Sevgi dolu bir cins olan Javanese Kedisi (Oriental Longhair) hakkında merak ettiğiniz pek çok özelliğini, sizin için derlediğimiz içeriğimizde bulabilirsiniz.

Cins Özellikleri
Adapte Olabilirlik80
Oyunculuk90
Bakım İhtiyacı60
Sıcakkanlılık90
İlgi İhtiyacı80
Konuşkanlık80
Taranma İhtiyacı60
Haraketlilik90
Kıl Dökülmesi40
Sahibine Şevkat90
Sağlık ve Dayanıklılık65
Özgürlük Düşkünlüğü20
Hayvanlarla Dostluk80
Arsızlık45
Çocuklarla Dostluk90
Zeka Seviyesi90
Yabancılarla Dostluk90
Sosyal ihtiyaçlar85
Bilgiler
  • Kökeni: Güneydoğu Asya – Avrupa
  • Diğer İsimleri: Oriental Longhair, Mandarin, Cava
  • Yaşam Süresi: 10 – 20 yıl
  • Kilosu: 2 – 4,5 kg
  • Vücut Tipi: Küçük
  • Tüy Uzunluğu: Tüylü, Uzun Tüylü
  • Tüy Dökme Oranı: Az Tüy Döken
  • Mizaç: Enerjik, Geveze, Uyumlu, Sevecen, Dikkatli, Zeki, Neşeli, Sadık, Oyuncu, Sosyal, Sağlıklı
  • Dostluk: Çocuk, Evcil Hayvan ve Yabancı Dostu
  • Benzer Cinsler: Siyam Kedisi, Balinese

Kedi görünümünde bir insanla arkadaş olmak hem de kıpır kıpır, hareketli, eğlenceli, durmadan sohbet edebileceğiniz biriyle… Evde size bekleyecek, geldiğinizde sevgiyle karşılayacak, kolayca size ve çevrenize uyum sağlayabilecek. Neredeyse ideal arkadaş tanımı yaptım ama bütün bunlar egzotik, biraz da vahşi görünümlü ama sevgi dolu Javanese kedisinin özellikleri.

Javanese Kedisinin Kişiliği

Javanese kedi cinsi ilgi bağımlısı, sevgi pıtırcığı kedi cinslerimizden biri. Bu garip görünümlü dostumuz biraz vahşi görüntüsünün altında kocaman bir insan sevgisi taşıyor. Öyle ki bazı Javanese dostları bu sevgi ve ilgiden rahatsız olabildiğini bile belirtmektedir. Javanese’nin insancıl yanı ve ilgi bağımlılığı çoğunlukla sürekli yanınızda veya yakınızda bulunmak olarak görülmektedir. Evde olmadığınız vakitlerde yokluğunuzu pek umursamayacak olsa da eve geldiğinizde yanınızdan ayrılmak istemeyecek bir kedi cinsi. Çalışırken, yemek yerken, ev işleri yaparken hatta uyurken bile Javanese’nin hemen yanı başınızda olacağını unutmayın.

Elbette Javanese’nin tek kişilik özelliği sosyal olması değil. Javanese aynı zamanda konuşkan da bir kedi cinsidir. Yakın kuzeni Siyam Kedisi kadar olmasa da sık sık miyavlayan bir kedi. İhtiyaçlarını söylemekten çekinmemenin yanın da bir de sohbet edebilme özelliği var. Örneğin gözlerine bakıp bir şeyler söylediğinizde size cevap veriyormuş gibi miyavlaması muhtemel. Sadece sahibiyle değil, yabancılarla bile hiç çekinmeden konuşan bir yapısı var. Sırlarınız varsa Javanese’nin yanında konuşmamaya dikkat edin😊 Bu sohbet hissi özellikle yalnız yaşayıp bir kediyle dost olmak isteyenler için mükemmel.

