Kedinizin sizi neden ısırdığını anlamak ve bu duruma çözüm üretmek istiyorsanız işte kedinizin sizi ısırmasını engelleyecek çözümler.
Kedi sahiplerinin karşılaştığı sorunlardan biri kedilerinin ısırmasıdır. Bu yüzden, “Kedim çok ısırıyor, ne yapmalıyım?” sorusu sık sorulmaktadır. Bu yazımızda sizlere kedilerin ısırmalarına karşı çözüm önerileri sunacağız.
Kedim Isırıyor! Ne Yapabilirim?
Kediler, doğaları gereği sevecen ve sakin canlılardır. Bu yüzden sahiplerine zarar vermez, aksine keyifli vakitler yaşatır. Ancak bazı durumlarda çevresindeki insanları tırmalayabilir ya da ısırabilir. Buna sahipleri de dâhil… Agresif davranışlarının sonucu enfeksiyona neden olabilir. Dolayısıyla bu tür durumlar, hafife alınmamalıdır.
Kedi ısırmasına karşı birçok çözüm önerisi vardır. Ancak öncelikle kedilerin neden bu şekil agresif davranışlar sergilediğini bilmek gerekir. Bunun için de bazı püf noktalara dikkat edilmelidir.
Kedi Isırmalarına Karşı Çözüm Önerileri
Kedinin neden ısırdığını belirledikten sonra bazı tepkilerle kedilerin bu davranıştan kurtulması sağlanabilir. Bu tepkiler;
- Sakin Davranmak: Kedilerin agresif davranışlarına karşı sakin davranmak gerekir. Kovalamak, vurmak ya da sinirlenmesine sebep olacak davranışlar yapmak, kedilerin can yakıcı şekilde saldırmasına neden olabilir.
- Üstünlük Taslamak: Kedi ısırması karşısında yapılan başlıca davranışlardan biridir. Kedi ısırdığında baskın bir sesle, “Hayır” denilir. Bunun yaparken işaret parmağı kediye doğru bakmalıdır. Bu hareketler, kedilere karşı üstünlük taslamak olarak adlandırılır.
- Cezalandırmamak: Kedileri cezalandırmak, böyle durumlarda asla işe yaramaz. Çünkü kediler, cezalandırıldıklarını anlayabilecek bir yapıya sahip değildir. Bu yüzden cezalandırmak için çağrıldıklarında oyun oynayacaklarını düşünebilirler.
- Uzaklaşmak: Kedi ısırığı genellikle cildi kanatır ve enfeksiyona sebep olur. Ayrıca bu derece sinirlenen bir kedinin sakinleşmesi zaman alır ve zordur. Bu yüzden kedinin daha fazla sinirlenmemesi ve zarar vermemesi için ortamdan uzaklaşmak gerekir. Ortamdan uzaklaştıktan bir süre sonra kedi sakinleşir ve sevilmek ister. Bunu fark eden kedi sahipleri, kedilerini hafifçe okşamalıdır.
- Davranışları Analiz Etmek: Kedi sahipleri, kedilerini yakından tanır. Dolayısıyla kedilerinin davranışlarını doğru bir şekilde analiz edebilir. Kedilerin davranışları doğru analiz edildiğinde öfkelerini dindirecek nedenler de kolayca bulunur. Bu nedenler yapıldığında kediler sakinleşir ve ısırmaz. Örneğin; bir kedi ısırmaya başladığında sevdiği oyuncağının göz önüne konulması kedinin dikkati dağıtabilir. Kedi, sevdiği oyuncağıyla oynarken övgüler yağdırılması, kedinin hoşuna gider.
- Önüne Geçmemek: Bazı kediler agresifleştiğinde ortamı terk etmek ister. Kedi sahibi, ortamdan uzaklaşmak için kapıyı açtığında kedi dışarıya çıkmak istiyorsa kediye yol verilmelidir. Ayrıca bu sırada kediye mama verilmemelidir. Aksi durumda kedi bunu ısırmasının bir ödülü olarak düşünebilir. Kedi sakinleştikten yaklaşık 20 dakika sonra mama verilebilir.
