Kedi tarihinin en yeni ve en dikkat çeken cinslerinden Ragdoll kedisi hakkında tüm merak edilenleri sizin için derledik. Detaylar içeriğimizde.

Cins Özellikleri
Adapte Olabilirlik90
Oyunculuk80
Bakım İhtiyacı50
Sıcakkanlılık80
İlgi İhtiyacı85
Konuşkanlık40
Taranma İhtiyacı45
Haraketlilik50
Kıl Dökülmesi50
Sahibine Şevkat85
Sağlık ve Dayanıklılık65
Özgürlük Düşkünlüğü35
Hayvanlarla Dostluk80
Arsızlık35
Çocuklarla Dostluk80
Zeka Seviyesi80
Yabancılarla Dostluk70
Sosyal ihtiyaçlar80
Bilgiler
  • Kökeni: ABD
  • Yaşam Süresi: 12 – 17 yıl
  • Kilosu: 3,5 – 9 kg
  • Vücut Tipi: Büyük
  • Tüy Uzunluğu: Tüylü, Uzun Tüylü
  • Tüy Dökme Oranı: Az Tüy Döken
  • Mizaç: Hareketli, Konuşkan, Uyumlu, Sevecen, Dikkatli, Zeki, Neşeli, Sadık, Oyuncu, Sosyal, Sağlıklı
  • Dostluk: Çocuk, Evcil Hayvan, Yabancı ve Yaşlı Dostu
  • Benzer Cinsler: Ragamuffin, Karayak (Snowshoe), Mavi Rus Kedisi

Şöyle uzun, kabarık tüylü, dört ayaklı, eğlenceli, sıcakkanlı ve uyumlu bir insan düşünün. Böyle söyleyince pek hoş olmadı ama bu tarife uyan biri var: Ragdoll kedisi. İnsan yaşamına o kadar uyumlu bir kedi cinsi ki onun hakkında insan genetiğinden faydalanılarak ortaya çıkarıldığına dair bile asılsız iddialar var. Bu iddiaları ortaya atanlar da tamamen haksız değil. Ragdoll kedisinin kişiliği hakkında bilgi sahibi olan biri onun hakkında bunları düşünebilir 😊

Ragdoll kedisi özellikleri nelerdir? Ragdoll kedisi gizemli bir tarihe mi sahip? Ragdoll kedisi kişiliği nasıl, eğitilebilir mi?Bu soruların ve daha pek çoğunun yanıtı tüm detaylarıyla içeriğimizde. Şimdiden bir Ragdoll kedisi hayali kuranlar, haydi içeriğimize geçelim!

Ragdoll Kedisi’nin Kişiliği

Tüm kediler kıymetlidir. Ama bazıları biraz daha öne çıkar. Bu kedi cinslerinden biri de Ragdoll kedisi. Ragdoll kedisi, kedi tarihimizi çok yakın bir geçmişte girmesine rağmen insanlarla yaşamaya mükemmel uyum sağlamıştır. Onu tek kelimeyle tanımlamamız gerekirse “uysal” diyebiliriz.

Başta uysallık dedik ama nasıl bir uysallık? Ragdoll kedisini diğerlerinden ayıran nedir? Tüm evcil kedi cinsleri insanlarla yaşamaya uyum sağlamış kabul edilir. Fakat hepsinin mizacı birbirinden farklıdır. Birçoğu, insanları ve çevresinde olan biteni neredeyse hiç umursamazken Ragdoll kedisi insan ilişkilerini yaşamının merkezine koyar. Sürekli sahibinin veya diğer aile bireylerinin yanında olmak, onları takip etmek hatta yeni insanlarla tanışmak ister. Saygın kedi derneği CFA, bunu şöyle açıklıyor: “Bazı kedi cinslerine kıyasla insanlara daha çok ilgi gösterme eğilimindedir.”

