Kediniz geceleri miyavlayarak sizi ve çevrenizi rahatsız ediyor, uyutmuyorsa bu yazıda anlatacaklarımız ile nedenini öğrenebilir ve çözüme kavuşabilirsiniz.
Oyunculukları, sevecenlikleri ve eve kattıkları renk yüzünden günümüzde sıklıkla beslenen kediler, zaman zaman size ciddi sorunlar yaratabilirler. Özellikle geceleri miyavlayan kediler, çalışan sahiplerini çileden çıkaracak duruma getiriyorlar. Sabah işe gitmeniz gerekiyor ancak sevimli arkadaşınız uykunuzun en tatlı yerinde sürekli miyavlayarak sizi uyutmuyor. Bu durumda ne yapmalısınız?
Kedinizin miyavlama sebebi bir sıkıntısı olduğu için olabilir. Sorunu çözebilmek için ilk önce sevimli meleğinizin çıkardığı seslerin ne anlama geldiğini bilmelisiniz.
Kediler, uykularını uzun sürelere yayarlar. Geceleri uyuyamadıklarında ise sessiz olma gibi bir alışkanlıkları yoktur. Hiç beklenmedik bir anda miyavlamaya başlayabilirler. Miyavlama pek çok sebebe bağlı olarak olabilir.
Sevimli dostunuzla yaşadığınız evi bırakıp yeni bir eve taşındıysanız, bu durum onda anksiyeteye neden olabilir. Miniğiniz bu sebeple miyavlayabilir.
Kediler oyun sever hayvanlardır. Eğer kediniz gecenin bir yarısı miyavlamaya başladıysa, bu sıkılmasından ve sizden ilgi beklemesinden kaynaklanabilir.
Kediler de bizler gibi kişisel gereksinimleri olan canlılardır. Eğer kedinizi gündüz yeteri kadar besleyip suyunu vermediyseniz, gece miyavlayarak sizi tatlı uykunuzdan uyandırabilir.
Kediniz yaşlandıysa Demans hastalığı görülebilir. Hastalığa bağlı olarak yaşanan kafa karışıklığı yüzünden sevimli dostunuz beklenmedik saatlerde miyavlayabilir.
Sevimli arkadaşınız herhangi bir sağlık sorunu ile boğuşuyor olabilir. Bunu da size miyavlayarak gösterecektir. Eğer olağan dışı bir miyavlama seziyorsanız, zaman kaybetmeden veteriner yardımı almalısınız.
Eve yeni gelen bir kedi ortama alışma zorluğu yaşayabilir. Bununla birlikte barınakta pek çok kedi arkadaşı ile beraber yaşadığı için eve geldiğinde kendini yalnız hissedebilir. Yaşadığı yalnızlık ve korku duyguları, miniğinizin geceleri miyavlamasına neden olabilir.
Kedinizin gece miyavlama sebeplerinden bir tanesi de dışarıda dikkatini çeken herhangi bir şey olmasıdır.
Yukarıda kedinizin miyavlama nedenlerinden kısaca bahsettik. Peki, kedinizin miyavlamasını nasıl engelleyebilirsiniz? Kedi her miyavladığında aynı yöntemle engelleyemezsiniz. Miyavlama sebebine göre durdurma yöntemini kullanmanız gerekir.
Sağlık problemi:
Minik dostunuzun bir sağlık problemi olabilir. Özellikle belli bir yaşa gelmiş kedilerde böbrek ve triod problemleri sıklıkla görülür. Kediniz yaşadığı rahatsızlığı size miyavlayarak ifade edecektir. Böyle durumlarda çok zaman kaybetmeden bir veterinerden destek alınmalıdır.
Taşınma süreci:
Taşınmak, sizin için olduğu kadar kediniz içinde zor ve stresli bir süreçtir. Günlük alışkanlıklarını düzenli olarak yapmaya alışmış kediniz, taşınma süresinde bunu gerçekleştiremez. Bu da, onun geceleri miyavlamasına neden olur. Miyavlama sorununu en aza indirmek için beslenme saatlerini ve ona ilgi göstereceğiniz zaman dilimini çok iyi ayarlamalısınız. Sevimli dostunuzla birkaç dakika geçirmeniz bile kendisini güvende ve huzurlu hissetmesini sağlar. Kendisini evin bireyi konumunda gören bir kedi geceleri çok daha az miyavlar.
Enerji harcama:
Minik meleğiniz gün içinde yeteri kadar aktif olamamış, buna bağlı olarak yeterli enerjiyi harcayamamışsa açığı gece kapatmak ister. Böyle sıkıntılar yaşanmaması adına dostunuzun enerjisini gündüz atabilmesi için ona destek olmalısınız. Yeterli enerjiyi gün içerisinde harcayabilen kedi, yorulacak ve doğal olarak iyi bir uyku çekecektir. Kedinizin peşinden koşmasına ve zıplamasına sebep olacak oyuncakları tercih ederseniz, yeteri kadar enerji sarf etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Beslenme ve su:
Miniğinizin su kabına gece uyumadan taze taze su koymanız da miyavlamayı engelleyici bir faktördür. Bununla beraber gece uyumadan yemek de yiyen bir kedi, tıpkı bir insan gibi açlık hissi yaşamadan rahat rahat uyur.
Anksiyete problemi:
Anksiyete, kediniz için ciddi bir rahatsızlıktır. Anksiyete ile boğuşan kediler, diğer kedilere oranla çok daha fazla ilgi beklerler. Özellikle yatma zamanında ilgilenmeniz, sevimli dostunuzu çok mutlu edecektir. Miniğinizi yatak odanıza alıp size yakın bir alanda uyumasını sağlayın. Kedilerin bazılarının uyuması için bir battaniye ya da havlu yeterlidir. Ancak bazı kediler sahipleriyle uyumayı daha çok severler. Miniğinize ekstra konfor ve güven oluşturmak, anksiyetesini yenmesine de büyük katkı sağlar.
Yeni ortam:
Alıştıkları ortamdan yeni bir ortama aniden geçiş yapan bir kedi, biz insanların yaşadığı gibi yalnızlık duygusu yaşayacaktır. Onu yeni ortamına alıştırmak için biraz zaman geçirmeniz yeterlidir. Miniğinizle oyun oynamak, eve alışmasının yanında enerji atmasında da son derece faydalı bir yöntemdir. Yine eve yeni alışmaya çalışan kedinizi yatağınıza almanız da kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
Dışarıdan ilgi çeken bir şey:
Minik meleğiniz bazen dışarıda gördüğü ilgi çekici bir şey yüzünden de miyavlayabilir. Böyle bir durumda perdeyi kapatmak iyi bir çözüm olacaktır.
Tüm bu saydığımız nedenlerin temelinde ilgi olduğunu unutmayın. Miniğinize her anlamda gerekli bakımı ve ilgiyi göstermelisiniz. Onu sadece sahiplenmek, mutlu ve konforlu bir hayat sürmesi için yeterli olmayacaktır.