Görece hareketli ve oyuncu da bir kedi cinsi olan Javanese hem fiziksel hem de zihinsel oyunlarda oldukça iyi. Onun eğlenceli vakit geçirebilmesi ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak dinç kalabilmesi için yapboz, bulma – getirme, yakalama gibi oyunlar oynamasına imkân vermelisiniz. Bu oyunlara sizin de katılmanız oldukça önemli. Böylece hem kediniz mutlu olacak hem de aranızdaki bağlar kuvvetlenecektir. Oyun oynamak Javanese için olduğu kadar sizin için de önemlidir. Çünkü Javanese sıkıldığında fazlasıyla yaramaz olabiliyor. Ona ve oyunlarına istediği kadar vakit ayırmazsanız evinizde hemen her şeyin kurcalanmış, karıştırılmış, yerinin değiştirilmiş olma ihtimali çok yüksek. İşte Javanese kendisini eğlendirmeyi de iyi biliyor!

İnsanlara olduğu gibi insan işlerine de meraklı olan Javanese hem insancıl hem de zeki olması sebebiyle birçok şeyi rahatça öğrenebilir. Biraz büyüse insan olacak, sakın ona iki ayak üstünde durmayı öğretmeyin😊

Çocuklarla İletişimi

İnsan ve ilgi bağımlısı Javanese için yaşın hiçbir önemi yoktur. Karşısındakinin saygılı ve ilgili olması belki de bir ilişkide aradığı tek kriter. Bu yüzden saygılı, hoşgörülü ve ona nasıl davranmasını bilen çocuklar Javanese için harika arkadaş olabilir. Hatta çocukların bitmeyen enerjisi ve merakı Javanese’nin ilgisini çekebilir ve çocuğunuza, size gösterdiğinden daha çok ilgi göstermeye başlayabilir. Her yaş grubundan çocukla iyi anlaşabilen Javanese aynı zamanda yaşlılarla da iyi ilişkiler kurabilir. Ancak, onun enerjisine ve ilgisine tahammül edebilecek yaşlı insanlar için harika bir dostken diğerleri için çekilmez olabilir.

Javanese
Javanese

Evcil Hayvanlarla İletişimi

Javanese herkesle anlaşabildiği gibi evcil hayvanlarınızla da kolayca arkadaş olabilecek bir kedi cinsidir. Kendi cinsiyle, diğer pek çok kedi cinsiyle ve kedi dostu köpeklerle harikadır. Özellikle sık sık yalnız kalan Javaneseler’in ilgi ihtiyacının karşılanması için diğer evcil hayvanlar oldukça faydalı olacaktır. Mesela bir karşı cinsle birlikte sahiplenmeyi düşünebilirsiniz.

Javanese Kedisinin Tarihçesi

Javanese soy ağacı oldukça karmaşık melez bir kedi cinsidir. Siyam grubuna mensup olan bu cins Balinese (Bali) kedi cinsinin en yakın akrabasıdır. Cinsin adını aldığı Java adası ile ilişkisi de bu akrabalıktan gelmektedir. Aslında Java adası ile hiçbir bağlantısı bulunmayan Javanese ismi bu yakın akrabalığa işaret etmesi sebebiyle Bali adasının komşusu olan Java adasından gelmektedir.

1950’li yıllarda Britanya’da yetiştiriciler tarafından yaratıcı bir fikirle ortaya çıkmıştır. Siyam Kedisi, Colorpoint Shorthair ve çeşitli yerli kedilerin çiftleşmesi sonucunda doğan yavrular daha sonra tekrar Siyam Kedisi ile çiftleştirilmiş ve Uzak Doğulu kedi cinslerinden özellikle renk bağlamında ayrılan kedi yavruları elde edilmiştir. Çok çeşitli renklerde kedilerin ortaya çıkmasıyla bunları renk bağlamında ayrı ayrı cinsler olarak değerlendirmek çok zor olacağı için genel bir isim olarak Oriental Shorthair cinsi şemsiyesi altında toplandılar. Bu kedilerden uzun tüylü olanlar ise Oriental Longhair olarak tanındı.

Bu melezleme dizisinin detaylarına inildiğinde Javanese cinsi, Balinese ve Colorpoint Shorthair çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Başlangıçta Balinese’den renk olarak ayrılıp tamamen farklı bir cins olarak düşünülse de 2008 yılında Cat Fanciers Association (CFA) tarafından Balinese cinsinin bir alt türü olarak kabul edildi. Daha da üst gruplandırmada ise Siyam kedi cinsinin bir alt bölümüdür. Sonuç olarak Javanese kedi cinsi bir dizi Siyam Kedisi, Colorpoint Shorthair ve Balinese melezlemesi sonucunda oluşmuştur.

