“Kedim çok agresif nasıl eğiteceğim?”, “Kedimi nasıl sakinleştiririm?” gibi sorularınız varsa kesinlikle bu yazımızı okumalı ve kedinizle ilgilenmelisiniz.
Kedilerde eğitim, sevgi ve saygı eksik edilmeden ve ciddi anlamda sabrederek verilmeli fakat söz konusu kedi normalden farklı bir şekilde hırçın ve agresif kedi olduğunda, çok sakin kalamamanız ön görülebilir.
Her zaman esas almamız gereken davranış olarak saygıyı, sevgiyi sürekli kedinize yaşatmalı ardından her işlemi, eğitimi sabırla, defalarca uygulamalı ve sonucunda kedinizi ödüllendirmelisiniz.
İlk olarak bir kedinin neden agresif, hırçın olduğunu anlamaya çalışmalısınız. Bir kedi hırçın ya da agresif ise genellikle korku, endişe, yalnızlık, hastalık ya da daha önce yaşanmış olan travmatik olaylardan kaynaklıdır.
İnsani olarak düşünürsek benzer durumlarda stresi atabilecek aktivitelere yönelmemiz gerekir. Kedilerimiz için de aynı durum geçerlidir. Peki kediler nasıl stresini atabilir?
Örneğin kedilerimizin stres atması için onları biraz doğal ortamlarda bulundurarak avlanma içgüdüsünün ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz. Kediniz bir seviyeye kadar avlanır ya da avlanmasa dahi koşturur, hedefine kitlenir ve bir hareketlilik yaşarsa anlık olarak agresifliği, hırçınlığı giderilecektir. Kısa süre içinde de tamamen ortadan kalkabilir. Şimdi tahmin ediyorum ki “Avlanırken de hırçın, agresif olmayacaklar mı?” diye soruyorsunuzdur. Evet elbette olabilirler fakat bu da anlıktır. Avını yakalar, hedefine ulaşırsa ortada sorun olmayacaktır ya da aksi durumda tamamen hedeften umut kesilirse ortada agresif olunabilecek bir durum kalmayacaktır.
Hırçın, agresif kedilerimizin hallerinden anlamaya çalışmalıyız ve eğitimlerine öyle başlamalıyız ama nasıl?
1. Davranış Analizi Yapmalısınız
Bir kedi bahsettiğimiz gibi birçok yoldan kolayca agresif olabilir. Ek olarak örneğin kedinizle oyun oynadığınızda oyunu abartır ve kendisini sinirlendirecek şekilde hareket ederseniz agresif olması çok normaldir ya da daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi onlara yaklaşımınız, yüksek sesli ve ani hareketler şeklinde olursa onları kızdırabilir, huzursuz olmalarını sağlayabilirsiniz dolayısıyla bu tarz durumlar için kedilerinizin çevresel faktörlere karşı davranışlarını analiz etmeli ve onlarla farklı bir şekilde ilgilenmelisiniz.
2. İçgüdüsel Bilgi Sahibi Olmalısınız
İçgüdüsel olarak agresif olmaları da çok basittir.
Yan yana iki erkek kedi varsa aralarındaki çekişme, üstünlük kurma çabalarıyla oluşan agresiflik de erkekliğin verdiği bir içgüdüsel davranıştır.
Anne bir kedinin yavrusuna yaklaşırken sizi tehlike olarak görebilir ve annelik içgüdüsü ile savunmaya geçebilir ve size farklı karşılıklar verebilirler. Bu durumlarda tüylerini kabartabilir, kuyruklarını vücutlarına dolayabilir, yan durabilir ve tırnaklarını çıkarabilir. Bu davranışlar ile agresif olduğunu ve savunma durumunda olduğunu anlayabilirsiniz. Ek olarak hırlayarak, dik kulaklar ve keskin gözlerle karşısındakine bakıyorsa anlayın ki kediniz saldırıya hazırdır. Bu gibi durumları önlemek için davranışlarınızda kedinizin hislerini de önemsemelisiniz.
