Korat kedisi zekası, karakteri, fiziksel özellikleri ve daha neler neler. Hepsi yazımızda sizleri bekliyor.
Kedileri araştırırken anavatanlarının Amerika Birleşik Devletleri olduğunu çok duyuyoruz. Hayır, bu sefer farklı! Korat cinsi kedimizin ana vatanı Bangkok! Tayland’ın şans kedisi Korat cinsi kediden söz edeceğiz bu günde… Tayland kütüphanelerinde Korat kedisinin 600 yıldan fazladır var olduğunu söyleyen bilgilere rastlamak mümkün. Günümüzde sahiplenilmesi zordur zira dünyada henüz popülasyonları o kadar da fazla değildir.
Korat Kedisi Tarihçesi
1959 yılında siyam kedisi ile çiftleştirilmesi sonrasında dünyanın farklı noktalarında Korat ismiyle görülmeye başlandığını söyleyebiliriz. İlk Korat kedilerinin adları Nara ve Darra olarak literatüre geçti. Hemen sonrasında ABD’de şampiyonluk unvanı aldığı biliniyor. Genel dünya popülasyonuna baktığımızda sayılarının bir hayli az olduğu biliniyor.
Korat kedisi Taylan’a özgü bir kedi cinsidir. Bununla birlikte en eski kedi cinslerinden olduğu kabul edilir. Tayland’da Si-Sawat ismiyle anılır. Grimsi mavi bir rengi olduğundan adını buradan almıştır. Bizdeki kara kedinin her ne kadar şanssızlık olduğuna inanılıyorsa da Tayland’ın gri kedisinin şans getirdiğine inanılır. Böyle bir çocuğun sahibi olmak isteyenleri uzun kuyruklar bekliyor olabileceğini de eklemeden bitirmeyelim.
Korat Kedisi Karakteristik Özellikleri
Bence bir kedi suratındaki bakıştan ne kadar oyuncu olduğunu belli eder! Korat kedisi de böyledir. Son derece zeki olan bu çocuklar etkileşim gerektiren oyunlar oynamaya oldukça ilgi duyarlar. Kedilerin İşkoliği Korat kendini bir şeylerle meşgul etmekten bir hayli keyif alır. Kedilikle en çok meşgul olan kedilerden olduğunu söyleyebiliriz. Getir götür oyunlarında da oldukça becerikli ve başarılı olduğu söyleniyor.
Korat cinsi kediniz varsa onu yalnız bırakmayın! Yalnız bırakılmaktan oldukça nefret duyarlar. Zaten yoğun iş temposu olan kimseler ve aileler için önermiyoruz, lakin olur ki bir gün dışarı çıkmanız gerekir o halde muhakkak işkolik kedimize bir meşguliyet bulup öyle çıkın.
Korat kedileri ne kadar ev kedisidir? Sorusunu soracak olursanız merak etmeyin ev kedisi olmak açısından uyumludur. Sorunsuz diyebileceğimiz bu kediler için ani ses ve hareketlere karşı duyarlılığının varlığını da es geçmeyelim.
Oyunculuğundan söz etmiştik bir de buna konuşkan olduğunu da dahil edelim. Korat kedisi olanlar mırlamasının yumuşak ve kulağa çok hoş geldiğini dile getirirler ve ondan saklanan bazı eşyaları oldukça kolay bulduklarını da dile getirirler. Sezgileri güçlü olan bu ırk için şaşılacak bir şey değildir elbette!
Evet, sahiplerine düşkün olduklarını dile getirmiştik lakin bu düşkünlük sizinle alışverişe çıkmak isteyecek kadar fazladır.
Çocuklar ve Evcil Hayvanlarla İletişimi
Korat cinsi muhtemelen gri kedimiz evcil hayvanlarla nasıl mı geçinir? Sylvester karakterini hatırlıyor musunuz hani sarı minik serçeyle uğraşıp duruyordu… İşte biraz öyle aslında genel olarak hayvanlarla iyi geçinen kedimiz kuşlarla oynama ihtiyacı duyuyor. Onun olduğu evde eğer kuşta varsa bu konuda dikkat edilmesi gerektiğini tavsiye ediyorum. Aynı ilgi diğer küçük ev hayvanlarına karşı da olabilir. Öte yandan yavruluğundan itibaren beraberce büyüdüğü hayvanlarla güzel dostluklar kurduğu da bilinmektedir.
Korat kedisinin çocuklar ile ilişkileri hakkında küçük bazı detaylara girmemiz gerekiyor. Evet, sevecendir maşallah, sıcakkanlılığı da cabası hatta genel bakımdan çocuklarla iyi anlaştığını söyleyebilirim. Lakin şimdi bu profilden küçük çocukları çıkaralım… Evet, küçük çocuklu ailelerin dikkat etmesi gerektiğini söylüyorum. Aslında kedimizin küçük çocuklarla bir derdi yok sadece kendisine nazik davranılmasını seviyor. Kendisine nazik davranıldığı süre boyunca tüm aile fertleriyle iyi geçinebildiğini söyleyebilirim. Yine de genel bir tekrar edelim her ne kadar yumuşak, sevecen bir kedi olsa da yabancı kedi ve çocuklarla çok çok iyi anlaştığını söyleyemeyiz. İlla belirtmek gerekirse idare eder diyebiliriz.
