Kedi eve nasıl alıştırılır? konusunda birçok kedi sahibinin kafası karışıyor. Bugün bu konuyu ayrıntılı olarak anlatacağız.

Kediler doğaları gereği farklı ortamlarda yaşamaya alıştıkları için her türlü yabancı ortama kolay bir şekilde alışabilirler. Alıştıkları ortama oldukça bağlı kalırlar ve oradan mecbur olmadıkça ayrılmak istemezler. Yavru veya yetişkin kedi fark etmeksizin, yaratılışları gereği her türlü ortama ayak uydurabilirler. Bazı kediler ise karakterleri gereği çekingen ve korkak olduğu için ortama alışmak isterler, fakat karakterleri buna izin vermez. Kediniz, diğer kedilere göre daha korkak veya utangaçsa eve biraz zor alışabilir. Kedi Eve Nasıl Alıştırılır? diye sorduğumuzda bu sorunun kedilerin karakterlerine göre değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz.

Kediyi eve alıştırmak için onun karakterini bilmeniz gerektiğini söyledim, fakat bu durumda size de çok iş düşüyor. “Ben kedi sahiplendim ve mis gibi eve getirdim, kafasına göre takılsın işte” 😹 diyerek, kediyi rahat bırakamayız. Kedi sahiplenmek kolay değil, çünkü siz onun kısa zamanda annesi/babası olacaksınız. Yeni sahiplendiğiniz kediniz ev ortamına alışmaya çalışırken, sahibine de güven ve sevgi bağı kurmaya çalışacaktır. Yeni kedi sahiplendiyseniz haliyle kedi eve nasıl alıştırılır? diye bilgi edinmek zorundasınız. Çocuğunuzun yaşayacağı ortama daha iyi alışması için birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Bu yazımızda size yetişkin ve yavru kedi eve nasıl alıştırılır? sorusunu yöntemleriyle beraber size açıkladık. Kedilerin sadece yaşayacağı eve değil, sahibine de alışması çok önemlidir. Kedi Sahibine Ne Zaman Alışır? konusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Yavru Kedi Eve Nasıl Alıştırılır?

Yavru kedi sahiplendiyseniz; onun minik patilerini ve masumca bakan gözlerini yememek için kendinizi zor tutacağınızı biliyorum 😻 Yavru kedinizi eve alıştırmak zor olacak çünkü yavru kediler yetişkin kedilere göre daha ürkek ve çekingen davranışlar sergileyebilir. Yavru kediler eve ilk girdiği andan itibaren kendilerini streste hissedebilir veya ağlayabilir. Bu durum ne kadar çok geçici olsa da, yaşamınız büyük bir olasılık olacaktır. Yavru kedinin size ve eve daha hızlı ve doğru bir şekilde alışması için birkaç uyarım olacak;

  • Yavru kedi yüksek sesten çok korkar, eve alışması için yüksek sesten kaçının.
  • Tam olarak eve uyum sağlamadan onu sıkarak sevmeyin. Bu hareketiniz ona tehdit gibi gelir ve çekingen davranır.
  • Yavru kedi eve girer girmez herhangi bir yere saklanırsa zorla çıkarmaya çalışmayın. Bırakın o ne zaman isterse o zaman çıksın.
  • Evdeki eşyaların prize takılı olduğu kablolara dikkat edin. Yavru kediler çok meraklı olduğu için zarar görebilirler.
  • Yavru kedi daha eve alışmadan onunla oyun oynamaya çalışmayın. Daha size ve eve alışamayan kedi, oyun oynama isteğinizi “oyun” olarak algılamaz ve korkar.
  • Eve girer girmez yavru kediyi kucağınıza almayın. Onu birkaç saat serbest bırakın ve ortamı keşfetmesini sağlayın.
  • Evinizin tüm odalarını açmayın, her odasını yavaş yavaş tanımasını sağlayın. Tüm odaların kapısını açarsanız, saatlerce evde kedi ararsınız 😹
  • Yavru kedi sürekli miyavlıyor ve ağlıyorsa, endişelenmeyin. Böyle bir durumda ona doğru eğilerek, sessiz bir şekilde onu rahatlatmaya çalışın. “Burası senin yeni evin korkma, ben senin annen/babanım” gibi konuşabilirsiniz.
  • Kediniz ile mutlaka iletişim kurun. Kediler nasıl yüksek sesten korkuyor ve tehdit olarak anlıyorsa; ona karşı sevgi dolu yaklaşım şeklini mutlaka anlayacaktır.