İnsanlara olan yüksek ilgisi, yalnızca insanlarının yanında olmakla göstermez kendisini. İnsan yaşamına ve insan işlerine de fazlasıyla ilgilidir. Birlikte oyun oynadığınız veya onun bakımını yaptığınız zamanlar dışında uğraştığınız herhangi bir işe dâhil olabilir. Bilgisayarınızda rastgele tuşlara basabilir, gazetenizi okumaya çalışabilir veya müzik aletinizi ödünç alıp kendi bestesini yapmaya çalışabilir.

Ragdoll kedisi, eğitim gibi konularda zeki bir kedi cinsi olmasına karşın bazı konularda biraz aptalca davranabildiği veya daha uygun bir tabirle diğer cinslere göre biraz daha saf olduğu söylenebilir. Herkese koşulsuz uyum sağlayabilir, güvenebilir, her durumu normal karşılayabilir. Bu sağlıklı bir evcil hayvan–insan ilişkisinde aranan bir özellik olmasına rağmen özellikle beklenmeyen durumlarda ve kötü amaçlı insanlara karşı doğru çalışmayabilir. Kendisine zarar gelecek bir durumda nasıl davranacağı konusunda kararsız kalabilir. Biz, kedileri genelde biraz daha çıkarcı canlılar olarak bilsek de Ragdoll kedisi bu konuda son derece saftır. Onu sosyal ilişkilerde korumak için biraz daha çaba harcamanız gerekebilir. Bir Ragdoll sahiplenmek, savunmasız bir bebeğin sorumluluğunu taşımak gibidir.

Ragdoll kedi cinsinin yukarıda bahsettiğim özelliği, onun yalnızca ev kedisi olması için yeterli bir sebeptir. Dışarısı bir Ragdoll kedisi için tehlikeli olabilir. Ancak yine de iyi huylu, uyumlu bir kedi cinsi olarak Ragdoll kediniz dışarı çıkmaya hevesliyse ona kolayca tasma eğitimi verebilir ve gözetim altında küçük gezintilere çıkarabilirsiniz. Yine de bunu sınırlandırmanızı önerebiliriz. Evde de harika vakit geçirebileceğiniz kadar oyun meraklısıdır. Hareketli oyunlara fazla düşkün olmasa da onlara da kolayca uyum sağlayabilir. Ragdoll kedisi için daha pasif oyunlar tasarlayabilirsiniz. Bu durumda hem kendisini rahat hissedecek hem de sizden yeterince ilgi görmenin mutluluğuyla daha huzurlu bir kedi olacaktır.

Bu sakin ve uyumlu kediler sosyal ilişkilerde oldukça rahattır. Eğer bir Ragdoll sahiplenmişseniz onu arkadaşlarınızla tanıştırmak için sabırsızlanmanız normaldir. Çünkü hem dış görünüşüyle hem sıcakkanlı kişiliğiyle hemen insanların ilgisini çekecek, misafirlerinizle çabucak kaynaşacak ve arkadaşlarınızı ağırladığınız bir akşamın en büyük odağı hâline gelecektir. Zaten güven konusunda çok düşük bir eşiğe sahip olduğunu ve herkese kolayca güvenebileceğini söylemiştim. Kaldı ki evinize gelen bir yabancı bile olsa onun için potansiyel arkadaş anlamı taşıyacaktır. Bu, sosyal olarak rahat kedilerin bir diğer özelliği de söz konusu uyum olduğunda sandığımız kadar rahat olmamasıdır. Yani ev kurallarınıza uymak için elinden geleni yapacak.

Ragdoll kedisi tüm dengeli kişiliğini konuşma konusunda da sergiler. Ne geveze ne de sessiz bir kedidir. İnsanlarla genelde aynı seviyede, zeminde veya orta yükseklikte mobilyaların üstünde durmaktan hoşlanır ve yalnızca birkaç temel ihtiyacını belirtmek için miyavlar. Acıktığında, sizi sevdiğini söylemek istediğinde, oyun vakti geldiğinde veya başka herhangi bir şeye ihtiyaç duyduğunda yanınıza yaklaşıp sessizce miyavlayacaktır.

