Anadolu’nun bağrından kopup gelmiş Anadolu kedisini ne kadar tanıyoruz? Anadolu kedisi özellikleri hakkında merak edilen her şeyi sizin için derledik.

Cins Özellikleri
Adapte Olabilirlik80
Oyunculuk70
Bakım İhtiyacı30
Sıcakkanlılık70
İlgi İhtiyacı65
Konuşkanlık55
Taranma İhtiyacı30
Haraketlilik60
Kıl Dökülmesi35
Sahibine Şevkat75
Sağlık ve Dayanıklılık70
Özgürlük Düşkünlüğü65
Hayvanlarla Dostluk70
Arsızlık65
Çocuklarla Dostluk80
Zeka Seviyesi75
Yabancılarla Dostluk65
Sosyal ihtiyaçlar65
Bilgiler
  • Kökeni: Türkiye
  • Diğer İsimleri: Turkish Shorthair, Anatoli Cat
  • Yaşam Süresi: 12 – 17 yıl
  • Kilosu: 6 – 11 kg
  • Vücut Tipi: Büyük
  • Tüy Uzunluğu: Kısa Tüylü, Tüylü
  • Tüy Dökme Oranı: Az Tüy Döken
  • Mizaç: Hareketli, Konuşkan, Uyumlu, Sevecen, Dikkatli, Özgüvenli
  • Dostluk: Çocuk, Evcil Hayvan, Yabancı ve Yaşlı Dostu
  • Benzer Cinsler: Van kedisi, Ankara kedisi

Bir dahaki sokağa çıkışınızda kedilere bakışınızı değiştirecek bir kedi cinsi Anadolu kedisi. Çünkü muhtemelen evinizden dışarı adımınızı attığınız anda gördüğünüz kediler arasında mutlaka bir Anadolu kedisi vardır. Çünkü bizim evimiz olan Anadolu onların da evi. Sokağınıza bir kap mama ve su bırakıyorsanız, bir Anadolu kedisi besliyor olma ihtimaliniz çok yüksek. İşte Anadolu kedisi bize bu kadar yakın.

Anadolu kedisinin kişiliği nasıl? Anadolu kedisi özellikleri neler? Anadolu kedisi nerede yaşar? Bu ve benzeri pek çok soruya yanıt aradığımız içeriğimizi inceleyerek Anadolu kedileri hakkında bilgi edinebilir ve Anadolu sokaklarında gördüğünüz kedileri daha yakından tanıyabilirsiniz.

Anadolu Kedisi’nin Kişiliği

Bizden biri😊 Tıpkı Van kedisi ve Ankara kedisi gibi Anadolu’da doğal olarak yetişen eski ve doğal bir kedi cinsi olan Anadolu kedisi kişilik özellikleriyle de coğrafyamızı yansıtan bir kedi cinsi. İşte bu yüzden bizden biri. Sakin ve yumuşak huylu Anadolu kedisi, Anadolu insanları gibi sıcakkanlı ve arkadaş canlısıdır. Bu karakteriyle insanlara karşı nazik davranmalarıyla tanınır.

Sakin yapısıyla Anadolu kedisi aile bireyleriyle iyi ilişkiler kurmak için can atar. Hemen hemen her Anadolu kedisi insanlara yakın olmaktan hoşlanmaktadır. Evde sahibini takip etmekten sahibinin kucağında uzun uzun vakit geçirmeye kadar sahipleriyle etkileşim kurabileceği aktivitelerden hoşlanır. Bu yüzden Anadolu kedisinin bir kucak kedisi olduğu ve uzun uzun tüylerinin okşanmasından hoşlandığı söylenebilse de o aslında aktif bir kedi cinsidir. Evin içinde koşturmayı ve bulduğu yüksek yerlere tırmanmayı seven bu kediler hem duygusal olarak sakin yapıları hem de fiziksel olarak aktif yapılarıyla dengeli bir kişiliğe sahiptir.