Şeklinde size birkaç uyarıda bulundum. Bahsettiğim uyarıları dikkate aldığınız sürece, yavru kediniz size ve evine daha kolay alışacaktır. Yavru kedi eve nasıl alıştırılır? sorusunun birkaç ayrıntısına daha bakalım.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedim Halıları Tırmalıyor Ne Yapmalıyım
Yavru Kedi Eve Nasıl Alıştırılır?
Yavru Kedi Eve Nasıl Alıştırılır?

Evinizi Yavru Kediye Göre Ayarlayın

Yavru kediniz eve girdiği andan itibaren ev ortamı onun gözünde dünyalar kadar büyük görünecektir. Eşyaların ortasında kaybolacak ve nereyi keşfedeceğini şaşıracaktır. Yavru kediniz için evinizdeki fazla eşyaları ortadan kaldırmanızı öneririm. Kedinin yaşayacağı ortam ne kadar sade ve boş olursa onun için alışma süresi o kadar kısalacaktır. Örnek; evinizin oturma odasında süs olarak duran orta sehpayı kullanmıyorsanız kaldırabilirsiniz. Bu gibi süs eşyaları, kedinin evde rahatça dolaşmasını ve keşfetmesini engelleyecektir. Evdeki büyük eşyaları kaldırdıktan sonra kedinin dikkatini çekeceği aksesuar eşyalarını da bir müddet ortadan kaldırın.

Yavru kediler, yetişkin kedilere göre daha meraklı olduğu için aksesuar eşyaları dikkatini çeker ve mutlaka onlarla oynamak ister. Yavru kedinin ortama alışması için rahat, sade ve güvenli bir ortam sağlamalısınız. Yavru kediler sadece sahiplerine karşı değil, yaşadığı ortama karşı sevgi ve güven bağı oluştururlar. Yavru kedinin yaşayacağı ortam, onun istediği şekle uygun olursa eve alışma süreci oldukça basit olacaktır.

Evinizde bulunan fazla eşyaları ve dikkat çeken aksesuarları kaldırdığınıza göre, geriye dikkat edeceğiniz birkaç unsur kalıyor. Yavru kedi eve geldiğinde ilk olarak sürekli oturduğunuz odayı tanımasına izin verin. Birden tüm evi tanıtmayı kalkarsanız hem kedi korkar, hem de ev ortamı onun gözüne büyük geldiği için alışması zor olabilir. Yavru kediye evdeki tüm odaları teker teker tanıtmayı ve zamanla keşfetmesini sağlayın. Örnek; Kediniz eve geldiğinde ilk hafta sadece sürekli oturduğunuz odayı ve onun yaşayacağı ortamı tanıtın. Evinizin diğer odalarını 1. haftadan sonra tanımasına izin verin. Bu sayede evinize zamanla ve doğru şekilde alışmış olacaktır. Yavru kedi eve nasıl alıştırılır sorusuna bu şekilde ayrıntılı bir yanıt verdik.