Ragdoll
Ragdoll

Çocuklar ve Yaşlılarla İletişimi

Onun çocuklarla ilişkisini anlamanın en iyi yolu adına odaklanmak olabilir. Ragdoll… Yani bez bebek. Adı tam olarak onun karakterini ve dış görünüşünü yansıtıyor, değil mi? Nasıl mı? O, tıpkı bir oyuncak bebek gibi durağan, sakin ama ona yaklaşmasını bilen bir çocukla birlikte dünyanın en eğlenceli şeyi! Çocuklar için tamamen güvenilir bir kedi cinsi. Ragdoll kedisi kötülük düşünemiyor. Tıpkı çocuklar gibi. İşte bu yüzden de çocuklar onunla harika oyun arkadaşı olabiliyor.

Ragdoll kedisi, yaşlılarla da çok iyidir. Hatta yaşlılar için en uygun kedi cinslerinden biri olarak da sayılabilir. Tıpkı bir köpeğe benzeyen davranışları, insanları anlayabilmesi, onların ihtiyaçlarını analiz edebilmesi ve iyi bir insan arkadaşı olmak gibi özellikleriyle yaşlı insanlar için mükemmel bir kedi cinsidir. Ragdoll kedisi sahiplenmek isteyen bir yaşlının dikkat etmesi gereken en önemli konu onun sorumluluğunu taşıyıp taşıyamayacağı olmalıdır.

Evcil Hayvanlarla İletişimi

Ragdoll tıpkı yetişkinlerle, çocuklarla ve gençlerle harika ilişkiler kurabildiği gibi diğer evcil hayvanlarla da oldukça iyi anlaşabilen bir kedi cinsidir. Uygun şartlarda tanıştırıldığında hemen hemen her evcil hayvanla arkadaşlık kurabilir. Onun diğer hayvanlarla ilişkisinin geleceğini belirleyen en önemli unsur karşısındaki hayvanın uyumluluğudur. Karşısındaki hayvanın ona zarar verme niyeti olup olmadığını tam olarak sezemeyebilir. Bu yüzden onunla yaşayacak evcil hayvanların kişiliklerinin de sakin, dostane ve uyumlu olması gerekir. Bu şartlar sağlandığında herhangi bir kediyle veya kedilere zarar vermeyecek köpeklerle birlikte yaşayabilir.

Ragdoll Cinsi Kedi
Ragdoll Cinsi Kedi

Ragdoll Kedisi’nin Tarihçesi

Ragdoll kedisi doğal yollarla gelişen eski kedi cinslerinin aksine yakın bir geçmişte insanların bilinçli müdahaleleriyle geliştirilmiş bir kedi cinsidir. Elbette bu durum onu bir uzaylı yapmaz 😊 Zaten var olan ve yakından tanığımız çeşitli kedi cinslerinin karmaşık çiftleşmeleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Her ne kadar cinsi yetiştiren Ann Baker isimli kedi yetiştiricisi kediler hakkında biraz uçuk kaçık iddialarda bulunsa da Ragdoll, genetik mühendisliğinin bir sonucu ya da hibrit bir kedi cinsi değildir.

Adından bahsetmişken Ann Baker gerçekten de adı kedi dünyasında şüpheyle karşılanan bir isim. Fakat bu durum her zaman böyle değildi. 1960’larda rastgele sokak kedilerinin çiftleşmesi sonucunda oluşan yeni cins, Ragdoll’a imzasını atan Ann Baker, 1971 yılında IRCA adında bir dernek kurarak Ragdoll kedisinin adını kurumsallaştırma çabasına başlıyor. Bu dernekle birlikte etrafındaki kedi meraklılarıyla birkaç cins daha oluşturmaya çalışırken ortaya çok farklı söylentiler giriyor. Bunların başında da genetik mühendisliği geliyor. Bu iddialar kanıtlanmış olmasa da geniş bir çevre Ann Baker’ın genetik mühendisliği metotlarıyla yeni kedi cinsleri arayışında olduğunu konuşmaya başlıyor.

