Kediler uyku esnasında titreyebilirler. Birçok kedi sahibi bu durumu basit nedenlere bağlasa da aslında farklı hastalıklardan kaynaklanabilir.

Kediler gün içerisinde şekerleme yapmayı ve uyumayı çok severler. Her kedi genellikle 12-16 saat arası uyuyabilirler. Ancak derin bir uykuya dalmazlar, çoğu uyku saatlerinde sadece gözlerini dinlendirmiş olurlar. Etraftaki sesleri duyarlar ve seslenildiği zaman hemen gözlerini açarak tepki verirler. Belirtilen zaman dilimi içerisinde sadece birkaç saat çok derin bir uykuya dalabilirler.

Kedilerin derin uyuduklarını anlamak için kaslarının gevşeyip gevşemediğine bakılmalıdır. Mesela kedinin patisini tutup hafif salındığı zaman tepki vermiyorsa gerçekten derin uykuya dalmış demektir. Haliyle uyku esnasında fiziksel hareketler ve titremeler sıklıkla meydana gelmektedir. Sadece derin uyudukları zaman titremeler görülmez, bazı nedenlerden dolayı da kedilerde titremeler fark edilebilir. Bu konuda tüm merak edilenleri detaylı bir şekilde yazımızda belirttik.

Rüya Görme

Birçok insan ”kediler rüya görür mü?” sorusunun cevabını çok merak ederler. Kediler de insanlar gibi çeşitli rüyalar görebilirler. Hatta bunun örneklerini sosyal medyada mutlaka görmüşsünüzdür. Patilerini, kulaklarını veya kuyruklarını oynattıklarını görürüz. Bazen de vücutlarının titrediklerini ve hala uykudan uyanmadıklarını fark ederiz. Kedilerin onca fiziksel hareketlerine rağmen uyanmamalarının nedeni REM ve Non-REM evreleri yaşamalarıdır.

REM: kedilerin gözlerinin hareket etmesine ve uyku içerisinde çeşitli rüyalar görmesidir. Non-REM: derin uykudur ve kaslar kendini saldığı için fiziksel hareketler yapmalıdır. Her iki uyku evresi de kedilerde görüldükleri için derin bir uyku çekerler. Bahsettiğimiz fiziksel hareketler meydana gelebileceği için korkulacak veya endişe edilecek bir durum yoktur.

Kedim Uyurken Titriyor
Kedim Uyurken Titriyor

Hipotermi

Kedilerin vücut ısısının düşmesine ”hipotermi” adı verilir. Hipotermi en çok sokak kedilerinde ve yavrularda görülmektedir. Sokak kedileri soğuk, karlı, yağmurlu ve rüzgarlı havalara maruz kaldıklarında vücut ısıları aniden düşer. Dostlarımız belirli dereceye kadar kendilerini ısıtırlar ama dayanamadıkları noktada hipotermi geçirebilirler.

Haliyle herhangi bir kedi uyuyorken titriyorsa ve hava soğuksa büyük ihtimalle hipotermi meydana gelmiştir. Yetişkin kediler hipotermi geçirdiklerinde biraz dayanma güçleri vardır ama yavru kediler dayanamazlar ve maalesef ölümle sonuçlanabilir. Bu halde bir kedi görüldüğünde hemen alınmalı ve ısıtılmalıdır. Kedi hala kendine gelmiyorsa ve titremeler artıyorsa hemen veterinere gidilmelidir.

Hipoglisemi

Kedilerde kan şekeri düşüklüğüne ”hipoglisemi” denilir. İnsanlar uzun süre yemek yemediklerinde nasıl kan şekerleri düşüyorsa aynısı kedilerde de olur. İyi ve yeterli beslenmeyen kedilerde hipoglisemi meydana gelebilir. Haliyle hipoglisemi geçiren kediler uyku esnasında aniden titremeye başlarlar ve uyandırılırken bile titreme kesilmeyebilir. Uyandıkları zaman hemen mama yemeleri için teşvik edilmelidir, eğer yemiyorlarsa yaş mama vererek daha kolay yemeleri sağlanmalıdır.

Kedi Uyurken Titriyor
Kedi Uyurken Titriyor

Hipetermi

Hipotermi, hipoglisemi ve hipetermi kelime olarak birbirlerine çok benzedikleri için karıştırılıyor 🙂 Kedilerin vücut sıcaklıklarının artmasına yani yüksek ateşe “hipetermi” denilir. Sağlıklı kedilerin vücut ısıları 38-39 derecedir. Kedilerin ateşleri ölçüldüğü zaman 39.5-40-41 derecelerini gösterirse yüksek ateş var anlamına gelir.

Kedilerin vücut ısıları belirttiğimiz derecelerdeyse uykularında aniden titremeye başlayabilirler. Evde geçici olarak ateş düşürebilir ve titreme kesilebilir ama sorunun kaynağını bulabilmek için mutlaka veterinere gidilmelidir. Detaylı muayeneden sonra kedinin neden hipotermi geçirdiği teşhis edilip tedavi yöntemine başlanmalıdır.

