Kediler ne yazık ki bizlerle konuşamıyor. Fakat çoğu zaman beden dilleri ile anlatmak istediklerini anlayabiliriz. Kedilerin vücut dili sözlüğü sizlerle.
Kediler, sevimlilikleri ve oyun severlikleri ile bilinen hayvanlardır. Çıkardıkları şirin sesler, onları sevilesi bir hale sokar. Dostluk bağı açısından da son derece iyi bir seçim olan minik melekler, evlerinizin renklenmesine sebep olurlar.
İnsanlarda olduğu gibi tüm hayvanlarda da vücut dilleri vardır. Kedinizin de her hareketi, sizlere farklı bir şeyi anlatacaktır. Yaptıkları tek bir kuyruk hareketi, bakışları, duruşlarının değişmesi farklı anlamlar taşır. Onlar, kulakları, bıyıkları, gözleri ve kuyruğuyla ne istediklerini ve ne hissettiklerini anlatmayı başarırlar.Bunun yanında tıslamak, miyavlamak ve mırlamak da kedinizin sizinle iletişim kurmasının diğer bir yoludur. Minik dostlarınızın sizlere ne anlatmak istediğini vücutlarındaki konumlanma yerlerini ve kuyruk hareketlerini dikkate alarak kolayca anlayabilirsiniz. Dostunuzla iletişim sağlayabilmek için yapmanız gereken tek şey, hareketlerini dikkatle izlemek olmalıdır. Bu sayede kedinizin yaşadığı duygu durum dm değişikliğini rahatça anlayabilir; buna göre ona nasıl davranmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Ancak, her kedinin karakteristik özellikleri farklıdır. Bu nedenle de her kedideki vücut dili aynı değildir.
Kedilerde Vücut Dili Nasıl Anlaşılır?
- Kuyruğu dikse: Minik meleğinizin kuyruğu dik şekilde duruyorsa, bu büyük oranda sizi görmesinden dolayı yaşadığı mutluluğu ve heyecanı ifade eder. Bu hareketinden sonra biraz da ilgi gösterirseniz, ondan mutlusu olmaz. Küçük patili dostunuz, bu hareketi insanları selamlamak için de yapabilir.
- Kuyruk kabarık ve aşağıdaysa: Minik dostunuzun kuyruğu aşağıda ise tehdit altında olduğunu ya da korktuğunu anlamanız gerekir. Kuyruğunu düz tutuyor fakat aşağı doğru eğimli ise, korkmasından dolayı kendisini saldırmak için hazırlıyor demektir. Kuyruk tüylerinin farklı yönlerde kabardığını görüyorsanız minik meleğinizin tehdit altında ve heyecanlı olduğunu anlamanız mümkündür. Sevimli dostunuzu sakinleştirmek ve ona şefkat göstermek de size düşecektir.
- Kuyruğun hızla aşağı yukarı hareket etmesi: Köpeklerde mutluluk ifade eden bu hareket, kediler için aynı anlamı taşımaz. Eğer kediniz kuyruğunu yukarı aşağı sallıyorsa, kendisini sizin tarafınızdan dışlanmış hissettiğini göstermeye çalışıyordur. Bu durumda onunla daha fazla ilgilenmeye çalışmalısınız.
- Kuyruğun düz hareket etmesi: Minik bebeğinizin kuyruğu düz hareket ediyorsa, sizinle oynamak istediğini anlayabilirsiniz. Bu durum, aynı zamanda çok neşeli olduğunun da göstergesidir.
- Sıkıntıyla sağa sola hareket etmesi: Miniğiniz bu hareketi yaptığında bir şeye üzüldüğünü anlamanız mümkündür. Böyle durumlarda yanına çok yaklaşmamanız gerekir. Agresif olduğu için sizi ısırabilir.
- Kuyruk dikken ucunun yana eğilmesi: Bu, kedinizin bir şeye ilgi ve merak duyduğunu anlatır. Kuyruğu katı ama ucu hareket ediyorsa, kedinizin sinirli olduğunu anlayabilirsiniz.
- Kuyruğun havada titremesi: Sevimli meleğiniz kuyruğunu havaya kaldırmışsa ve hafif titretiyorsa bu karşı cinse ilgi duyduğunu ifade etmektedir. Diğer bir tanım ile çiftleşme zamanının geldiğini de ifade eder. Bu hareket ile karşılaştığınızda çifleştirecek bir kedi bulmanız gerekebilir. Eğer hamile kalmasını istemiyorsanız, bu arzuların ortadan kalkması için kısırlaştırma yoluna da gidebilirsiniz. Kediniz sakin bir şekilde kuyruğunu size doğru gererek titreştiriyorsa, bu hareketi sizi gördüğüne çok sevindiğini gösterir. Aralıklarla titreyen kuyruk, duyduğu endişeyi ya da heyecanı ifade eder.
- Kulakların yukarı bakıp bıyıkların rahat olması: Bu hareketi yapan kedi için her şey yolunda demektir. Minik meleğiniz mutluyken gözler sakindir. Işıkla karşı karşıya kaldıklarında göz bebeklerinin büyüdüğünü görebilirsiniz.
- Bıyıkların öne, kulakların geriye bakması: Bu hareket, küçük dostunuzun canının sıkkın olduğuna işarettir. Canı sıkkınken göz bebekleri de küçülür.
