Kedi sahiplerinin en çok şaşırdığı ve endişelendiği durumlardan biri, kedilerde bıyık dökülmesi. Kedilerin bıyıkları neden dökülür? bu konuyu açıkladık.
Kedilerde bıyık dökülmesi oldukça önemli bir sorundur. Kedilerin bıyıkları sadece görünüş olarak veya daha çok tatlı olmaları için değil, hayatlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duyduğu uzuvlarından bir tanesidir. Birçok insan Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar? diye merak ediyor ve araştırıyorlar. Bu yazımızı okumadan önce kedilerin bıyıkları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu nedenle öncelikle kedilerin bıyıkları ne işe yarar? yazımızı okuyabilir, sonra kedilerin bıyıklarının neden döküldüğünü anlattığımız bu yazımızı okuyup, konuları daha iyi algılayabilirsiniz.
Kedi besleyen insanlar bazen kedilerinin bıyıklarının döküldüğünü veya ortadan ikiye bölünerek kırıldığını söylüyorlar. Haliyle bu durumla karşı karşıya kaldıklarında endişeleniyor ve hemen araştırmaya geçiyorlar. Kedilerde bıyık dökülmesi durumunu gayet normal karşılıyoruz. Nasıl ki biz insanlar neredeyse her gün saç teli döküyorsak, onlar da mevsimsel veya tüy yapısına bağlı olarak tüy dökebilirler. Bu durum sıkça meydana geliyorsa, altında farklı sağlık sorunları arayabiliriz. Sadece mevsim geçişlerinde bıyıkları dökülüp, çok geçmeden tekrar yerine geliyorsa endişeleneceğiniz hiçbir sorun yok demektir. Tüylü dostunuz için “kedimin bıyıkları dökülüyor” diyorsanız, gelin bu konuyu daha ayrıntılı şekilde anlatalım.
Kedilerin Bıyıkları Neden Dökülür?
Kedileri o kadar çok seviyoruz ki, onların bıyığının teline bile kıyamıyoruz 😿 Döküldüğünü veya kırıldığını görünce üzülmeniz çok normal, fakat korkmadan önce bıyıklarının tekrar yerine gelip gelmeyeceğini beklemek en doğrusu olacaktır. Bazı kedilerin bıyıkları dökülmek yerine, ortadan ikiye kırılır ve bıyıklarının boyutu çok eşitsiz durur. Eğer çok hareketli, oyunu çok seven ve yaramaz bir kediniz varsa bıyıklarının kırılması çok normaldir. Oradan oraya koşturduğu için veya yüksek yerlere atladığı için herhangi bir yanlış temasta bıyığına zarar gelebilir.
Kedinizin sürekli bıyıklarına dokunmadığınızdan da emin olmalısınız. Kediler zaten bıyıklarına dokunulmasını hiç sevmediği için sizi yaklaştırmayacaktır. Bazı kedilerin bıyıkları çok hassas olduğu için savunmasız anlarında bıyıklarına dokunduğunuz zaman gerildiği ve stres yaptığı için bıyıkları dökülebilir. Kedilerin bıyıkları kesinlikle tutup çekilmemeli ve kesilmemelidir. Bu durumdan sonra kedinizin dengesi şaşabilir ve kendi yönünü bulması zor olabilir. Kedilerin Bıyıkları Kesilir mi? Kesilirse Ne Olur? sorusunun cevabını öğrenebilirsiniz. Eğer kedinin bıyıkları kesilirse ve çekilirse, dökülmeler de meydana gelmesi çok normaldir.
Kırılan bıyık zaman içerisinde dökülür ve yerine yenisi tekrar çıkar. Bazı bıyık kırılmasının diğer sebebi ise, kedinizin çok titiz olmasından dolayı kaynaklanır. Kendisini çok yalayan kedi, yanlış dil veya pati hareketi sonucu bıyığını kırabilir. Bu durumla karşı karşıya kaldığınızda endişelenmeyin, çünkü sebeplere bağlı bıyık kırılmalarını normal karşılıyoruz. Kedilerde bıyık dökülmesi sorununu da normal karşılıyoruz, fakat bazı durumlar hariç…
Yetersiz Beslenme Sonucu Bıyık Dökülmesi
Kedilerin beslenme düzeni tüylerini yüksek oranda etkilediğini biliyor muydunuz? Tüylerinden ve bıyıklarından yeterince fayda görmesi için proteine ve vitamine ihtiyaç duyarlar. Kedilerin günlük beslenme düzeyleri %40 oranla tüylerinin ve bıyıklarının kalitesinin artmasına yardımcı olur. Eğer kediniz yeterince beslenmiyorsa, protein veya vitamin içermeyen mamaları pek yemiyorsa tüy veya bıyık dökmesi çok normaldir. Hatta bazı kediler şişko olduğu için diyet yapmak zorunda kalıyorlar.