Zehirlenme

Kediler yedikleri besinlerden veya kimyasal maddelerden zehirlenebilirler. Bu durum hemen vücutta kendisini göstermediği için kediler normal rutinlerine devam ederler. Birkaç saat sonra zehirlenmenin etkisi açığa çıktığında kedilerde kusma veya halsizlik görülebilir. Bu şekilde uykuya dalan kediler zehirlenmeden kaynaklı olarak titremeye başlarlar. Kedilerde zehirlenme çok önemli bir durum olduğu için hiç vakit kaybetmeden veterinere götürülmelidir.

Kedilerin Uyurken Titremesi
Kedilerin Uyurken Titremesi

Epilepsi (Sara)

İnsanlarda sara hastalığı görüldüğü gibi kedilerde de meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Kediler derin uykularındayken aniden nöbetleri tutabilir ve titremeye başlayabilirler. Epilepsili kedi sahipleri, dostlarının sara nöbetlerine alışık oldukları için panik yapmamalı ve sakin şekilde kediyle iletişim kurulmalıdır. Mutlaka belirli zamanlarda veterinere giderek epilepsi kontrol edilmeli ve nöbetlerin arası seyrekleşmesi için önlemler alınmalıdır.

İç Parazit

Kedilerde en çok görülen rahatsızlıklardan birisi de parazittir. Parazitler, kedilerin vücutlarına girerek derilerine veya organlarına yerleşirler. Yaşamlarını devam ettirmeleri için bulundukları yerde ürerler ve kediyi tamamen ele geçirmiş olurlar. İç parazitler kendileriyle beraber birçok hastalıkları beraberinde getirirler. Sonuç olarak kedilerin vücutlarında hastalık olduğu için uykuda titreme ve kasılma görülebilir. İç parazitler ve parazitlerin oluşturduğu hastalıklar ciddi olduğundan mutlaka veterinere danışılmalıdır.

Kediler Uyurken Neden İnler?
Kediler Uyurken Neden İnler?

Parkinson

Kedilerde parkinson hastalığı sıklıkla görülmese de örnekleri mevcuttur. Parkinson hastalığı olan kedilerin ön ve arka bacaklarında halsizlik, zayıflık, uyuşukluk ya da denge problemleri görülebilir. Bunlara ek olarak uykularında vücutlarının tamamının titremesi, bacaklarının hızlıca titremesi, kasılma, yüzlerindeki değişik hareketler vb. gibi belirtiler de meydana gelebilir.

Tümörler

İnsanlarda tümör görüldüğü gibi kedilerde de rastlanabilir. Tümör, iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Eğer iyi huyluysa bir şekilde tedavi seçenekleri vardır ama kötü huyluysa maalesef yapılacak pek bir şey yoktur ama yine de ümitsizliğe kapılmamak gerekir. Kötü huylu tümörü olan bir kedinin iyileştiğini ve hayata döndüğüne dair haberler bulunmaktadır.

Kedilerde tümör direkt olarak sinirlere temas ettiği için kedilerde titreme görülebilir. Bu titremeler sıklıkla görülmez, bazı zamanlarda veya uykuda görülebilir. Kedinizin tümörü olduğunu biliyorsanız uykusunda titremelere alışık olmalısınız. Yine de bu titremeler artarsa mutlaka veterinere söylemeli ve sıklıkla muayenesi yapılmalıdır.

Acı Hissetme

Kediler vücutlarında herhangi bir ağrı veya acı hissettikleri zaman refleks olarak titreme belirtileri görülebilir. Özellikle uykularında kasları gevşediği için ağrı kendini hissettirdiğinde aniden titreme yaşayabilirler. Titremeyle beraber uyandıklarında acı acı miyavlama, kilo kaybı, sürekli yatma isteği, ağlar gibi sesler çıkarma, halsizlik ve iştahsızlık yaşanıyorsa mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Vitamin Eksikliği

Kedilerde vitamin ve mineral eksikliği varsa rutin zamanlarında veya uykularında titremeler görülebilir. Özellikle kedi mamalarının içerisinde yüksek vitaminler ve mineraller olduğu yazar ama maalesef bunlar doğru olmuyor. Yanılgıya düşmemek için bilinen marka kullanılmalı, kedilerin cinsine, yaşına, sağlık durumuna göre belirlenen kedi mamaları kullanılmalıdır. Buna ek olarak vitamin yağları veya tabletleri kullanarak takviye yapılmalıdır.

İlgili Yazı: En iyi Kedi Mamaları ve Kedi Mama Markaları.

İlgili Yazı: Kediler İçin En İyi Balık Yağları

Stres

Kediler her ne kadar dayanıklı canlılar olarak bilinseler de aslında çok hassaslardır. En ufak şeyden hemen etkilenerek bunu davranışlarında ani değişiklikler yaparak belli ederler. Genellikle kediler karakterlerinin tam tersinde davranırlar. Mesela normalde sakin olan kediler aniden agresif veya saldırgan davranabilirler. Tam tersi özünde agresif olan kediler birden sakin ve ılımlı olabilirler.

Kediler stres yaptıkları zaman titreme görülebilir. Özellikle gün içerisinde fazla stres yapmışlarsa uyudukları zaman stresi hissederler ve aniden titremeye başlayabilirler. Bu onları çok rahatsız edecekleri için daha çok stres yapabilirler ve beraberinde hastalıklar da meydana gelebilir. Kedileri her zaman hoş tutmalı ve stres gibi ciddi bir hissi yaşamalarına izin verilmemelidir.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?