Kedilerin minnoş patilerinde çeşitli rahatsızlıklar görülebilir. Belirtileri gözle görülecek şekilde olduğu için kolaylıkla fark edilir.
Kediler dayanıklı gibi görülse de aslında çıtkırıldım canlılardır. Yani ”kediler dokuz canlıdır” ya da ”kediler atlasalar bile dört ayak üstüne düşerler” söylemleri, tamamen espri amaçla söylenen ve gerçeği yansıtmayan cümlelerdir 🙂 Mesela kedilerin patilerinin ne kadar sevimli olduğunun farkındaysak aynı şekilde patilerinin ne kadar hassas olduğunu da bilmeliyiz.
Kediler sürekli patilerinin üzerinde oldukları için haliyle en çok da patilerini kullanmış olurlar. Dolayısıyla bazı ufak tefek kazalardan dolayı kedilerin patileri ciddi zararlar görebilir. Peki, kedilerin patilerinde oluşan sorunlar nelerdir? veya kedi patisindeki hastalıklar neden oluşur? tüm merak edilenleri detaylı şekilde yazımızda belirttik.
Kedi Patisi Enfeksiyonu
Kediler hareketli ve meraklı canlılar oldukları için ister istemez kendilerine zarar verebilirler. Cam kırıkları, keskin oyuncaklar, kalın taneli kumlar, taşlar vb. gibi nesnelerin üzerine bastıklarında veya düştüklerinde açık yaralar meydana gelir. Kedilerin patilerinde oluşan açık yaralara hemen gerekli müdahaleler yapılmazsa kolaylıkla enfeksiyon kapabilir.
Kediler topallamaya başlarlar, sürekli patilerini yalarlar, patilerini havaya kaldırıp sallarlar veya bir şey anlatmak istiyormuş gibi miyavlarlar. Dostunuzda bu belirtileri görüyorsanız patilerini dikkatlice incelemelisiniz. Eğer kedinizin patilerinde açık yara görürseniz evde müdahalede bulunmak yanlış olabilir. En iyisi patileri enfeksiyon kapmadan veterinere götürüp tedavi ettirmelisiniz.
Kedi Patisi Mantarı
Kedilerde burun mantarı, kulak mantarı, pati mantarı ve vücutlarının diğer bölgelerinde mantar oluşabilir. Kedilerin belirli yerlerinde mantar meydana gelmesinin en büyük nedeni mikrop ve bakteri bulunan yerlere temas etmeleridir. Mantar sorunu özellikle sokak kedilerinde daha çok rastlanmaktadır. Gün içerisinde enfekte olan kedilerle veya pislik bulunan bölgelerde gezdikleri için mantar rahatsızlığına yakalanabilirler.
Ev kedilerinde mantar görülme olasılığı çok düşüktür ama imkansız değildir. Mutlaka fark etmişsinizdir iki canlı kavga ederken veya oyun oynarken patilerini kullanırlar. Dolayısıyla evde başka bir canlı yaşıyorsa ve dışarı çıkıp eve geliyorsa diğer kediyle temas edeceği için kolaylıkla mantar geçebilir. Dışarıdan gelen canlının patileri solüsyonla güzelce temizlenerek eve alınmalı ve bu tür sorunların oluşması engellenmelidir.
Benzer Konu: Kedi Mantarı İnsana Bulaşır mı?
Kedi Patisi İltihabı
Kedilerin patilerinin çok tatlı olduğunu biliyoruz hatta günlük dozumuzu almak için patilere bakmak yeterli olacaktır. Ne yazık ki kedilerin pembiş ve narin patileri iltihap kapabilir. Patilerdeki iltihap belirtileri kendini kolaylıkla gösterdiği için mutlaka bir sorun olduğu anlaşılabilir. İltihabın daha fazla ilerlememesi için veterinere giderek müdahale edilmelidir.
Kedilerin patilerinde meydana gelen iltihap için evde tedavi uygulanılması önerilmez. Bu iltihabı daha çok ilerletir ve farklı sorunlar oluşmasına sebep olur. Genellikle antibiyotik kremler çeşitleri kullanılarak 1-2 hafta içerisinde tamamen geçmesi beklenir. Kedilerin patilerinde hiç sorun olmasa bile iltihap sorunuyla karşılaşmamak için düzenli olarak temizlenip bakım yapılması gerekir.
Kedi Patisi Ezilmesi
Sokak kedileri zorlu şartlar altında yaşadıkları için başlarına talihsiz olaylar gelebilir. Bazı insanlar araba kullanırken sanki dünya üzerinde hiç canı yokmuş gibi ve aniden önlerine kedi fırlamayacakmış gibi davrandıkları için birçok kedi arabaların altında kalabiliyor veya patileri ezilebiliyor. Yardım edecek kimse olmayınca maalesef o acıyla zar zor yaşayabiliyorlar.
