Köpeklerin beyinlerinde ve vücutlarında var olan hastalıklar epilepsiyi oluşturabilir. Bazı köpek cinslerinde epilepsi görülme olasılığı yüksektir.

Köpeklerde epilepsi yaşam standardını düşüren bir hastalıktır. Hem köpekler hem de köpek sahipleri için oldukça zor bir durumdur. Belirtiler görüldüğü zaman hiç vakit kaybetmeden mutlaka veterinere gidilmelidir. Erken teşhis her zaman hayat kurtardığı için epilepsinin ilk evrelerinde hemen kontrol altına alınmalıdır. Peki, köpeklerde epilepsi ne demek? veya köpek epilepsi anında ne yaşar? tüm merak edilenleri en ince ayrıntısına kadar yazımızda açıkladık.

Köpeklerde Epilepsi Nedir?

Epilepsinin diğer adına ”sara hastalığı” denilir. Bazı insanlarda epilepsi krizleri meydana gelebildiği gibi maalesef köpeklerde de görülebilir. Hatta kedilerde epilepsi hastalığı bile görülebilir. Epilepsi denilen hastalık, aslında beyinden kaynaklanan bir durumdur. Kendini nöbet veya kriz şeklinde gösterir, bu esnada köpeklerde farklı belirtiler görülebilir.

Krizin ne zaman ve nasıl geleceği bilinmeyeceği için her an her yerde tutabilir. Kriz esnasında kaslarda gerilme, istemsiz ve fazla refleksli kas hareketleri meydana gelebilir. Köpeklerin hayat kalitesini düşüren bir hastalık olduğu için mutlaka veterinere giderek durumları kontrol edilmelidir.

Köpeklerde Epilepsi Öldürür mü?
Köpeklerde Epilepsi Öldürür mü?

Köpeklerde Epilepsi Neden Olur?

Birçok epilepsi nedeni olduğu için kesinlikle şu nedenden dolayı köpeklerde epilepsi meydana gelir demek yanlıştır. Epilepsinin nedeni tahmine dayalı olsa da yine de şu nedenlerden dolayı kaynaklanır:

  • Genetik faktörlerden dolayı köpeklerde epilepsi görülebilir. Özellikle Beagle, Alman Çoban Köpeği, Golden Retriever, Dachshund (Sosis Köpek), Poodle (Kaniş) ve İrlanda Seteri cinslerinde epilepsi görülme olasılığı çok yüksektir. Bu köpekler sahiplenildiğinde muayeneleri aksatılmamalıdır.
  • Gençlik hastalığı,
  • Köpeklerde kuduz ve yalancı kuduz,
  • Kafa travmaları,
  • Beyin tümörleri,
  • Beyin apseleri,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Karaciğer hastalıkları,
  • Mantar enfeksiyonu,
  • Yeterli oksijen alınmaması,
  • Vitamin eksikliği (özellikle B vitamini)
  • Yüksek miktarda tuz alımı,
  • Beyin dokularında sorunlar,
  • Kafatası kemikleri sorunları,
  • Zehirlenme,

gibi nedenlerden dolayı köpeklerde epilepsi görülebilir. İşte bu noktada köpek sahiplenmenin kolay olmadığını tekrar vurgulamak isteriz. Köpek sahiplenmek dünyanın en güzel duygusudur ama bakımını, sağlık durumunu ve yaşam kalitesi için sorumluluk almak gerekir. Zaman geçirmek için köpek sahiplenmek yerine gerçekten sorumluluk alabilecek olan bireylerin köpek sahiplenmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpekler Neden Toprak Yer?
Epilepsi Hastası Köpek Ne Kadar Yaşar?
Epilepsi Hastası Köpek Ne Kadar Yaşar?

Köpeklerde Epilepsi Belirtileri

Köpeklerde epilepsi görüldüğü zaman bunu farklı belirtilerle gösterirler. Çoğu köpek sahipleri bu belirtileri fark eder ama normal olarak epilepsi olduğu hiç akıllarına gelmeyebilir. Köpeklerde epilepsi hastalığı kendini 3 evrede gösterirler:

Birinci Evre

Köpeklerde epilepsi belirtilerinin normal hastalık belirtileriyle karıştırılan evresidir. Bu evrede köpeklerde halsizlik, inleme, aniden kaçıp saklanma gibi belirtiler meydana gelir. Bilgili ve dikkatli köpek sahipleri, dostlarının belirtilerini ciddiye alıp veterinere götürürse erken teşhis için iyi olacaktır. Veteriner de alanında uzman biriyse epilepsi olabileceğini tahmin edebilir.

İkinci Evre

Dostlarımızda epilepsi krizlerinin görüldüğü evredir. Kasların gerilmesi, kasılma, bilinç kaybı, istemsizce refleks hareketleri, salya akıtma, idrar veya dışkı kaçırma gibi belirtiler görülebilir. Sahiplerinden gelen uyarılara, komutlara veya seslere hiç tepki vermeyebilirler. Bu belirtiler en az 1 en çok 3-5 dakika kadar sürebilir. Köpekler gün içerisinde birkaç kere kriz geçirebilirler.

