Kedilerde göz enfeksiyonu bazen basit, bazen de tehlikeli olabiliyor. Kedide göz enfeksiyonu oluştuğunda belirtilerden anlayabiliriz.

Sokak ve ev kedilerinin yaşamları çok farklı oldukları için meydana gelecek hastalıklar da aynı değildir. Sokak kedileri bu konuda daha şanssızlardır, çünkü temiz ortamları olmadıkları için birçok hastalıklara kolaylıkla yakalanabilirler. Herhangi bir çözümleri olmadıkları için hastalıkların kendiliğinden geçmesini beklerler.

Ev kedileri ise temiz ortamda hayatlarını sürdürdükleri için hastalık görülme oranları daha düşüktür. Mesela kedilerde göz enfeksiyonu sokak kedilerinde daha fazla görülebilir ama dış etkenlerden dolayı ev kedilerinde de meydana gelebilir. Daha ayrıntılı bilgilendirme için kedilerde göz enfeksiyonu hakkında detaylı açıklamalarda bulunduk.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Nedir?
Kedilerde Göz Enfeksiyonu Nedir?

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Nedir?

İnsanlarda göz enfeksiyonu görüldüğü gibi kedilerde de sıklıkla görülebilir. Kedilerde göz enfeksiyonu: belirli dış nedenlerden dolayı veya konjonktiva, herpes virüs veya klamidya gibi enfeksiyonlar göz bölgesine yerleşerek çeşitli belirtilerle kendisini gösterirler. Bu 3 enfeksiyonu ve dış nedenleri şöyle tanımlayabiliriz:

  • Konjonktiva: Kedilerin göz kapaklarının iç-dış kısımlarını ve gözlerinin iç-dış bölgelerini kapsayan ince bir iltihap oluşur. Kedilerde en çok görülen göz enfeksiyonlarından bir tanesidir.
  • Herpes virüs enfeksiyonu: Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonudur, diğer adıyla ”kedi gribi” olarak da bilinir. Hiç masum bir enfeksiyon değildir, hatta çoğu zaman ölümcül bile olabilen hastalıktır. Herpes virüsü gözlerde akıntıyla başlar ama daha sonra enfeksiyona yol açabilir. Anne kedi hamileyken bile yavrularında görülebilir.
  • Klamidya: Kedilerde belirli nedenlerden dolayı klamidya enfeksiyonu görülebilir. Bu enfeksiyon sadece vücutlarında değil, gözlerinde de yoğun enfeksiyona neden olabilir.
  • Kirli ortamda yaşama: Kirli ortamlarda birçok mikrop bulunmaktadır. Kedilerde kirli ortamlarda yaşamlarını sürdürünce bu mikropları vücutlarına alırlar veya gözleriyle temas ettirirler. Haliyle çevredeki mikroplar göze temas ederler ve enfeksiyon ortamı oluşur.
  • Anne kediden yeterince beslenememe: Yavru kediler yeteri kadar anne sütü alamazlarsa hastalıklara karşı zayıf olurlar. Özellikle enfeksiyonlara karşı koruyuculukları olmadıkları için göz enfeksiyonlarına yakalanabilirler.
  • Kedinin gözüne yabancı madde girmesi: Kediler tuvaletlerini yaparlarken hızlıca kumları eşelerler. Kumlar havaya ve etrafa sıçradıkları için kedilerin gözlerine girebilirler. Kumlar gözlere zarar verdiği için enfeksiyon başlayabilir.
  • Pisipisi otları: Pisipisi otları, ilkbahardan sonbahara kadar ortaya çıkarlar ve kediler-köpekler için çok tehlikelidir. Pisipisi otları öyle lanet bir şeydir ki, kedi ve köpeklere temas ettikleri anda yapışırlar ve çok zor çıkarlar. Aynı zamanda dostlarımızın gözlerine girerek göz kapaklarının görünmeyen yerlerine kaçarak enfeksiyon oluştururlar.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Burun Kanamasının Nedenleri

Minik bir uyarı: Pisipisi otları her yerde bulunabilir. Kedinizi veya köpeğinizi dışarı çıkarttığınızda pisipisi otlarından kesinlikle uzak tutmalısınız. ”Pisipisi otunu nasıl anlayacağız?” derseniz buğdaylara çok benzerlik gösterirler. Hafif yapışkan, dikenli ve keskin otlardır. Dostlarınızı gözetim altında tutarak dolaştırmalı ve pisipisi otlarıyla temas ettirmemelisiniz.

