Akdeniz’in en güzel adası Kıbrıs’ın dağlarında binlerce yıldır yaşayan Kıbrıs kedisi hakkında merak edilenlere doğru keyifli bir yolculuğa ne dersiniz?
- Kökeni: Kıbrıs
- Diğer İsimleri: Aphrodite Giant, Cyprus Aphrodite, Aphrodite’s Giant
- Yaşam Süresi: 12 – 15 yıl
- Kilosu: 4 – 11 yıl
- Vücut Tipi: Büyük
- Tüy Uzunluğu: Kısa Tüylü, Tüylü, Uzun Tüylü
- Tüy Dökme Oranı: Az Tüy Döken
- Mizaç: Enerjik, Konuşkan, Uyumlu, Sevecen, Dikkatli, Özgür Ruhlu, Zeki, Neşeli, Sadık, Oyuncu, Sosyal, Sağlıklı
- Dostluk: Çocuk, Evcil Hayvan ve Yabancı Dostu
Tıpkı Anadolu gibi Kıbrıs da kediler için mükemmel bir coğrafya. İşte bu yüzden Kıbrıs kedisi binlerce yıldır Ada’nın dağlık arazilerini mesken tutmuş, burada avlanmış, burada gelişmiş nadir bir kedi cinsi. Biz Akdeniz insanlarına harika bir dost olan Kıbrıs kedisi, tıpkı bizler gibi sıcakkanlı ve sevecen kişiliği ve zorlu şartlara mükemmel uyum sağlamış fiziksel özellikleriyle tam bir Akdenizli.
Kıbrıs kedisi bakımı nasıldır? Kıbrıs kedisi özellikleri nelerdir? Kıbrıs kedisi çocuklarla anlaşabilir mi?
Bu soruları yanıtladığımız ve Kıbrıs kedisi hakkında merak edilen her şeyi paylaştığımız içeriğimizi inceleyerek Kıbrıs kedisini yakından tanıyabilirsiniz.
Kıbrıs Kedisi’nin Kişiliği
Kıbrıs kedisi farklı isimlerle de tanınır: Aphoridite Giant, Cyprus Giant, Cyprus Cat, Aphoridite’s Giant… Giant sözcüğü İngilizcede “dev” anlamına geliyor. Bu, onun hakkında fikir sahibi olmak için yeterli gibi görünse de cinsin adında dikkat çeken bir diğer sözcük de Aphoridite. Bu da mitolojiden tanıdığımız Afrodit veya turkuaz rengini yeşile yakın bir tonu anlamlarına geliyor. Biz, kişilik başlığı altında, adını Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’ten aldığını düşünerek hareket edeceğiz. Çünkü o hem güzel hem de sevgi dolu bir kedi cinsi.
İnsanlarla etkileşim hâlinde olmaktan hoşlanan Kıbrıs kedisi, sahibinin veya ailesinin yakınında olmayı seviyor. Öte yandan aktif ve hareketli yapısıyla sürekli evin içinde bir işle meşgul gibi görünebiliyor. İnsanlarıyla etkileşimi oyunla sınırlı olmayan Kıbrıs kedisi büyük boyutlarına rağmen bulduğu her yere tırmanmaktan ve evin içinde koşturmaktan keyif alıyor. Ee, bir kedi hareketli olur da avcı olmaz mı? Kıbrıs kedisi oldukça iyi bir avcı ve vaktinin çoğunu potansiyel avlarını gözetlemekle veya av oyunları oynamakla geçirebiliyor. Onun hem av oyunları hem de hareket ihtiyacını gidermesi için kedi ağacı gibi kedi eşyaları edinmeniz gerekecektir. Ayrıca evinizdeki serbest alanlar ne kadar genişse Kıbrıs kedisi o kadar mutlu olacaktır. Geniş bir eviniz ve hareketli bir aileniz varsa Kıbrıs kedisi’yle yaşamayı düşünebilirsiniz.
Kıbrıs kedisi her ne kadar kendini eğlendirebilse de duygusal ve sosyal bir kedi cinsidir. Özellikle yalnızlık konusunda pek iyi değildir. İnsanlara yakın olmak, onlarla vakit geçirmek ve oyun oynamak ister. Bazıları insanların fiziksel temasından çok hoşlanmasa da pek çoğu insanlarla birlikte uyumak bile isteyebilir. Bu denli sosyal ve ilgili bir kedi cinsi olan Kıbrıs kedisi için yalnızlık kâbus gibidir. Yalnız kalmayı hiç ama hiç sevmeyen Aphrodite, mutlaka insan veya evcil hayvan bir arkadaşla yaşamalıdır. Aksi takdirde mutsuzluğunu görecek ve onun gereksinimlerini karşılayamamış olacaksınız.
