Bazı kedi sahipleri, kedisinin eve işemesinden rahatsız oluyor. Akıllarına hemen kedi çişi nasıl temizlenir? sorusu geliyor. Bugün bu soruya yanıt arayacağız.
Kediler çok titiz hayvanlar olduğu için tuvalet ihtiyaçlarını kendi kum kabında karşılayacaklarını çok iyi bilirler. Kedilere kolay bir şekilde tuvalet eğitimi verebilir ve koyduğunuz kurallara hızlıca ayak uydurabilir. Kedinizin hiçbir sorunu yokmuş gibi görünse de, bazı durumlarda kediniz tuvalet kabı kurallarını görmezden gelerek evin herhangi bölgesine işeyebilir. Kedi sahipleri için çok can sıkıcı bir durum olsa da, kedinizin neden böyle yaptığını anlamak için nedenini mutlaka bilmelisiniz. Kediler Neden Eve İşer? cevabını okuyabilirsiniz.
Kediniz son zamanlarda eve çişini yapmaya başladıysa, öncelikle sakin ve anlayışlı olmalısınız. Kedinizin eve çişini yaptığını gördüğünüzde, ani bir sinirle ona yaklaşırsanız size inat olsun diye evin her yerine işeyebilir 😹 Şaka bir yana, kediler oldukça inatçı ve tepki gösteren hayvanlar olduğu için sahibinin dikkatini çekmek için her şeyi yapabilirler.
Örnek; kedinizin masaya işediğini gördüğünüzde, aniden ona bağırarak üstüne yürürseniz, korkar ve bir yere saklanır. Daha sonra size güveni azalacağı için tepki olsun diye evin başka bölgesindeki masaya da işeyebilir. İşte “her şeyi yapabilirler” derken bunu kast etmiştim 😹 Kedi çişi nasıl temizlenir? konusuna geçmeden önce ne olursa olsun sakin kalmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Kedinin Çişi Nasıl Temizlenir?
Kediler genelde yatak, masa, halı, koltuk, sahibinin kıyafetleri veya çiçek saksılarına işeyebilir. Bunu fark ettiğiniz anda hemen kedinizin işediği bölgeyi temizlemelisiniz. Aksi takdirde kediniz kendi idrar kokusunu aldığında tekrar o bölgeye çişini yapma olasılığı çok yüksektir. Kedinizin işediği bölgeyi temizlemek için size birkaç yöntem vereceğim ve bu sayede olumsuz durumdan kolaylıkla kurtulmuş olacaksınız.
Kedinin Çişi Nasıl Temizlenir? konusunu birkaç yöntemle halledebiliriz, fakat kedi çişi kokusu oldukça rahatsız eder. Kedinizin işediği bölgeyi temizlediğiniz zaman hala kokusu burnunuza geliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Kedinizin çiş kokusunun kabusundan hemen kurtulmak için Kedi Çişi Kokusu Nasıl Geçer? yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Şimdi asıl konumuza dönerek, yapmanız gereken temizlik yöntemlerini inceleyelim;
Kedinin İşediği Yeri Kurulayın
Kedinizin işediği bölgeyi tespit ettikten sonra elinize kalın eldiven takarak, temizlik işlemine başlayın. Kedi çişini tamamen kurulamak için kağıt havlu tercih edebilirsiniz. Bu aşamada normal el kurulama havlusu değil, kağıt havlu kullanmanızı öneriyorum. Normal el yıkama havluları çok kalın olduğu için kedi çişini tam olarak emmez. Kâğıt havlu kullanarak çişin tamamen emilmesini ve kurumasını sağlayabilirsiniz. Kedi çişi nasıl temizlenir? sorusunun en önemli aşaması kedi çişinin olduğu bölgeye kurulamak olduğunu söyleyebilirim.
Kedinizin çiş yaptığı bölgeyi sadece bir kere kağıt havliyle kurumayarak, tamamen çişin kuruduğunu zannetmeyin. Kediniz özellikle yatak, halı ve koltuğa işediyse, işiniz oldukça zor demektir. Kumaş içeren eşyaları ne kadar temizlerseniz temizleyin, birkaç saat sonra içine çektiği kedi çişini tekrar yüzeye kusacaktır. Bu olumsuz durumla karşılaşmamak için birkaç dakika arayla tekrar havlu kağıtla kurulayın. Bu sayede belirli aralıklarla çişli bölgeyi kuruladığınız için tekrar yüzeye kusmasını engellemiş olacaksınız.
Enzimatik Temizleyici Kullanın
Urine Off gibi enzimatik temizleyiciler; kedilerin çişindeki proteini parçalayarak, lekeyi tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Urine off temizleyicileri genelde sprey şeklinde olduğu için kedi sahiplerinin çok işine yarar. Çişli bölgeyi tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra bölgeye enzimatik temizleyici harici herhangi bir ürün kullanmayın. Eğer bunu yaparsanız, enzimatik temizleyicinin bir işe yaramadığını görürsünüz.
