Birman Kedisinin tarihçesi, karakteristik özellikleri, fiziksel özellikleri, bakımı, beslenmesi, sağlık durumu ve daha fazlası…
- Kökeni: Myanmar
- Yaşam Süresi: 12 – 16 yıl
- Kilosu: 2,5 – 6 kg
- Vücut Tipi: Orta
- Tüy Uzunluğu: Tüylü ve Uzun Tüylü
- Tüy Dökme Oranı: Çok Tüy Döken
- Mizaç: Sakin, Sessiz, Uyumlu, Sevecen, Dikkatli, Zeki, Neşeli, Sadık, Oyuncu, Sosyal, Sağlıklı
- Dostluk: Çocuk, Evcil Hayvan, Yabancı ve Yaşlı Dostu
- Benzer Cinsler: Siyam Kedisi
Kediler ikiye ayrılır: kediler ve kutsal kediler 😊 Birman kedisi pek çok kedinin ulaşamayacağı bir seviyeye, kutsallık mertebesine ulaşmış bir kedi cinsi. Myanmar’da Budist tapınaklarında neredeyse tapılmış ve ölen rahiplerin ruhlarının Birman kedilerine geçip onlarda yaşadıklarına inanılmış. Bir kedi için ağır bir yük😊 Bu yüzden biz onu kutsallığından çok sevimli, zeki, sosyal, nazik ve sıcakkanlı olmasıyla tanıyacağız. Küçük – büyük, yaşlı – genç, insan – hayvan ayırt etmeden herkese masmavi, sevgi dolu, boncuk boncuk gözleriyle bakan tam bir ev kedisi.
Birman Kedisinin Kişiliği
Birman kedisi alışılmışın dışında hatta ilk bakışta bazılarına ürkütücü gelebilecek dış görünüşünün yanı sıra kişilik özellikleriyle tam bir evcil kedidir. Sosyal, zeki, sevecen, sıcakkanlı, insana meraklı, sakin, nazik, meraklı ve nispeten sessiz bir kedi cinsidir.
Birman kedisi, ihtiyaçlarını söylemekten ve gerektiğinde iletişime geçmekten çekinmeyecek kadar konuşkan bir kedi cinsidir. Ancak sürekli sizinle konuşmasını da beklemeyin. Belki sadece yemek vakti geldiğinde, canı sıkıldığında veya tuvaletini yerinde bulamadığında yumuşak sesiyle ve sakin miyavlamalarla size derdini anlatmaya çalışacak. Atalar ne demiş: Söz gümüşse sükût altındır. Birman kedisi de bu minvalde konuşmaktan ziyade sizi gözlemlemekten hoşlanacak bir cins. Onun merakı yalnızca iyi bir gözlemci olmasıyla sınırlı değil.
Birman kedileri, yaşadığı ortamda, çevresinde, dışarıda ne olup bittiğini merak eden ve bütün o hareketli yaşamın bir şekilde içinde olmak isteyen kedilerdir. Hatta biraz da özgür ruhlu oldukları söylenebilir. Özellikle dışarıya olan merakları bir anda ortadan kaybolmalarına sebep olabilir. Her ne kadar çoğunlukla yakınlarda ortaya çıkacak ya da kendileri geri dönecek olsalar da kedinizin ortadan kaybolması sizi huzursuz edebilir. Bu yüzden Birman kedisinin zekâsına hitap edecek ve merak duygusunu törpüleyecek kontrollü ev dışı keşifler düzenleyebilirsiniz.
Bütün bu ortadan kaybolma yaramazlığının sebebi kesinlikle hareketlilik değil, sadece merak sebebiyle ortadan kayboluyorlar. Birman kedileri uzun uzun kucağınızda veya yanınızda oturacak sizin kendisini sevmenize izin verecek kadar sakin bir kedi. Ondan hareketli oyunlar oynamasını ve yükseklere tırmanmasını beklemeyin. Birçok kedinin evi birbirine katan hareketliliğinin aksine o, bir köşede sessiz sessiz oturup bir bilge gibi düşüncelere dalmayı tercih edecek bir kedi cinsi.