Çocuklar ve Yaşlılarla İletişimi
Kıbrıs kedisi, çocuklarla çok iyi anlaştığı bilinen bir kedi cinsidir. Hemen hemen her aile türüne uyum sağlayabilen bir yapıdadır. Hatta kalabalık ve çocuklu aileler onun sosyal etkileşim ihtiyacını giderebilmek için daha iyi olacaktır. Her yaş grubundan çocukla anlaşabilir. Küçüklerle bile! Yalnızca ilişkinin erken dönemlerini denetlemek ve çocuklara evcil hayvanlar konusunda iyi bir eğitim vermek gerekir. Sonrasını onlar kendi arasında halledecektir.
Kıbrıs kedisi yaşlılarla da sorunsuz olarak bilinir. Ancak hareketli doğası ve sosyal ihtiyaçları bazı yaşlıları biraz zorlayabilir. Onun bakımını üstlenebilecek ve ona vakit ayırabilecek yaşlılar için oldukça iyi bir arkadaştır.
Evcil Hayvanlarla İletişimi
Kıbrıs kedisi tıpkı çocuklarla olduğu gibi evcil hayvanlarla da iyi anlaşabilen bir kedi cinsidir. Hatta uzun süre yalnız kalabileceği bir evde yaşıyorsa yanında bir arkadaş olarak evcil hayvan bulunması onun sosyal ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Diğer kediler ve kedilere karşı dostane tutum sergileyen köpeklerle anlaşabilir. İlişkinin erken döneminin denetlenmesi kuralı çocuklarda olduğundan biraz daha titiz olmalıdır.
Kıbrıs Kedisi’nin Tarihçesi
Aphoridite Giant, dünyanın en eski kedi cinslerinden biri olarak binlerce yıldır Kıbrıs Adası’nın dağlık bölgelerinde yaşıyor. Neredeyse evcil kedi tarihinin başlangıcına denk gelen bir tarihçesi olduğu düşünülen Kıbrıs kedisi büyük ihtimalle tüm evcil kedilerin anavatanı Afrika’dan çok erken zamanlarda Kıbrıs’a taşındı. Mısırlı kedilerle ilişkili olduğu bilinen Kıbrıs kedisi’nin 4. yüzyılda Ada’ya geldiği tahmin ediliyor. Belki de Ada’nın ilk sakinlerinden biraz sonra oradaydı.
Tüm bu ihtişamlı tarihe rağmen Kıbrıs kedisi’nin dünyada tanınması oldukça yakın zamanlarda gerçekleşmiş. Neredeyse dün gibi. World Cat Federation (Dünya Kedi Federasyonu) tarafından 2012 yılında tanınmış Kıbrıs kedisi günümüzde çok nadir bir kedi cinsi olmasına rağmen dünyada tanınan cinslerden biri.
Kıbrıs Kedisi’nin Özellikleri
Afrodit Devi… Neden Afrodit olduğunu tam olarak bilmesek de neden dev olduğunu çok iyi biliyoruz. Kıbrıs kedisi vücut ağırlığı ve boyutlarıyla en büyük evcil kedi cinslerinden biri. Doğal ve eski kedi cinslerinin çoğunda olduğu gibi güçlü ve hayatta kalmaya adapte olmuş bir vücuda sahip. Fiziksel özelliklerinin çoğu bu özellikleri yansıtıyor.
Yüz ve Kafa Yapısı
Kıbrıs kedisi’nin yüz hatları, ortalama hatlardır. Ne çok keskin ne de çok yuvarlak. Aslında yüzünün hemen her özelliği ortalamadır. Ağız ve burun sivrilmeden öne doğru çıkıktır. Elmacık kemikleri ve yanakları çok belirgin değildir. Gözlerinin arası ve burun kemeri geniş, gözler birbirinden iyi derecede ayrıdır.
Kulaklar
Kulakları başın üzerinde birbirinden ayrık, dik ve düzgündür. Büyük sayılabilecek kulakları neredeyse tam karşıya dönüktür. Tabanda geniş olan kulaklar uca doğru hafifçe incelir ama sivrileşmeden yuvarlak bir çizgi çizer.
Gözler
Kıbrıs kedisi’nin gözleri badem şeklinde ve oval yapıdadır. Orta boyuttaki parlak gözleri çeşitli renklerde olabilir.
Vücut Yapısı
Kıbrıs kedisi, vücudunun büyüklüğü ve iri cüssesiyle dikkat çekse de kesinlikle hantal bir kedi cinsi değildir. İnce ve zarif vücudu kemikli, güçlü ve atletiktir. Tüm bu özellikler onu harika bir avcı yapar.
