Kedilerde mantar, diğer cilt hastalıklarına göre daha zor ve tedavisi uzundur. Kedi patisinde mantar hastalığı çok sık görüldüğü için bu konuyu ele aldık.

Sokak veya ev kedisi fark etmeksizin hepsini eşit derecede seviyor ve besliyoruz. Sokaktaki her kedi hasta olacak diye bir şey yok, fakat bazıları hastalık taşıyor olabilir. Biz bunu bilmeden hastalıklı kedilerle temas ediyoruz veya kucağımıza alıp seviyoruz. Sokaktaki kediler kendi halinde sağlıklı bir şekilde yaşarken, diğer hastalık taşıyan kedi veya köpeklerle kavga edebilir veya birbirlerini yalayabilir. Hatta bazı kedilerin vücudunda tüy dökülmeleri, iltihap veya tüy kalitesinin çok kötü olduğunu görürsünüz. Genellikle sokak kedilerinde mantar enfeksiyonu görüldüğü için bu gibi belirtileri fark ettiğinizde çok dikkatli olmalısınız.

Mantar hastalığı bulaşıcı olduğu için insanlara geçebilir ve tedavi süreci de uzun sürebilir. Vücudunun diğer bölgelerinde, burun veya kedi patisinde mantar görülebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, kediyle hiç temas etmeden su ve mama desteği yaparak ortamdan uzaklaşmalısınız. İmkanınız varsa veterinere götürebilirsiniz, eğer yoksa online olarak veterinere danışarak sirke ve sarımsak tedavisiyle mantarlı kediye yardımcı olabilirsiniz. Kedi patisinde oluşan mantarın sebepleri, belirtileri ve tedavisi nelerdir? sizler için açıkladık.

Kedinin Patisinde Mantar Neden Oluşur?

Kedi patisinde oluşan mantarın birçok sebebi vardır. Bu rahatsızlık verici hastalıkla karşılaşmamak için sebeplerini göz önünde bulundurarak dikkatli olmalıyız. Ne kadar çok dikkatli olursanız, kedinizin mantar hastalığına yakalanma olasılığını düşürmüş olursunuz. Kedi patisinde mantar neden oluşur? öğrenelim.

  • Enfekte hayvanın dışkısına temas etme veya patisine bulaşması,
  • Pire, bit alerjisinden dolayı ciltte mantar oluşması,
  • Mantar hastalığı taşıyan hayvanlarla temas etmesi veya yalanmaları,
  • Bulunduğu ortamın nemli veya mantar bakterilerinin bulunması,
  • Bağışıklık sisteminin güçsüz olması,
  • Açık yarası varsa mantar bakterilerinin bulaşması,
  • Herhangi cilt hastalığının ilerlemesi ve mantara dönüşmesi.

Kedinizin tüy aralıklarını ve vücudunun belirli bölgelerini sıklıkla incelemelisiniz. Özellikle burun, pati, kulak ve sırt bölgelerine dikkat etmelisiniz. Mantar enfeksiyonu vücudun herhangi bölgesinde oluşur ve diğer yerlere hızlıca bulaşabilir. Kedinizin yaşadığı ortamı temiz tutmalı ve bağışıklık sistemini mama-vitaminlerle güçlendirmelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Kürtaj Olur mu?
Kedi Patisinde Mantar Belirtisi
Kedi Patisinde Mantar Belirtisi

Kedilerin Patisinde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde mantar enfeksiyonu belirtilerini çok hızlı gösterir ve gözle görülür derecede değişiklikler oluşur. Kedinizde farklı belirtiler gördüğünüzde hiç telaş yapmadan gerçekten mantar enfeksiyonu olduğundan emin olmalısınız. Kedi patisinde mantar belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kedi patisinde kızarıklık,
  • Pati bölgesinde tüy dökülmesi veya şişkinlik,
  • Patisini istemsizce yalaması veya kaşınma isteği,
  • Patisinin yağlanması,
  • Huysuzluk, ateş veya agresif tavırlar,
  • Pati bölgesinde pullanma ve tamamen kelleşme,
  • Kendisine dokundurmama ve patilerini saklaması,
  • Özellikle patilerinde deri kalınlaşması ve kötü koku.

gibi belirtiler sıkça görülür. Kedinizde bahsettiğimiz belirtileri gördüğünüzde doktor eldiveniyle temas ederek hemen veterinere götürmelisiniz. Detaylı muayeneden ve testlerden sonra mantarın çeşidi bulunarak uygun tedaviye başlanır. Genellikle mantar enfeksiyonu taşıyan kedilere tedavi için özel şampuan, krem, merhem, ilaç veya aşı uygun görülür. Tedavi zamanında evinizi ve özellikle kedinizin yaşadığı ortamı detaylı şekilde temizleyip, dezenfekte ettirmelisiniz. Bu süreçte ne kadar dikkatli olup, kedinizin ilaçlarını zamanında kullanırsanız iyileşmesi o kadar hızlı olacaktır.


Kedinizde mantar enfeksiyonuyla karşı karşıya kalırsanız, ne yapmanız gerektiğini yazımız sayesinde biliyorsunuz. Bize sormak istediğiniz her türlü soruyu ve yazımız hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz. Patili günler!

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?