bazen de sahiplerine ne kadar avcı olduklarını göstermek için avladıkları canlıyı ağzında taşıyıp, sahiplerine hediye ederler.

Aslında kediler böyle yapınca takdir edilmek, övünmek, sevilmek ve harka bir avcı olduklarını duymak isterler. Özellikle kedinizi dışarıya salıyorsanız veya vakit geçirmesi için bahçeye çıkarıyorsanız, böcekleri ve sinekleri avlama ihtimalleri çok yüksektir.

Bazı böcekler bakteri ürettikleri için kediler veya köpekler bu böcekleri yedikleri zaman aslında bakteri yuvası tüketmiş olurlar. Sonuç olarak birçok yan etki görülebilir, hatta buna ek olarak parazit görülme olasılığı da yükselmiş olur.

Herhangi bir etki görülmese bile kedinin bağışıklık sistemi yavaşlamaya başlar ve belirtilerini daha sonradan meydana gelir. Böceklerin yanı sıra kediler, kertenkele yemeyi de çok severler. Kertenkeleler çok hızlı oldukları için kedilerin dikkatlerini çekerler ve onlar için harika bir avdır.

İlgili Yazı: Kediler Böcek Yer mi?

Kedim Kertenkele Yedi
Kedim Kertenkele Yedi

Kediler Kertenkele Sever mi?

Kertenkelelerin uzun kuyrukları, araları açık ayakları ve şekillerinden dolayı görünüşleri diğer canlılara göre farklıdır. Kertenkeleler daha çok bahçe, kayalıklar, ağaçlar, taşların altı, yaprakların altı, eski eşyaların bulunduğu yerler vb. bulundukları için her zaman karşılaşma olasılığınız çok yüksektir.

Dışarıda yürürken bile birçok kez kertenkelelerin duvarlarda gezdiğini veya hızlıca taşların arasına girip kaybolduğun şahit olabiliriz. Bazı kertenkeleler de eve girdikleri için ev fertlerinin korkmasına ve endişe etmesine neden olsalar da aslında onlar daha da çekingenlerdir. Durdukları zaman ani bir hareket sezerlerse saliseler içerisinde hareket ederek kaçmayı başarırlar.

Kediniz bahçe veya dışarıya çıkıyorsa, kertenkele gördüğü zaman asla affetmez ve onu yakalamak için dikkatlice plan kurar. ”Sen mi daha hızlısın? ben mi? kertenkele?” diyerek, onun hızına yaklaşmaya çalışır ve bir şekilde avlamayı başarır. Peki, kediler kertenkeleyi yakaladıktan sonra ne yapar? diye merak ediyorsanız, kedinizin karakterini bilmelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerin Sevdiği Ev Yemekleri

Kediler; oyun olsun diye avlayıcılar ve yemek için avlayıcılar olarak 2’ye ayrılırlar. Eğer kediniz sadece oyuncuysa kertenkeleyi avladıktan etkisiz hale getirir, oyun oynamak için dakikalarca kullanır, canı sıkıldıktan sonra da bırakır ve oyun sona erer. Avcı kediler ise kertenkeleyi yakaladıktan sonra bir güzel afiyetle yiyebilirler.

Kedim Kertenkele Yiyor
Kedim Kertenkele Yiyor

Kedim Kertenkele Yedi Bir Şey Olur mu?

Doğanın kanunu olarak bazı canlılar avcı, bazıları da av olarak hayatlarına devam etmek zorundadırlar. Bunu bir döngü olarak düşünebiliriz; yani kertenkeleler böcekleri yerler, kediler ise hem böcekleri hem de kertenkeleleri yerler.

Bazı kertenkele türleri zehirlidir, fakat Türkiye’de hele ki sokaklarda bulunmalarına imkan yoktur. Yani sokaklarda dolaşan ya da evcil kertenkele türleri zararsız ve herhangi bir zehir taşımıyor olsalar da kertenkeleler gün içerisinde vücutlarına mikrop, enfeksiyon, bakterileri vb. alabilirler.

Kediler de kertenkeleyi yedikten sonra kertenkeledeki bakteriler otomatik olarak kedinin vücuduna da girmiş olacaktır. Özellikle kedinizin iç-dış parazit aşısı yoksa ve kertenkele yediğinden eminseniz, vücudunda parazit oluşmasını engellemek için veterinere durumu anlatmalı ve hemen iç-dış parazit uygulaması yapılmalıdır.

Eğer kedinizin iç-dış parazit aşıları tamamsa ve gayet sağlıklı kediniz varsa endişe duymanıza gerek yoktur. İç-dış parazit aşısı, vücuda giren bakteriyi tanıdığı için herhangi bir problem oluşmaz ve kediniz yan etki görmez.

Kedinizin aşıları tam olduğu halde kertenkele yediğinde öğürme, kusma, kedilerde hıçkırık, gün içerisinde yemek yiyeme gibi belirtiler görebilirsiniz. Kediniz kertenkeleyi sindiremediği için bu belirtiler normaldir. Eğer belirtileri şiddetli ve uzun sürüyorsa, her ihtimale karşı veterinerinize danışmalısınız.

Not: Kertenkeleler kendilerini tehlike altında hissettiklerinde veya avcılarını oyalamak için kuyruklarını bırakıp kaçabilirler. Eğer kedinizin bulunduğu yerde kertenkele kuyruğu gördüyseniz, kaçtığı ihtimalini de düşünmelisiniz. Belki kediniz yiyemeden, kertenkele kuyruğunu bırakıp kaçmış da olabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Salyangoz Yer mi?
Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Kedi Kertenkele Yer mi?" için yapılan yorumlar;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Yıldız

    Benim bir kedim vardı aşıları henüz yapılmamıştı ve kertenkele yedi. 2 hafta sonra da öldü ondan olmuş olabilir mi?

    • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
      Ayşenur Bekgöz Gönderinin Yazarı

      Merhabalar, başınız sağ olsun.
      Büyük ihtimalle kertenkele yediği için olabilir. Kedilere yapılan iç-dış parazit, karma aşıları işte bu yüzden çok önemlidir. Yine de %100 kertenkele yedi diye öldü diyemem ama tahminim kertenkele yediği için öldüğü yönünde.