Peterbald Kedisi zekası, görünümü, beslenmesi ve çok daha fazlası hakkında fikir edinmek isterseniz, yazımı okumalısınız.
Peterbald kedisi, kusursuz görünümü ve geçmişi ile insanlarda hayranlık uyandırıyor. Öne çıkan en bariz özelliği, tüylerinin hiç olmaması ya da bir şeftali tüyü gibi minicik olmasıdır.
Peterbald Kedisi Tarihçesi
1996 yılında Rusya tarafından dünyaya tanıtılan bu tür, dünya tarafından resmi olarak 1997 yılında yeni bir tür değerlendirmesine alınmıştır. Bu yakışıklı kedimiz, dünyanın en pahalı kedi cinsleri arasında yerini alır. Kedi severler tarafından daha yeni yeni tanınan Peterbald kedileri zamanla popülarite kazanmış ve günümüzde en popüler kedi ırkları arasında yerini almıştır.
Peterbald Kedisi Karakteristik Özellikleri
Sakin ve sevecen olarak tanımlayabiliriz. Aynı zamanda oldukça meraklı bir tür olarak karşımıza çıkar. Bu cins kediler genel olarak sfenks kedisi gibi tüysüzdür lakin bazılarında şeftali tüylerini andıran tüy yapısı bulunabilir. Kedi tüylerine alerjisi olan insanlar için ideal tercihlerdendir. Oyun oynamayı seven bir cins olduğu söyleniyor. Diğer kedi ve köpeklerle uyum içinde yaşarlar. Evde olduğunuzda sizin yanınızda olmaktan keyif alacak ve her fırsatta yanınıza gelecektir. Uyuduğunuz zaman yatağınıza usulca sokulur. Evden çıkarken size muhtemelen kapıya kadar eşlik eder. Birçok türü konuşkan olan Peterbald kedisi, eve her geldiğinizde sizi karşılayacak sıcakkanlı kedilerdendir.
Köpeğimsi karakterine dikkat çeken uzmanlar, oldukça sosyal olduğundan söz ederler. Uzun süre yalnız bırakılmaktan hoşlanmadıklarını da söyleyebilirim.
Çocuklar ve Evcil Hayvanlarla İletişimi
Genel bakımdan ev ahalisiyle iyi anlaşıyor diyebilirim. Oyuncu kişiliği onu iyi bir arkadaş yapıyor. Çocuklarla oldukça iyi anlaşabilen Peterbald kedimiz ilginç bir biçimde suda oynamayı ve suya girmeyi seviyor. Yaşı büyük çocuklarla anlaşma seviyesi iyi durumda olsa da çok küçük çocuklarla baş başa bırakılmaması tavsiye ediliyor.
Diğer evcil hayvanlarla da oldukça iyi anlaşıyor diyebilirim. Diğer evcil kedi ve köpeklerle iyi zamanlar geçirecektir. Başka bir evcil hayvanla ilk tanışma halinde hassas olunmasını, başlarda birlikte bırakılmaması gerektiğini tavsiye ediyoruz.
Peterbald Kedisi Fiziksel Özellikleri
Peterbald kedilerinin ince zarif bir bedeni vardır. Olağan dışı bir görünüme sahiptir. Uzun ve ince bir boyuna sahiptir. Kuyruğu kama şeklindedir. Bulunduğu renkler Krem rengi, gri, siyah veya beyazdır. Karın bölgeleri sıkı ve kaslıdır. Peterbald kedisini özel yapan başka bir konu, doğan kedilerin kimi şeftali tüyleri gibi tüylere sahip, kimisi de tamamen tüysüz olmasıdır. Araştırmalar sonucunda dört yavrudan birisinin tamamen tüysüz gene sahip olduğu tespit edilmiştir. Tüy çeşitliliği tamamen tüysüzden kısmen tüysüz derecesi arasında değişiklik gösterir. Tamamen tüysüz, Neredeyse tüysüz, Şeftali kabuğuyla kıyaslanacak derecede tüyleri olan, Yumuşak ve oldukça kısa tüy, Uzunlukları birbirinden farklı ve lüle lüle şeklinde tüy ve normal kısa tüylü kediler.