3. Rahat Olabileceği Özel Alan Sunmalısınız
İnsan olarak bizler agresif olduğumuz zamanlarda zaman zaman yalnız kalmak isteriz. Kedilerimiz de agresifken rahat hareket edebilecekleri, yalnız kalabilecekleri ortamlara ihtiyaç duyarlar. Agresif bir kediden hiçbir beklentiniz olmamalı çünkü empati kurulduğunda agresif, keyifsiz bir halde ne yapabilir ya da neyden zevk alabilir ki? O yüzden kendisini tamamen rahat bırakmalı gerekirse hiç yaklaşmamalısınız. Zamanla kendine gelerek size yaklaşmasını beklemek en doğrusu olacaktır.
4. Renklilik Katmalısınız
Renklilik katma işini oyuncaklarla yapabilirsiniz. Üst maddede “keyifsiz olan bir kedi neyden zevk alabilir ki?” şeklinde bir cümle kullandık evet zevk almazlar fakat bu renk katabilecek oyuncaklar onun oynamasından ziyade savunmasına faydalı olan oyuncaklar olmalıdır. Dış ortamdaki sesleri, hareketleri kendilerine bir saldırı gibi görebileceklerinden dolayı çevresindeki eşyaların da kendilerince savunma niteliği olması kendilerini iyi hissettirebilecektir. Bunun aksine sunmuş olduğunuz oyuncaklarda avlanma içgüdüsünü de sağlayabilirsiniz. Bahsettiğimiz gibi avlanmak onları rahatlatabilecektir. Oyuncaklar yardımıyla da içgüdülerini kabartabilir ve harekete geçmelerini sağlayabilirsiniz.
5. İlgi Sürenizi Arttırmalısınız
Bazı kedi cinsleri ise agresif olsa dahi göstereceğiniz ilgiyle bu agresifliği bastırabilmektedirler. Kedilerinizle geçirdiğiniz zamanları biraz daha uzatarak kendilerini iyi hissetmelerini sağlayabilirsiniz. Yalnız kalmak isteyebileceklerinden de bahsettik fakat bu yalnızlık tamamen bir odada yalnız kalmaları şeklinde olmayabilir. Aynı odada olabilirsiniz fakat kendisine çok yönelmeden rahat bir zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. İlgi konusunda da aslında tamamen aynı ortamda olmanız yeterli olabilecektir. Aynı ortamda olup kendisini sıkmaz, sürekli bir şeyler yapmaya zorlamazsanız ortamda bir tehlikenin olmadığına ikna olabilirler. Zaman zaman yaklaşmayı deneyebilirsiniz fakat çok ısrarcı olmamanız iyi olacaktır. Yaklaşma anında size saldırmaya çalışsalar dahi kızma ya da şiddet uygulama gibi girişimlerde asla bulunmayın. Bu tarz durumlarda sakinliği koruyarak bir şey olmadığını hissettirebilir ve sakinleştirebilirsiniz ve sakinleştiği anda da sevdikleri mamalar ile ödüllendirebilirsiniz.
Agresif olan kedinizle bir seviyeyi aşabilir ve agresifliği dindirebilirseniz ancak eğitim aşamasına geçebilirsiniz.
Eğitime başlamak için belirttiğimiz durumlara son derece önem göstermelisiniz aksi takdir de sürekli agresif olan bir kedinin eğitilmesi mümkün olmayacaktır çünkü normal şartlar altında tırnak kesimi, tuvalet eğitimi gibi temel eğitimler esnasında bile normal bir kedinin agresif olması mümkünken halihazırda agresif olan bir kedi için bu eğitimler zulüm olabilecektir.
Kedinizin analizini yaptıktan sonra agresifliğine çare olursanız normal bir kedi olarak eğitimlerine başlayabilirsiniz ve eğitimleri için de “Kediler Nasıl Eğitilir?” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Sizin de agresif bir kediniz varsa yaşadığınız durumları, uyguladığınız çözüm yöntemlerini bizlerle paylaşabilirseniz hem bizler hem de tüm okurlarımız için faydalı olacaktır 😊