Kedi sahipleri, ikinci kediyi sahiplenme konusunda endişe ediyorlar. Peki, iki kediyi birbirine alıştırmak için yapılması gerekenler neler?

Evinizde bir kedi yetmezmiş gibi ikinci kediyi sahiplenme gibi düşünceniz varsa, gerçekten tebrik ederiz 😹 Şaka bir yana, kediyle yaşamak o kadar güzel ki; gerçekten yaşamın tadını alıyorsunuz. Bir kediyle bile bu kadar mutluyken, ikinci kediyi sahiplendiğinizde eviniz daha da hareketli olacaktır. İkinci kedi evde harika bir etki yaratır, fakat kendinizi ve kedinizi bu değişikliğe hazırlamalısınız. Evinizde ikinci kediye sahiplendikten sonra her şeyin çok kolay olacağını veya kedinizin diğer kediye hemen uyum sağlayacağını beklemeyin. Kedilerin birbirlerine alışması birbirlerini tanıması ve birbirlerine karşı güven ve sevgi bağı kurmaları zaman alabilir. İki Kediyi Birbirine Alıştırmak ne kadar zor olsa da, birbirlerine alıştıktan sonra çok iyi kanka olacağını söyleyebilirim 😹

İkinci kediyi sahiplendikten sonra burada size çok iş düşüyor. İki kedinin birbiriyle olan hareketlerini gözlemleyip, sürekli onların peşinde dolaşmalısınız. Kedileri birbirine alıştırırken biraz yorulabilirsiniz bunun mutlaka bilincinde olmalısınız. Kediler birbirlerine karşı olumsuz davranışlar sergileyebilir veya ikisi birden kendilerini stresli hissedebilir. Bu durum zamanla onlar için davranış bozukluğuna neden olabilir. İki kediyi birbirine alıştırmak konusunda ne kadar çok bilgili olursanız, kısa süre içerisinde ikisi birbirine çok iyi alışacaktır. İki kediyi birbirine alıştırmak için yapılması gerekenlere bir göz atalım.

İki Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Burayı okuyorsanız, artık ikinci kediye evinizin kapılarını açmışsınız demektir 🙀 İkinci kedi eve gelmeden önce, kedinizi bu duruma alıştırmanız mümkün değildir. Kediyi insan gibi karşımıza alıp “oğlum/kızım kardeş istiyor musun?” diye soramayız 😺 İki kediyi aynı ortamda tutmak ve mutlu mesut geçinmek ilk başlarda sizi zorlar, fakat daha sonra bu olumsuz durumu atlatabilirsiniz. Çocuklarınız için ne kadar sabırlı ve sakin olursanız, birbirlerine karşı kolay bir şekilde alışırlar. İki kedinin daha bir araya gelmeden, birbirlerine uzaktan alışabilmesi için size bir ipucu vereyim;

Birinci kedinizin yattığı yere havlu serin ve üzerine yatmasını sağlayın. Eğer üzerine yatmazsa, tuvalet kabının önüne havluyu serin. Havluya kokusunu ve tükürük salgılarını bırakacak ve onu benimsemiş olacak. Havluyu alın ve ikinci kedinin yanına götürerek, kedinizin kokusunu almasını sağlayın. İkinci kediye de aynı işlemi uygulayarak, havluyu kendi kedinize götürün ve koklasın. Böylelikle iki kedi bir araya gelmeden birbirlerinin kokusunu alacak ve aynı ortama geldiklerinde kokuları onlara tanıdık gelecek. iki kedi birbirine nasıl alışır diye düşünmeden, bu yöntemi uygularsanız 1-0 önden başlamış olursunuz.

Kediler birbirine nasıl alışır? diye düşünürsek, aslında onlara uygulayacağımız birkaç yöntem sayesinde birbirlerine kolay alışabilirler. Kediler öyle zeki hayvanlardır ki, birbirine alışması için uğraştığınızı anlar ve hiç yerinden kıpırdamaz 😺 2 kedi birbirine nasıl alışır? diye sormadan önce mutlaka uyguladığınız taktikleri kedilerinizin anlamadığını emin olun. Kediler birbirinin kokusunu uzaktan aldığına göre, yapmanız gereken birkaç şey kaldı.

İki Kedi Birbirine Nasıl Alışır?
İki Kedi Birbirine Nasıl Alışır?