- Kulakların yanlara bakıp bıyıkların geri çekilmesi: Böyle bir durum kedinizin korktuğunu anlatır. Bu durumda göz bebekleri de genişler. Kediniz saldırgansa, dişlerini göstererek kendisini savunmaya almaya çalışacaktır.
- Kulaklarının kalkık, gözlerinin yarıya kadar kapalı olması: Kediniz rahat ve mutluysa bu hareketi yapar. Tam da bu pozisyondayken minik meleğinizi okşamanız onun uykusunu getirecek; bunu da size mırlayarak ifade edecektir.
- Kuyruğun yavaş hareket etmesi: Bu durum, minik dostunuzun odaklandığı bir şeyin olduğunu
ifade eder. Böyle durumlarda dikkatini dağıtmamanızı öneriyoruz. - Kuyruğun yerde sallanması: Minik meleğinizin kuyruğunu yere uzatıp sallamasından sizin ona duyduğunuz sevgiyi anladığına işarettir. Kuyruğunu yere indiren bir kedi, ya korkuyor ya da kendisini yaptığı bir hareketten dolayı suçlu hissediyordur. Sert bir şekilde sağa sola sallanan kuyruk ise çoğunlukla kızgınlığın belirtisidir. Ancak bazen patili dostunuz oyun istediğinde de bu hareketi yapar.
- Kuyruk ucunun kırık olması: Kediniz, kuyruğunu havada tutarken ters L şekli çiziyorsa, bu size arkadaşlık teklifinde bulunduğunun belirtisidir. Kuyruğu havadayken ucu kırık olan kedinizin çok mutlu olduğunu anlamanız gerekir.
- Yere sırt üstü yatması: Kediniz yere sırt üstü yatıyor ve patilerini oynatıyorsa, keyfine diyecek yok demektir. Bu hareket, aynı zamanda sizinle oynamak istediğini de gösterir.
- Kuyruğunu bacaklarının arasına alması: Bu hareket, küçük arkadaşınızın korktuğun anlamanızı sağlamalıdır. Korkan bir kedi, kendisine zarar gelmemesi için kuyruğunu saklama ihtiyacı hisseder.
- Kulakların geriye doğru yatması: Bu hareket ile karşılaşıldığında bir problem olduğunu anlayabilirsiniz. Kulaklarını geriye yatıran kedi kendisini tehlike içerisinde hisseder. Gözlerini pür dikkat açan bir kedinin korktuğunu da anlayabilirsiniz.
- Kulakların dikleşmesi: Sevimli dostunuz kulaklarını dikleştirerek etrafı dinliyorsa, çevresinde yaşanan olayları anlamaya çalışıyor demektir. Vücudu N şeklinde eğilip kuyruğu havada olan bir kedi, kendini korumaya almış ve ani bir tehlike karşısında saldırmaya hazır durumdadır.
- Tırnaklarının yere geçmesi: Yeni doğan bir kedi tırnaklarını yere geçiriyorsa size kaşındığını anlatmaya çalışıyor demektir. Kediniz yetişkin olduğu halde tırnaklarını yere geçiriyorsa kesinlikle ona dokunmamalısınız. Bu hareket, “yerin çok rahat. Uyuyorum” anlamına gelir.
- Kedinizin elinizi ısırması: Kedinizle oynarken sık sık elinizi ısırıyorsa, bu hareketi ile oyundan zevk aldığını anlayabilirsiniz. Bu hareket, aynı zamanda diş çıkaran bebeklerde olduğu gibi dişlerinin kaşındığını da gösterir.
- Kuyruğunu sakince ileri geri yapması: Bu hareket, minik meleğinizin ne hissettiği hakkında tam olarak emin olamadığının bir işaretidir. Tabi ki ona yardımcı olmak sizin sorumluluğunuzda olacaktır
- Sırtları bükük kuyruğu kalkıksa: Minik meleğiniz bu hareketi kendisini tehlike altında hissettiği zaman yapar. Böyle bir durumda kaçmayı ya da saldırmayı seçebilir.
- Karınlarının ortaya çıkması: Kedilerin en hassas noktaları karınlarıdır. Bu sebeple karnını ortaya çıkaran bir kedinin sahibine güven duyduğunu anlamanız mümkündür. Minik meleğiniz okşanmak istediğinde bu hareketi yapabilir. Ancak her zaman okşanmak istemeyecektir. Rahatsız olduğunu anladığınız anda bu harekete devam etmemelisiniz.
Kısacası kedinizle iletişim kurmak çok önemlidir. Onların vücut dillerini çözerek küçük dostunuza yardımcı olmuş olursunuz. Acıkan bir kedi bunu kolaylıkla gösterebilirken; acı çeken bir kedi nadir olarak bu durumu yaşadığı için ifade etmekte zorlanır. Bu nedenle küçük dostunuzun size ne anlatmak istediğini çok iyi anlamanız ve bu bağlamda ona yardımcı olmanız gerekir. Kedilerin beden dilini tam olarak öğrenebilmek ayrı bir sanattır. Bu süreç zor olduğu kadar eğlencelidir. Birbirinden farklı pek çok hareketin ne anlama geldiğini çözmeye çalışırken, kedinizle aranızdaki sevgi bağı da artar. Bir kedi ile tam olarak iletişim kurmayı başardığınızda onunla iki arkadaş gibi olduğunuzu göreceksiniz.
9. yazıda kedilerin gözlerinin küçülmesi sakin oldukları, büyümesi de tehlike sezdiği anlamına gelir diye biliyordum.