Javanese Kedi Cinsi
Javanese Kedi Cinsi

Javanese Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Javanese kedi cinsinin fiziksel özellikleri atası ve akrabası olan Siyam Kedisi’ndekine oldukça benzerdir. Genel vücut yapısı Siyam Kedisi’ne benzese de elbette karakteristik özellikleri de vardır. Vücut hatlarının daha ince, uzun ve zarif olması Siyam Kedisi’nden ayrıldığı temel noktadır. Yine renk kombinasyonları ve tüy uzunluğu da Siyam’dan farklı fiziksel özellikleridir.

Yüz ve Kafa Yapısı

Vücuduna oranla küçük ve ince görünümlü kafası vücudun geri kalanına göre daha sivri hatlara sahiptir. Yüz ve kafa yapısı uzak doğulu kedi cinslerinin karakteristik özelliklerini taşır.

Kafa

Çıkık, belirgin elmacık kemikleriyle kafa hatları dikkat çekicidir. Yuvarlak ancak görece keskin hatlı yüzde çok belirgin olmayan bir çeneye sahip. Burun ve ağız bir tilkiyi andırırcasına öne doğru sivrilerek çıkıyor. Ancak o kadar da sivri değil ve orta uzunlukta.

Kulaklar

Uzak doğulu kedilere özgü bir biçimde iri ve geniş kulakların arası biraz açıkça ve hafif dışa dönük olarak konumlanmış. Tabanda geniş olan kulaklar uca doğru daralsa da keskin ve sivri değil hafif yuvarlak bir çizgiyle bitiyor.

Gözler

Badem şeklinde ve hafif kısık gözlerin dışa bakan köşeleri kulaklara doğru hafifçe eğimli. Göz rengi mavi ve yeşil arasında farklı tonlarda ve parlak.

Vücut Yapısı

Küçük – orta boyutlu bir vücuda sahip olan Javanese kedisinin sırtı hafif kambur bir görünümle önden arkaya doğru eğimlidir. Kaslı ve atletik vücudu vahşi görüntüsünü destekliyor.

Bacaklar ve Patiler

Javanese kedisi görece kısa bacaklı bir kedi cinsidir. Bacak boyları önde ve arkada eşit olduğu gibi her bacak kendi içinde de alt ve üst bacak olmak üzere ayrı ayrı incelendiğinde her bir parça neredeyse birbirine eşittir. Güçlü ve çevik bacaklarını yerden yukarıda tutan patileri ise dümdüz karşıya bakacak şekilde konumlanmıştır.

Kuyruk

Vücut uzunluğuna orantılı bir boyutta kuyruğa sahip olan Javanese kedisinin kuyruğu ne kalın ne incedir. Bu orta kalınlıktaki kuyruk yürüyüş sırasında dik şekilde havadadır.

Tüy Çeşitleri

Javanese kedisi çok çeşitli renlerde ve renk kombinasyonlarında tüylere sahip olabilir. Javenese’nin tüylerinin ayırt edici özelliği renkleri veya desenleri değil uzunluğudur. Genellikle orta – uzun tüylü bir kedi türü olarak Javenese cinsinin tüyleri parlak, ipeksi ve orta derecede dalgalıdır.

Ağırlığı ve Boyutları

Javenese kedisinin ortalama vücut ağırlığı 2 – 4,5 kg arasındadır. İri yapılı dişilerin ağırlığı 5 kg’yi bulabilirken erkekler ise 6 kg’ye kadar ulaşabilir. Javenese kedilerinin ortalama boyları 30 cm civarındadır.

Javanese Kedi Cinsi
Javanese Kedi Cinsi

Javanese Kedisinin Bakımı

Javanese kedisi bakımı oldukça kolay bir kedi cinsidir. Uzun tüylü bir cins olmasına rağmen kürkünde astar bulunmadığı için çok fazla tüy dökmez ve bu da taranma ihtiyacını azaltır. Böylece kedi bakımının en zor işi olan tarama yükü azalmış olur.

