Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Deri hastalıklarından, bağışıklık sistemindeki zayıflıktan ve stresten kaynaklanır.

Kediler dünyanın en tatlı ve ilginç canlılarıdır. Davranışları o kadar farklıdır ki, belki de hepimiz onları diğer canlılardan apayrı oldukları için seviyoruz. Bildiğiniz gibi kedilerin kendilerine özgü karakterleri, duruşları ve davranışları vardır. Başlarına buyruk hareket etmeyi severler, canları istedikleri gibi takılırlar, kafalarına estiklerinde karakter değiştirirler veya çok ani hareketlerde bulunarak insanları şaşırtabilirler.

Hepimiz onların bu hareketlerinde ve davranışlarına şaşırsak da bir süre sonra alışarak uyum sağlayabiliyoruz. Karakterlerini çok iyi biliyoruz ve onlara yaklaşmak için sevdikleri ya da sevmedikleri alışkanlıklarını öne sürerek aramızdaki bağı güçlendirmeye çalışıyoruz. Karakter özellikleri ve davranışları bir yana dış görünüşlerinden dolayı o onları çok farklı buluyoruz.

Bildiğiniz üzere dünyada birçok kedi cinsi bulunmaktadır ve hepsinin dış görünüşü farklıdır. Bazı kedilerin tüyleri uzun, diğer kedilerin tüyleri daha kısa veya tüysüz olabiliyor. Hepsinin ortak bir özelliği vardır; o da tüylerinin normal ve anormal şekilde dökülmesidir. Kedileri çok seven ve sahiplenmek isteyen insanları durduran sebeplerden birisi de kedilerin tüy dökmesidir.

Hiçbir kedinin tüy dökmesi %100 önlenemez, çünkü bu onların mevsimlere ayak uydurarak yaşamalarına yardımcı olur. Özellikle kediler mevsim geçişlerinde (yazdan kışa-kıştan yaza) tüylerini dökerek ya da çıkartarak üşümelerini ve serinlemelerini sağlar. Bazı kedilerde mevsim geçişleri haricinde normal günlerde de aşırı tüy dökebilirler.

Bu gibi tüy dökülmelerinin altında mutlaka psikolojik (stres, mutsuzluk vb.) bir sorun veya sağlık problemleri vardır. Kediler çoğu zaman bölgesel tüy dökebilirler, kedi sahipleri bu konuda çok endişelenerek sağlıklarından şüphe ederler. Peki, kedilerde bölgesel tüy dökülmesi neden görünür? merak edilenleri ayrıntılı olarak açıkladık.

İlgili Yazı: Kedi Tüyü Yutarsak Ne Olur? Kist Yapar mı?

Kedi Lokal Tüy Dökülmesi
Kedi Lokal Tüy Dökülmesi

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Bazı kedilerin bölgelerinde mevsimsel veya normal olarak tüy dökülmeleri görülürken, diğer kedilerde de dağınık bir şekilde bölgesel tüy dökülmeleri oluşabilir. Bu bölgeler genellikle; kuyruk, kulak arkası-önü-aşağısı-yukarısı, kafa, göz üstü, çene, sırt, pati üstü veya boyundur. Genellikle bu saydığımız bölgelerde dökülmeler, kelleşmeler, tutulduğunda avuç dolusu tüy kopmaları, tekrar tüy çıkmaması vb. gibi sorunlar görülebilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Kulağı Nasıl Temizlenir?