Hem sahibine karşı sıcakkanlı hem de hareketli bir kedi cinsi olarak Anadolu kedisi oyun oynamaktan keyif alır. Kendi kendini eğlendirdiği hareketli oyunların yanında insanlarla etkileşimli oyunlar da oynayabilir. Bu oyunlar da genellikle avı çağrıştıran oyunlar olacaktır. Bu yüzden Anadolu kedisine en az bir tane kedi ağacı ve birkaç çeşit av oyuncağı edinmek harika olacaktır. Oyun sevdasının yanında konuşkan da bir kedi cinsi olan Anadolu kedisi sahiplerine sevgisini göstermek için oyuna davet etmesine ek olarak sahipleriyle sohbet etmeyi sevmesiyle de tanınır. Taleplerini ve ihtiyaçlarını söylemek veya sadece sahibine sevgisini göstermek için mırlama veya miyavlama şeklinde sesler çıkarabilir.

Anadolu kedisinin bir diğer özelliği ise tıpkı Van kedisi gibi suyu sevmesidir. Çok az kedi cinsinde görülen bu özellik onu diğerlerinden farklı kılmakta ve oyun alışkanlıklarını da değiştirmektedir. Anadolu kedisi diğer oyunların yanında suyla oynamayı apayrı bir yere koyar. Bulduğu her su birikintisine patisini daldırabilir ve ıslanmaktan korkmaz. Suyla oynama alışkanlığını kontrol altında tutmak ve kedinizi suyun tehlikelerine karşı korumak için evinizde sadece oynamak için kullanacağı bir kap su bulundurabilirsiniz. Hatta içinde oyuncak balıklar yüzdürerek su avcılığındaki yeteneklerini göstermesine izin verebilirsiniz.

Çocuklar ve Yaşlılarla İletişimi

Anadolu kedisi büyük vücuduna rağmen çocuklarla harika arkadaşlıklar kurabilecek kadar nazik bir kedi cinsidir. Tıpkı yetişkinlere karşı olduğu gibi çocuklara karşı da sevecen ve yumuşak başlı bir tutum sergiler. Bu yüzden hemen her yaş grubundan çocuk veya çocukların yaşadığı evlere çok iyi uyum sağlayabilir. Hareketli yapısı sebebiyle bebeklerden ziyade oyun çağında veya okul çağındaki çocuklarla daha uyumlu olacaktır. Her ne kadar Anadolu kedisi çocuklarla mükemmel ilişkiler kurabilse de evcil hayvan – çocuk ilişkilerinde her zaman temkinli olmak gerekir. Özellikle tanışma süreci denetlenmeli ve iki tarafın da zarar görme riski en aza indirilmelidir.

Anadolu kedisi yaşlılarla da sorunsuzdur. Biraz hareketli olması dışında yaşlılara hiçbir zararı olmayacaktır. Hatta hareketli bir yaşam tarzı benimsemiş ve hareketli bir kedinin sorumluluğunu benimseyebilecek yaşlılar için harikadır.

Anadolu Cinsi Kedi
Anadolu Cinsi Kedi

Evcil Hayvanlarla İletişimi

Anadolu kedisinin sıcakkanlı ve uyumlu doğası yalnızca insanlara karşı değil hayvanlara karşı da kendisini gösterir. Başta diğer kediler ve kedi dostu köpeklerle çok iyi arkadaş olabilir. Ancak kuş, balık, kemirgen ve sürüngen gibi daha küçük evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir. Özellikle su avcılığında çok yetenekli olan Anadolu kedisinin akvaryumunuzu öğlen yemeğe tabağı gibi görmesi muhtemeldir.

Anadolu Kedisi’nin Tarihçesi

Turkish Shorthair veya Anatoli Cat olarak da adlandırılan Anadolu kedisinin tarihçesi konusunda kesin bilgilere sahip olmasak da onun Van kedisi ve Ankara kedisi ile olan akrabalığından ve aynı coğrafyada yaşamasından ortak bir tarihi paylaştıkları da çıkarılabilir. Dünya’daki popülasyonun çoğu Türkiye ve Ermenistan’da bulunan Anadolu kedisinin diğer yerli kedilerle birlikte binlerce yıllık bir geçmişi vardır. Onun en eski doğal kedi cinslerinden biri olduğu bilinse de dünyada tanınması pek de erken zamanlarda gerçekleşmemiştir. Ancak Van kedisinin çok büyük bir popülariteye ulaşması Anadolu kedisini dünyada takip edilen bir kedi cinsi hâline getirmiştir.