Elbette bu iddialar Ragdoll için geçerli iddialar değil. Özellikle Honey Bear kedi cinsi için konuşulan bu söylentiler ve belki de bazı gerçekler Ann Baker’ın etrafındaki insanların yavaş yavaş dağılmasına da sebep oluyor. Bununla birlikte Ann Baker ve IRCA giderek kediler konusundaki otoritesini kaybetmeye başlıyor. İşte Ann Baker’ın gizemli hükümet deneyleri iddiaları, uzaylı kedi söylentileri gibi efsanelerin tüm sebebi bu. Elbette bu konuda bir fikir birliği yok fakat genetik mühendisliği konusunun gerçekçi bir yanı olduğu yadsınamaz bir durum olarak kafamızı meşgul etmeye yetiyor.

Ragdoll kedisine dönecek olursak bu cins, 1960’larda pek çok farklı cinsin hatta belki de cinsi belli olmayan kedilerin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkan Josephine adında bir kediden geliyor. Bazı kaynaklar onun vahşi kedi ile evcil kedi melezi olduğunu iddia etse de bu konuda da kesin bir kanıt yok. Çoğu kedi otoritesi Ragdoll kedisinin tamamen evcil kökenli olduğunu düşünüyor. Ortaya çıkışının ardından İran kedisi, Birman kedisi ve Burmese cinsleriyle yetiştirilen Josephine bugünkü gen havuzunun genişlemesini sağlıyor.

1971’deki marka tescilinin ardından bir etik tartışma sürüp giderken CFA 1993 yılında önce cinsi kayıt için kabul etmeye başlıyor ve nihayet 2000 yılında da tam şampiyonluk statüsüyle taçlandırıyor. Ragdoll, IRCA ve Ann Baker’ın eski ününü kaybetmesine rağmen hâlen popüler bir kedi cinsi olarak tüm dünyada yetiştirilmeye ve ilgi toplamaya devam ediyor.

Ragdoll Kedisi’nin Özellikleri

Yarı uzun tüyleriyle en büyük evcil kedi cinsleri arasında sayılan Ragdoll kedisinin fiziksel özellikleri aslında oldukça karmaşık. Birçok farklı cinsten özellikler taşıyan bu kedi hakkında yapılacak tasvirler her ne kadar riskli olsa da Birman kedisine fiziksel olarak benzerliği oldukça dikkat çekici. Cinsin ortaya çıkışında Ann Baker’ın hedefinin Siyam ve Birman gibi egzotik özellikler taşıyan, uzun tüylü, uysal ve insana tam uyumlu bir cins geliştirmek olduğu söylenebilir. Bu bağlamda saydığım Asyalı kedilere fiziksel benzerliği normal karşılanmalıdır.

Yüz ve Kafa Yapısı

Ragdoll kedisine ilk bakışta dikkat çeken en önemli şey Siyam işareti benzeri bir işaret taşımasıdır. Ancak yüzündeki bu renk geçişi Siyam kedisinin tersi gibidir. Siyam’da buruna yaklaştıkça koyulaşan renk Ragdoll kedisinde yüzün dış çeperinde daha yoğundur ve burun ve çevresi genellikle beyaz olmak üzere daha açık renklerdedir. Ragdoll kedisinin yüzünü özel kılan da budur.

Kafa

Desen ve renklerle Siyam veya Birman kedisini andırsa da kafa yapısı bakımından Birman kedisine daha yakındır. Burun ve ağız Siyam kadar çıkık değildir. Hatta Birman kedisininki kadar bile çıkıntılı değildir. Yanaklardan başlayarak burnun ucuna veya ağza kadar çekilecek bir çizgi düz bir yüzeyde olacaktır. Fakat yine de bıyık pedleri ile ağız ve burun çıkıntısı biraz küçükçe bir tenis topu gibi yuvarlak bir yapıdadır. Kulakları birbirinden oldukça ayrı konumlanmış bu da Ragdoll kedisinin kafasının daha yuvarlak görünmesine sebep olmuştur. Yine gözler de iyi derece de ayrı durmaktadır. Özellikle yukarıda bahsettiğim deseni taşıyan kedilerde burun kemerinin beyaz olması daha derin bir ayrılma izlenimi verir.

