Yavru kediler doğal olarak çok daha ürkek olmakta. Peki yeni sahiplendiğimiz yavru kediler eve nasıl alıştırılır? Kendimize nasıl alıştırırız?

Bir kedi sahiplenmeye karar verdiniz ve onu hem kendinize hem de evinize alıştırmak istiyorsunuz. Kediniz daha evinize gelmeden, ihtiyaç duyabileceği her şeyin evinizde hazır bulundurulmasında fayda olacaktır. Sahiplenme öncesinde kedinizi tanırsanız, gereksinimlerine uygun alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. Mama, kum, kapları ve yatak kesinlikle o gelmeden alınması gerekenlerdir.

Her ne olursa olsun on haftadan daha küçük bir kediyi annesinden ayırmanız doğru değildir. Onu sahiplenmeniz için aslında 12 haftalık olması en ideal süreçtir. Kedinizi hayatınıza alıştırmadan önce ilk yapmanız gereken güvenilir bir veterinerden yardım almaktır. Özellikle sokak kedisi ise, iç dış paraziti ve pire damlasını kesinlikle yaptırmalısınız. Genel bir muayene ve tüm bu aşılar için ön bir ücret bilgisi edinmeniz, doktorunuzun yanında parasal soruna maruz kalmamanızı sağlar. Pire damlası yaptırmadan kedinizin üzerinde varsa pirelerden kurtulamazsınız. Onu yıkamak, doğru bir işlem değildir. Kediler mecbur kalmadıkları takdirde yıkanmak istemezler. Onlar, tükürükleri en temiz canlılardır ve yalanarak kendilerini temizleyebilirler. Sokakta çamura balçığa bulaştıysa, elbette durum farklı olacaktır 😀

Yavrunuzu eve alıştırma kısmına gelecek olursak; öncelikle onun için küçük bir yaşam alanı oluşturarak işe başlamalısınız. Bütün evi bir anda kedinize açmanız, onun hiç ummayacağınız bir yere saklanmasına yol açabilir. Böyle bir durumda, saatlerce yavrunuzu aramak için evin içinde semazen gibi dönebilirsiniz 😀 Ona bir yaşam alanı oluşturmak, yalnız başına bir odaya kapatmak değildir. Gününüzü geçirecek olduğunuz yer neresiyse, sizinle birlikte orada kalması en doğrusudur. Bulunduğu odada kargaşa yaşamaması için önceden hazırladığınız bütün eşyaların yeri bulabileceği şekilde kalmalıdır. Gün içerisinde eşyalarının değişmesinden kediniz rahatsız olabilir. Kum kabı ile mama kabını birbirinden uzağa koymanız, tuvalet kokusu ile birlikte yemek yememesini sağlayacaktır. Uyurken tuvalete yetişmesinin kolay olması için yatağı ile kumunu birbirine yakın tutmalısınız.

Eve ve size alışma süreci içerisinde olduğu için kedinize bu zaman diliminde güven ve iç huzur sağlarken bir yandan da tuvalet eğitimi vermelisiniz. Kedinizi kumun üzerine koyun ve tek patisini elinizle tutarak hafif hafif kumu eşelemesine yardım edin. Bu sayede tuvaletini nereye yapması gerektiğini anlatmış olursunuz. Eğer gösterdiğiniz şekilde tuvaletini yapmıyorsa, kabın ulaşılabilirliğini kontrol edin, kapalı kum kabı kullanıyorsanız değiştirin ve kokulu bir kum kullanıyorsanız bentonit bir kum deneyin. Tüm bunlara rağmen hala başka bir yere çişini yapmakta ısrarcıysa, onu cezalandırmak ya da olumsuz tepki vermek yerine kum kabını kedinizin çişini yaptığı bölgeye götürmeyi deneyin.

Eve Yeni Gelen Yavru Kedi Nasıl Alıştırılır?

