Kediler evde herhangi bölgeye işeyince, meydana gelen o koku çok kötüdür. Peki, kedi çişi kokusu nasıl geçer? yöntemleriyle birlikte öğrenelim.

Bazı kediler kum kabı dışında zaman zaman evin herhangi bölgesini seçerek çişini yapabilir. Kedi çişinin hem lekesini, hem de kokusunu çıkarmak çok zordur. Kedilerin idrarında yüksek miktarda protein olduğu için kokusu oldukça güçlüdür. İşediği bölge temizlense bile kolay kolay geçmez ve kokusu yine burnunuza gelir. Bu yazıda Kedi Çişi Kokusu Nasıl Geçer? sorunuzun cevabını vereceğiz.

Kediniz çişini evdeki herhangi bir bölgeye yaptığında, onun hiç umurunda değildir 😹 Bir an olsun “koltuğun üzerine işemişsin, çok kötü kokuyor!” diye kedinize söylendiğinizde “eee, ne yapayım şimdi? bundan banane!” dermiş gibi ifade takındığını görürsünüz 😹 Kediler kendi idrar kokularını tam anlamıyla alamadıkları için bizim kadar kokuyu yoğun olarak hissetmezler.

Kedi evin bölgelerine çok sık çişini yapmaya başladıysa, evinizin çok kötü kokması an meselesidir. Kedinin çişini yaptığı bölgede en ufak bir koku kalmayacak şekilde temizlemelisiniz. Aksi takdirde kedi kendi çişinin kokusunu alırsa, tekrar o bölgeye işeme ihtimali yüksektir. Kedi Çişi Kokusu Nasıl Geçer? kolay yöntemlerle açıklayalım.

Kedi Çişi Kokusu Nasıl Çıkar?

Kediler kendi tuvalet kabı dışında yatak, koltuk, sahibinin kıyafetleri, masa, halı ve parke gibi bölgelere işeyebilir. Hangi bölgeye çişini yaptığı önemli değil, çünkü kum dışına küçük bir idrar kaçsa bile günlerce kokabilir. Bilmelisiniz ki, kedi çişi kokusunun bölgelerden tamamen çıkması biraz zaman alabilir ve günlerce burnunuza kokusu gelebilir.

Bahsettiğimiz bu can sıkıcı durumdan kurtarmak zor olsa da, sizlere vereceğimiz birkaç temizlik yöntemi ile kedi çişi kokusundan tamamen arınabilirsiniz. Sadece evin belirli bölgelerine yapılmış çiş kokusu değil, kedi kakasının kokusu da çekilmezdir. Kediniz kum kabı dışında kakasını eve yapıyorsa, kaka kokusunu gidermek oldukça zordur. Kedi Kakasının Kokusu Nasıl Giderilir? konusunu okuyabilirsiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Erkek ve Dişi Kedilerde İdrar Püskürtme Nasıl Önlenir?

1- Çiş Kokusu İçin Elektrikli Süpürge Kullanın

Kedinin çişini yaptığı bölgedeki kokudan kurtulmak için basit ama etkileyici bir yöntem bulunuyor. Özellikle su içerikli elektrik süpürgeniz varsa, çok şanslısınız! Süpürgenin su haznesine soğuk su koyarak, idrarlı bölgeyi tamamen süpürmeye başlayın. Su bazlı süpürge sayesinde, çiş kokusu yüksek basınç sayesinde partikülleri çekecektir ve kokuyu yüksek oranda azaltacaktır. Eğer su bazlı elektrik süpürgeniz yoksa, normal süpürge de kullanabilirsiniz. Su bazlı elektrik süpürgesi gibi etkili olmasa da, yine de koku partiküllerini azaltmakta etkisi olacaktır. Kedi çişi kokusu nasıl çıkar? sorusunun cevabında ilk aşamamız, koku partiküllerini azaltmak olacaktır.

Kedi Çişi Kokusu Nasıl Çıkar?
Kedi Çişi Kokusu Nasıl Çıkar?

2- Koku Olduğu Bölgeye Karbonat Dökün

Kedinizin evde herhangi bölgeye çiş yaptıysa, temizledikten sonra o bölgeyi tekrar kurulayın. Ardından her evde bulunması muhtemel olan karbonat (sodyum bikarbonat) bir kaşık alarak, o bölgeye güzelce yaydırın. Karbonat güçlü bir temizleyicidir ve kokuları tamamen o bölgeden uzaklaştırmaya yardımcı olur. Kedinin çiş yaptığı bölgeye karbonatı bol miktarda koyduğunuzdan emin olun ve yaklaşık 23 saat bölgede kalmasını sağlayın. Karbonat sayesinde, kedi çişi kokusu nasıl gider? derdinden kurtulmuş olacaksınız.

Eğer o an evde karbonat yoksa, ikinci yöntem olarak kabartma tozu kullanabilirsiniz. Biraz kek tarifi verirmiş gibi oldu, fakat kedi çişi kokusunun giderilmesinde çok yardımcı olacaktır 😹 Kabartma tozu hem kokunun giderilmesini, hem de kıyafet veya koltuk üzerine çiş yaptıysa leke kalmamasını sağlayacaktır.