Hülasa iyi özelliklerini saymamız gerekirse;
- Tüy dökme problemleri yoktur.
- Çok tatlı dururlar.
- Güneşe ve aşırı soğuklara hassastırlar.
Görünüm & Vücut Yapısı
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu sevimli yavrucakların incecik bedeni vardır. İpeksi tüyleri, dokunanlara huzur verir. Sevimli mi sevimli olan Peterbald türü, görüntüsüyle de pek çok kediden daha fazla dikkat çeker. Vahşi bir görüntüsü, katmanlı deri yapısı vardır. Bunun yanında kuyruğuna bakınca bir kamçı görmüş gibi olabilirsiniz.
Yüz ve Kafa Yapısı
Peterbald kedilerinin kafası üçgen şeklini andırır. Kocaman sivri kulakları vardır. Gözleri büyük ve badem şeklindedir.
Ağırlığı ve Boyutları
Erkek Peterbald kedileri 4,5 Kilogram civarındayken dişi Peterbald kedileri ise 3 ila 4 kg civarında olur. Orta boy kediler arasında yer alırlar. Oyuncu kişiliklerinden dolayı, kilo almaya çok da meyilli değillerdir.
Peterbald Kedisi Bakımı
Tüyleri yoktur lakin her kedi gibi kıl kökleri bulunur. Vücuttaki yağ, deri kökleri aracılığı ile vücut dışına çıkar. Taranma ve tüy bakımı derdi olmasa bile kıl kökleri aracılığı ile deri üstüne yağ çıkacağı için yıkanması gerekir. Uzun süre yıkanmazsa kötü koku yaydığı söylenmektedir. Peterbald kedisinin en azından haftada bir ya da ayda bir yıkanması gerektiğini söyleyebilirim. Aslında uygun aralığı cildinin durumuna göre tespit edip uygulamanızı öneririm. Öte yandan sık yıkanması cildinde kuruluğa neden olabilir. Derilerinin kuru olduğunu gözlemlerseniz kediler için uygun nemlendirici sürebilirsiniz.
Tüysüz Peterbald cinsi kedilerin bazılarında kirpik yoktur. Bu tür olanlarında göz bakımı oldukça önemlidir. Kirpikleri olmayan Peterbald kedisinin gözlerine toz kir kaçma olasılığı yüksek olduğundan göz temizliğini sizin yapmanız gerekiyor. Göz çevresini nemli ve yumuşak bir bez yardımıyla silmelisiniz. Bu konuda sanırım dikkatli olmanızı söylemeye gerek yok? Ayrıca bu konuda bir öneri daha yapılmadan geçilmez ki oda sağ ve sol gözün ayrı ayrı bezlerle ya da bezin farklı taraflarıyla silinmesidir. Bir gözde olası bir iltihap diğer göze sıçramaması açısından bu tedbir önemlidir. Soğuk havalarda bir kıyafet giydirilmesi ya da oda sıcaklığının uygun tutulması tavsiye ediliyor.
Tırnaklarının kesimi sırasında dikkatli olmanızı ümit ediyorum. Kedinizin tırnaklarını keserken yalnızca beyaz kısımların kesileceğini unutmayın. Pembemsi olan kısımda kedinizin kan damarları ve sinirleri bulunduğundan dolayı eğer o kısmı keserseniz kanamaya sebep olursunuz. Kazara et kesme ihtimaline karşı yanınızda styptıc pudra bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Tırnak kesiminden sonra kedinizde yürüyüş değişebilir bu oldukça normaldir. Tüm tırnakları aynı gün kesmeye odaklanmayın ve eğer huysuzluk ediyorsa günde iki tırnak olarak kesim yapabilirsiniz.
