Kedilerde vücut sıcaklığı düşünce hipotermi meydana gelir ve hemen müdahale edilmesi gerekir. Kedilerde hipotermi özellikle sokaktaki dostlarımızda görülür.

Tatlı ve bir o kadar da sempatik olan kediler, dünyamızda yer almasaydı belki de bir yanımız hep eksik kalacaktı. Mesela sokaklarda sevimli olarak dolaşan veya evimizde aile fertlerinden biri yerine geçen dostlarımız olmayacaktı. Onların varlıkları bizi güldürürken, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik sağlığımıza olumlu olarak etki etmeyi çok iyi başarıyorlar.

Onların değerini ne kadar bilip bakımlarını en üst seviyede tutarsak, ömürlerini uzatmış ve yanımızda kalma süreleri de arttırmış oluruz. Bakımsız kedi ne kadar sağlıklı olursa olsun, belirli müddet sonra yavaş yavaş sağlıklarını kaybederek ömürlerini kısaltmış olurlar. Onlarda bir rahatsızlık belirtisi gördüğümüz zaman biraz gözlemleyip, veterinere danışmamız en doğru yoldur.

Kedi Vücut Sıcaklığı
Kedi Vücut Sıcaklığı

Aynı zamanda dostunuz ile alakalı ne kadar çok bilgiye sahip olursanız, olumsuz durumlarda (hastalıklarda ilk yardım, travmatik olaylarda ilk müdahale, yaralı olduklarında bakımları vb.) kedinize yardımcı olabilirsiniz veya veterinere yetiştirirken bile erken müdahale ettiğiniz için yaşama şansını arttırmış olursunuz.

Dostunuzla alakalı bir bilgi edinmeniz gerekiyorsa, başka kedilerin vücut sıcaklığı konusunda donanımlı bilgi sahibi olmalısınız. Kedinizin vücut ısısının kaç olması gerektiğini veya düştüğünde hangi sorunlarla karşılaşabileceğinizi bilmek hayat kurtarır. Dostlarımızın vücut sıcaklığı konusunda kafanıza takılanları veya tüm merak ettiklerinizi açıkladık.

Kedilerde Hipotermi Nedenleri

Normal ve sağlıklı kedilerin vücut sıcaklığı 38-39 derece arasında değişkenlik gösterir. Bu dereceler arttığında kedilerde yüksek ateş görülür ve beraberinde farklı hastalıklarda meydana gelebilir. Vücut ısısı 38-39 dereceden aşağı düştüğünde ise hipotermi görülür ve erken müdahale edilmezse, maalesef ölümcül sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir.

Her ne kadar ”kediler üşümez, onların tüyleri var” denilse de aslında kış mevsimlerinde üşürler ve soğuk havaya karşı dayanamadıkları için hipotermi sıklıkla görülür. Özellikle kış günlerinde bebek kediler dünyaya gelirse, minik bedenleri soğuk havayı kaldıramadıkları için hipotermi geçirerek hayatlarını kaybederler.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Salam Yer mi? Kediye Sosis Verilir mi?

Aslında kedileri yıkamak doğru değildir ama dostunuzu belirli nedenlerden dolayı yıkamak zorunda kaldıysanız, vücut ısısı yerine gelene kadar dışarı salmamalısınız. Tüylerinin arasında bir ıslaklık kaldığında, aniden soğuk havaya çıktıklarında vücut ısıları düşerek hipotermiye yol açabilir.

Kedilerde hipotermi görülmesinin diğer sebeplerinde tiroid, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, diyabet ve metabolik hastalıklar yer alır. Ayrıca iç kanama, ameliyat sonrası yan etkiler, ani şok, aşırı kan ve enfeksiyon gibi sorunlarda kedinin vücut ısısının düşmesine sebebiyet verebilir.

Not: Kedileri soğuklardan korumak için lütfen evlerimizin yanlarına kulübe, ev, kartondan veya battaniyeden yatak vb. gibi koruyucu önlemler alalım. Hiçbir şey yapamıyorsak, dışarıda üşüyen kedi gördüğümüzde üstüne atkı veya kalın bir şey örtebiliriz.

Kedilerin Vücut Sıcaklığı
Kedilerin Vücut Sıcaklığı

Kedilerde Hipotermi Belirtileri

Kedilerin vücut ısısı düştüğünde hipotermi başlar ve bir zaman sonra kedinin vücudu dayanamayarak komaya girer. Kedilerde hipotermi başlayınca ve şiddetlenince şu belirtiler görünür;

  • Göz bebeklerinde belirgin büyüme,
  • Nefes alıp vermekte zorlanma,
  • Kalp atışlarının yavaşlaması,
  • Şiddetli titreme,
  • Kasların kasılması ve sertleşmesi,
  • Nefesin giderek azalması,
  • Uyuşukluk,
  • Hareket etmeme,
  • Gözlerini kısamama,
  • Ağzını açık tutması.

hipotermi çok ciddi bir sorun olduğu için kedilerde bu belirtilerden birini bile gördüğünüz zaman hemen vücudunun ısınmasına bir şekilde yardımcı olmalısınız. Fön makinesiyle de ısıtabilirsiniz ama direkt sıcaklık üflediği için ciltlerinin yanmasına neden olabilir.

Onun yerine ilk yardım olarak kucağınıza alarak ısıtmalı ve kalın battaniyeyle sararak ısınmasını sağlayabilirsiniz. Vücut ısısının yerine gelmesi başladığında otomatik olarak belirtiler azalmaya başlayacaktır. Hemen ardından veterinere götürerek genel muayene yapılmalı ve tedavi başlatılmalıdır.

Kedilerde Hipotermi Tedavisi

Veterinere gittiğinizde ilk olarak kedinin vücut sıcaklığı yerine getirilir. Kliniklerde dolap gibi bir yer vardır ve kediyi içine koyarak, derecesini ayarlayıp ısınmalarına yardımcı olunur. Kedilerin dışı üşüdüğü kadar, aslında iç organları daha fazla üşür ve ısınması için iç kısma müdahale edilmelidir. Veteriner sıcak su lavmanını uygulayabilir ya da kedinin ciğerlerine sıcaklık ulaşabilsin diye ısıtıcı serumlar da kullanılabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Karanlıkta Görür mü? Gece Görür mü?

Bu süreçte kedinin kalp hızı, nefes alış-verişi ve organlarının faaliyeti de takip edilir. Durumu tamamen kontrol altına alındığında enerjisi yerine gelmesi için ek olarak vitamin takviyeleri de verilebilir. Eğer hipotermiye bahsettiğimiz hastalıklar neden olduysa, sebepleri araştırılır ve en uygun tedavi başlatılarak vücut ısısının yerine getirilmesi hedeflenir.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?