3- Koku İçin Temizleme Ürünü Kullanın

Kedinin çişini yaptığı bölgeye enzimatik temizleme ürünleri kullanabilirsiniz. Enzimatik temizleyici ürünler genelde sprey şeklinde olduğu için kedinin çişini yaptığı bölgeye sıkın ve silmeden önce 15-20 dakika arası bekletin. 15-20 dakika gerçekten sonra mikrofiber bez ile bastırarak silin. Temizleyici ürün, kedinin çişindeki tüm bakteri ve proteinleri kırarak leke veya kokuyu tamamen ortadan kaldırır. Kedi çişi kokusu nasıl çıkar? diye sorduğumuzda, ilk olarak o bölgeye enzimatik temizleyici kullanılmalı diyebiliriz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Sahiplenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kediniz eğer koltuk, minder, sandalye gibi kumaşlı bölgelere çişini yaptıysa; evinizde buharlı alet varsa temizleyici kullanmadan önce o bölgeye buhar vermeniz çok etkili olacaktır. Buhar sayesinde koku tamamen geçer temizleme aşaması daha kolay olur. Eğer buhar aletiniz yoksa; kokulu bölgeye sıcak su ve bez ile baskı yapmalısınız. Özellikle koltuktan kedi çişi kokusu nasıl çıkar? derseniz, önce o bölgeye sıcak bez ile baskı yapıp, daha sonra enzimatik temizleyici ürün kullanmanızı öneriyorum. Kokulu bölgeye önce sıcaklık verilirse, temizlenmesi ve kokunun tamamen ortadan kalkması daha kolay olacaktır.

Kedi Çişi Kokusu Nasıl Gider?
Kedi Çişi Kokusu Nasıl Gider?

4- Çiş Kokusu Olduğu Yere Beyaz Sirke Kullanın

Beyaz sirke kokuların ve lekelerin giderilmesinde önemli bir rol oynar. Beyaz sirke ve suyu eşit miktarda karıştırıp, bez yardımıyla kokulu olan bölgeye güzelce silin. Kedi kokusu çok güçlü olduğu için tek seferde kokunun tamamen gitmesini beklemeyin. Belirli aralıklar ile beyaz sirke ve su karışımı ile temizlemeye devam edin. İşleminiz bittikten sonra sildiğiniz bölgenin üzerine kağıt havlu koyup, kurumasını bekledikten sonra tekrar beyaz sirke ve su karışımıyla silmeye devam edin.

Tamamen temizlendiğini ve kokunun gelmediğini hissettiğiniz zaman o bölgenin üzerine karbonat serpiştirin. Kedi çişi kokusu nasıl geçer? deyince sonraki aşamalarda aklınıza mutlaka karbonat gelsin. Karbonat daha önce de belirttiğimiz gibi, beyaz sirke ile senkronize olduğunda güçlü bir karışım olur ve kedi çişi kokusunun tamamen giderilmesinde yardımcı olacaktır. Bölgeye döktüğünüz karbonatın üzerine kutu gibi bir koruyucu koyarak, kedinizin o bölgeye gelmesini engelleyebilirsiniz. Birkaç saat sonra karbonatı kokulu bölgeden temizleyebilirsiniz.

5- Kokuyu Giderirken Rahatsız Olursanız Listerine Kullanın

Kedi çişi kokusunu temizlerken, kokudan çok etkilenebilir ve rahatsız olabilirsiniz. Kedi çişinin olduğu bölgeye listerine dökerek yumuşak bezle silebilirsiniz. Kullandığınız listerine bakterileri öldürmeye yardımcı olur, fakat tamamen kokuyu ve lekeyi ortadan kaldırmaz. Bunun yerine, kedi çişi kokusunun keskinliğini büyük ölçüde azaltabilir. Bu işlemi koku temizliğinin ortasında yapmak yerine, kedinizin çiş kokusunu aldığınız anda bölgeyi kuruladıktan sonra yapmalısınız. Kokulu bölgeye listerine uyguladığınız zaman daha fresh bir koku verir ve bu sayede çişli bölgeyi temizlerken kokudan rahatsız olmazsınız.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Anne Kedinin Sütü Olup Olmadığını Nasıl Anlayabiliriz ?

6- Evin İçerisine Sinmiş Çiş Kokusu İçin Lavanta

Kedinizin yaptığı çiş kokusu sadece o bölgeye değil, evin her bölgesine hızlıca yayılabilir. Günlerce havalandırıp, sürekli silseniz bile yine de ufak ufak kokusu burnunuza gelir. Eve sinmiş kedi kokusu için en doğal yöntem lavantadır. Tencereyi çeyrek oranda suyla doldurun ve yüksek ateşte kaynamasını bekleyin. Su yeterince kaynadıktan sonra içerisine 2-3 yemek kaşığı atarak, kısık ateşte kaynamaya bırakın.

Evinizin camlarını kapatın ve lavanta kokusunun her odaya gitmesi için kapıları açın. Lavanta doğal bir koku spreyidir; evin havasını, mikropları, kokuyu, gizlenmiş bakterilerin hepsini tamamen ortadan kaldırır. Lavantanın kokusu da çok rahatlatıcı olduğu için kedinizin çiş kokusunu gidermekte yardımcı olacaktır. Kedi çişi kokusu nasıl geçer? sorusunun cevabını doğal bir yöntem ile anlatmış olduk.


Kedi çişi kokusu nasıl geçer? konusunu ayrıntılı şekilde anlattık. Eğer bir gün kedinizin kum kabı dışında, evdeki herhangi bölgeye çişini yaptığını görürseniz, bu yazımızı okuyarak sorunu çözebilirsiniz. Temenni ediyorum ki, umarım böyle bir durumla hiç karşılaşmazsınız, çünkü kokusu çok rahatsız edici 🙀 Patili günler 😻

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?