Diyet süreçlerinde yeterince beslenemedikleri için protein ve vitamin alamıyorlar. Bu sayede tüy ve bıyık kalitesini arttırmak için tek ihtiyacı olan mineralleri de alamamış oluyorlar. Kedinizin iştah veya mama durumunda bir sorun varsa, farklı veya protein içeren mama kullanmanızı öneriyorum. Mama seçimi konusunda kararsız kalıyorsanız en iyi kedi mamaları içeriğimiz size çok yardımcı olacaktır.. Kediniz şişkoysa; kedinize kendi başınıza diyet yaptırmak yerine, uzman bir veterinere danışarak uygun diyet listesini hazırlamalısınız. Kedinizin mama ve diyet sorununu çözdüğünüzde bıyık dökülmesinin önüne geçebilirsiniz. Bu arada kedinize “şişko” diye hitap etmeyin, çok üzülüyorlar 😿
Aşırı Titiz Olduğu İçin Bıyıklarının Dökülmesi
Kediler çok titiz hayvanlar oldukları için her daim kendilerini yalayarak temizlerler. Yalanarak temizlenmeleri, onların deri ve kendi sağlıkları için çok önemlidir. Kediler diliyle kendilerini yalarken kalitesi düşük olan tüyleri, ölü derileri ve kalıntılarını kendinden uzaklaştırır. Kediler vücudundaki hangi bölgeyi daha çok yalıyorsa, büyük ihtimalle orada bir rahatsızlık hissediyordur. Genellikle o bölgede tüylerinin oranı daha azdır ve daha hızlı dökülür. Kediniz kendini aşırı yaladığı için artık bunu reflekse bağlar ve dakikalarca dilini ustaca kullanabilir.
Sürekli burun, yanak ve vücudunu yaladığı için bıyıklarına zarar verebilir. Dilleri zımpara gibi olduğu için hassas bıyıklarını kırabilir ve sürekli oraya temas ettikleri için dökülmeler yaşayabilir. Son zamanlarda kedinizin özellikle yüz bölgesi için dilini fazlasıyla kullandığını görüyorsanız, hemen onun dikkatini dağıtmanızı öneririm. Dikkati dağıldığı için dilini kullanmayacaktır ve böylelikle bıyıklarına zarar veremeyecektir. Bu durumu bir müddet gözlemledikten sonra yalama şiddeti artıyorsa, veteriner hekime danışmalısınız. Böylece kedilerde bıyık dökülmesinin nedeninin yalamaya bağlı olduğunu anlayabilirsiniz.
Saçkıran Rahatsızlığından Dolayı Bıyık Dökülmesi
Kedilerin bıyıklarının dökülmesini normal karşılıyoruz, fakat saçkırana (mantar enfeksiyonu) bağlı bıyık dökülmesi konusunu normal karşılayamayız. Bazı kedilerin çeşitli bölgelerinde halka şeklinde tüysüz ve kızarık bölge görürsünüz. Mantar enfeksiyonuna neden olan bu organizmalar, tüylerin dökülmesine ve tedavi de geç kalınırsa tekrar tüylerinin çıkması zor olacaktır. Saçkırana bağlı tüy dökülmesi, zaman içerisinde yayılırsa bıyık dökülmesine neden olabilir. Özellikle bıyık bölgelerinin yakınında saçkıran meydana gelirse, tüm bıyıklarının birden dökülmesine sebep olur. Yüzünün veya vücudunun herhangi bölgesinde mantar enfeksiyonu oluşursa, bıyıklarının dökülmesi çok normaldir.
Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda hiçbir şekilde müdahale etmeden uzman veteriner hekimi ile görüşmelisiniz. Mantar enfeksiyonunun neden kaynaklandığını ve türünü anlamak için laboratuvarda inceleme yapıldıktan sonra doğru tedavi uygulanacaktır. Tedavinin ardından hemen bıyıkların yerine gelmesi uzun sürse de, dökülme ardından tekrar yerine gelecektir. Kedilerde bıyık dökülmesi sorusunun en büyük nedeni saçkırandır ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanan Bıyık Dökülmesi
Kedilerde A vitamini eksikliğinden dolayı cilt sorunları meydana gelir. Cilt sorunları; bıyık dökülmesi, tüy dökülmesi ve bıyıklarının kırılması gibi nedenleri de beraberinde getirir. Son zamanlarda kedinizin cilt sorunları ve bıyık dökülmesi gibi sorunları varsa, ona ek gıda olarak macun verebilirsiniz. Bir zaman sonra sorun hala devam ediyorsa, veteriner hekime danışabilirsiniz.