Kedinize Ait Olan Ortamı Tanıtın

Yavru kedinize yaşayacağı evi tanıttıktan sonra ona ait olan ortamı da tanıtmalısınız. Kedilerin yaşadığı evde mutlaka onlara ait bir ortam olmalı. Yaşadıkları bu ortamda mama-su kabı, tuvalet kabı ve oyuncakları olmalı. Sahibinin sunduğu ortamda dilediğince oynamalı ve güvenli bir şekilde zaman geçirmeli. Yavru kedinizin ihtiyaç kapları onun yattığı yere yakın olsun ki, uyandığı zaman rahat bir şekilde ihtiyaçlarını karşılayabilsin. Kedinize ait bir ortam hazırlarken, evinizdeki en sessiz ve hareketsiz bir köşeyi tercih etmelisiniz. Kediler ihtiyaçlarını karşılarken ortamda kimsenin olmamasını ve kendini güvende hissetmesini ister. Kedinize ait olan ortamı tasarlarken, tıpkı kendinize oda tasarlıyor gibi hissetmelisiniz. Bilmelisiniz ki, eğer evinizde ona ait bir ortam sunmazsanız kediciğinizin alışma süresi oldukça uzayacaktır.

İnsanlar arasında kullanılan bir söz vardır “baştan ipleri sıkı tutacaksın” cümlesini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu cümle insanlar için geçerli olsa da, kesinlikle yavru kediler içinde geçerlidir. Yavru kedi sahiplendiğiniz zaman baştan kuralları koyarsanız ve ipleri elinize alırsanız, kedinizin kölesi olmaktan kurtulursunuz 😹 Baştan yavru kedinize yaşayacağı ortamı tanıtırsanız, bunu kural haline getirecektir. Bu yöntemlerle kedi eve nasıl alıştırılır? konusunda uzman olabilirsiniz.

Eve Alışması İçin Acele Etmeyin

Yavru kedi sahiplenen kişiler, kedinin hemen eve ve ona ait olan ortama alışması için acele ederler. Yavru kedi zaten bebek olduğu için onun eve ve ortama alışması zor olacaktır. Kedinize sunduğunuz ortam sayesinde kendisini daha güvende hissedeceği için zaten eve alışması kolay olacaktır.

Çocuğunuz eve ve ortamına alışırken her ne kadar güven bağı kursa da, yine de size tepki olsun diye olumsuz davranışlarda bulunabilir. Kediniz bu olumsuz davranışlarda bulunurken, sizin her daim sakin ve sevgi dolu olmanızı öneriyorum. Örnek; her şey dört dörtlük olduğunda bile kediniz yine huysuz olabilir veya sürekli ağlayabilir. Böyle bir durumda karşılaşırsanız; hiç panik yapmadan onu yavaş hareketlerle sevip, iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Burçları

İlk başlarda yavru kediniz ile günleriniz tutarlı geçmese de, size alıştığı zaman çok iyi anne-çocuk bağı kurabilirsiniz. Yavru kediniz eve geldiğinde, onu tamamen serbest bırakın. Kedinizin ona ait olduğu ortamda vakit geçirmesini sağlayın ve asla hızlı alışsın diye acele etmeyin. Size verdiğimiz yöntemleri doğru bir şekilde uygulayın ve her gün onu gözlemleyin. Her gün biraz daha evine ve ortama alıştığını mutlaka göreceksiniz.

Yetişkin Kedi Eve Nasıl Alıştırılır?

Yetişkin kedi deyince benim aklıma hep afacan çocuklar gelir 😻 Yetişkin kediler, yavru kedilere göre daha büyük ve bazı şeylerde tecrübeli olduğu için onlara karşı hep saygım vardır 😹 Eğer yetişkin kedi sahiplendiyseniz, size ve eve alışma konusunda huysuz davranabilir. Yavru kediler daha bebek olduğu için “ağaç yaş iken eğilir” cümlesi ile istediğiniz ortama alıştırabilirsiniz, fakat yetişkin kediler için aynısı geçerli değildir. Yetişkin kedi eve nasıl alıştırılır? diye sorduğumuzda birkaç işe yarar yöntemimiz olacaktır.