Temizlik

Yukarıda belirtildiği gibi Javanese tüy uzunluğuna göre az tüy döken bir kedi cinsidir. Haftada 1 veya 2 kez tüylerinin taranması yeterlidir. Paslanmaz çelik bir tarakla yapılan bu işlem kedinizin ölü tüylerden arınmasını ve tüylerinin yenilenmesini sağlar. Böylece daha parlak ve sağlıklı tüylere sahip olacaktır.

Javanese kedisi de pek çok kedi cinsi gibi temizlik konusunda hassastır. Günlük ağız bakımına ve düzenli tırnak kesimine ihtiyaç duyar. Bunun dışında kendi temizlik yöntemiyle ulaşamadığı göz ve kulak çevresi ihtiyaç hâlinde temizlenmelidir. Gerekli durumlarda banyo yaptırılabilir. Banyodan sonra havlu vb. bir şeyle nazikçe kurulanmalı ve hava akımından uzak, ılık bir ortamda tam tam olarak kuruması beklenmelidir.

Ayrıca mama kabı, tuvalet oyuncak gibi kişisel eşyalarının da temizliğine özen gösterilmelidir.

Javanese Kedisi
Javanese Kedisi

Javanese Kedisinin Sağlık Durumu

Javanese kedisi melez bir ırk olarak farklı atalarından aldığı genetik özellikler ve melezleme aşamalarının her birinde edindiği genetik değişikliklerle bazı sağlık problemlerine yatkın olabilir. Özellikle Siyam’ı etkileyen yaygın hastalıklar Javanese’de de görülebilir.

Sağlık Sorunları

Javanese’nin yatkın olduğu bazı sağlık sorunları şunlardır:

  • Amiloidoz; Siyam grubunda sıkça görülebilen amiloid isimli bir proteinin karaciğerde birikmesiyle ortaya çıkan hastalıktır.
  • Aort atar damarında daralma
  • Astım
  • Bazı sindirim problemleri
  • Hiperestezi sendromu; kedilerde aşırı kaşınmaya ve sıçramalara sebep olan nörolojik bir hastalıktır.
  • Nistagmus; gözlerde istemsiz ve hızlı hareketlere sebep olan nörolojik bozukluk.
  • Lenfoma; bir çeşit beyaz kan hücresinde görülen kanser türü.

Yaşam Süresi

Javanese kedisi ortalama 10 – 20 yıl arasında yaşayabilir. Bu süre ortalama yaşam süresidir ve cins içerisinde bireyden bireye farklılık gösterebilir. Her canlıda olduğu gibi kedilerde de yaşam süresi çok çeşitli faktörlere göre değişebilir.

Javanese Kedisi Eğitilebilir mi?

Kişilik özelliklerinde uzun uzun bahsettiğim gibi Javanese kedisi sosyal, meraklı ve zeki bir kedi cinsidir. Bu özelliklerin hepsi onu iyi bir gözlemci ve taklitçi yapar. Eğlenceli yollarla oyunlaştırarak vereceğiniz eğitimlerle çok çeşitli konularda sizi şaşırtabilir. Özellikle tasma, küçük ev işleri, ev kuralları gibi konularda eğitilebilir bir kedi cinsidir.


Aklımıza gelen bütün özellikleriyle ve merak ettiğimiz her şeyiyle arkadaş canlısı dostumuz Javanese hakkında bildiklerimizi miyavliyo.com takipçileri için derledik. Bilgimizin paylaştıkça artacağına ve bir yerlerde kedi dostlarımızın hayatına bir şekilde dokunacağına inanıyoruz. Siz de Javanese kedisi hakkında bildiklerinizi ve deneyimlediklerinizi yorumlara yazarak inancımızı paylaşırsanız ekimiz ve kedi dostlarımız adına minnettar oluruz. Sevgilerle 😊

Article by

Kitap editörlüğü yaptığım ve edebiyatla uğraştığım gecelerden kalan vaktimde kedi dostlarımızın hayatlarına dokunabilmek için miyavliyo.com'da içerik üreterek kedilerle olan bağlarımı güçlendiriyorum. Birçok global kaynaktan ve deneyimlerimden yararlanarak derlediğim içeriklerime yorum yaparak katkıda bulunup kediler hakkında bildiklerinizi, deneyimlediklerinizi paylaşırsanız takipçilerimiz ve kedi dostlarımız adına minnettar olurum.

How about writing a comment?