Turkish Shorthair
Turkish Shorthair

Anadolu Kedisi’nin Özellikleri

Anadolu kedisi fiziksel özellikleriyle kısaca “kedi”ye benzer. Şaka yapmıyorum. Gerçekten de evimizin önüne çıktığımızda göreceğimiz herhangi bir kedinin Anadolu kedisiyle ilişkili olması muhtemeldir. Öte yandan bu kediler kaslı, atletik ve çevik kedilerdir. Orta – büyük boyutlu bir kedi cinsi olan Anadolu kedisi pek çok açıdan etkileyici bir görünüme sahiptir.

Yüz ve Kafa Yapısı

Anadolu kedisinin kafa yapısı önden elips, yandan ise üçgen şeklindedir. Geniş kafasının üzerinde ağız ve burun öne doğru orantılı bir biçimde çıkık ve hafifçe sivrilen bir yapıdadır.

Kulaklar

Anadolu kedisinin kulakları orantılı boyutta dik ve açık görünümlüdür. Tabanda geniş başlayan kulaklar uçlara doğru yumuşakça incelerek sivrilmeden yuvarlak bir hatla biter.

Gözler

Anadolu kedisinin badem şeklindeki gözleri altın, bakır, yeşil gibi normal renklerde olabileceği gibi Van kedilerine benzer şekilde mavi, iki renkli gibi garip renklerde de olabilir.

Bacaklar ve Patiler

Anadolu kedisi bacaklarıyla özellikle de arka bacaklarıyla dikkat çeker. Güçlü arka bacakları ona iyi sıçrama özelliği kazandırır. Vücuduyla orantılı bacakları kemikli bir yapıdadır. Patileri ise büyük ve yuvarlaktır.

Anadolu Kedisi
Anadolu Kedisi

Tüy Çeşitleri

Anadolu kedisinin tüyleri oldukça kalın, kısa, yumuşaktır. Tüy renkleri ise çok çeşitli olabilir. Bunun yanında en popüler renk düz beyazdır. Tıpkı Van kedisinde olduğu gibi Anadolu kedisinde de bembeyaz tüyler garip göz renklerine işarettir. Bunun dışında klasik Van desenleri de dahil olmak üzere çok çeşitli renk ve desenler görülebilir. En yaygın görülen desenler bicolor deseninin varyantlarıdır.

Ağırlığı ve Boyutları

Anadolu kedilerinin ortalama vücut ağırlığı 6 – 11 kg aralığındadır. Boyları ise 20 – 30 cm arasında değişebilir.

Anadolu Kedisi’nin Bakımı

Anadolu kedisi zorlu şartlarda doğal olarak gelişmiş bir kedi cinsi olarak pek çok konuda daha az bakıma ihtiyaç duyar. Kısa ve kalın tüyleriyle birlikte bu da onu, bakımı kolay bir kedi cinsi yapmaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=OXfPbpl-jSM

Temizlik

Anadolu kedisinin bakımının en önemli gereksinimi temizliktir. Temizlik konusunda da büyük ölçüde kendi işini görebilen bir kedi cinsi olan Anadolu kedisinin kısa ve kalın tüylerinin haftada bir kez taranması yeterlidir. Hatta bazen bu sıklığa bile ihtiyaç duymayabilir ancak yine de tüylerinin sağlıklı görünmesi ve cilt yağlarının dengeli dağılması için bunu aksatmamak gerekir.

