Hangi hastalıklarda ve ne zaman kedilere ilaç verilmeli? Kediler ne tür rahatsızlıklarda sade ilaçla tedavi edilir?

Kedinizin hastalanması çoğu zaman size endişe verip ne yapacağınızı bilmez bir hale sokabilir. Ancak sakin olun. Bir kedi dostu olarak kanatsız meleğiniz ilk defa sağlık sorunu geçiriyorsa bu panik ve telâşınız normal. Ama tıp ve teknoloji ilerledikçe, günümüzde bilimsel araştırma ve analizlerin de artmış olmasıyla kedilerde görülen pek çok hastalığın tedavisi vardır. Bazı hastalıkları oluşmadan da önleme imkanlarının olmasının yanısıra, oluşmuş hastalıkların tedavi edilmesi de elbette ilaçlarla mümkün. Tabi ki ilaçları ezbere ya da mantık yürüterek kullanmanız asla telafisi olmayan, geri dönülmez ve kedinizin hayatına mâl olan facialarla sonuçlanabilir. Bu nedenle küçük afacanda normal dışı bir davranış ya da hastalık emaresi olduğunu fark ederseniz vakit kaybetmeden bir veterinere danışmanız gerekir. Ardından veterinerinizin yönlendirmesiyle uygun bir tedavi programına başlanır. Kedilerde görülen birtakım hastalıklar ameliyat gibi girişimsel operasyonlar gerektirirken, bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak fizik tedavi gibi aktivitesel tedavi prosedürleri uygulanır. Bu gibi hastalıkların dışında, evde sizin tarafınızdan takibinin yapılıp aksatılmadan, bazen de gerektiği durumlarda verilmesi gereken ilaçlar vardır. Bu yazımızda sizlere faydalı olması adına kedilere ne zaman ilaç verilmeli hususlarını sıralayacağız.

1. Kulak Enfeksiyonları

Temizliğe dikkat edilmediği zamanlarda, kulağına su kaçması gibi durumlarda ya da rutin kulak temizliğini yaparken, sert bir cisim gibi zarar verici nesneler kullanılması halinde kedinizin kulağında enfeksiyon gelişebilir. Bir veteriner teşhisi ve teşhise yönelik tedavi kapsamında antibiyotik özellikli antimikrobiyal kediler için kulak damlası kullanmanız gerekir. Kulak damlasının kedinizin kulağına günlük olarak kaç doz ve kaç damla uygulanacağı veterineriniz tarafından size söylenecektir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Yeni Doğan Kediler Neden Ölür

2. Göz Hastalıkları

Özellikle yavru kedilerde daha çok görülen bir durum olan göz içinin kanlanması, çapaklanması ve iyi temizlenmediğinde nemlenerek yapışıp kapanması yaygın bir rahatsızlıktır. Basit bir çapaklanma dahi tedavi edilmediği takdirde körlükle sonuçlanabilen üzücü tabloların gelişmesine neden olabilir. Bu tip göz enfeksiyonlarında, veterinerinizin kedinizin yaşına ve türüne göre uygun bulduğu bir göz damlası vermesi kısa zamanda dostunuzun güzel gözlerinin iyileşmesini sağlayacaktır. Kedinizin gözüne, günde kaç defa ve kaçar damla bu ilaçtan damlatmanız gerektiği konusunda veterineriniz sizi bilgilendirecektir.

Kediye İlaç Verme
Kediye İlaç Verme

3. Kedi Nezlesi

Kedilerde görülen nezle, genelde birden fazla birarada yaşayan evcil hayvanların bulunduğu ortamlarda çok daha fazla rastlanan, mevsim geçişlerinde görülen bir kedi hastalığıdır. Belirtileri ağır seyredebilir ve  bu nedenle hastalığın ilerlememesi amacıyla antibiyotik şurup kullanılması veterinerinizin gerekli bulduğu durumlarda denenmelidir.

Detaylı Bilgi: Kedi Gribi (Kedi Nezlesi) Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

4. İdrar Yolu Enfeksiyonları

Minik dostlarımızın üriner sistem hastalıkları çok ağır ve sıkıntılı  geçen süreçlere sebep olabilir. İdrar yolu ve böbrek hastalıklarında kedinizin ameliyat olması bazen tek çare olabilir. İlaçla tedavi edilebilecek görece daha basit hastalıklar ise; hastalığa yönelik draje ya da kapsül formundaki haplardır. Hap kullanımına bazen diyet mamalarla birlikte tamamen yeme düzeninin değiştirilmesi de tedaviye eşlik edebilir. Kedide görülen hastalık getirileri, çeşitli nedenlerle onu strese sokacak düzeye gelmiş olabilir. Böylesi bir ruhsal rahatsızlık ve stres için

feromon difüzörleri veya terapötik mamalar reçete etmek veterinerinizin ekstra bir tercihi olabilir.