Özellikle eve geldiği ilk gün sizden ve diğer ev bireylerinden uzaklaşmaya çalışabilir. Bunu oldukça doğal karşılayın ve kedinizi asla saklandığı yerden zorla çıkartmayı denemeyin. Ortamı tanıması, sizi benimsemesi ve kendisini ev halkından biri olarak hissetmesi için zamana ve ilgiye ihtiyacı olacaktır. Eğer saklandığı yerden çıkmasını gerçekten istiyorsanız, kaliteli güzel bir yaş mamayı açıp görüş alanında ama yemesi için çıkmak zorunda olduğu bir yere koyun. Bu cazip teklife asla hayır demeyecektir, kısa zaman sonra da odayı keşfetmeye ve sizi tanımaya karar verir.

Minik tavırlarla size yaklaştığında güvenle çenesinin altını okşayın. Çene altı okşamaları, kendilerini güvende ve değerli hissetmelerini sağlar. Ona sahibi değil ev arkadaşıymış gibi davranın, gerektiğinde yalnız kalacağı özel bir saklanma kutusu olsun. Eve geldiği ilk gün, gürültüden, sürekli sıkıştırılmaktan ve bir şeyler için zorlanmaktan meleğinizi koruyun.

Eve alışma sürecinde ilk gün kadar gece de çok önemlidir. Gece ne yapacağınız, bundan sonraki süreçte kedinizin sizden nasıl geceler bekleyeceğinin kanıtı olur. Kedinizle birlikte uyumanız, aranızdaki bağı güçlendirecek ve kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır. İlk gün sizinle uyuduktan sonra bunu sürekli bir ritüel haline getirmesi de muhtemeldir. Sizinle uyumaya bir kere alıştıktan sonra, rutin bozmayı pek sevmediği için bunu sürekli isteyeceğini unutmayın. Eğer kedinizle birlikte uyuyamayacaksanız, yatağına sıcak bir battaniye ve su şişesi koyarak kendini yalnız hissetmemesini sağlayabilirsiniz. Sizinle birlikte uyuyacaksa, kum kabının da yatak odanızda bulunmasına önem verin. Eğer tuvaletini yapacağı uygun bir yer bulamazsa, sizi tuvaletin içinde uyutabilir 😀 Kedi ile birlikte uyumak, dünyanın en güzel ve en huzur verici duygusudur.

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?

Comments were made on "Eve Yeni Gelen Yavru Kedi Nasıl Alıştırılır?".
  • Emine

    Sokak da kalmış zor durumda olan bir yavru kedi aldık. 2 hafta sonra veterinere götürdük 2 aylık olduğunu söyledi. Aşılarını yaptırdık şimdi 3 aylık. Çok ilgilenmemiz ve sevmemize rağmen alıştıramadık sürekli bizden kaçıyor balkonda besliyoruz ama evin içerisine de alıyor vakit geçirmeye çalışıyoruz ama yine de alışmadı. Ne yapmak lazım, yardımcı olursanız çok sevinirim. Biz onu çok seviyoruz, artık oda bizi sevsin istiyorum.

  • Kediş

    Bende 1 yavru Kedi sahiplenmiştim, o da çekingendi.

  • Fred

    Yavru kedi konusunda çok kararsızdım alışır mı alışmaz mı diye bu yazıdan sonra yavru kedi almaya karar verdim teşekkürler 🙂

  • Ayaztek

    Kardeşim kedi almayı düşünüyordu, oldukça faydalı bir içerik. Fakat kedi ile uyumak konusunu düşünmüyor değilim 😀

  • Emir

    Merhaba, ben genellikle sokak kedilerini seviyorum, besliyorum. Eve kedi alınmasına evdekiler karşı kendi evime çıktığım zaman bir tane kedi sahiplenmeyi düşünüyorum. Yazınız için teşekkür ederim.

    • Kediş

      Evet sokak kedilerini ben de severim, sokaktan sahiplendiğim. Kediş adında 1 yaşında kedim var. Ama onları kimse istemiyor.

      • Anonim

        yaa

  • Kerem

    Çok kaliteli bir site yapmışsınız. Herkese sizi tavsiye ediyorum. ❤

    • Murat Dinç

      Güzel yorumunuz için teşekkürler. ❤