Bu içeriğimizde minik kedilerimizin neden ot yediğine, otların ne gibi faydaları olabileceğine ve zararlı bitkilere değindik. Keyifli okumalar 😸

Sizin de kedileriniz sürekli ot yeme girişiminde bulunuyor mu? Bunun sebebini merak ediyor ve etçil olan bu miniklerin neden ot tükettiğini öğrenmek istiyorsanız buyurun aşağı satırlara doğru ilerleyip daha çok bilgi sahibi olalım.

Minik dostlarımızın çoğu zaman ot yediğine şahit olmuşsunuzdur. Etçil olan kedilerin ot yeme alışkanlıklarının nereden geldiği merak konusudur. Fakat kedicikler için ot yemek büyük bir zevk haline gelmiştir. Peki, kediler neden ot yer? Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalara göre pek çok sebep vardır. Halk arasında en çok söylenen kedilerin karınlarının ağrımasından kaynaklı veya midelerinde bulunan parazitlerden kaynaklı ot tüketimine yöneldikleridir. Ama konuya tıbbi açıdan bakarsak, kedilerin yedikleri otlar folik asit değeri yüksek besinlerdir. Folik asit eksikliğinde ise yorgunluk, halsizlik ve solukluk görülebilir. Kedileriniz özellikle sık et tüketiyor ve ot yemiyorsa onların ot tüketimi oldukça fazla olmalıdır. Keza sevimli dostlarımızda hemoglobin eksikliğine nazaran kansızlık ve gelişim yetersizliği görülebilir. Böyle durumlarda folik asit açısından zengin olan otlar kedilerimizin gelişimine ve kansızlığına çözüm olabilecekler arasındadır. Aynı zamanda folik asit sindirimi düzenleyici bir etkiye de sahip olduğu için mide ve bağırsak problemlerine yardımcı olacaktır.

Kediler Ot Yedikten Sonra Neden Kusar?

Kediler neden ot yer?” Sorusunu sorguladığımız kadar “kediler ot yedikten sonra neden kusar?” sorusu da bir o kadar önemli. Kedilerin midelerinde bir problem olması veya karınlarının ağrıması gibi sebeplerinden dolayı otları yediğini biliyoruz. Bunun dışında kediler bir şeyler yedikten sonra kendi tüylerini yalamak gibi bir huyları vardır. Bu huylar da onların kendi tüylerini yutmasına yol açar. Dolayısıyla kediler otları kendilerini kusturmak amaçlı da tüketebilirler. Kusma midelerinde fazla lif içeriği olmasından kaynaklı gerçekleşir. Kusma sonucu böylelikle midelerinde bulunan tüyler de dışarı atılmış olacaktır.  Akıllarına diyecek lafımız yok. 😸

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Çorba İçer mi?

Kedilerinizde gözlemlediğiniz kusma olayı eğer haftada 2 den fazla gerçekliyorsa mutlaka veterinerinize bu durumu danışıp uzman görüşü almanız gereklidir.

Peki, otları tükettiler ama kedilerimiz kusmadı ne olacak? İşte o zaman yenilen ot veya çimler içerdiği yüksek lif oranı ile sindirimde bir yumuşama gerçekleştirecek ve minik kedilerimizin ishal olmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde tüylerin boşaltım yardımı ile dışarı atılımı oldukça kolay olacaktır.

Kedilerin Ot Tüketme Sebepleri
Kedilerin Ot Tüketme Sebepleri

Kedilerin Ot Tüketme Sebepleri Başka Neler Olabilir?

Kediler elbette sadece kendilerini kusturmak veya karın ağrıları sebebiyle ot yemiyorlar. Kedinizin ot yeme sebepleri, boğaz ağrısından veya mide bulantısından kaynaklı olabilir. Zamanla alışılmış bir alışkanlık ve rahatlama hissinden kaynaklı da ot tüketimi gerçekleştiriyor olabilirler.

Kedilerin otları tüketme sebebini bazı kedi sahipleri vitamin eksikliklerinden kaynaklı olabileceğini de söylüyor fakat durum pek öyle olmayabilir. Çünkü kediler zaten vitamin ve besin değeri yüksek kedi mamaları ile beslenirken vitamin idamesi için ot yemeye başvurmaz diye düşünüyorum. Tabii bu durum farklılık gösterebilir. Her kedi aynı olamaz. Evcil kedilere nazaran sokak kedilerinin daha fazla ot tükettiği de gözlemlenmiş. Bunun sebebi vitamin eksikliğine bağlı olmakla beraber tükettikleri besinleri dengelemek amaçlı da olabilir.

Kedi sahiplenmişseniz ve bu durumdan rahatsızsanız, kedinizin ot tüketimini besin değerinin düşüklüğüne yoruyorsanız kedinize verdiğiniz besinlerdeki lif ve vitamin oranını arttırabilirsiniz.

Tüm bunların dışında kedileriniz ot tüketimini tamamen zevk amaçlı da gerçekleştiriyor olabilir. Bu durum kedilerin doğasında alışılmış bir durum olarak da yerleşmiş olabilir. Yani pek şaşırmamanız ve gerekiyorsa kedinizin ot tüketimini destekleyip, ona alternatif olabilecek kedi çimleri de temin edebilirsiniz.

Kedilerimiz Her Bitkiyi Tüketmeli midir? Hangi Otları Yiyebilir?

Kedilerimiz çok fazla ot tüketiyor olabilir ama her bitkiyi tüketmesi minik dostlarımız açısından yararlı olmayabilir. Bu yüzden kedilerimizin tüketeceği bitkileri iyi bilmeli ve araştırmalıyız.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  British Shorthair Beslenmesi ve Mama Tavsiyesi
Kedilerimiz İçin Zararlı Olabilecek Ot Çeşitleri
Kedilerimiz İçin Zararlı Olabilecek Ot Çeşitleri

Kedilerimiz İçin Zararlı Olabilecek Ot Çeşitleri

  • Soğan
  • Hint Keneviri
  • Karanfil
  • Kayısı Çekirdeği
  • Şeftali Çekirdeği
  • Sarmaşık
  • Sardunya
  • Okaliptüs
  • Küstüm Otu
  • Nergis
  • Zakkum
  • Açelya
  • Yüksük Otu
  • At Kestanesi
  • Domates Sapı

Bu bitkiler dışındaki daha birçok bitkiye karşı minik kedilerimiz duyarlı olabilir. Kedilerimizin sağlığı açısından bitki olarak kedi çimi ve kedi nanesi tüketmelerini miyavliyo ailesi olarak öneririz. Patilere selamlarımızla.. 😸

Merhabalar, Ben Süheyla. Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Bölümüm dışında yazarlık yapmaktan, öğrenmekten ve keşfetmekten çok zevk alıyorum. Minik dostlarımız, kedilerimiz hakkında araştırma yapmak ve sizinle paylaşmak oldukça keyifli :))

How about writing a comment?