Korat Kedisi Fiziksel Özellikleri
Bu çocuklar, Siyam kedileri ile çiftleşme sonucu elde edildikleri için birazcık atalarına kaçık görünüm sergilerler. Şöyle göz atmak gerekecek olursa:
Görünüm & Vücut Yapısı
Korat cinsi kedimizin fiziksel özelliklerinden şöyle bahsetmek mümkün; Zarif ve asil bir duruşa sahiptir. Kaslı bir vücuda sahiptirler. Aynı zamanda vücutları oldukça esnektir. Korat kedilerinin popoları hafif dışarı çıkıktır. Vücutlarına göre orta uzunlukta kuyrukları vardır. Kuyruklarının ucu yuvarlanarak biter (ne kadar şeker değil mi?). Gümüş renginde kürkü vardır. Tırmanmayı sevmeleri tırmanmaya karşı yeteneklerinden meydana gelmektedir. Patileri oval biçimdedirler, bacakları incedir ve uzun kemiklidir. Tüyleri de ipeksi, dokunanda bir hazza sebep olur. Mevsim geçişleri esnasında tüy döktüklerinden tüy sorunu oluşturan kedi ırkları arasındadır.
Yüz ve Kafa Yapısı
Korat cinsi kedilerin uçları yuvarlak, orta büyüklükte kulakları vardır. Gözleri yüzlerine göre belki biraz büyük sayılabilir. Alınları düz ve geniştir. Büyük yuvarlak gözleri ve aralarındaki açıklık şaşkın bir bakış kazandırsa da suratına yakışır. Göz renkleri yeşil ya da ela gibi renklerde olurlar.
Ağırlığı ve Boyutları
Erkek Korat cinsi kedilerin ağırlığı 3 kilogram ile 5 kilogram, dişi Korat cinsi kedilerin ağırlıkları ise 3 ile 4 kilogram arasındadır. Korat cinsi kedilerin boyları da 20 cm ile 35 cm arasındadır. Korat cinsi kedilerin dişileri erkeklerine göre daha zayıftır ve kısa boyludurlar. Vücut orantıları olarak verecek olursak, hafif çıkık popolarının dışında oldukça orantısal bir vücutları bulunur.
Korat Kedisi Bakımı
Korat kedileri bakımı kolay kediler arasındadır. Tüylerine uygun bir tarak yardımıyla belli aralıklarla tüylerini taramanız ve bedenini ölü kıllardan ayırmanız dışında fazlaca bir bakıma ihtiyaçları yoktur. Tüylerinin yukarıya doğru taranması gerektiğini de ekleyelim. Öte yandan insan eli değmeden doğal gelişen bir tür olan Korat kedimiz sağlam yapısıyla öne çıkar. Yıkanma konusunda pek duş almayı sevmediklerini söyleyebiliriz. Yine de sıcak havalarda ılık bir duşa hayır demezler. Bunları dışında her canlının olduğu gibi düzenli beslenmesine ve yemek kaplarının, kum havuzunun, oyuncaklarının hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Belli periyotlarla veteriner kontrolleri, tırnaklarının kesilmesi gibi standart bakımlar olduğunu söyleyebilirim.
Bakım Maliyeti
Korat cinsi kedilerin bakımının kolay olduğunu söylemiştik. Kürküne uygun bir tarak ve bedenine uygun ıslak ve kuru mamalar. Bunun yanında sürekli bir şeylerle meşgul olmak istediği için birkaç oyuncak iyi olabilir. Bunlar dışında düzenli veteriner kontrollerinin yaptırılması ve aşılarının takibi gibi işlemler zaten standart işlemlerdir. Rutin aşıları unutmamaya özen gösterin.
Beslenme
Korat cinsi kedileriniz için bir beslenme planı oluşturmanız ve sürekli aynı gıdalar vererek devam etmeniz önerilir. Uzmanlar Korat cinsi kediniz için en iyisinin besleyici diyet olduğu kanaatindedir. Besleyici diyetin %25 civarı protein ve maksimum %5 karbonhidrat içermesi gerektiği söylenir. Eğer bu diyete uyulursa kedinizin gıda ihtiyacı tam olarak karşılanabilir. Bu konuda veterinerinizden yardım alabilirsiniz ve farklı tatlar deneyebilirsiniz. Siz de takdir edersiniz ki en iyi mama kriterleri arasında lezzette yer alır.
Uyku
Kedimiz uyku konusunda bazı alışkanlıklar edinmeyi seviyor. Bu ırkın çocukları çoğu kediden farklı olarak her bulduğu yerde sızan kedi türlerinden değildir, tamam yine bir kedi olarak ve tarihin en eski kedisi olarak kabul edilen bu kediler çok uyusa da rutin bir uykuyu severler. Aynı saatte yemek yeyip aynı saatte uyumak gibi ihtiyaçları vardır.