Bakım Maliyeti
Kedinizin bünyesine uygun mamayı sizlere beslenme başlığında vermiştim. Bu konuda veterinerinizden de yardım alabilirsiniz. Bunun dışında birkaç oyuncak masrafınız olacaktır. Standart masraflara ek olarak, eğer yoksa kedinizin tüylerine uygun özel bir fırça temin etmeniz gerekecek ve yemek kabı, su kabı, kedi yatağı ve tuvaleti, kumu gibi masraflarınız olacaktır. Bunlar standart masraflardır. Tabi veteriner masrafları, iki ayda bir yapılan parazit uygulamaları da bunlara dâhil edilebilir.
Beslenmesi
Peterbald kedisinin doğru mama ile beslenmesi önemlidir. Yiyecekleri en azından %25 protein ve %5 karbonhidrat içermelidir. Bazen kedilerin ihtiyaçları bazı özel duruma göre değişeceğinden bu durumda veterinerinizin fikrine dikkat edin.
Uyku
Peterbald türü kediler de diğer kedi cinsleri gibi 12 ila 16 saat arasında uyurlar. Elbette yavru kedilerde bu sürecin uzadığını gözlemleyebilirsiniz.
Temizlik
Uzmanlar Peterbald kedilerinin diş bakımına da önem gösterilmesi gerektiğinden bahsediyor. Diş bakımının günlük yapılması tavsiye edilse de buna imkân bulamayanlar için en geç haftada bir diş bakımının yapılması ve dişlerinin fırçalanması gerekiyor. Tırnak kesimi iki haftada bir kesilmelidir. Kulak içleri sık sık kontrol edilmeli ve ihtiyaç halinde temizliği sağlanmalıdır. Peterbald kedimiz tüysüz ve yağlı bir cilde sahiptir. Onu sık sık yıkayacağınızı göz önüne alırsak bedenine uygun şampuan seçimi önemlidir. Uygun şampuan kullanımı için veterinerinize danışınız.
Kedi yemek kabı, su kabı ve kedi tuvaleti temizliğine azami dikkat etmek hem tatlı yaramazın sağlığı hem de evde yaşayanların sağlığı açısından önemlidir. Kedi oyuncakları ve diğer eşyaları asla ama asla çamaşır suyu, deterjan gibi temizlik malzemeleri ile yıkanmamalıdır. Sabun ve su bu konuda yeterli temizliği sağlayacaktır.
Peterbald Kedisi Sağlık Durumu
Peterbald türü kediler oldukça narin vücut yapısına sahiptir. Tüysüz bir tür olduğu içinde haliyle aşırı sıcaktan ve soğuktan olumsuz etkilenmektedir. Özellikle yaz aylarına dikkat. Kediniz güneş altına gitmekten hoşlanabilir lakin kedinize bu konuda bir sınır çizmeli ve güneşin altında çok fazla vakit geçirmesini önlemelisiniz. Zira güneş altında geçirdiği uzun saatler cilt sorunu olarak geri dönecektir. Banyo yaptırırken de aynı şekilde sıcak ve soğuk sudan kaçınılmalı kedimizin rahat ettiği uygun sıcaklığı tespit ederek sıcaklıkta banyosunu yaptırmalıyız. Hassas vücutlarına uygun fırça seçimi önemlidir. Cildinin hassasiyeti göz önünde bulundurularak sert fırçalardan kaçınılmalıdır. Açıkçası ben veteriner tavsiyesine güveniyorum.
Sağlık Sorunları
Peterbald, henüz yeni bir tür olduğu için henüz kalıtsal hastalık bilgisi bulunmamaktadır. Rutin kontrollerin aksatılmaması, varsa hastalıkların bu kontrollerde ortaya çıkabileceği ve önlem alınabileceğini bilmelisiniz.
Yaşam Süresi
Peterbald cinsi kediler 12 ila 15 yıl uzunluğunda ömre sahiptirler. Tabi bu sürecin iyi bir bakım ve sağlıklı beslenme ile doğru orantılı olduğunun unutulmaması gerekir.
Peterbald kedisini genel hatlarıyla sizlere tanıtmaya çalıştım. Yazımı okuyarak Peterbald Kedileri hakkında fikir edinebilirsiniz. İçinize sinmeyen ya da benim atladığım bir durum varsa, yorum kısmından iletişime geçmenizi rica ediyorum. Kendinize ve kedinize iyi bakın.