Tüy bakımı dışında temizlik gereksinimleri herhangi bir kedi cinsininkiyle aynıdır. Günlük ağız bakımı, kulak ve göz akıntılarının temizlenmesi, kişisel eşyalarının hijyeninin sağlanması gibi en temel bakım gereksinimlerine özen gösterilmelidir. Anadolu kedisi nadiren banyoya ihtiyaç duyabilir. Bu da ancak kediniz herhangi bir sebeple kendisini temizlemediğinde veya tüyleri ona zarar verebilecek ya da yalanma yoluyla temizlenmeyecek bir şeyle kirlendiğinde gerekli olacaktır. Yine de suyu seven Anadolu kedisi için banyo eğlenceli bir aktivite olacaktır.

Anadolu Kedisi’nin Sağlık Durumu

Anadolu kedisi genellikle sağlıklı ve dayanıklı olarak kabul edilir. Bilinen kalıtsal bir bozukluğu veya sağlık sorunu yoktur. Ancak yine de her kedi cinsi gibi yaygın kedi hastalıklarına yakalanabileceğinden sağlık kontrolleri ve aşıları aksatılmamalıdır. Öte yandan genetik yakınlıktan dolayı Van kedisini tehdit eden genetik bozukluklardan etkilenme ihtimali vardır.

Anadolunun Kedisi
Anadolunun Kedisi

Yaşam Süresi

Sağlıklı ve iyi bakımlı bir Anadolu kedisi 12 – 17 yıl aralığında bir yaşam beklentisine sahiptir. Ortalama yaşam beklentisi cins hakkında bildirilen verilerden yola çıkarak belirlendiğinden cins içerisindeki her bireyde farklılık gösterebilir.

Evinizde Anadolu kedisi beslemek ister miydiniz? Anadolu kedisi kişiliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Anadolu kedisine en çok hangi kedi ismi yakışırdı?

Yorumlar bölümüne giderek bu veya benzeri soruları yanıtlayabilir veya Anadolu kedisi hakkında bildiklerinizi ailemizle paylaşarak kedi bilgimize katkıda bulunabilirsiniz.

Article by

Kitap editörlüğü yaptığım ve edebiyatla uğraştığım gecelerden kalan vaktimde kedi dostlarımızın hayatlarına dokunabilmek için miyavliyo.com'da içerik üreterek kedilerle olan bağlarımı güçlendiriyorum. Birçok global kaynaktan ve deneyimlerimden yararlanarak derlediğim içeriklerime yorum yaparak katkıda bulunup kediler hakkında bildiklerinizi, deneyimlediklerinizi paylaşırsanız takipçilerimiz ve kedi dostlarımız adına minnettar olurum.

How about writing a comment?

Comments were made on "Anadolu Kedisi".
  • Zafer durmuş bozca

    Ülkemizde hem dağ ve kirsalda hem de kentlerde milyonlarca kedi var. Ama ülkemizde sokak kedileri ve vahşi kredilerde dahil olmak üzere kedilerin sınırlandırılması için yeterli düzeyde sistemsel bir çalışma yok. Örneğin beyaz renkli saf kan kediler ankara ve van kedisi olarak bilibirken safkan siyah renkli kedilerin bir ismi yok. Aynı şekilde sokaklarda tekir desenli kedi olarak tekir cinsi bilinirken sarı renkli sarmanlarında tekir cinsi olduğu iddia ediliyor. Yine ülkemizde genelde iki ve üç renkli kediler melez ve karışık tür olarak adlandırılıyor ama hangi türlerin karışımı olduğu bilinmiyor. Bence geniş kapsamlı bir çalışma ile hem ulusal kedi türlerimizin hem de Ankara ve Van kedisi gibi yöresel kedi türlerimizin sınıflandırılarak yeni mevzuata uygun şekilde kayıt altına alınmasının karşı tükenmekte olan türlerin koruma altına alınabilmesi ve ırksal hastalıklarının tedavisinin yapılarak anadolu kedi ırklarının ç eşitliliğinin devam etmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde anadoluda geçen yüzyılda yok olan pars, çita, kaplan vs. büyük kedi cinslerimiz gibi bir çok küçük kedi cinsimizde tarihe karışacaktır.

    • Anonim

      Çok doğru söylüyorsunuz