Bacaklar ve Patiler
Bacakları vücuduna göre biraz uzun ve daha güçlüdür. Nispeten zayıf vücudu taşıyan güçlü bacaklarla mükemmel bir atlayıcı ve koşucudur.
Kuyruk
Kıbrıs kedisi’nin fiziksel özelliklerinde dikkat çeken bir diğer nokta da kuyruğudur. Vücuduna oranla uzun olan kuyruğu, tüylerin etkisiyle olduğundan da büyük görünebilir. Özellikle kısa tüylü Kıbrıs kedileri dolgun, büyük ve dikkat çekici bir kuyruğa sahiptir.
Tüy Çeşitleri
Kıbrıs kedisi kısa veya uzun tüylü olabilir. Uzun tüylülerin tüyleri aslında orta uzunluktadır. Yani tam bir uzun tüylü olduğu söylenemez. Tüyleri yumuşak ve kalındır. Her iki tüy uzunluğunda da tüyler çok çeşitli renk ve desenlerde olabilir. En yaygın desenler bicolor ve düz renktir. Hemen hemen tüm renkleri taşıyabilir.
Ağırlığı ve Boyutları
Vücut büyüklüğüyle dikkat çeken Kıbrıs kedisi’nin ortalama vücut ağırlığı 4 – 11 kg aralığındadır.
Kıbrıs Kedisi’nin Bakımı
Kıbrıs kedisi bakım konusunda sorunsuzdur. Bakımı çok çok kolay olmasa da onun ilgi bağımlılığı bakımı eğlenceli bir hâle getirir. Siz tüylerini tararken ya da onu temizlemeye çalışırken ilginizi fark edip bundan keyif alacaktır. Tüm bunlar olmasa bile zaten bakım gereksinimleri çok üst düzey değildir.
Temizlik
Kısa tüylü ve uzun tüylüler arasında çok fark olmamakla birlikte Kıbrıs kedisi ortalama düzeyde tüy döker. Kalın tüylerinin dolaşma, keçeleşme ihtimali düşüktür. Bu yüzden taranması kolaydır. Uzun tüylüler bile aslında çok uzun tüylü olmadığı için tarama konusunda sorunsuz sayılır. Bir de ilgi meselesi var tabii. Haftada bir veya iki kez tüylerini taramak için ona yaklaşmanız hem tüy sağlığını koruyacak hem de onunla ilgilendiğiniz için mutlu olmasını sağlayacaktır.
Tüylerin taranması dışında kalan temizlik gereksinimleri ise standart kedi bakımında uygulanacak adımları kapsar. En önemlisi ağız bakımıdır. Ağız bakımı asla aksatılmamalıdır ve mümkün olduğunca günlük bakım yapmaya özen gösterilmelidir. Kediler kendilerini temizler ve temizliklerine düşkündür. Ancak göz ve kulaklar akıntı sebebiyle enfeksiyon riskinin yüksek olduğu bölgelerdir. Bu bölgeler her gün kontrol edilmeli ve gerektiğinde nemli bir bezle temizlenmelidir. Uzun tüylü Kıbrıs kedileri tuvaletten sonra yeterince temiz olmayabilir. Bu yüzden tuvalet sonrası tüylere yapışabilecek dışkı kalıntıları için kontrol edilmeli ve gerektiğinde temizlenmelidir. Beden temizliği dışında kullandığı eşyaların temizliğine de özen gösterilmelidir. Mama kabı, tuvalet, su kabı ve oyuncak gibi sürekli kullandığı kişisel eşyalar düzenli olarak temizlenmelidir.
Kıbrıs Kedisi’nin Sağlık Durumu
Kıbrıs kedisi sağlıklı ve dayanıklı bir kedi cinsidir. Genetik olarak yatkın olduğu herhangi bir hastalık bilinmemektedir. Ancak her kedi gibi Kıbrıs kedisi de yaygın kedi hastalıklarına yakalanabilir veya sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.
Sağlık Sorunları
Kıbrıs kedisi’nde en sık görülen sağlık sorunları şunlardır:
- Obezite
- Kulak enfeksiyonu
- Tüy yumağı
Yaşam Süresi
Kıbrıs kedisinin ortalama yaşam süresi 12 – 15 yıldır. Yaşam süresi cins içerisindeki bireylerde farklılık gösterebilir.
Büyük kedilerle aranız nasıl? Gördüğünüz en büyük kedinin ağırlığını hatırlıyor musunuz? Kıbrıs kedisi’nin kişiliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar bölümüne bu soruların yanıtlarını veya Kıbrıs kedisi hakkında bildiklerinizi yazarak Miyavliyo ailesinin kediler hakkındaki bilgi ve deneyim aktarımına katkıda bulunabilir hatta Akdeniz’in ortasında Kıbrıs’ta yaşayan bir kedinin hayatına dokunabilirsiniz 😊