Evde Birkaç Değişiklik Yapılmalı

İki kediyi birbirine alıştırmak için öncelikle yaşadığınız ortamı daha kullanışlı ve eşit hale getirmelisiniz. Evinizde iki kedi olacağı için ortam eskisinden daha çok dağılacak ve tüm odaların kapılarını açmanız gerekecek. Evde bir kedi yaşarken diğer odaların kapılarını kapatmak çok sorun olmaz, fakat artık iki çocuğunuz olacağı için dar bir alanda ikisi sıkılabilir.

Evinizdeki kırılacak eşyalar, keskin aletler veya kediler için tehdit oluşturacak eşyaları ortadan kaldırıp, odaların kapılarını açmalısınız. En azından iki kedi birbirine alışana kadar evinizin tüm kapılarını onlara açın. Başlangıçta ikisi aynı odada kalırsa birbirlerine alışmak yerine daha da çok uzaklaşabilir. Ne kadar evin diğer odalarını açarsanız, keşif duyguları daha da artacak ve etrafı keşfederken birbirlerine alışmaları kolay olacak.

İki Kedinin Eşyaları Farklı Olmalı

İki kedi arasında eşyaları ve oyuncakları paylaşamama gibi durumlar olabilir. Bu durumu yaşamamak için her kedinin de mama-su ve tuvalet kabı farklı olmalı. Bir kedinin kullanabileceği eşyaları ikinci bir kedi kullanmaya kalkarsa aralarında büyük bir anlaşmazlık ne soğukluk yaşanabilir. İki kediyi birbirine alıştırmak için öncelikle ortak kullanılacak eşyaları ayırın ve onlara rahat bir ortam açın. Daha önceden birbirlerinin kokusunun olduğu havluları onların mama kabının altına koyabilirsiniz. Birbirlerini kokularını ne kadar çok kalın varsa alışmaları o kadar kısa sürer.

Birinci kedinizin oyuncağı varsa, ikinci gelen kediye onun oyuncağını vermeyin çok büyük kavga çıkabilir 😺 Çünkü kedinin benimsediği ve eşyanın başka bir hayvanda görürse ani tepkiler verebilir. Birinci kedinizde hangi tür oyuncaklar varsa, onun farklı  versiyonunu ikinci kediye de almalısınız. Bir kedinin oyuncağı olup, diğerinin oyuncağı olmadığı zaman ikisi birbirine girer ve birbirlerinden uzaklaşır. Özetle; bir kedinizin neyi varsa, iki kediye de almalısınız. İki kediyi birbirine alıştırmak için mutlaka eşitlik sağlanmalı.

Kediler Birbirine Nasıl Alışır?
Kediler Birbirine Nasıl Alışır?

İki Kedinin Nerede Durduğunu Gözlemleyin

Eve yeni gelen kedi çekingen veya korkak olabilir, bu çok normal. Diğer kedi tam aksine, sinirli veya temkinli yaklaşabilir. Eğer iki kedi de farklı odalarda duruyorsa, bir araya getirmeye çalışmayın. Ayrı odalarda durması, aynı odada kalıp kavga etmelerinden daha iyidir 😺 Evin tüm kapılarını açmak yerine, aralık kalacak şekilde bırakın. Bu sayede birbirlerini aralık kapıların ardından gözetlerler ve alışmaya çalışırlar. Ayrı odalarda durdukları zaman hem güvende hissederler, hem de onlara bir ortam sunmuş olursunuz.

İki kedi de farklı odalardaysa, tercih yapıp birinin bulunduğu odaya gitmeyin. Siz tamamen başka bir odaya giderek, meydanı onlara bırakın 😺 Sürekli birinin bulunduğu odaya giderseniz, diğeri kıskanır ve aralarındaki alışma süreci uzayabilir. Siz ne kadar görmezden gelip, fakat aynı zamanda iyi bir gözlemci olursanız her şey olumlu şekilde ilerleyecektir.

Birbirleriyle Kavga Ederlerse Ayırmayın!