Kedi sahipleri dostlarının vücutlarındaki bölgesel tüy dökülmelerini görüp, diğer bölgelerindeki tüylerinin dökülmemesini garip bularak endişeleniyor. Bölgelerdeki tüylerin dökülmesinin sebebi mevsimsel olabilir ama çoğu zaman vücuttaki veya derideki rahatsızlıklardan dolayı kaynaklanmaktadır. Bu rahatsızlıkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mantar,
  • Saçkıran,
  • Egzama,
  • Parazitler,
  • Kepek oluşumu,
  • Kedi aknesi,
  • Pire oluşumu,
  • Alerji,
  • Bazı deri hastalıkları,
  • Endokrin rahatsızlıkları,
  • Bağışıklık sistemindeki problemler,
  • Stres,
  • Travma,
  • Tüylerin kalitesizliği,
  • Vitamin eksikliği (özellikle B vitamini)
  • Dengesiz ve kötü beslenme,
  • Hava değişikliği.

kedilerde bu gibi rahatsızlıklar varsa, belirli bölgelerinde tüy dökülmeleri görülmesi beklenir. Deri ve vücut hastalıklarından kaynaklandığından evde çözülemeyeceği için mutlaka veterinere giderek rahatsızlığın asıl kaynağı bulunmalıdır. Daha sonra en uygun ilaç tedavisi başlatılmalı ve hastalık sona erene kadar takip edilmelidir.

Eğer bahsettiğimiz hastalıklardan dolayı bölgesel tüy dökülmeleri yaşanmıyorsa, büyük ihtimalle stres veya travmalardan dolayı kaynaklanıyor olabilir. Kedinizle aranızdaki bağı daha çok güçlendirmeli ve kendini stresli hissedecek şeylerden uzak durmalısınız. Kedilerde bölgesel tüy dökülmesinin diğer sebebi, kedinin kalitesiz tüylere sahip olmasıdır. Bunun için mama değişikliği yapılmalı ve vitamin takviyeleri uygulanmalıdır.

İlgili Yazı: Kedilerin Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülme
Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülme

Kedi Göz Üstünde Tüy Dökülmesi

Kedilerde bölgesel dökülmeler en çok göz üstünde görülür. Aslında her kedinin göz üstündeki tüyler, diğer yerlerdeki tüylere göre daha seyrektir. Dikkatli bakıldığı zaman göz üstündeki tüyler azdır ve derilerinin çok belirgin olduğunu görürüz. Bu normaldir ama bazı kedilerde bu seyreklik aşırı olabiliyor veya gözle görülür derecede göz üstündeki tüyler dökülebiliyor.

Kedilerin göz üstündeki tüylerinin dökülmesinin en büyük sebepleri; mantar, parazit, alerji, stres ve bağışıklık sisteminin zayıflığıdır. Kedilerin en hassas bölgesi göz olduğu için genellikle bölgesel tüy dökülmeleri göz üstünde görülebilir. Ayrıca bazı kedi cinslerinin tüy dökülmeleri göz üstünün yanı sıra kulak bölgelerinde de olmaktadır. Dolayısıyla bu bölgelerdeki tüy dökülmeleri, diğer kedi cinslerine göre normal olarak sayılmaktadır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Nasıl Görür? Hangi Renkleri Görürler?

Kedi Bölgesel Tüy Dökülmesi Belirtileri

Kedilerde oluşan bölgesel tüy sorunları anlamak çok basittir. Eğer dikkatli bir insansanız, kedinizi düzenli olarak tararken mutlaka bir bölgesindeki tüy eksikliğini görürsünüz. Kediler sürekli tüylerinin döküldüğü bölgeyi kaşıyarak bir sorun olduğunu mutlaka belli ederler. Kedilerin bölgesel tüy dökmesini şu belirtilerden anlayabilirsiniz;

  • Bölgede dökülmeler,
  • Kızarıklık,
  • Yara oluşumu,
  • Kelleşme,
  • Tüylerin matlaşması,
  • Tüylerinin renginin değişmesi,
  • Genel tüy dökülmesi,
  • Tüy dökülen bölgenin renginin koyulaşması,
  • Aşırı kaşınma,
  • Kedinin sürekli kendini yalaması,
  • İştahsızlık,
  • Huzursuz olması,
  • Bölgedeki dökülen tüylerin tekrar çıkmaması.