Kedilerde vitamin eksikliği çok sık rastlanan sorun olduğu için hiç endişelenmenize gerek yok. Kedilerde bıyık dökülmesi konusunda en sık rastlanan sebep, vitamin eksikliğidir. Özellikle A vitamini eksikliği veteriner sayesinde yerine koyulduğu zaman kediniz artık bıyık dökülmesi/kırılması sorununu yaşamayacaktır.
Kedilerde bıyık dökülmesi konusunda açıklayıcı bir anlatım sunduk. Kedinizin bıyıklarının neden döküldüğünü artık öğrenmiş oldunuz. Kedinizin bıyıkları dökülüyorsa aşağıda yorum kısmına yazarak, hep beraber çözüm arayabiliriz. Yorumlarınızı bekliyor olacağım!
Merhabalar.kedimin bıyığını düştüğünü gördüm şaşırdım.biraz yaramaz .birde beyaz tekir kedim.soyle baktığımda tüylerinin içeriğinde sanki ufak ufak kızarıklık gibi diyim veterinere kisirladtirdigimdan beri gitmedim.cip takcaklar.sizlesnem var 2022den fırsat bulup gidemedim. Acaba bu nedenek
Benim kedim 4 aylık bıyıkları kırılıyor çok kısa kaldılar A vitamini olarak ne vermeliyim?
Veteriner kliniklerinden A vitamini veya tüm vitaminleri içeren kedi maltı, damlası veya tablet şeklinde satılan besleyici takviyelerden alabilirsiniz.
Merhaba, bizim cicimiz mantar enfeksiyonu oldu. Yaklaşık bir aydır tedavi görüyor. Bir tane bıyığı döküldü fakat bıyıklarının yanında mantar yok. inşallah bir an önce iyileşir.
Benim kedim 1 buçuk yaşında vitamin eksikliği yok, hastalığını olduğunu da düşünmüyorum ama çok hareketsiz anca yatıyor ve bıyıkları kırılıyor neden acaba?
2 aylık kedimin bıyıkları kırılıyor. Anne sütü alamadı süt tozu ile besledik. Ne yapabilirim?
Merhabalar, vitamin eksikliğinden ve doğru beslenemediği için bıyıkları kırılıyor. 2 aylık olduğu için henüz ek gıdaya geçmeyin, süt tozuna devam edin ama vitamin destekleyici yavru kedi damlası kullanabilirsiniz.
Kedimin 1 yaşında, bıyıkları yerli yersiz dökülüyordu, çok keskindi ve anca ayağıma battığında döküldüğünü görüyordum. Kedim çok hareketline muhtemelen okuduklarından da etkisiyle nedeninin bu olduğunu düşünüyorum, evladım sabah akşam duvarlardaki ışıklara, ayaklarımıza, yerdeki oyuncakla, yastıktan kalesine ve oyuncak farelere atlıyor. Koltuk üstünde vb. yerlerde koşuyor, içim nasıl rahatladı anlatamam, aşısını hasta olduğumdan dolayı yaptıramadım, bu beni daha da endişelendirdi, ama en azından şimdi nedenini biliyorum, çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
Benim kedimin iki tane bıyığı döküldü. Benim kedim ödül maması haricinde mama yemiyor, sadece ara sıra azıcık yaş mama yiyor. Kızgınlık zamanı gibi yaramazlık yapıyor, arka ayaklarında tüy dökülmesi oldu. Takviye edici ne tavsiye edersiniz? bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim teşekkür ederim.
Galiba kediniz seçici olabilir, benim kedimde yaş mama yemiyor, ilk öncelikle kedinizi sahiplendiğiniz bir yer varsa önceden orada ne mama yediğini öğrenmenizi tavsiye ederim, öyle de olmadı bir veterinere sorup takviye gıda(belki şırınga ile belki farklı/besleyici bir mama ile) alabilir sanırım, mazur görün çok bilgim yok, kızma durumu ise çok yaygın genellikle, benim kedimde çabuk kızıyor ve bizi ısırmaya, halılara tuvaletini yapmaya başlıyor. Kızma durumunun nereden kaynaklandığını bulmanız ve hemen bir çözüm bulmaya çalışmanız muhtemelen en iyisi olacaktır, kedilerin hoşlarına gitmeyen şeyler devamlı ortaya çıktı mı saldırganlık artışı gösterirler muhtemelen. Evde yeni bir evcil hayvan aldıysanız ya da bir misafir gelip gidiyorsa muhtemelen kıskanıyor veya bölgesini paylaşmak istemiyordur. Tüy dökümü içinse maalesef hiçbir bilgim yok, veterinere danışmanız daha iyi olur gibi.
Madem bilmiyorsunuz niye paylaşıyorsunuz?