  • Yetişkin kedi her şeyi bildiği için (tuvalet eğitimi vb.) ona bir şeyler öğretmek yerine, oyun öğretmelisiniz.
  • Yetişkin kedi eve geldiği ilk gün, ona yatacağı yeri ve ihtiyaç alanlarını gösterin.
  • Kedi daha eve ortamına alışmadan, asla onu sıkarak ve yüksek sesle sevmeyin. Ne kadar yetişkin kedi olsa da bu hareketleri görünce ürkebilir.
  • Yetişkin kediler, yavru kedilere göre daha enerjik olduğu için enerjisini atmak ister. Eve geldiği ilk gün onunla oyunlar oynayarak enerjisini atmasına yardımcı olun. Bunu yaparsanız eve alışması kolay olacaktır.
  • Evinizin birkaç yerine, kedinizin dikkat çekeceği oyuncaklar koyun ve keşfetmesini sağlayın.
  • Yetişkin kediler, yaşadığı ortamı ne kadar çok keşfederlerse, alışması o kadar kolay olacaktır.
  • Kedinize karşı köprüyü geçene kadar kölesi gibi davranın 😹 Emin olun, bu onun çok hoşuna gidecek ve yaşadığı ortamı hemen benimseyecektir.
  • Yetişkin kedi eve geldiğinde birkaç gün size karşı hırçın veya huysuz davranabilir, bu çok normaldir. Bu davranışlarına karşı sakin olun ve onu oyuna yönlendirin.
  • Eve geldiğinden birkaç saat sonra kediniz ile iletişim kurarak ona ödül maması verebilirsiniz. Bu yöntem, yetişkin kedileri eve alıştırmak için kullanılan yoldur.

Sizlere açıkladığım bu yöntemleri yetişkin kediniz eve geldiği ilk günden itibaren uygulamanızı tavsiye ederim. Endişe etmenize gerek yok; çünkü yetişkin kediler, yavru kedilere göre daha olgun oldukları için evine kolay şekilde alışacaktır. Sadece yapmanız gereken birkaç şey var;

Yetişkin Kedi Eve Nasıl Alıştırılır?
Yetişkin Kedi Eve Nasıl Alıştırılır?

Kedi Eve Geldiğinde Üstüne Düşmeyin

Yetişkin kedi bilmesi gereken her şeyi bildiği için ortama alışması için ona anlatılacak pek bir şey yoktur. Kedi sahiplenen insanların en çok yaptığı hatalardan birisi; yetişkin kediye onun bildiği şeyleri tekrar öğretmesidir. Yetişkin kedi tuvalet kabını nasıl kullanılacağını bildiği için eve geldiğinde sadece tuvalet kabını ona göstermeniz yeterli olacaktır. Tuvalet kabını doğru kullanması için üstüne düşmeyin zaten ne yapması gerektiğini biliyor. Siz kedinize ne yapması gerektiğini anlatırken o içinden “ne anlatıyor bu, biz biliyoz nereye yapacağımızı!” dermiş gibi size alaycı şekilde bakacaktır. 😹

Diğer bir husus ise; yetişkin kedi eve geldiği ilk gün, ele geldiği için sıkarak sevmek isteyebilirsiniz. Yetişkin kediler, tanımadığı bir ortamda sevilmekten pek hoşlanmazlar. Kedi evi gelir gelmez onu hemen kucaklayıp sevmeyin. Yetişkin kedinin üzerine düşmek yerine: onun yaşayacağı ortamı ve ihtiyaçlarını gidermek için kullanacağı eşyaları göstermeniz yeterli olacaktır. Birkaç saat sonra zaten yavaş yavaş alışmaya başlayacağı için oyun oynayarak kendine de çekebilirsiniz. Kedi eve nasıl alıştırılır? diye düşündüğümüzde, onların üstüne gitmeyip tamamen kendi hallerine bırakmalıyız. Kedi sahipleri bu yöntemi kullanırsa zaten kedi seve seve ortam alışacaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Neden Sürekli Miyavlar?

