Yavru kedi ne yer , ne ile beslenir detaylı olarak açıklamalar yaptık. Okumanızı öneririz.

Yavru kedilerin beslenmesinde ilk bir sene çok önemlidir. Açıkçası hayatının geri kalanındaki sağlığını bu ilk senedeki beslenmesiyle bağdaştırmak mümkün. Yavru kediler doğduktan sonraki ilk bir ay annesinin enfes sütüyle beslenirler ve sonrasında büyük abi abla kedi mamalarına geçiş yapmaya başlarlar. Bu süreçte dikkat etmemiz gereken noktalara ufak ufak değineceğiz. Bu süreç sıkıntılı bir süreç gibi gözükse de endişe etmeyin minik patilerin çok hızlı bir biçimde büyüdüğünü göreceksiniz.

Minik dostlarımız ilk vücut ağırlığının kısa sürede birkaç katına çıkabilirler. Yavru kedilerimizin günde 4-5 öğün olacak şekilde beslenmeye ihtiyaçları vardır. Su içeceği bir kap yavru kedimizin her an içebileceği şekilde yanında bulunmalıdır ve belli periyotlarla temizliği kontrol edilmelidir.

İlk İki Hafta

Tat alma duyusu, işitme duyusu ve koku alma duyusu ilk haftalarda gelişir. Birinci hafta gözleri kapalıdır. İkinci haftaya ulaştığımızda artık yavru kedimizin gözleri açılmış ve etrafı tanımaya başlamıştır. Yuvasını koklar ve odaklanarak çevresini tanımaya çalışır.

1 haftaya kadar yavru kedilerin iki ila üç saatte bir beslenmesi gerekmektedir. İki haftalık yavru kedilerde ise bu süre en fazla 4-5 saate çıkmalıdır.

Yavru Kedi Ne Yer?
Yavru Kedi Ne Yer?

Üçüncü ve Dördüncü Hafta

Çok hızlı büyüdüğünü fark edeceğiniz yavru kediniz artık oyun oynamaya başlayacaktır. Sosyalleşmeye başlamıştır. Dişleri bu evrede çıkmaya başlar ve görme yetenekleri artık gelişiminin son evresine gelmeye yaklaşmıştır. Nihayetinde 1 ay tamamlanma evresinde meraklı bir çocuk gibi her şeyi araştırır ve meraklarının esiri olurlar. Üç haftalıktan daha büyük kediler için ise artık beslenme saati ortalama altı ila sekiz saate çıkabilir.

Beşinci Hafta

Artık yavru kedimizin bebeklik dişleri çıkmış ve kuru mama yemeye yavaş yavaş başlayabilecek duruma gelmiştir. Sıradan bir yavru kedinin vücut ağırlığının 3te biri kadar süte ihtiyacı olur

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Bisküvi Yer mi?

Altıncı Hafta

Altı hafta tamamlandıktan sonra yavru kediniz artık sütü bırakıp mamalar ile tanışmalıdır.

Vücut Sıcaklığı

Eğer yavru kediniz annesinin şefkatli patileri altında yetişmiyorsa bir sebepten annesiz ise bazı önerilerimiz olacak. Yavrularda ilk 3 hafta içerisinde vücut ısısı mekanizması yeni yeni gelişmeye başladığından dolayı yavru kedinizin ilk başlarda vücut sıcaklığının düşük olduğunun farkına varacaksınız. Bu durumu kediyi battaniye altına alarak çözebilirsiniz.

Yavru Kedi Nasıl Beslenir?
Yavru Kedi Nasıl Beslenir?

Beslenme

Eğer yavru kediniz annesiz ise beslenme konusunda annesinin tavsiyelerinden mahrum olduğu için sorun yaşayacaktır. Minik patileri ve öğrenecek öğretmen yokluğu sebebiyle av bulma yetkinliğine sahip değildir. Bu konu da büyük bir endişeye gerek yok. Yine de yavru kedilere özel hazırlanmış mamalardan ya da süt tozlarından almanız kediniz için iyi bir seçimdir. Yavru kediler için özel tasarlanmış biberonların varlığı da işimizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Burada değinmeden geçemeyeceğim bir nokta sakın biberonu sıkmayın ve biberondan sütün basınçlı bir şekilde çıkmasına neden olacak bir hareket yapmayın. Bu durum yavru kedinizin akciğerlerinin tıkanmasına ve boğulmasına sebep olur. Zaman zaman yavru kedilerde oluşan gaz sorununu hafifçe sırtına vurarak çözebilirsiniz.

Sütün ısısı minimum 29-30 maksimum 35 derece civarında olmalıdır. Kesinlikle süt ısıtılmadan soğuk bir şekilde verilmemelidir.

Dışkı/ İdrar

Annesiz büyüyen anne kedilere anne olduğunuz için öncelikle teşekkürlerimizi iletir sonrasında son maddemiz Dışkı İdrar yapma konusuna gelebiliriz. Anne kediler yavrularının bu işlemi yapabilmesi için o bölgeyi yalarlar. Bu yalama sonrasında yavru kedimizin dışkı idrar isteği artarak rahatlamasına yardımcı olur. Anne yokluğu bu sorunu da beraberinde getireceğinden bu sorunu o bölgeye ıslak mendil sürerek halledebilirsiniz. Dikkatli olun fazla sürmek o bölgenin tahriş olmasına sebep olabileceğinden önerilmez.

Lütfen veterinere danışmayı da ihmal etmeyin. Veterinerinizi sık sık rahatsız etmekten; anlamadığınız ya da normal görmediğiniz durumlarda veterinerinizle irtibata geçmekten vazgeçmeyin.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Tatlı, Şeker ve Şekerli Şeyler Yer mi?

Zararlı Besinler

Büyüme evresindeki ilk bir aydan sonra kediye inek sütü verilmemesi tavsiye edilir. Hatta bu durum sakıncalı olabilmektedir. Zira ilk ay tamamlandıktan sonra yavru kedilerimiz sütü sindirme yeteneklerinde düşüş yaşarlar. İnsanlar olarak bizlerin yediği ev yemekleri de kediler için zararlı olabilmektedir. Bu konuda veterinerinize danışmadan hareket etmemenizi öneririz.

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?

Comments were made on "Yavru Kedi Ne Yer, Nasıl Beslenir?".
  • Daniella

    Merhaba. Benim bir sorum Olacak size, bir yavru kedim var 6 aylık yanlışlıkla yani gizli ev yemeği yedi acıydı yemek kustu birde ishal oldu, çok korkuyorum bir şey olacak diye. Normalde kuru mama ile besleniyor. Ne yapmalıyım?

    • Murat Dinç

      Merhabalar. Bu tip konular komplike olabiliyor, bu nedenle bir Veterinere götürmeniz ve muayene ettirmeniz en doğrusu olur. Söz konusu sağlık olduğu için buradan tedavi öneremeyiz.