Çocuklar ve Evcil Hayvanlarla İletişimi
Nazik, sosyal, insancıl, sevecen, sıcakkanlılık gibi pek çok insan dostu kişilik özelliği yalnızca yetişkinler için geçerli değildir. Birman kedisi çocuklarla, yaşlılarla, diğer kedilerle ve diğer evcil hayvanlarla oldukça iyi ilişkiler kurabilen bir kedi cinsidir.
Yabancılara veya tanımlamakta zorlanacağı şeylere korku, öfke gibi duygular yerine merakla yaklaşır ve karşısındaki şeyi tanımaya çalışır. Bu da onu karşılaştığı her şeyle iyi iletişim kurabilen bir cins yapar. Sakin yapısıyla çocuklar için bir öğretmen rolü bile üstlenebilirken yaşlılar içinse aradıkları ev arkadaşı olabilir. Birman kedisinin kişilik özelliklerinden en az birkaçı herhangi bir aile yapısına uyabilecek özelliklerdir. Çok çocuklu kalabalık aileler, yaşlıların ve çocukların bir arada olduğu geniş aileler, yalnız yaşayan yaşlı insanlar, klasik çekirdek aileler… Birman kedisi bunlardan herhangi biriyle yaşamaya uyum sağlayacaktır.
Öte yandan Birman kedisi yine yukarıdaki kişilik özelliklerine paralel olarak diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşabilen bir kedi cinsidir. Özellikle nezaketi ve merakı sayesinde karşısındaki evcil hayvanı kolayca anlayıp onunla iyi ilişkiler kurabilir. Elbette karşısındaki evcil hayvanın da Birman kedisine karşı zararsız bir tutumu olması gerekir. Kedi dostu köpekler, Birman kedisi için iyi arkadaşlar olabilir. Her zaman belirttiğimiz gibi iki farklı türün daima erken tanıştırılması ve gerekli eğitimler verilene kadar kontrollü olarak bir araya getirilmesi gerekir.
Birman Kedisinin Tarihçesi
Pek çok kedi cinsinin tarihçesi hakkında bir şeyler yazdım ama ilk defa bir kutsal kedi hikâyesi yazacağım. Evet kutsal kedi 😊 Birman kedilerinin asırlar önce bugünkü Myanmar’da, Budist tapınaklarında yaşadığı düşünülüyor. Efsaneye göre bedenlerini ölümlü dünyada bırakan rahiplerin ruhları, Birman kedilerinde yaşamaya devam ediyor. Kutsal olduklarını söylemiştim 😊 Ama bu inanç kökenli efsanevi anlatımı çok da detaylandırmadan inandıklarımızı değil bildiklerimizi anlatmaya başlayacağım.
Birman kedilerinin macerası -efsanede de olduğu gibi- Myanmar’da başlıyor. Zaten Birmanya da Myanmar’ın diğer adı. Ve yine efsanede olduğu gibi Birman kedileri Budist tapınaklarında yaşıyor. Yani Birman kedisinin kökenlerinin Myanmar olduğunu biliyoruz. Bu cinsin dünyaya yayılmasına dair ise iki farklı hikâye var. Birincisine göre, 1919 yılında Budist rahiplere yardım eden Auguste Pavie ve Binbaşı Gordon Russell’e yardımlarına karşılık iki Birman kedisi hediye ediliyor ve bu kediler uzun bir gemi yolculuğunun ardından Fransa’ya getirilip Avrupa’ya yayılıyor.
İkinci hikâye ise yine buna benzer ama o kadar da kahramanlık içermiyor. 1925 yılında, Vanderbilt isimli bir yabancı bir tapınakta görevli paragöz bir tapınak hizmetçisinden bir çift Birman kedisi satın aldı ve Fransa’ya götürmek üzere yola çıktı. Ancak erkek Birman kedisi uzun deniz yolculuğuna dayanamayıp öldü. Dişi olan ise hamileydi ve Fransa’ya ulaşabildi. Onun yavruları, Avrupa’da II. Dünya Savaşı’na kadar çoğaldı ve büyük bir ilgiyle karşılandı. Ancak II. Dünya Savaşı sonrasında cins neredeyse yok olacaktı. Angora, İran, Siyam gibi cinslerle de melezlenerek çoğalması sağlandı.
