Kedinizin yemek yemesinde farklılık olmamasına rağmen aşırı su içiyorsa dikkat etmeniz gerekebilir.
Kedilerimizin kiloları başına günde 50ml su tüketmeleri gerekir. Anne sütü ile beslenmeyi bıraktıklarından itibaren su içmeye de başlamalılardır. Kediler oldukça güçlü canlılardır ve vücutlarında %40’lık bir zayıflama meydana gelse bile hayatta kalabilirler. Hayatta kalmayı depoladıkları karbonhidrat ve yağlar ile bir süre devam ettirebiliyorlar ve hatta tamamen depoladıklarını tüketseler bile yaşayabiliyorlar fakat yapılan araştırmalarda aynı durum su konusu için mümkün olmuyor. Bir kedi vücudunda %10’luk bir su kaybı yaşansa bile ciddi hastalıklar oluşuyor ve hatta %10’u geçtiğinde ise ölümle sonuçlanması mümkün oluyor.
Anlaşıldığı üzere su kediler için çok önemlidir. Tüketilen su sayesinde besinlerin kana karışmasına ek olarak doku ve organlara su iletimi sağlanır. Kediler patileri dışında herhangi bir ter bezine sahip olmadığı için yeterince terleyemezler dolayısıyla terleyemedikleri için vücut ısısını dengelemekte zorluk yaşayabilirler bu sebeple kedilerin su tüketimi ile vücut ısısı dengeleniyor. Ek olarak kediler kendilerini dilleri ile temizledikleri için devamlı bir tükürük salgısı üretmek zorunda kalıyorlar. Susuz kalma gibi bir durum söz konusu olduğunda tükürük salgısı üretemeyecekler ve dolayısıyla dilleri kuru olacak, bu sebeple kendilerini, tüylerini temizleyemeyeceklerdir. Temizlenmeme durumunda da cilt hastalıkları söz konusu olabilecektir..
Kedimin susuz kaldığını nasıl anlarım?
Kedinizin sırt derisini biraz çekiştirerek esnekliğini kontrol edebilirsiniz. Esnekliğini kaybetmiş ve çekip bıraktıktan sonra eski halini alması yavaşlıyor ise susuz kaldığını anlayabilirsiniz. Ek olarak üçüncü göz kapağı olarak tabir edilen bir perde kapanırsa da susuz kaldığı anlaşılır ve bu durumda bir veterinere danışmanız gerekir.
Aksi bir durum olarak kediniz çok su içiyorsa tükettikleri mamalar kedinizi çok susatıyor olabilir. Bazen de sahiplerini su içerken gördüklerinde canları çekermişçesine su içmek isterler ve ayrıca musluktan direkt su içmek onlara oldukça cazip gelir. Elinizi kolunuzu yıkarken bile musluğa gelip su içmek istemeleri oldukça normaldir. Bu durumlara ek olarak da kimi zaman çok su tüketimi hastalıkları ifade edebilir.
Kedim Yemek Yemiyor, Su İçmiyor
Sizin de kediniz yemek yemiyor ve su içmiyorsa bu durumu sorgulayıp, analiz edip değerlendirmeniz gerekmektedir. Genel olarak kedilerimizin iştahsızlığının birçok sebebi olabilir. Bu sebepler hastalık, güncel aşılamalar, seyahat ve yabancı yerler, titizlik veya psikolojik sorunlar olarak sıralanabilir.
Aşı sonrası canlarının yanmasıyla huzursuz olabilir ve iştahsız olabilirler. Ayrıca konumlarının değişmesiyle yerlerini yadırgayabilir ve keyifsiz olabilirler. Keyifsiz olmaları da onları yemek konusunda oldukça huysuz yapabilir.
Titizlik ve psikolojik sorunlar da söz konusu olduğunda aynı durumlar söz konusu olabilir. Sürekli uğraşmak, üstlerine gitmek, kendiniz sevdiğinizi düşünseniz de sürekli onlarla uğraşmak, sıkıştırmak, daraltmak onlar içi iyi olmayabilir. Depresyona girebilir ve böylece yemek ve sudan uzak durabilirler.
Eğer kedinizin mama yemediğini düşünüyorsanız ilgili yazımızı da okumanız iyi olacaktır.
Kedilerin Çok Su İçmesinin 4 Ana Nedeni
Yukardaki durumlar dışında özellikle suya yönelik kedinizde bir açlık varsa, cidden aşırı su içiyorsa bu durum tehlikeli olarak yorumlanabilir ve aşağıdaki sebeplerden kaynaklı olabilir.
1. Diyabet
İnsanlar gibi kedilerimiz de diyabet, şeker rahatsızlığı yaşayabiliyorlar. Diyabetin en önemli belirtilerinden birisi aşırı su içmektir. Genellikle yaşlı ve şişman kedilerde diyabet rahatsızlığı görülmesi daha muhtemeldir. Kediniz aşırı su içiyor ve sürekli tuvaletini yapıyorsa diyabet hastası olmuş olabilir.
2. Böbrek Yetmezliği
Yaşlı kedilerde kendini daha çok gösteren rahatsızlık olan böbrek yetmezliği belirtisi, bariz olarak, diyabet gibi aşırı su içmekle kendini göstermektedir ve aynı zamanda aşırı idrar yapmaya sebep olmaktadır. Maalesef ki böbrek yetmezliği kedilerin ölüm nedenleri arasında listenin başlarında yer alır. Böbrek yetmezliği ileri bir seviyeye ulaştıysa tedavi edilemez bir duruma varılır dolayısıyla devamlı kedinizle ilgilenmeli ve sağlığına dikkat etmelisiniz. Farklılık yaşadığınız durumlarda veterinerinize danışmalısınız.
3. Hipertiroidi
Tiroit bezinin salgılamış olduğu tiroit hormonlarının fazla çalıştığı durumlar ve kanda fazla tiroit bulunması rahatsızlığı olan hipertiroidi halk dilinde guatr olarak biliniyor. Aşırı su içmenin yanında iştahlı olmasına rağmen kilo kaybı yaşanıyorsa, kalpte çarpıntı, halsizlik, sıcağa dayanamama, ciltte kırmızı yumrular şeklinde de kendini gösterebilir.
4. İshal veya Kusma
Bilindiği üzere ishal olmak ya da kusma çok fazla su kaybına yol açıyor. Bu sebeple su ihtiyacı ortaya çıkıyor ve bu sebeple kedilerimiz fazla su tüketebilirler. Bir ishal olma durumu ya da kusma ortalama 24 saat içinde geçmektedir. Eğer 24 saat içinde hala geçmemişse, geçmiyorsa ciddiye alarak veterinerinize danışmalısınız.
Bahsedilen rahatsızlıklardaki durumları gözlemlediyseniz ya da okuyup bilgi sahibi olduktan sonra dikkatinizi çeken herhangi bir belirti söz konusu olduysa derhal işe koyulup kediniz ile ilgilenmelisiniz. Sizi aşabileceğini düşündüğünüz durumlarda ise vakit kaybetmeden veterinerinize danışmalısınız.