Bu içeriğimizde size kedilerimizin neden tüylerini yuttuklarını ve kedi maltının ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını aktardık.

Birçok yazımızda bahsettiğimiz gibi kedilerimiz mutlaka mamaları dışında farklı şeyler de tüketiyorlar. İşte bunlardan biri de kedi maltı. Peki, nedir bu kedi maltı? Ne işe yarar? Neden kullanılmalıdır. Siz de bu sorularınıza cevap arıyorsanız yazımıza hoş geldiniz J

Hepiniz kedilerinizin gün boyu yemekten önce veya sonra, özellikle duştan sonra kendilerini yaladığına şahit olmuşsunuzdur. Keza kediler gün boyu yaptığı bu aktiviteye günlerinin önemli bir kısmını ayırırlar. Çünkü bu durum kediler için alışılmış bir durumdur. Kediler kendilerini yaladıktan sonra tüylerini yutarlar. Bu durumu engelleyecek maalesef bir çözüm yoktur ama yuttukları tüyleri çıkarmak için kedilerimiz farklı yollar keşfetmişlerdir. Bunlardan biri çim ve ot yiyerek yüksek lif oranı alıp bu sayede kendilerini kusturmaya çalışmalarıdır. Tabii bu durumu her zaman gerçekleştiremezler. Her zaman kendilerini kusturamayabilirler ya da daha önce böyle bir eylemde bulunmamış olabilir. İşte bu noktada kediler için ek bir besin olan kedi maltı devreye girmektedir. Eminim her kedi sahibinin kedi maltı hakkında detaylı bilgiye sahip olması gerektiğini siz de düşünüyorsunuzdur. O zaman kedi maltının ne olduğunu gelin beraber öğrenelim.

Kedi maltı ya da kedi tüy maltı, kedilerin kendilerini yalamaları sonucu yuttukları tüy yumaklarını kusma yolu ile değil de dışkı yolu ile atılımını sağlayan, bağırsakların yumuşamasını sağlayan ek bir kedi besinidir. Kedi tüy maltı kullanımı yutulan tüy yumakları ile minik kedilerimizin bağırsaklarının tıkanmasına engel olmaktadır. Kedi tüy maltı ile daha kolay boşaltım gerçekleştirebileceklerdir. Çünkü kedi maltı içeriği sayesinde tüylerin boşaltım yollarında birleşip bir yumak oluşturmasına engel olacaktır. Böylelikle kedilerin bağırsaklarından kolayca dışarı atılabileceklerdir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilere Kefir Verilir mi? Kediler Kefir İçer mi?

Kedi maltı dışında kedilerimiz çim ve ot tüketimi ile de kendilerini kusturma yollarını keşfedip midelerini rahatlatabilmişlerdir. Fakat her zaman evimizde bir çim yetiştirme ya da ot bulundurabilme gibi bir imkânımız olmayabilir. Ayrıca her ot türevi de kedilerimiz için sağlıklı olmayacaktır. Bunun ayrımını yapamadığımız zamanlar kedilerimizin sağlığına zarar vermemiz mümkün olabilir.

Kedi Maltı Nasıl Üretilir?

Kedi maltı isminde de belirtildiği gibi bira üretiminde kullanılan malt özünden üretilir. Tabii sadece kedi maltının içerisinde malt özü bulunmuyor. Bunun dışında bitkisel liflerle de desteklenmektedir. Kedi maltının içerdiği bu maddeler sayesinde kedilerimizin sindirim sistemi daha hızlı çalışacaktır. Bu sayede kendilerini yalarken yuttukları tüyleri kusma eylemi göstermeden boşaltım yoluyla dışarı atabileceklerdir.

Kedilerimiz Neden Tüylerini Yutarlar?
Kedilerimiz Neden Tüylerini Yutarlar?