Üçüncü Evre

Bazı köpeklerde fokal nöbet (kısmı nöbet) denilen epilepsi görülebilir. Özellikle körlük veya farklı göz problemleri meydana gelebilir. Bu evrede artık nöbet sona ermiş ve geriye halsizlik kalmıştır. Sanki maraton koşmuşlar gibi yorgun olurlar ve yattıkları yerden hemen kalkmazlar. Birçok köpek epilepsi nöbeti geçirdiklerinden birkaç dakika sonra yerlerinden kalkıp bol bol su içerler. Kalktıklarında ”az önce ne oldu? ben ne yaşadım? dermiş gibi tepkisiz etrafa bakarlar.

Köpeklerde Epilepsi Krizi
Köpeklerde Epilepsi Krizi

Köpeklerde Epilepsi Nöbeti Anında Yapılması Gerekenler

Köpekler epilepsi krizi geçirirken kendilerini yarı şekilde kaybederler. Bunu aynı insanlar panik atak sırasında yaşadıkları durum gibi düşünebiliriz. Dostlarımız bu esnada zor bir durumla cebelleşirken anneleri ve babaları olarak yardımcı olmalısınız. Nöbet esnasında köpeklerinize şu şekilde yardımcı olabilirsiniz:

  • Nöbet esnasında soğukkanlılığınızı korumalı ve çok sakin olmalısınız,
  • Yumuşak ve sevgi dolu ses tonuyla köpeğinize motive edici sözler söyleyip ufak temaslarda bulunmalısınız,
  • Nöbet esnasında başını yere veya diğer eşyalara çarpmaması için kafasının altına yumuşak yastık yerleştirmelisiniz,
  • Nöbetin başlayacağı anı bilemezsiniz ama belirti gördüğünüz an sakin bir şekilde yere battaniye veya yumuşak bir şey sererek dostunuzu korumalısınız,
  • Nöbet esnasında köpeğinizi sıkıca tutmayın veya kafasını bastırmayın. Sadece zarar gelmesini engellemeli ve iletişim kurmaya çalışılmalı,
  • Kriz anında yan yatarak sanki koşuyormuş gibi patilerini hızlıca sallayabilir, kafasını aşağı yukarı hızlıca hareket ettirebilir veya vurabilir. Bunları bilmelisiniz ki o esnanın normal bir durum olduğunu anlamalısınız,
  • Epilepsi nöbeti sırasında dostunuzun nefes alışı zorlanabilir veya yeterince nefes alamayabilir. Bunun için temiz bir havluyu veya bezi rulo haline getirerek köpeğinizin dişlerinin arasına sıkıştırabilirsiniz. Bu sayede nefes alışı rahatlar ve şiddetli kasılmalardan korunmuş olur,
  • Evde başka bir canlı varsa nöbet esnasında odadan uzaklaştırılmalıdır,
  • Nöbet esnasında asla su veya yiyecek verilmemelidir,
  • Etrafta yoğun ses varsa hemen kapatılmalıdır,
  • Epilepsi nöbeti 5 dakika ve daha fazla sürerse hemen veterinere arayarak durum anlatılmalıdır.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

Köpeğinizde epilepsi var olduğu için veterinerinize 7/24 ulaşma şansınız olmalı. Ne zaman nöbetin geleceği belli olmadığı için beklenmedik belirtiler, nöbet süresinin uzaması veya nöbetten sonraki durumlar için mutlaka haberleşmelisiniz. Köpeğinizin nöbeti bittikten sonra sakin ses tonuyla konuşulmalı ve başı okşanmalıdır. Yeni bir kriz daha yaşanabileceği için yanından ayrılmamalı ve onu yormayacak ufak aktiviteler yapılmalıdır.

Köpeklerde Epilepsi Tedavisi

Köpeklerde epilepsi belirtileri görülürse hiç vakit kaybetmeden veterinere gidilmelidir. Fiziksel muayene edildikten sonra kafatası ve beyini görebilmek için birkaç tetkik yapılmalıdır. Köpeklerde epilepsi diğer hastalıkların ürettiği durum olduğu için mutlaka sorunun ana kaynağını bulmak gerekir. Tetkiklerden sonra kesin olarak epilepsi teşhisi belirlendiyse uygun antiepileptik (nöbetlerin ortaya çıkmasını engellemek veya kontrol altına alınması için kullanılan ilaçlar) verilir.

İlaç tedavisine ek olarak vitamin desteği de verilmelidir. Köpekler epilepsi gibi çok zor bir hastalıkla uğraştıkları için ekstra strese girmemeliler. Stresten uzak bir yaşantı sunulmalı ve her şey onların istedikleri gibi olmalıdır. Onları fazla zorlamayacak egzersizler, oyunlar, çok kısa yürüyüşler, aktiviteler vb. yapılarak psikolojileri iyi tutulmalıdır. Köpeklerde epilepsi tamamen geçmeyebilir ama büyük oranda kontrol altına alınabilir.

Köpeklerde epilepsi öldürür mü?

Epilepsi öldürmeyebilir ama sorunun ana kaynağına tedavi uygulanmazsa hayatları tehlikeye girebilir.

Epilepsi hastası köpekler ne kadar yaşar?

Bunun belli bir yaşı yoktur. Köpeklerin sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir.

Her köpek epilepsi olur mu?

Hayır, olmaz. Bazı hastalıklara yakalanan ve genetik faktör taşıyan köpeklerde epilepsi görülme olasılığı yüksektir.

Köpeklerde epilepsi tamamen geçer mi?

Epilepsinin ana kaynağına göre değişebilir. Genellikle epilepsi yüksek oranda kontrol altına alınabilir.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?