- Elleri Çırpmak: Kedilerin ısırmaması için kullanılan yöntemlerden akla ilk gelen yöntemdir. Kedi ısırdığında kişi ellerini çırpmalı ve biraz ser bir şekilde “Hayır” demelidir. Ancak kediye doğru bağırılmamalı ve eller kediden uzak olmalıdır. Aksi durumda kedi korkabilir, buna bağlı olarak da ısırır.
- Yok Saymak: Kediyi yok saymak, en etkili yöntemlerden biridir. Bu durum kedinin dikkatini çekecek ve sahibinin dikkatini çekmeye çalışacaktır. Böylelikle sakinleşecektir.
Kedilerin Isırmasını Engelleyecek Çözümler
Kedilerin ısırması, acıya ve kanamaya neden olur. O an ısırmaya engel olunamasa da ileri de aynı şeylerin yaşanması engellenebilir. Bunun için ise birkaç çözüm önerileri bulunmaktadır.
- Oyuncaklarla Dikkat Dağıtmak: Kedilerin agresifleştiği tüyleri kabartmasından ya da hırıltılı sesler çıkarmasından kolaylıkla anlaşılabilir. Genellikle bu tür hareketlerin sonucu ısırma veya tırmalama ile biter. Kediler agresifleştiğinde önlerine oyuncak koyulabilir. İpli ve fareli oyuncaklar, bu durumlar için oldukça etkilidir.
- Ağıza Hafifçe Bastırmak: Kediler sadece agresifleştiği zaman ısırmaz. Özellikle yavru kediler, sahibini çok sevdiği belirtmek için ısırabilir. Isırma sırasında ağza hafifçe bastırmak, kedileri oldukça rahatsız eder ve ısırmayı bırakır. Aynı rahatsızlığı tekrar yaşamamak için bir daha ısırmaz.
- Oyun Oynamak: Kediler için oyun oynamak vazgeçilmez bir şeydir. Bu yüzden sürekli oyun oynamak isterler. Araştırmalara göre sahipleriyle düzenli oyun oynayan kedilerin daha az sinirlendiği ve ısırdığı görülmüştür. Dolayısıyla kedi ısırmasını engellemek için kedi sahiplerinin günde en az bir saat kedileriyle oynamaları gerekir.
- Tanımak: Kedi sahipleri, kedileriyle ilgilenmeli ve tanımalıdır. Tanıdıkça kedisinin hangi durumlarda sinirleneceğini anlayabilir. Bunun yanında genellikle kedilerin sinirlendikleri zaman verdiği tepkiler aynıdır. Göz bebekleri büyür, tüyleri kabarır ve rahatsız edici sesler çıkarır. Kedileriyle tanışma sürecinde olan kişiler, bu davranışlardan kedilerini tanıyabilir.
- Kısırlaştırmak: Kedilerin kısırlaştırılması, son zamanlar tartışma konusu olsa da kedileri sakinleştirdiği bir gerçektir. Kedilerin hormonal sebeplere bağlı olarak da sinirlendiği görülmüştür. Özellikle kızgınlık döneminde kediler, çabuk sinirlenir ve ısırır. Bu yüzden kısırlaştırmak iyi bir çözüm olabilir.
Isıran Kedileri Anlamanın Yolları
Kedi ısırmalarına çözüm bulduktan sonra onu anlamakta büyük yarar sağlar. Böylelikle hem kedilerin sakinleşmesi sağlanır hem de iyi bir iletişim kurulabilir.
- Beslenme Şekilleri: Araştırmalara göre anne sütüyle beslenen kedilerin daha sakin olduğu görülmüştür. Annesi tarafından terk edilmiş ve bir insan tarafından biberonla beslenen kedilerin hayatları boyunca agresif davrandığı tespit edilmiştir. Hatta anne sevgisi almamış kediler, sahiplerini kimseyle paylaşamaz ve sahiplerinin yanındaki kişileri ısırır. Kedileri anne sevgisi almamış kişiler, veterinere eşliğinde kedilerini tedavi ettirmelidir.