Enzimatik temizleyiciyi çişli bölgeye sıkın, yaklaşık 10-15 dakika kader bekledikten sonra mikrofiber veya yumuşak bir bez kullanarak alanı iyice temizleyin. Bu sayede kedi çişini tamamen temizleyebilir ve leke kalmasını önleyebilirsiniz. Kedi çişi nasıl temizlenir? diye araştırdığınızda birçok kedi sahibinin enzimatik temizleyici ürünlerinden memnun kaldığını görebilirsiniz.
Beyaz Sirke ve Su Karışımı Hazırlayın
Enzimatik temizleyici kullandıktan sonra aslında kedi çişini %90 oranla temizlemiş olacaksınız. Yine de içiniz rahat etmiyorsa, beyaz sirke ve su karışımı yaparak çişli bölgeyi fırçalayabilirsiniz. Bir kovanın içerisine kedinin idrar miktarı kadar sirke ve suyu eşit miktarda koyun ve içerisine bir avuç lavanta yaprağı katın. Lavanta; inatçı koku ve lekeleri ortadan tamamen kaldıran en etkili doğal yöntemdir. Kedi çişi nasıl temizlenir? konusunda mutlaka bir doğal yöntem kullanmalısınız.
Karışımı hazırlandıktan sonra evinizde halı yıkama fırçası varsa, çok işinize yarayacaktır. Fırçayı karışıma batırarak, çişli bölgeyi fırçalamaya başlayın. Kediniz halı, koltuk, yatak veya masaya işediği zaman bu yöntemi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Beyaz sirke ve lavanta sayesinde kedi çişi lekesini tamamen temizleyebilirsiniz. Temizleme işiniz bittikten sonra bölgenin üzerini kutu veya bir bez ile kapatıp, birkaç saat sonra tekrar aynı işlemi uygulayın.
Çamaşır Suyu ve Oksijenli Su Kullanın
Kedinin İşediği bölgeyi temizlerken aklınızda bulunması gereken bir şey var; amonyak içeren temizlik ürünlerinden uzak durun! Amonyak kokusu, kedilerin çiş kokusuna benzediği için temizlemek hiçbir işe yaramaz. Amonyaklı ürünler ile temizlendiği zaman kediniz çiş kokusu olarak tekrar o bölgeye işeyebilir. Bazı çamaşır suyu ürünlerinde amonyak bulunmadığı için seçili olan çamaşır suyu markası alarak, oksijenli suyla karıştırın.
Mikrofiber veya yumuşak bir bez sayesinde karışıma bezi ekleyerek, çişli bölgeyi temizleyin. Bu işlemi yaparken mutlaka camların açık olduğundan emin olun, çünkü çamaşır suyu kokusu ağır olduğu için siz ve kediniz etkilenebilir. Amonyak içermeyen çamaşır suyu ve oksijenli su sayesinde, kedinizin işediği bölgedeki mikroplar tamamen arınmış olacak.
Kedinin İşediği Bölgeye Karbonat Dökün
Karbonat çok etkili bir madde olduğu için kedi çişini kolaylıkla temizleyecektir. Çişli bölgeyi iyice temizledikten sonra o bölgeye bir kaşık kadar karbonat dökerek hafifçe silebilirsiniz. Karbonat hem kedi çişinin dayanılmaz kokusunu alacaktır, hem de leke bırakmasını önleyecektir. Hatta daha fazla sonuç göstermesi için bölgeyi temizledikten sonra karbonat döküp, sabaha kadar bekletebilirsiniz.
Evinizde karbonat yoksa, onun kadar etkili olmasa da acil durumda kabartma tozu da kullanabilirsiniz. Kek yaparken kabartma tozu kullanırken, kedi çişini temizlemek için kullanacağımız hiç aklımıza gelmezdi 😹 Fakat, gerçekten çok işe yaradığını bilmelisiniz. Kedi çişi nasıl temizlenir? konusunda karbonat veya yoksa kabartma tozu kullanmayı unutmayın.
Bonus: Çiş Bulaşan Kıyafetiniz İçin Elma Sirkesi Kullanın
Evinizi kedi çişinden arındırırken, kıyafetinize bulaşma ihtimali çok yüksektir. Kıyafetinizi makineye atmadan önce ılık suda ıslatın ve çişli bölgeye elma sirkesi dökerek, elinizde çitileyin. Bu işlerden sonra çalışır makinenize her zaman kullandığınız deterjanı kullanın ve yan bölümüne bir kapak elma sirkesi ekleyin. Bu sayede kıyafetinizdeki kedi çişi tamamen arınacak ve leke kalmasını engelleyecektir. Elma sirkesinin kokusundan rahatsız oluyorsanız, kıyafetinizi türü temizleyeme vermenizi öneririm. Eğer kuru temizleme gibi işlerle uğraşmak istemiyorsanız, kıyafetinizi çıkarıp çöpe atmanızı da önerebilirim 😹 Bu gibi olumsuz durumlara gerek kalmadan, elma sirkesi ile kıyafetinize tekrar kavuşabilirsiniz.
Kedi çişi temizlemenin zor olduğunu anladığınızı zannediyorum 😹 Çiş temizlemenin yanında, bir de koku eklenince çok zorlu bir mücadele sizleri bekliyor olacak. Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri kullanarak kedi çişi nasıl temizlenir? konusunda uzman olabilirsiniz. Patili günler 😻