Ev kedilerinin patilerinin üzerine yanlışlıkla sert şekilde basıldığında, ağır eşya düştüğünde, patileri bir yere sıkıştığında veya eşyaların altında kaldıklarında patilerinde ezilmeler meydana gelebilir. Bu olumsuz duruma maruz kalmış kediler patilerini kullanırken zorluk çekerler ve havaya kaldırarak belli etmeye çalışırlar. Pati ezilmesi önemli bir sorun olduğu için mutlaka veterinere giderek muayene ettirilmelidir.
Kedi Patisinde Yara
Birçok sebepten dolayı sokak veya ev kedilerinin patilerinde yaralar çıkabilir. Ev kedilerinin patilerinde yara oluşmasının en sık karşılaşılan sebeplerden birisi, kedilerin kullandıkları tuvalet kumlarıdır. Bazı kum çeşitleri kedilerin patilerine iyi gelmeyebilir ve ters etki oluşturabilir. Sokak kedilerin patilerinde yara meydana gelmesinin nedeni ise kirli yerlerde dolaşmaları ve aynı sorunu olan kedilerle temas halinde olmalarıdır.
Sonuç olarak her iki kedi çeşidinin de patilerinde yaralar, kanamalar veya kabuklanmalar meydana gelebilir. Hatta bununla birlikte patilerde oluşan yaraların kokması, çoğalması, diğer patiye geçmesi veya renk değişimi gözlenebilir. Bu olumsuz durum fark edildiği zaman hemen müdahale edilmezse hem kediler rahatsız olacaktır hem de yaralar zamanla artarak mantar rahatsızlığına çevirebilir.
Kedi Patisi Şişmesi
Kedilerde en çok görülen sorunlardan birisi de pati şişmesidir. Bu durumun bir çok sebebi vardır ama en sık karşılaşılan sebeplerinden bir tanesi, kediler avcı oldukları için patileriyle böcekleri yakalayıp avlamayı çok severler. Haliyle böcekleri yakaladıktan sonra patileriyle dokunurlar ve temas ettirerek ezmeye çalışırlar. Böceklerin iğneleri, patilerine denk geldiği zaman bölgenin şişmesine neden olabilir.
İlk başta bu şişme ve diğer belirtiler kendini göstermese de kedileri biraz rahatsız edebilir. Sürekli patilerini yalarlar, yukarı kaldırırlar, sallarlar veya ısırma gibi hareketler yaparlar. Birkaç gün pati şişmeye başlar ve üzerine basmakta çok zorluk çekerler. Evde herhangi bir müdahalede bulunmadan veterinere giderek durum anlatılmalı ve gerekli tedaviler yapılmalıdır.
Kedi Patisi Burkulması
Bazı kazalardan dolayı kedilerin patileri burkulabilir veya kırılabilir. Bu durumu kedi sahipleri ilk başta fark edemeyebilir ama kediler belirtilerini hissetmeye başlarlar. Özellikle patilerinde bir sorun meydana geldiğinde sürekli yalayarak iyileştirmeye çalışırlar. Haliyle patilerde burkulma veya incinme sorunları oluştuysa bunu geçirmek için aşırı yalamaya, hareket ettirmemeye, topallamaya veya oyun oynamamaya başlarlar.
Kedilerin patilerinde burkuk veya kırık varsa dokunulduğu zaman canları çok yanar ve miyavlamaya başlarlar. Bu hareketlerinden sonra patilerde ciddi bir soru olduğu anlaşılabilir. Böyle bir durumla karşılaşınca yanlış bir şey yapmamak için evde tedavi yapılmamalıdır. Ters bir harekette durumun daha da ilerlemesine neden olunabilir. En doğru yol veterinere giderek gerekli görüntüleme tetkikleri yapılması ve tedavinin başlatılmasıdır.
Ayşenur hanim merhabalar,kedimin patilerinin uzerinde catlak gorunumlu beyazlik hafifte şislik gordüm veterineremi gitmemiz gerekir?sevgiler
Klasik kum kullanıyorum hep yara ve şişlik oluyor hangi kumunkulkanmalıyım
Biz 6 aylik tekir bir kediye bakiyoruz bahceli evimiz 4 gùndur patisinin soyldugunu gòrdum sulu acik bir yara basamiyo ve arka patiside oyle kantoron yogi surdum ne yapm as liyizki
Kedim hiranın tırmanma tahtası var ve tırmanırken tırnağının dibi açılmış ve patisi morarmış duruyor veteriner sprey verdi geçmedi😔patileri çok güzel olduğu için nazar oldu bence kızım çok üzgünüm 😢