Kulaklar

Kafasına oranla orta boydaki kulaklar tabanda oldukça genişken uca doğru yuvarlanarak incelir. Birbirinden oldukça ayrı ve dışlara doğru hafifçe açılıdır. Kulakların ucu eğik olabilir.

Gözler

Ragdoll kedisinin gözleri çok özeldir. Normalde kedilerin göz şekilleri bademe daha yakın olmasına rağmen Ragdoll kedisinin gözleri için su damlası benzetmesi daha uygun olacaktır. Çünkü hem şekli su damlasına benzer hem de gözleri pırıl pırıl bir mavi renktedir.

Ragdoll Kedi Cinsi
Ragdoll Kedi Cinsi

Vücut Yapısı

Ragdoll kedisinin büyük vücudu, iri bir cüsseye rağmen kesinlikle yağlı veya şişman olma eğiliminde değil. Aksine kaslı, sıkı, güçlü ve iri kemikli bir yapısı var.

Gövde

Gövde çok düzgün bir dikdörtgen biçiminde. Omuzlar ve kalça birbirine hizalanmış şekilde uyumlu. Tam dikdörtgen şekli yalnızca göğüs eğimi ve karın bölgesinde esnekliğe olanak sağlayan orta boyuttaki deri fazlalığıyla bozuluyor.

Bacaklar ve Patiler

Bacaklar iri kemikli ve güçlü. Sıkı kaslarıyla iri vücudunu taşımaktan fazlasını yapacak kadar kaslı. Arka bacaklar tipik olarak daha iri.

Kuyruk

Vücuda orantılı fakat biraz uzunca kuyruğu tabanda geniş ve uca doğru hafifçe inceliyor. Bu incelme tüy yoğunluğu ile örtülmüş durumda.

Tüy Çeşitleri

Yarı uzun tüyler yumuşak, ipeksi ve pelüş gibi. Astar katmanıyla birlikte iki katmandan oluşur. Tüylerin rengi konusunda farklı kedi otoriteleri farklı standartlar belirlemiştir. TICA’ya göre mavi, leylak, çikolata, füme, açık kahverengi, tarçın, krem ve kızıl renkler kabul edilebilir. CFA, bu konuda daha rahat standartlar belirlemiştir. Bu renklerden oluşan temelde dört desen kabul edilebilir. Bunlar; colorpoint, mitted, bicolor ve Van desenleridir.

Ağırlığı ve Boyutları

Ragdoll kedisi ortalama vücut ağırlığı 3,5 – 9 kg’dır. Vücut ağırlığı dişilerde 6, erkeklerde 10 kg’ı bulabilir. Boy ise dişilerde ve erkeklerde 30 – 55 cm arasında değişebilir.

Ragdoll Yavruları

Ragdoll yavrularının ilginç bir özelliği: Her Ragdoll yavrusu beyaz doğar ve 2-3 aylık olana kadar beyaz kalır. Daha sonra desen ve renk belirginliği ortaya çıkar.

Ragdoll Yavrusu
Ragdoll Yavrusu

Ragdoll Kedisi’nin Bakımı

Ragdoll kedisinin bakımı iri vücudunun fazladan besin ihtiyacı ve özel tüylerinin iyi bir bakım gerektirmesi dışında herhangi bir kedinin bakımından farklı değildir. Buna ek olarak fazladan mama dışında ekstra bir bakım maliyeti de söz konusu olmayacaktır. Kısacası bu özel kedi, özel bir bakıma ihtiyaç duysa da çok zorlu bir bakım istemez.

Beslenme

Ragdoll kedisi için sabit bir diyeti takip etmek en iyisidir. Aynı mamalar ve miktarlardan oluşan sık sık azar azar beslenme en sağlıklısıdır. Diyeti, tüm kedilerde olduğu gibi yüksek protein ve minimum karbonhidrat içermelidir. Farklı bir büyüme sergileyen Ragdoll kedisi ilk 4 yıl boyunca ara ara ani büyümeler gösterecek ve diyeti de buna göre ayarlanacaktır. Göbekte büyüme ve hareket esnekliğini sağlayan yağlı deri katmanı onu şişman gösterebilir. Fakat buna aldanmayıp yeterli porsiyonlarda beslediğinizden emin olmalısınız.