Kedilerimiz Neden Tüylerini Yutarlar?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedilerimiz gün içerisinde pek çok kez kendilerini yalama eylemi içerisinde bulunurlar. Bunu hem bu eylemi gerçekleştirmeye alıştıkları için hem de tüylerini temizleme, kendilerini temizleme amacıyla yapmaktadırlar. Kendilerini yalama sırasında, kedilerin tüylerinden sağlıksız ve güçsüz olanlar toplanır, patilerine yapışır ve onlar da bu yumakları fark etmeden yutarlar. Bunu istem dışı gerçekleştiriyor olabilirler. E tabi yutma eylemi sonrasında bu tüyler mide ve bağırsakta toplanırlar. Sonucunda ise şiddetli karın ağrılarına ve rahatsızlıklara yol açıp hatta bağırsakların kapanmasına bile yol açabilirler. Bu sayede kediler bu tüyleri dışarı çıkarabilmenin farklı yollarını keşfetmişlerdir. Hem kusarak hem de dışkı ile boşaltım sağlayabilirler ama bu her zaman istedikleri kadar kolay gerçekleşmiyor olabilir. Bu noktada çimler ya da otlardan yararlanarak kendilerini kusturabilirler. Bunun imkânı olmadığı yerlerde ya da siz kedinizin kusmasını istemiyor ve evde ot, çim bulunduramıyorsanız kedi maltı tüm probleminize çözüm olacaktır. Kedi maltı kullanarak kedinizin kusmasına engel olup bağırsaklarını rahatlatıp, dışkı yolu ile yutulan tüy yumaklarını atabilirsiniz. Hem siz oldukça rahat olursunuz hem de kedicikler mide ve bağırsak problemi yaşamazlar.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Yavru Kedi Su İçer mi? Yavru Kedilerde Su Tüketimi

Kedi Maltı Nasıl Kullanılır?

Kediniz kedi çimi veya ot yemeyi istemiyorsa kedi maltını tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Bu sayede oldukça rahat edebileceksiniz. “Kedi maltı nasıl kullanılır?” gibi bir soru yöneltiyorsunuzdur muhtemelen. Kedi maltının çeşitli türevleri mevcuttur fakat en çok tercih edilen türevi kedi maltı macunlarıdır. Evet, macun formu oldukça tercih edilen bir malt türevidir. Kedi maltları pek çok farklı kedi multi vitaminleri ile de karıştırılarak satılabilir. Siz multi vitaminli olanları tercih edebileceğiniz gibi sade olanları da kullanabilirsiniz. Kedi maltı macununu kedinize günde parmak ucunuzla ufak bir miktarda vermeniz onun için yeterli olacaktır. Kediler, macunu direkt yemek istemeyebilirler. Böyle bir durumda kedi maltını mamasına karıştırabilir ya da kedinizin patisine sürebilirsiniz. Böylelikle ihtiyacı olan kadarını tüketmiş olacaktır. Eğer sizin de kediniz tüylerini yutuyorsa mutlaka kedi maltını deneyin. Elbette faydasını göreceksiniz.

Kedi Maltı Nasıl Kullanılır?
Kedi Maltı Nasıl Kullanılır?

Kedi Maltı Fiyatları Nedir?

Fiyatlarına ve içeriklerine göre farklılık gösteren kedi maltı fiyatları ortalama 100 gram bir tüp 35-60 TL arasındadır. Hatta içeriğinde prebiyotik ve immünoglobulin var ise fiyat aralığı 90 TL ve üzerine çıkmaktadır. Daha önce hiç kedi maltı kullandınız mı? Memnun kaldınız mı? Siz de deneyimlerinizi bizimle ve okuyucularımızla paylaşarak daha çok fikir sahibi olmamızı sağlayabilirsiniz. Sağlıcakla kalın…

Merhabalar, Ben Süheyla. Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Bölümüm dışında yazarlık yapmaktan, öğrenmekten ve keşfetmekten çok zevk alıyorum. Minik dostlarımız, kedilerimiz hakkında araştırma yapmak ve sizinle paylaşmak oldukça keyifli :))

How about writing a comment?