kedilerde bu belirtiler görüldüğünde, mutlaka eldiven takarak tüylerini incelemekte fayda var. Eğer tüylerinin dibinde kızarıklıklar, renginin değişmesi, matlaşması, pire, kene gibi belirtiler varsa parazitten şüphelenebilirsiniz. Eğer pire veya kene görmezseniz ama yine de aynı şikayetleri fark ederseniz; mantar, egzama, saçkıran, akne ve kepek sorunlarından dolayı bölgesel tüy döküntülerinin olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Bölgesel tüy dökülmelerinin sebebi her zaman deri hastalıkları değildir, bazen de bağışıklık sisteminde hastalıklar veya vücuttaki diğer rahatsızlıklar olabilir. Veterinere gittiğinizde deride bir rahatsızlıkla karşılaşılmadıysa mutlaka genel muayeneden geçilmelidir. Yine de bir sorunla karşılaşılmadıysa stresten kaynaklandığı kesinleşir.

İlgili Yazı: Kedi Tüyleri Nasıl Güzelleşir?

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Neden Olur
Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Neden Olur

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Tedavisi

Kedinizde bölgesel tüy dökülmeleri fark ederseniz, yediği mamadan veya ev yemeklerinin alerji yapmadığından emin olmalısınız. Bazı yiyecekler veya mama içerikleri kedilerde alerji yaptıkları için bölgesel tüy dökülmelerine sebep olabiliyorlar. Mamasını değiştirerek bölgesel tüy dökülmelerini takip edin, sorun anında çözüldüyse endişelenecek bir şey yoktur.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise kedilerin stres, travma veya davranış problemleri yaşamış olmalarıdır. Eğer bir kedi yaşadığı ortamda mutsuzsa otomatik olarak stres yapacaktır ve vücudu etkilenecektir. Kediniz stresliyse veya psikolojik olarak davranış sorunları yaşıyorsa, bölgesel tüy dökülmeleri görülebilir. Kedinizle aranızdaki bağları güçlendirmeli, sevdiği şeyleri yapmalı, daha çok aktivite sağlayarak stresten kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Burun Beyazlaması Neden Olur?

Kedinizin tüyleri döküldüğü bölgelerde kene tarzı bir şeyler görürseniz, durumun ciddiyetinin farkına vararak hemen veterinere gitmelisiniz. Büyük ihtimalle dış parazittir ve çok kısa sürede tüm vücudu sararak kedinin hayatını tehdit edebilir. Bunun yanında mantar, egzama, kepek, akne vb. gibi deri rahatsızlıkları varsa veteriner teşhisi koyduktan sonra en uygun ilaçları vererek (merhem, aşı, ilaç vb.) sorunları ortadan kaldırır.

Tedavi bitiminde mutlaka bölgesel tüy dökülmesinin devam edip etmediği kontrol edilir ve tekrarlanmaması için önlemler alınır. Eğer kedinizin tüm aşıları varsa, beslenmesine dikkat ediliyorsa, stressiz yaşamı varsa yapmanız gereken tek şey düzenli tarama ve tüy sağlığının arttırılması için vitaminlerin kullanılmasıdır. Kediler B vitamini eksikliğinden dolayı tüy döktükleri için özellikle B vitamini takviyesi yapılmasında fayda vardır.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

Comments were made on "Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi".
  • Sündüz

    İyi günler benim kedimin arka bacağında deri sertlesmesi var neden acaba ve sürekli orayı yalıyor beni bilgilendirirseniz sevinirim

  • Anonim

    İyi günler benim kedimin arka bacağında deri sertlesmesi var neden acaba ve sürekli orayı yalıyor beni bilgilendirirseniz sevinirim

  • Zeynel POLAT YENER

    Teşekkür ederim. Bilgilendirici ve akıldaki soru işaretlerini gideren bir makaleydi benim için. Ellerinize emeğinize sağlık.