İki yabancı kedi birbirlerini ilk gördüğü anda tıslayabilir veya kavga edebilirler. Tam bu esnada sakin bir ses tonuyla ikisini da sakinleştirmeye çalışın. Ellerinizi kullanarak kavgayı ayırmayın, eğer bunu yaparsanız bu hareketi tehdit olarak algılayabilirler. Ellerinizi hafif şekilde ıslatın ve kedilerin üzerine doğru suyu püskürtebilirsiniz. Bu sayede kavgayı sahipleri değil, olası dış etkenin ayırdığını düşüneceklerdir.

Kediler kavga etmeyip, sadece uzaktan birbirlerine artistlik yapıyorlarsa hemen ortamın havasını değiştirin 😺 O esnada herhangi bir oyuncağı ortaya atabilir veya ip gibi bir eşya ile dikkatlerini dağıtabilirsiniz. Onların dikkatini ne kadar dağıtırsanız, iki kediyi birbirine alıştırmak o kadar kolay olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=LIcj-06ZEqo

İki Kediye Aynı Sevgiyi Gösterin

İki kedinize de göstereceğiniz sevgi, onları sakinleştirir ve uyumlu olmasını sağlar. Eve yeni gelen kedinin üzerine fazlasıyla düşerseniz, diğer kediniz için bu durum hiç hoş olmayacaktır. Bir kediyle daha fazla ilgilenmek yerine, ikisini de aynı anda sevebilirsiniz. İkisi bir arada kendini sevdirmiyorsa; önce birinci kediniz ile ilgilenip, daha sonra yeni gelen kediniz ile ilgilenebilirsiniz.

İki kedi arasında sevgi ve ilgi dengesini mutlaka eşit tutmalısınız. Kediler kıskanç oldukları için sahiplerini diğer kediden kıskanabilirler. Eğer bir kediyle daha fazla ilgilenirseniz, diğer kedi bunu hisseder ve birbirine alışma süreci daha da uzayabilir. Onlara hitap şekliniz bile aynı anlama gelmeli ama farklı olmalı. Örnek; bir kediye “şekerim” diyorsanız, diğerine de “tatlım” diyebilirsiniz 😻 Bir kedi ismine ihtiyacınız varsa da, Kedi İsimleri yazımızı inceleyebilir yad a buradaki diğer isim listelerine bakabilirsiniz.

Ortak Oyun Kurun

İki kedinin birbirine alışması için en önemli şey oyundur. İkisi için beraber oynayabilecekleri bir oyun kurarsanız, birbiriyle vakit geçirecekleri için alışmak kolay olacaktır. Duvara veya tavana renkli ipler asarak, ucuna ödül maması bağlayabilirsiniz. Bu sayede ipleri yakalamaya çalışacaklar ve ikisi beraber oyun oynamış olacaklardır.

Sırayla olacak şekilde kedilerin taşmasına uzun ve dikkat çekici ip bağlayabilirsiniz. Bu sayede diğer kedi ipin peşinde koşacak ve yakaladığı zaman birbirlerine temas edecekler. Ne kadar çok temasta bulunurlarsa, birbirlerine alışmak o kadar kolay olacaktır.

İki Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?
İki Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?

İki Yavru Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Yavru kedileri birbirine alıştırmak çok dikkat isteyen bir iştir. Aslında iki yavru kediyi değil, iki bebeği birbirine alıştıracaksınız 😻 Onlar daha bebek oldukları için birbirlerini kolay alışacaktır, fakat çok dikkat etmelisiniz. En ufak hareketiniz, onlar için tehdit olarak algılanabilir ve davranış bozukluğuna neden olur. Birinci yavru kediniz size alışmadan, ikinci bir yavru kedi alırsanız ortalık savaş alanına dönebilir 😺 Yavru kedi daha sahibine alışmadan, başka bir kediye daha tahammül edemez ve huzursuz olur. İkinci yavru kediyi sahiplenmeden önce, kendi yavru kedinizin size alıştığından emin olmalısınız.

Her şey yolunda gitti diyelim, ikinci yavru kediyi de sahiplendiniz. Artık geriye sadece İki Yavru Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır? sorusu kalıyor. Yavru kediler, yetişkin kedilere göre daha sıcakkanlı ve uyumlu oldukları için eve gelen yeni yavru kediye de kolay ayak uyduracaktır. İkisine göstereceğiniz ilgi ve sevgi onları birbirine bağlayacak ve kısa süre içerisinde alışmış olacaklar. Tabii ki iki yavru kedinin birbirine rahatça alışması için birkaç yöntem uygulamanız gerekiyor.