Avrupa’da çoğalan ve ilgi gören cins 1959’da Amerika’ya taşındı. 1967 yılında Cat Fanciers Association (CFA) tarafından tanınan Birman kedisi, bugün tüm dünyada en çok tanınan ve yetiştirilen kedi cinslerinden biri hâlini aldı.
Birman Kedisinin Fiziksel Özellikleri
Birman kedisi orta boyutta, orta ağırlıkta, güçlü ve kaslı bir vücuda sahiptir. Siyam kedi cinsi ile benzer bir cinstir. Diğer kedi cinslerinden ayırt edici özelliği olarak tüyleri ve kafa yapısı öne çıkmaktadır. Dış görünümü ile oldukça dikkat çeken Birman kedisi, bütün vücut bölümleriyle sevimli mi sevimli bir kedi cinsidir.
Yüz ve Kafa Yapısı
Sevimli dostumuz Birman kedisinin yüz ve kafa yapısı belirleyici özelliklerinden biridir. İlk bakışta sıra dışı bir görünüm veren yüzünün bu görüntüsü aslında tüylerinin uzunluğu ve renk kombinasyonlarından gelmektedir. Yani kafa yapısı çok da farklı olmamakla birlikte tüylerin yüzüne verdiği görünüm oldukça farklıdır.
Kafa
Kafası genişçe ve eliptik yapıdadır. Burnu dışa doğru hafifçe uzar ama ne çok kısa ne de çok uzundur. Aynı zamanda ucu ne çok sivri ne de çok küttür ve kafasının bütünüyle tam bir orantı oluşturur. Yüzüne garip görünümünü veren tüyleri genelde yüz bölgesinde vücudun geri kalanına göre daha koyu renklerden oluşur.
Kulaklar
Kulakları, kafasıyla birleştiği noktada uzun kulaklı kedilerinki kadar geniş olmakla birlikte çok da uzun değildir. Orta boy kulakları uca doğru hafifçe incelir ama sivrilmeden yuvarlak bir çizgiyle uzanır.
Gözler
Birman kedisinin bir diğer ayırt edici özelliği de boncuk gibi masmavi gözleridir. Neredeyse tam yuvarlak şeklindeki gözleri birbirinden uzaktır ve dış uçlara doğru hafifçe çekilir.
Vücut Yapısı
Orta boyutlu olarak sınıflandırılabilecek olan Birman kedisi genel anlamda düzgün, orantılı ve güçlü bir vücuda sahiptir. Vücuduna yandan bakıldığında uzun tüyleriyle yuvarlak köşeli bir dikdörtgeni andırır.
Bacaklar ve Patiler
Birman kedisi, orta uzunlukta ve kalınca bacaklara sahiptir. Bu bacaklar oldukça güçlüdür. Patileri ise büyükçe ve yuvarlak yapıdadır.
Kuyruk
Birman kedisinin kuyruğu vücuduyla tam bir orantı içinde orta boylu ve uzun tüylüdür. Kuyruğunun ucunun küt bir görüntüsü vardır.
Tüy Çeşitleri
Birman kedisi orta – uzun tüylü bir kedi cinsi olarak kategorize edilebilir. Parlak, yumuşak ve ipeksi tüyleri onun ayırt edici özelliklerinden biridir. Tüylerinin dokusundan ziyade rengi daha belirleyicidir. Birman kedilerinin tüyleri doğduklarında bembeyazken gelişimlerini tamamladıkları 2 – 3 yıl içinde rengi koyulaşır ve daha da koyu olan noktaları belirginleşir. Patileri genellikle beyazken bilek noktasından başlayarak koyu kahverengi veya fümeden griye yukarı doğru rengi açılan tüyleri vardır. Bu renkler yüzde de burundan başlayarak radyal bir şekilde açılır. Gövdesinde ise genelde aynı renklerin daha açık tonları farklı biçimlerde konumlanabilir.
Ağırlığı ve Boyutları
Birman kedilerinin vücut ağırlıkları 2,5 ila 6 kg arasında değişirken boyları ise 30 cm civarındadır. Dişi Birman kedilerinin vücut ağırlığı 4kg’ı, erkek Birman kedilerininki ise 6 kg’ı bulabilir.
Birman Kedisinin Bakımı
Birman kedisi genel anlamda bakımı kolay bir kedi cinsidir. Temel ihtiyaçlarının giderilmesi bakımı için yeterli olacaktır.