5. Deri Hastalıkları

Sevimli afacanınız aşırı bir şekilde kaşınıyor ve kaşınmadan kaynaklanan ciddi deri kanamaları, açık yaralar gibi rahatsızlıklara sahipse; mantardan, irritasyona ve hatta pire gibi çok yaygın görülen oldukça rahatsız edici durumlara kadar fazlaca çeşidi bulunan deri hastalıkları kedinizin yaşadığı durumun genel özeti olabilir. Kaşıntı ya da deri iltihabı hastalığın kendisi olmuştur ama asıl hastalık bu değildir. Kedilerde deri hastalıkları; temelinde bulunan başka bir hastalığın tetiklemesiyle ortaya çıkan bir reaksiyondur. Bu durumda kaşıntıya ve deride hastalık oluşmasına neden olan problemin veteriner tarafından tespit edilip, hem temel tetikleyici problem hem de deride oluşan hastalığın tedavisine yönelik adımlar atılmalıdır. Deri hastalıklarından hastaya ve nedene yönelik tedaviler genelde merhem ya da solüsyonlarla yapılır. Elbette tüm bu harici kullanıma uygun ilaçlarla birlikte hap ve şurup gibi ilaçlar da gereksinim duyulduğu zamanlarda kullanılabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Sahiplerinin Deprem İçin Alması Gereken 10 Tedbir

6. Diyabet

Kedilerde görülen diyabet hastalığı, tedavisinin kesinlikle geciktirilmemesi gereken, ihmal edilirse hayatî  risk oluşturabilecek nitelikte bir hastalıktır. Diyabet hastalığı kan ve idrar yoluyla yapılan tetkikler sonrası teşhis edilir. Veterineriniz şüphelendiği durumlarda kedinize gereken tahlilleri yapacaktır. Yapılan testlerle, ayrıştırıcı tanılar da elendikten sonra, diyabet teşhisi konan kedilere insülin tedavisi uygulanır. Doktorunuz tedavinin nasıl uygulanacağını ve bu süreçte sık sık kontrole gitmeniz gerektiğini size belirtecektir.

7. Tiroid Hastalıkları

Tatlı canavarda birdenbire fark ettiğiniz aşırı iştah artışı ya da tam tersine iştah kesikliği ve ciddi kilo kaybı, olası bir tiroid hastalığını akla getirir. Yapılan kan testleri sonrası tiroid hastası tanısı almış kediler için nadiren ameliyat, yaygın olarak da düzenli ve uzun süreli kullanmak üzere ilaç tedavisi başlanır. Hastalık ilerlemeden erken evrede teşhis edilip tedaviye başlanırsa ameliyat gibi işlemlere ihtiyaç duyulmadan, ilaç tedavileriyle olumlu sonuçlar alınabilir.

8. Karın ve Sindirim Sistemi Enfeksiyonları

Ağrı ve kramplarla ön plana çıkan karın ya da midenin enfekte olması bazen soğuk algınlıklarında yani üşütmeden dolayı, bazen de besinlerden ya da hijyene uygun olmayan ortamlardan kapılan virüs ve mikroplarla bulaşır. Gastrit ya da diğer karın içi rahatsızlıklarında kedinize vereceğiniz hafif ve ağır olmayan, sindirim sistemini yormayan ve hazmı kolay mamalar vermelisiniz. Ama semptomları epeyce kötü olan ve yemek yemesini dahi engelleyecek bulgulara sahip olan karın ve sindirim sistemi hastalıkları mevcutsa ayrıca hap ya da şurupla spesifik tedaviler de uygulanabilir.


Can dostunuz hasta olduğunda kaygılanmadan önce şunu unutmayın ki; hemen hemen her hastalığın, özellikle erken seviyede tespit edilip tedaviye hemen başlandığı zamanlarda ilaçlarla tedavisi mümkündür. İlaç tedavileri ile yüz güldürücü sonuçlar almak için yapmanız gereken en önemli şey, kedinizi iyi tanıyıp, genekl durumundaki değişiklikleri takip edip ve kontrollerini aksatmamak olmalıdır. Huzur ve sağlık, her zaman siz ve meleğinizin yanında olsun.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Bıyık Dökülmesi Nedenleri ve Çözümü
Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?