Temizlik
Korat cinsi kedilerde ve diğer cins kedilerde günlük temizlik oldukça önemlidir. Kediniz eğer temizlenmiyor, kendini yalamıyorsa bir sorun var demektir ve bu sorun ciddi olabilir. Kediler için temizlenmek içgüdülerine bağlı bir davranıştır. Kediler uyumadıkları vakitlerin %8 ile %15’lik kısmını kendini temizlemeye harcarlar. Eğer kediniz kendini temizlemeyi bıraktıysa hiç geciktirmeden soluğu veterinerde alın. Eğer kediniz üç gün boyunca kendini temizlemez ve bakım yapmazsa kaldığı yerden devam etmek yerine geçmişte yapması gereken üç günlük bakımı da yapıp hayatlarına devam ederler.
Kedinizin bulunduğu yerleri temizlemek her ne kadar kedimiz için önemliyse evde yaşayan bireyler içinde önemlidir bu sebeple temizliğe kedinizin yattığı yerden başlamanızı öneriyoruz. Kedimizin tüylerini taramamız da temizliğe dahil edilebilir. Korat cinsi kedimizin mevsim geçişleri haricinde tüy problemi fazla olmasa da yine de dikkat edilmesi gerekir. Tüyler fırçada toplanır ve o fırçada toplanan bir dolu tüy eve dağılmadan çöpe gitme imkanı bulur ki bu da oldukça iyi bir başlangıçtır.
Bir diğer konu ise kedi kumudur. Kediler oldukça temizliğine düşkün olduklarından eğer ki kedi kumu uzun süre değiştirilmezse tabiri caizse dibine göreni kadar kazacaktır ve temiz bir yer arayacaktır. Tabi bu arada kum etrafa sıçrayacağından bizim için hiç iyi olmayacaktır.
Korat Kedisi Sağlık Durumu
Korat cinsi kedimiz genel olarak sağlıklı bir yapıya sahiptir lakin üretimini yapmak isteyenler için dikkatli olmalarını söyleyebiliriz. Doğan yavrularda bazı genetik bozukluklar gözlemlenebilir. Bu sebeple eğer kedinizi bir üreme olayına dahil etmeyi düşünüyorsanız önce bir kan testinden geçirmeniz şiddetle tavsiye edilir.
Sağlık Sorunları
Korat cinsi kedilerimizin ne yazık ki kalıtsal hastalığı olabiliyor. Bunun için kedinizin veterineriniz aracılığı ile kan kontrolünden geçmesini öneriyoruz. Genel olarak doğal gelişen bir tür olduğundan sağlıklı bir türdür. Dengeli bir biçimde sağlıklı bir şekilde beslenirse muhtemelen kalıtsal olabilecek hastalığı dışında bir sağlık problemiyle karşılaşmazsınız. Bu hastalık kedinizde varsa, kendini beş aylık olmadan önce muhtemelen gösterecektir. Kan testleri sonucunda durum taşıyıcı olarak çıkarsa endişeye mahal yok kedimiz hayatına gayet normal bir şekilde devam edebilir sağlığını etkileyen her hangi bir durumla karşılaşılmaz.
Yaşam Süresi
Korat cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 15 ile 17 sene civarındadır. Eğer kaliteli mama ve gerekli diğer bakımları özenli ve düzenli bir şekilde yapılırsa 15-18 yıl ortalamasına ulaşabilir.
Kızgınlık Ve Çiftleşme Dönemi
Kedilerin genelinde olduğu gibi, Korat kedisinde de çiftleşme cinsiyet olarak değişiklik gösterir. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi 5-6 ay arasında başlarken; erkek kedilerde bu dönem 1 yıla kadar ulaşabilir. Dişi ya da erkek fark etmeden kedinizde şu farklılıklar görülebilir:
- Evden kaçma isteği.
- Davranışlarda tam aksine değişiklik.
- Eşyalara zarar verme.
- Yüksek sesle tuhaf sesler çıkarma.
- Genital bölgesinde şişlik.
- Evin farklı yerlerine dışkılama.
Korat kedileri hakkında elimden geldiği ölçüde sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Bu minik yavrularımızı sahiplenmek isteyenlere faydalı olabildiğime inanıyorum. Eğer evinizde Korat cinsi kediniz varsa, yorum bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Korat kediler hangi cins kedi ile çifleşmeli bir bilginiz var mı acaba??
Benim bir Korat kedim var ve sürekli evden kaçmak istiyor bir kaç kere kaçtı da zaten 🤣 ben sürekli kedim ne zaman garip bir şey yapsa sağlığında bir sorun olacağından yada öleceğinden hep korkuyordum Bunları okuduktan sonra hem çok bilgilendim hem de çok rahatladım yararlı bilgileriniz için çok teşekkürler ❤
Benim kedim de Korat 9 aylık son 1 haftadır kızgınlığı girdi. Davranışları tamamen değişti. Hareketleri ağırlaştı, agresif oldu ve iştahı azaldı.S abırla geçmesini bekliyoruz. Sonrasında kısırlaştırma operasyonu geçirecek.
Ya şimdi yanlış anlaşılmasını istemiyorum ama en sevdiğim kedi bu tür yavrudan tutunda büyüdüğünde de çok tatlı bir kedi.