Kedilerin kakasının üzerine basmaları, kedi eğitiminde en zorlanılan konulardan birisidir. Peki, kedi kakasına basıyorsa ne yapmalıyız? yazımızda açıkladık.
Kedi sahiplerinin en çok yakındıkları konulardan biri tüylü dostlarının kakalarının üzerine basarak patilerini kirletmeleridir. Onları çok sevsek de tuvalet eğitimleri sırasında karşılaştığımız bu sorunlar bir hayli canımızı sıkabilir. Halılarda, koltuk ya da yatak üstlerinde gezerken her yere patilerindeki pislikleri bulaştırmaları, ister istemez sinirlenmemize neden olabilir. Siz de kedim kakasına basıyor ne yapmalıyım? diye merak ediyorsanız, yazımızı okuyarak bu sorunun yanıtını alabilirsiniz.
Sorunu Tespit Etmeye Çalışın
Kedinizin kakasına patilerini bulaştırması her zaman mı oluyor yoksa sonradan olan bir durum mu? bu tespiti mutlaka yapmalısınız, çünkü bunu alışkanlık haline getirdiyse sorunu çözmek biraz zorlaşabilir. Bu durumda inatlaşan kedinizle savaşa girebilirsiniz. Dikkatli olarak ve onunla inatlaşmadan sorunu çözmek en doğrusu olacaktır. Kediniz kakasına basıyorsa ve bunun nedeni kedinizin bunu alışkanlık haline getirmesiyse, işiniz biraz daha zor olabilir.
Kediniz daha önce normal bir şekilde tuvaletini yapıyor ve temizliğine dikkat ettiği halde sonradan bu tip bir sorunla karşılaştıysanız, bunun nedenleri farklı olabilir. Örneğin; kediniz stres altında olabilir ve bu şekilde size tepki vererek derdini anlatmaya çalışabilir. Kedinizin psikolojik bir sorunu varsa onunla her zamankinden daha fazla ilgilenebilir ve ona sevgi gösterisinde bulunmalısınız. Tüm bunlara rağmen kediniz patilerine kakasını bulaştırıyorsa, veterinerden yardım alabilirsiniz.
Kedinizin Kumunu Kontrol Edin
Kedinizin kakasını yaparken üzerine basması, kumunun pislendiğinin ya da azaldığının belirtisi olabilir. Ayrıca kedinizin kumu çok kirlendiyse, ister istemez patilerine kaka bulaştırabilir. Kedinizin kumunu kontrol edin ve bu şekilde sorunu çözmeye çalışın. Kedinizin kumu azaldıysa, doğal olarak kediniz kakasını yaptığında kakasının üzerini örtmek için yeterince kum bulamayacak ve kakası açıkta kalacaktır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, yapılacak şey kumunu temizledikten sonra azalan kumunu yeniden çoğaltmaktır.
Tüylü dostunuzun kum kabını belli aralıklara yıkayıp temizleyin. Tüm bunlara rağmen kediniz hala kakasını yaparken üzerine basıyor ve bundan rahatsız olmuyorsa, kediniz tercih ettiğiniz kumu sevmiyor olabilir. Yavruysa, ince kum; yetişkinse kalın kum kullanabilirsiniz. Eğer tam tersini kullanıyorsanız, böyle sorunlar yaşamanız normaldir. Kediniz için en doğru tuvalet kabı ve kum seçtiğinizde sorun çözülecektir.
Merhaba Ayşenur Hanım kedim 40 günlük annesinden doğduğunda ayrılmış bende evde bakıyorum kakasını yapıyor onu kapattığını sanarken üstüne basıyor ama umursamıyor kapatmıyor da öyle tuvaletten çıkmaya çalışıyor ne yapabilirim lütfen yardımcı olur musunuz teşekkür ederim şimdiden
Merhaba Ayşenur Hanım. Evet maalesef kedim kakasına basıyor. Neredeyse her gün bu problemi yaşıyoruz. İki aylıkken sahiplendik. Şu an 6 aylık ve ilk günden beri problem devam ediyor. En ufak stres yaşamadı çok cana yakın zaten. Kapalı tuvalet ve kumu derin, çok sık temizliyorum ve kum değişimi yapıyorum. Düzenli oynuyorum ve maması kaliteli. Ekstra sadece haşlanmış tavuk veriyorum. Çok da zeki ama neden basıyor anlamıyorum ve çok zor olmaya başladı. Patilerini yıkamamdan da hoşlanmıyor ama çok bulaşıyor mecbur kalıyorum. Kakasını yaparken herkes anlıyor çünkü deli gibi eşiniyor ve çıkmak bilmiyor kakayla vedalaşamıyor. Evde değilsek facia oluyor tabii ki. Başına gelip çözüm bulan varsa lütfen yazsın…
Kedilerin kakalarına basması oldukça can sıkıcı bir durumdur. İsterseniz şöyle yapın;
-Kapalı kedi tuvaletinden hoşlanmıyor olabilir, çünkü bazı kediler hassas oldukları için kapalı ortamda tuvaletlerini yapmaktan korktuklarından kakalarına basabilirler.
-Açık tuvalet kabı temin ettikten sonra kedi kumunu da değiştirmelisiniz. Ne kadar marka kum kullansanız da kaka saklamaya uygun olmayabilir.
-Kedinizin mamasını da değiştirmelisiniz, kakasına basması veya ondan ayrılmamasının sebeplerinden bir tanesi de sindiremediği besinlerin kokusunu almasıdır.
-Haşlanmış tavuğa biraz ara verin isterseniz (sorun geçene kadar) onun yerine yaş mama verebilirsiniz.
-”Hayır” komutunu öğretmelisiniz, mesela kediniz kakasına bastığında kızdığınızı belli ederek ”hayır” demelisiniz.
-Sorun ısrarla hala devam ediyorsa, altında psikolojik bir sorun olabilir.
Benim kedim de basıyor maalesef… Benim gözlemlerime göre kakayı yapıyor örtüyor çıkarken üzerine basıyor bu şekilde bulaşıyor benim kedime ayağını yıkamayı da sevmiyor ıslak mendil kullanarak temizliyorum her gün olmuyor. Şükür ben de çok kum dolduruyorum ama bazen hala bulaşıyor kakayı yaladığını hiç görmedim açıkçası bulaşan kakayı yalamıyor vücudunu temizliyor, fakat kakayı yalamıyor ben de çözüm için bakınıyordum insanlarda olduğu gibi neden bulamayınca buna da psikolojik demişler 😅