Kedilerin tüy yutması ve kusması gayet normaldir. Yuttukları tüyleri geri çıkarmamaları zamanla midelerinde tüy yumağı oluşumuna neden olur.
Dünyanın en tatlı ama bir o kadar da farklı canlılarından biri olan kediler, her saniye bizi şaşırtmaya bayılıyorlar. Hayvanlar alemine baktığımızda evde yaşamaya en uygun olanları kesinlikle kedilerdir. Karakterlerine göre değişkenlik gösterse de girdikleri ortama hemen uyum sağlarlar ve sanki daha önce de yaşamışlar gibi benimserler.
Bizler çoğu zaman onların garip davranışlarına anlam veremesek de az çok ne derdi olup olmadıklarını anlayabiliyoruz. Kedilerin kuyruk hareketleri aslında sahipleriyle iletişim kurmalarına yardımcı olacak semboldür. Yani, herhangi sağlık problemleri varsa veya bir şeylerin yerinde gitmediklerini belli etmeye çalışıyorsa, bunu mutlaka kuyruklarından veya seslerinden belli ederler.
Dikkatli ve gözlemi iyi bir hayvan severseniz bu davranışlarını mutlaka anlayabilirsiniz. Kedilerin aşıları eksiksiz, hiçbir sağlık sorunları ve davranışlarında bir problem olmasa da yine de farklı tepkiler verebilirler. Kediler çok temiz hayvanlar oldukları için sürekli kendilerini yalarlar ve ölü tüylerini de yutmuş olurlar.
Bir zaman sonra bu tüyler midelerinde topak haline gelirler ve buna “tüy yumağı” adı verilir. Bazı kediler tüy yumaklarını kendi başlarına veya birkaç ek besinle çıkarıyorlar ama diğerleri çıkaramayıp rahatsızlanabiliyorlar. Bazen bu tüy yumakları fark edilmezler ve kedilerin midesinde gelişerek top haline gelecek kadar büyürler.
Bu tatsız olayların yaşanmaması adına dikkatli olunmalı ve kedi tüyü bakımının eksiksiz şekilde yapılması gerekiyor. Peki, kediler neden tüy kusarlar? veya tüy yumaklarını neden çıkaramazlar? detaylı bir şekilde tüm merak edilenleri anlattık.
Kediler Neden Tüylerini Yalar?
Kediler, hayvanlar aleminin en temiz canlılarıdır. Günlük olarak kendilerini ve tüylerini kirli hissettikleri zaman dakikalarca tüylerini büyük bir özenle yalarlar. Kedilerin tüylerinin yalamalarının diğer bir sebebi ise kokudur. Kediler kokulara karşı fazlasıyla duyarlı oldukları için birileri onlara dokunduklarında veya farklı bir kokunun üstlerine sindiklerini hissederlerse, hemen kendilerini yalamaya başlarlar.
Ayrıca tüylerini yalayarak kan dolaşımlarını hızlandırırlar ve tüylerinin daha çok güzelleşmesine yardımcı olurlar. Eğer tüylerinin arasında yabancı cisim varsa onları çıkarmak için dillerini kullanırlar. Kedilerin kendilerini yalaması çok doğal ve iyi bir şeydir. Eğer bir kedi tüylerini hiç yalamıyorsa, mutlaka susuz kalmıştır veya tüy/deri rahatsızlıkları olabilir.
Kedilerin Tüy Kusmasının Sebepleri
Kedilerin dilleri zımpara gibidir ve yakından bakıldığında küçük küçük dikenleri olduğu fark edilir. Haliyle sert dillerini kullanarak kendilerini yalarken sağlıklı ve ölü tüylerini de dillerinde toplamış oluyorlar. Yutkundukları zaman tüm topladıkları tüyler midelerine iner ve sağlıkları için bunları çıkarmaları gerekmektedir.
Eğer kediler malt macunu, kedi otu, dışardaki ot veya farklı bir ürün tüketirse, midelerindeki tüyleri rahatlıkla kusarak çıkarabilirler. Genellikle insanların öksürmesi, öğürmesi veya kusarken çıkardıkları sesleri taklit ederler ve boğazlarında bir şey hareket ederek midelerindekileri kusarlar. Bu korkulacak veya panik yapılacak bir şey değildir, aksine yuttukları tüyleri kusmaları son derece faydalı eylemdir.
Malt macunu ya da herhangi bir ürün kullanmayan kediler ise yuttukları tüyleri çıkaramadıkları için kendilerini rahatsız hissederler. Bu tüyler midelerinde birikir ve zamanla büyüyerek birçok sağlık problemlerine yol açar. Topaklanan tüyler dışkıyla çıksa bile çoğunluğu midede kalmaya devam edebilir. Tüylerini kusamayan kedilerde çoğunlukla şu belirtiler görünür;
- Kabızlık,
- Dışkılarında sertlik,
- İştahsızlık,
- Dışkılarında tüy taneleri veya topakları,
- Durup dururken öğürme istekleri,
- Yemek yedikten sonra kusma veya rahatsızlık duymaları,
- Halsizlik,
- Zayıflama,
- Davranış problemleri.
kedilerde bu tarz belirtiler görüldüğünde büyük ihtimalle yuttukları tüyler midelerinde birikmiştir veya tüy yumakları oluşmuştur. Bu rahatsızlık evde çözülemeyeceği için mutlaka veterinere giderek durum anlatılmalı ve en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Kedilerin aynı sorunu tekrar yaşamamaları için veterinerin söyledikleri dikkate alınmalı ve gereken ürünler (malt macunu, kedi otu, damla vb. alınarak düzenli kullanılmalıdır.
Kediler Tüy Yumaklarını Nasıl Çıkarır?
Kedilerin tüylerini yutması, kendilerini yalaması kadar normal bir şeydir. Dillerindeki topladıkları tüyler midelerine indikleri zaman yukardaki bahsettiğimiz etkileri yaşamamaları adına önlem alınması gerekmektedir. Öncelikle kendilerini yalarken fazla tüy yutmamaları için düzenli taranmalı ve ölü tüyler toplanmalıdır.
Ardından belirli günlerde kullanılması için kalitesi yüksek ve içeriğinde vitaminler bulunan malt macunu alınmalıdır. Bu malt macunu yuttukları tüylerin kusarak geri çıkmaları için yardımcı olacaktır ve herhangi bir rahatsızlık yaşamayacaklardır.
Eğer kediler malt macunu sevmiyorsa, daha farklı ürünler (damla, suya veya mamaya katılan karışımlar vb.) kullanarak aynı etki sağlanabilir. Diğer bir yöntem olarak güvendiğiniz alanlardaki otları yiyerek yuttukları tüyleri kolaylıkla çıkarabilirler.
Kedi midesindeki tüy yumağı nasıl çıkar?
Kediler malt macunu, damla ve kedi otu kullanarak tüy yumakları çıkarabilirler.
Kediler tüy yutmazsa ne olur?
Midelerinde biriken tüyler zamanla kedileri rahatsız eder ve birçok sağlık problemine yol açabilir.
Kedinin midesinde tüy yumağı çıkmazsa ne olur?
Veteriner duruma göre ilaç tedavisi kullanarak tüy yumağını çıkarmayı hedefler. Tedavi yetersiz kalırsa cerrahi işlem sayesinde tüy yumağı çıkarılır.
Kedim tüy kustu ne yapmalıyım?
Kedilerin tüy kusması gayet normal ve sağlıklı harekettir. Mideleri rahatlamaları için kısa süre mama yerine su tüketmeleri daha iyi olacaktır.