Kedilerde göz enfeksiyonu ev kedilerinde de görülebilir ama çoğunlukla sokak kedilerinde meydana gelmektedir. Hatta yolda yürürken mutlaka gözleri enfeksiyon kapmış kedileri görebiliriz. Yakından baktığımızda gözlerinin kızarık, akıntı, şiş veya irin aktığını görürüz.

Hangi enfeksiyon nedeninden kaynaklandığını bilemediğimiz için herhangi bir müdahalede (temizlemek, damla, krem vb.) bulunmak yanlış olabilir. İmkanımız varsa en yakın veterinere giderek emin ellere emanet etmek en doğrusu olacaktır.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Belirtisi
Kedilerde Göz Enfeksiyonu Belirtisi

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Sokak veya ev kedilerinde göz enfeksiyonu oluştuğunda belirtileri çok bellidir. Kedilerin gözlerinde meydana gelen her sorun enfeksiyon olmayabilir. Bazen alerji, basit kaşıntı, yabancı madde değmesi veya çok uyumaktan da gözlerde belirtiler meydana gelebilir. Asıl kedilerde göz enfeksiyonu belirtileri bunlardır:

  • Sarı, yeşil, sarımtırak, kızılımsı veya kırmızıya yakın akıntılar meydana gelir,
  • Yoğun akıntılardan kuruyarak kabuklaşmalar oluşabilir,
  • Gözlerden irinler akabilir,
  • Enfeksiyon olan göz aşırı şişebilir,
  • Gözlerin çevresinde, kapaklarında kızarıklık oluşur,
  • Görüş bulanıklaşır,
  • Gözlerin üzerinde şeffaf tabaka görülebilir,
  • Kedi gözlerini açmak istemez,
  • Sürekli kaşıma isteği,
  • Gözlerini eşyalara sürtme,
  • Gözlerde aşırı sulanma,
  • Gözlerin tamamen kapanması,
  • Işık hassasiyetinden dolayı gözlerini kısması veya yere bakması,
  • Halsizlik,
  • Enfeksiyonlu gözün küçülmesi,
  • İştahsızlık,
  • Yorgunluk,
  • Sürekli uyuma isteği,
  • Patileriyle gözlerini kapatarak uyuma,
  • Sürekli miyavlama.

Kedilerde enfeksiyon görüldüğü zaman bu belirtilerin meydana gelme olasılığı çok yüksektir. Her kedinin göz enfeksiyonunu belli ediş şekli farklı olsa da gözlerinde oluşan değişikliklerden enfeksiyon kaptığı rahatlıkla anlaşılabilir. Kedinizin gözlerinde bu belirtileri fark ettiyseniz hiçbir müdahalede bulunmamalısınız.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Göz Akıntısının Nedenleri ve Tedavisi

Enfeksiyonun çeşidini bilmediğiniz için damla veya krem tarzındaki müdahalede bulunursanız yanlış olur. Enfeksiyonun daha çok ilerlemesine ve daha farklı sağlık sorunlarına yol açılmasına neden olabilirsiniz. Direkt veterinere giderek durum anlatılmalı ve muayene edilerek en doğru tedavi başlatılmalıdır.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Tedavisi

Öncelikle doğru tedavi için kedinin gözünde meydana gelen enfeksiyon çeşidi mutlaka bulunmalıdır. Eğer enfeksiyon değilse hangi dış etkenlerden meydana geldiği tahmin edilmelidir. Bazı veterinerler ”kızarıklık ya da basit enfeksiyon, damla verelim geçer.” diyerek eve gönderebilirler. Özellikle pisipisi otundan şüphelenerek göz bölgesi iyice açılarak kontrol edilmelidir.

Pisipisi otu gözün her bölgesine saklanabileceği için detaylı muayenede bile fark edilmeyebilir. Göze kas gevşetici uygulayarak göz kapaklarının araları ve arkası kontrol edilmelidir. Eğer pisipisi otu göze yerleştiyse küçük operasyonla alınmalıdır. Veterineriniz ne yapacağını çok iyi bileceği için içiniz rahat bir şekilde muayenenin bitmesini beklemelisiniz.