Temizlik

Bu özel cinsin temizliği konusunda en çok çekinceye sebep olan belki de kabarık, uzun tüyleridir. Fakat bu tüyler özel bir bakım gerektirmesine rağmen kolayca taranabilir. Bu biraz şaşırtıcı olsa da Ragdoll kedisinin tüyleri az dökülür ve kolay kolay keçeleşmez. Haftada 2 kez uygun şekilde taramayla tüylerinin sağlıklı görünümünü koruyabilirsiniz. Uzun ve gür tüyleriyle alakalı bir diğer bakım gereksinimi ise tuvalet temizliğidir. Uzun tüylü kedilerin çoğu tuvalet sonrasında yeterince temiz olmayabilir. Tüylere yapışma ihtimali olan dışkı kalıntılarına karşı her tuvalet sonrası kedinizi kontrol etmek ve gerekiyorsa temizlemek iyi olacaktır.

Bunların dışında her kedi için geçerli olan günlük ağız bakımı, göz ve kulak akıntılarının temizlenmesi, kişisel eşyaların hijyeni gibi konulara özen gösterilmelidir.

Ragdoll Kedisi
Ragdoll Kedisi

Ragdoll Kedisi’nin Sağlık Durumu

Hemen her kedi cinsi için olduğu gibi Ragdoll kedisinin hakkında da çeşitli efsaneler var. Kimileri, Ragdoll kedisinin acıya karşı duyarlı olmadığını dillendiriyor. Yani Ragdoll kedisi, normalde bir canlıya acı verecek bir durumla karşılaştığında acı çekmiyormuş. Bu büyük bir yalan! Sakın bu miti test etmeye kalkmayın çünkü Ragdoll kedisi de her kedi gibi acıyı hissedecektir.

Sağlık Sorunları

Genetik yatkınlık sebebiyle Ragdoll kedisinin yaygın olarak etkilenebileceği hastalıklar şunlardır:

  • Hipertrofik kardiyomiyopati
  • Böbrek ve mesane taşı
  • FIP

Yaşam Süresi

Sağlıklı, iyi bakımlı ve mutlu bir Ragdoll kedisi için ortalama yaşam beklentisi 12 – 17 yıl aralığındadır. Bu süre bir beklenti niteliği taşımaktadır. Her canlıda olduğu gibi genetik ve çevresel faktörlere göre değişken olabilir.

Ragdoll Kedisi Eğitilebilir mi?

Kesinlikle! Eğitmek için bir kedi sahiplenmek istiyorsanız Ragdoll mükemmel bir seçim olacaktır. İnsan yaşamına uyumluluğu ve insan odaklılığıyla öğrenmeye her zaman açıktır. Yakalama, getirme gibi konularda eğitilebileceği gibi bazı yaşam kurallarına uyum konusunda da bir şeyler öğrenebilir.


Ann Baker ve Ragdoll hakkındaki efsaneleri inandırıcı buldunuz mu? Sizce Ragdoll kedisini bu kadar uyumlu yapan nedir? Size göre hangi Ragdoll deseni daha güzel?

Sorulara cevap verme sırası sizde! İçeriğimizin altındaki yorumlar bölümüne istediğiniz sorudan başlayarak cevap vermeye başlayabilir ve kedi ailemizin büyümesine katkıda bulunabilirsiniz. Sınav başlamıştır, başarılar 😊

Article by

Kitap editörlüğü yaptığım ve edebiyatla uğraştığım gecelerden kalan vaktimde kedi dostlarımızın hayatlarına dokunabilmek için miyavliyo.com'da içerik üreterek kedilerle olan bağlarımı güçlendiriyorum. Birçok global kaynaktan ve deneyimlerimden yararlanarak derlediğim içeriklerime yorum yaparak katkıda bulunup kediler hakkında bildiklerinizi, deneyimlediklerinizi paylaşırsanız takipçilerimiz ve kedi dostlarımız adına minnettar olurum.

How about writing a comment?