- Stresi Anlamak: Kedinin neden agresif olduğunu anlamak oldukça önemlidir. Örneğin; bazı kediler, sahipleri dışındaki insanlardan korkar ve saldırganlaşır. Bunun yanında ihtiyaçları düzenli giderilmeyen kediler, ısırma gibi tepkiler verebilir. Kedinin sinirlenme nedeni anlaşılmalı ve bu neden ortadan kaldırılmalıdır.
- Ortam Değişikliği: Kediler, bulundukları yeri sahiplenir. Yani aslında insanlar kedileri değil, kediler insanları sahiplenir. Bu yüzden evlerini kimseyle paylaşmak istemez. Ayrıca taşınma gibi durumlardan olumsuz yönde etkilenirler. Kedi sahiplerinin zorunlu olmadıkça taşınmaması gerekir.
- Hastalık: Kedi ısırmaları, hastalık nedeni de olabilir. Hastalığa bağlı olarak kediler acı çekebilir. Sahipleri durumu fark etmediğinde saldırganlık gösterip, ısırabilir. Hastalık konusunda kararsız olan kişiler, kedilerini muhakkak veterinere götürmelidir.
- Oyunculuk: Kediler, sinirli olmasa bile bazen numara yapabilir. Isırır ya da tırmalar. Kedilerin oyunculuk yapıp yapmadığı hemen anlaşılabilir. Kedi, ayakları ısırıyor ya da tırmalıyorsa oyun oynamak istiyordur. Oyun oynayarak bu durumlar engellenebilir.
Bu durumlar, kedi ısırmalarının engellenmesi ve kedilerle iyi iletişim kurabilmek için oldukça etkilidir. Bunların dışında kedi sahiplerinin birçok konuda dikkatli olması gerekir. Kedi sahiplenmek, büyük sorumluluk gerektirir. Düzenli veteriner muayenesi yaptırılmalıdır. Bakımın iyi olması da oldukça önemlidir.
Kedi sahipleri, kedilerini yakından tanımalıdır. Hangi mamayı sevdiğini bilmelidir. Veteriner kontrollerinde kedilerinin yanında olmalı ve ona güven vermelidir. Oyun, bir kedi için her şeydir. Bu yüzden günde en az bir saat kedilerle vakit geçirilmelidir. Gerektiğinde konuşulmalıdır. Her ne kadar farklı dillerde konuşulsa da hayvanlar insanların en yakın dostudur. Bu yüzden kedi sahipleri, kedileriyle dertleşmeli ve içlerini açmalıdır.
Verilen tavsiyeler yerine getirildiğinde ve tam sevgi verildiğinde kediler agresifleşmez. Buna bağlı olarak ısırma ya da tırmalama gibi durumlarla karşılaşılmaz. Tüm çözümlere rağmen kedi sakinleşmiyorsa psikolojik açıdan veteriner desteği muhakkak alınmalıdır.
Bilgiler için teşekkürler, kedim çok sinirlenmedikçe ısırmıyor artık. Fakat ısırırken ona hayır dediğimde daha sert ısırmaya çalışıyor, nedenini söylerseniz sevinirim.
Muhtemelen şımarıklık yaptığını sanıyordur 🙂
İyi günler burcu hanım. Sizin yazınızı okudum çok memnun kaldım, size bizim kendimizi anlatmak istedim. 3 Yaşında sokaktan Gelme bir oğlumuz var ama maalesef biz onu kucaklayıp sevemiyoruz, bizi her zaman ısırıyor. Neler yaptıysak bu huyundan geçiremedik. Onu çok seviyoruz ama ve evden kaçmak istiyor, bir kaç defa kaçtı. Ne yapmamız gerekiyor lütfen rica ediyorum bize anlatabilir misiniz. Çok teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum efendim.
Isıran kedileri hiç sevmem. Benim kedim çok şükür uysal. Ama ablamın kedisi çok hırçın. Bu yazıyı ablama gönderdim. Umarım kedisine faydalı olur. Bu arada böyle yazılar gelirse çok iyi olur.
Teşekkürler