Bakım Maliyeti
Birman kedisinin bakım maliyeti herhangi bir kedinin bakım maliyeti kadardır. Ek bir gideri olmadığını söylemek yerinde olacaktır. Sağlık, beslenme, temizlik gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması yeterli olacaktır.
Beslenme
Birman kedileri beslenme konusunda biraz seçici olabilirler. Diyetlerinde değişiklikten pek hoşlanmazlar. Her zaman vaktinde ve aynı yemekleri yemekten hoşlanırlar. Bu kuru veya yaş mama olabilir. Diyetlerinde yapılacak değişiklikler yavaş yavaş ve kademeli olarak yapılmalıdır. Ayrıca diyetleri en az %25 protein ve en fazla %5 karbonhidrat içerikli olmalıdır.
Temizlik
Uzun tüylü bir kedi cinsi olarak Birman kedileri çok tüy dökme eğilimde olabilir. Tüy – vücut sağlığı ve daha az tüy dökmesi için tüyleri haftada en az bir kez taranmalıdır. Yaz ayları yaklaştığında, özellikle ilkbaharda çok tüy dökeceği için tarama sıklığı artırılmalıdır. Birman kedisi sadece gerekli olduğunda ve suya batırılmadan yıkanmalıdır.
Ağız bakterilerinin sebep olabileceği iç hastalıklara ve ağız hastalıklarına karşı günlük ağız bakımı yapılmalıdır. Göz ve kulak çevresi, kedilerin kendi kendilerine ulaşamadıkları bölgelerdir ve düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bunun için de nemli bir bez kullanılabilir.
Birman Kedisinin Sağlık Durumu
Birman kedileri genel kontrolleri yapıldığında ve iyi bakıldığında sağlıklı kediler olarak kabul edilebilir. Ancak hemen her kedi cinsinin atalarından miras olarak kalan kalıtsal hastalıkları olabilir. Birman kedisinin de genetik olarak yatkın olduğu bazı hastalıklar bilinmektedir.
Sağlık Sorunları
Genetik olarak yatkın oldukları hastalıkların başlıcaları şunlardır:
- Timik aplazi: Tüysüz doğmalarına sebep olan ve nadir görülen bir hastalıktır. Bağışıklığı zayıflatıp enfeksiyon ve enfeksiyona bağlı ölüm riskini artırır.
- Korneal Dermoid: Göz korneası üzerinde tüy çıkması olarak görülen ve cerrahi müdahale ile düzeltilebilen bir hastalıktır.
- Titreme nöbetleri: Yavru kedilerde görülen, sebebi bilinmeyen ve kendi kendine geçen bir hastalıktır.
- Böbrek yetmezliği: Bazı kedilerin kanlarında yüksek miktarda üre görülebilir. Bu da böbrek yetmezliğine işaret etmektedir.
Yaşam Süresi
Sağlıklı ve bakımlı bir Birman kedisi, 12 ila 16 yıl arasında yaşayabilir. Bu değerler ortalama değerlerdir ve bireyden bireye değişiklik gösterebilir.
Birman Kedisi Eğitilebilir mi?
Birman kedisi sosyal, insancıl, meraklı ve nazik yapısıyla eğitilmeye açık bir kedi cinsidir. Temel eğitim ve evde yaşam kuralları konusunda zor olmayan bir eğitim sürecini kolayca geçebilir. Hatta bunun yanında sahibine yardım etme konusundaki isteğiyle daha spesifik konularda da eğitilmeye açıktır.
Akşam yorgun argın eve geldiğinizde sessizce kıvrılıp kucağınızda size kendisini sevdirecek ve hayat enerjinizi yenileyecek Birman kedisinin kişiliği, tarihçesi, fiziksel özellikleri, bakımı ve sağlık durumu gibi pek çok konuda kaynaklarımızdan derlediğimiz bilgileri sizinle paylaştık. Kedi severler olarak biliyoruz ki onlar hakkında bilgimiz arttıkça onların hayatları daha iyi hâle gelecek. Siz de Birman kedisi hakkında bildiklerinizi ve deneyimlediklerinizi yorumlara yazarak bir kedinin hayatına dokunabilirsiniz.