Aynı Odada Kalmalarını Sağlayın

Yavru kediler, yetişkin kedilere göre birbirlerine daha kolay uyum sağlarlar. Yetişkin kedilerin aynı ortamda kalmalarını önermiyoruz, fakat yavru kediler daha sakin oldukları için aynı odada tanışmalarını öneriyoruz. İkinci yavru kediyi eve getirdikten sonra birinci kedinizin yanına doğru getirin ve birbirlerini görmelerini sağlayın.

İlk başta birbirlerinden korkup eşyaların arkasına saklanabilir veya kaçabilirler. Siz onları aynı odada bırakıp çıktığınız zaman onlar saklandıkları yerden çıkıp mutlaka birbirlerinin yanına gideceklerdir. Yavru kediye aynı odada bıraktığınız zaman birbirlerinin kokusunu alır ve birbirlerini tanımış olacaklar. Birbirlerinin kokuların aldıktan sonra aralarında bir süre sonra koku ve güven bağı kuracaklardır. Yavru kediler için en önemli şey koku ve güvendir. İki duyguyu da birbirleri arasında sağladıkları zaman en iyi iki dost olabilirler 😻

Mama ve Su Kapları Aynı Olmalı

Yavru kedilerin birbirlerinin kokusunu alması ve birbirlerinin varlığını hissetmeleri için bazen mama ve su kaplarını ortak koyabilirsiniz. Her zaman bu ortak olamaz tabii ama gün içerisinde bazı öğünlerde bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Hatta bazen iki yavru kedi mama yerken, aniden birbirlerinin kaplarını değiştirip ne tepki vereceklerini gözlemleyebilirsiniz. Eğer olumsuz tepki vermezlerse, sık sık mama ve su kaplarını değiştirerek, kokularının birbirlerine geçmesini sağlayabilirsiniz. İki yavru kedi birbirine nasıl alıştırılır? diye düşündüğümüzde, kokunun ön planda olduğunu anlamış oluyoruz.

İki Yavru Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?
İki Yavru Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?

İki Yavru Kediyle Aynı Anda Oynayın

Yavru kediler oyun oynamaya bayılır ve oyuna dahil olan tüm kedilere daha çok bayılır 😻 İki yavru kediniz için ortak bir oyun kurduğunuzda, ikisinin de yanınızda olacak şekilde oyununuzu kurun ve ikisini dahil edin. Örnek olarak kendinize bir ip bağlayabilir ve onları peşinizde koşturabilirsiniz. İki yavru kedi de, aynı amaç için konuştuklarını ve oynadıklarını fark edecek ve birbirlerine alışması daha da kolaylaşacaktır.

 İki yavru kediniz ile oyun bittikten sonra ikisine de aynı anda ödül maması verebilirsiniz. Bu eylem onları çok mutlu eder ve siz olmadığınız zaman bile ikisi birbirine alışması için aralarında oyun kurabilirler. Bu sayede iki yavru kedi birbirine nasıl alıştırılır? diye düşününce oyunu ön planda tutmamız gerektiğini anladık.

Yavru kedilerin birbirine alışması için kısa bir zamana ihtiyaç olacak. Size verdiğimiz yöntemleri uyguladığınız takdirde, birbirlerine alışacaklardır. Üstlerine gitmeyin ve yavaş yavaş zamana bırakın.


İki kediyi birbirine alıştırmak konusunun ne kadar zor ama eğlenceli olduğunu, yazıyı okuduktan sonra anladınız 😺 Eğer ikinci kedi sahiplenmek istiyorsanız, mutlaka bahsettiğimiz yöntemleri uygulayın. Bu sayede iki çocuğunuzun birbirine alışması çok kolay olacaktır. Patili günler 😻

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

A comment was made on "İki Kediyi Birbirine Alıştırmak İçin Yapılması Gerekenler".
  • Kafasi karisik

    Merhaba. 4 aylık tekir dişi bir minnoşumuz var. Bugun evimize British kedi gelme ihtimalini Öğrendim. Daha 2 aylık anne sütünden ayrılmasını bekliyoruz, cinsiyetini bilmiyorum. Sizce nasil bir yöntem uygulamalıyız? Birbirlerine nasil uyum sağlarlar. Zor olur mu biraz bilgi alabilir miyim?