Muayene bittikten sonra enfeksiyon çeşidi veya dış etkenlerin nedeni bulunduktan sonra en doğru tedavi başlatılır. Genellikle günde 2-3 defa uygulanacak göz damlaları veya kremleri verilerek enfeksiyonunun azalarak geçmesi sağlanacaktır. Endişe edilecek durum olmadığına emin olabilirsiniz tedaviler doğru yapılırsa kısa süre içerisinde dostunuz iyileşecektir.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Tedavisi
Kedilerde Göz Enfeksiyonu Tedavisi

Minik bir bilgi: Kedilerde enfeksiyon görüldüğünde eğer veterinere gidilmeyip evde bekletilirse veya kafaya göre damla alınıp kullanılmaya başlanılırsa enfeksiyon iyice ilerler. İlerlemenin sonucunda kedinin gözünde körlük görülme olasılığı çok yüksektir. Lütfen dostunuzun iyiliği ve sağlığı için veterinere gitmekten çekinmemelisiniz.

Kedilerde Göz Enfeksiyonunu Engellemek İçin Ne Yapılabilir?

Sokaktaki kedileri besliyorsanız gözlerinde enfeksiyon oluşabileceğini bilmelisiniz, çünkü bu olağan bir durumdur. Sokaktaki kediler çöplerde, kirli ortamlarda ve mikrop bulunan yerlerde bulunurlar. Hata enfekte olmuş hayvanlarla temas ederek enfeksiyon kapabilirler.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Dondurma Yer mi?

Sokak kedilerinizin gözlerinde enfeksiyon oluşmadan önlem alabilirsiniz. Demlenmiş ılık çaya pamuk batırarak kedilerinizin gözlerini silebilirsiniz. Bu sayede gözlerindeki var olan mikropları öldürmüş olursunuz ve enfeksiyon kapma olasılıkları da iyice düşer.

Ev kedileri temiz ve ev ortamında yaşadıkları için gözlerinde enfeksiyon oluşumu pek görülmez. Yine de kedilerin gözleri sık sık kontrol edilmeli ve zarar gelmesi engellenmelidir. En basiti tuvaletlerini yaparlarken kumları gözlerine kaçabilir. Bu sorunu yaşamamak için ince kum almak yerine orta kalınlıkta kum alınmalıdır. Bu sayede kumlar gözlerine kaçmaz ve enfeksiyon oluşumunu da en aza indirmiş olunur.

Ev ortamındaki küçük yabancı cisimlerde gözlerine batmamaları için dikkat edilmeli ve büyük oyuncaklarla oynanmaları sağlanmalıdır. Ayrıca burunları basık olan kedi cinslerine sahipseniz (British Shorthair Gold, İran Kedisi, Exotic Shorthair, Chinchilla vb.) göz kanalları daraldığı için fazlasıyla göz akıntısı görülebilir. Düzenli olarak solüsyonla temizlenerek farklı göz hastalıkların oluşması da engellenmelidir.

  1. Kedilerde göz enfeksiyonu insanlara bulaşır mı?

    İnsanlara bulaşmaz. Ancak enfeksiyonlu kediden sonra sağlıklı kediye temas edilirse enfeksiyon bulaştırılabilir.

  2. Kedi göz enfeksiyonu kaç günde geçer?

    Bu enfeksiyon çeşidine göre değişkenlik gösterebilir. Tedavi uygulanmaya başlandığı andan itibaren 7-14 gün içerisinde geçebilir.

  3. Kedilerde göz enfeksiyonuna ne iyi gelir?

    Kafaya göre asla müdahale edilmemelidir. Mutlaka veterinere giderek tedavi başlatılmalıdır.

  4. Kedilerde göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer mi?

    Basit enfeksiyonlar kendi kendine geçebilir. Ancak yoğun enfeksiyonlar kendiliğinden geçmez, aksine ilerlemeye devam eder.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

A comment was made on "Kedilerde Göz Enfeksiyonu Nedeni, Belirtileri ve Tedavisi".
  • Kısmet

    Kedimin gözü enfeksiyon oldu dün krem aldım ama bugün sanki dahada çoğalmış gibi ne yapmalıyım