Kediniz ile Beraber Oyun Oynayın

Yetişkin kedileri sahiplerine ve yaşayacağı ortama alıştırmanın en can alıcı noktası oyundur. Kedi eve geldiği zaman yaşayacağı ortamı ve sizi gözlemlemesi izin verin. Birkaç saat sonra kedinin yanına giderek “hadi oyun oynayalım” deyip oyun başlatabilirsiniz. Kediniz size ve eve tam olarak alışmadan oyun için ilk adımı size atmasını beklemeyin. Sizinle belki oyun oynamak isteyecektir ama bunu sizden bekleyecektir. Evet, bu duruma istemem yan cebime koy diyebiliriz 😹

Kediler renkli plastik topları severler ve patileri ile topları ittirerek kendilerine oyun kurallar. Birkaç tane renkli plastik top alıp kedinize doğru atabilirsiniz. Kediye doğru bu hamleyi yaptığınızda size karşı ne tepki vereceğini gözlemleyin ve onunla oyun oynamak istediğinizi belli edin. Size karşı herhangi bir hamle yapmadığı zaman oyun oynamaktan vazgeçmeyin ve sanki kendi kendinize oynuyormuş gibi oyuna devam edin. Bir müddet sonra kedinin dikkatini çekecek ve mutlaka oyuna katılmak isteyecektir. Unutmayın ki yavru kediyi sevgiyle, yetişkin kediyi oyun ile evinize alıştırabilirsiniz.

Kedi Eve Nasıl Alıştırılır?
Kedi Eve Nasıl Alıştırılır?

Evi Tamamen Keşfetmesine İzin Verin

Yetişkin kediler bir ortama girdiğinde dikkatini çektiği her eşyayı incelemek isterler. Belki incelerken patisi ile bilerek aşağıda atabilir 😹 Yetişkin kediyi eve alıştırmanın ikinci en kolay yolu ise, evi keşfetmesini izin vermektir. Kedi evdeki tüm odalara girebilir, eşyaları karıştırabilir veya masaların üstüne çıkıp gezebilir. Kedi bunları yapıyorsa, evi keşfetmek istemiştir ve bu çok iyi bir belirtidir. Kediniz evi keşfederken onu engellemeyin ve yüksek sesle uyarmayın. Size uygun olmadığı bir harekette bulunduğu zaman sakin bir ses ile “bu sana uygun değil, bunun yerine şu odaya girebilirsin” diyerek, kediyi yönlendirebilirsiniz.

Yetişkin kediler neyin ne olduğunu çok iyi bildiği için kısa bir süre sonra siz onun kölesi olacaksınız 😹 İlerleyen günlerde siz evde adım atmak için ondan izin isteyecek hale gelebilirsiniz 😹 Şaka bir yana, yetişkin kedinin evi tanımasına ne kadar çok izin verirseniz, alışması o kadar kısa sürecektir. Evde büyük bir yaramazlık yapsa bile, tatlı dille uyardığınız zaman sizi dinleyecektir ve başka şeyleri keşfetmeye yönelecektir. Kedi eve nasıl alıştırılır? konusu size biraz zor gelebilir, fakat yöntemleri uyguladığınız takdirde işiniz kolay olacaktır.

Kedinizi Kucağınıza Alarak Oturun

Yetişkin kediler yavru kedilere göre sahibini ve yaşadığı ortamı koklamayı çok severler. Kediniz eve geldikten sonra gece saatlerinde, kediyi kucağınıza alarak oturabilirsiniz. Yavaş hareketlerle burun üzeri ve alın kenarlarına doğru masaj yaparak onu sevebilirsiniz. Bu hareket çok rahatlatacak ve sizinle arasında güven bağı kurmasını sağlayacaktır. Kediniz kucağındayken, kafasının üst bölgesine denk gelecek şekilde kedi otu koyabilirsiniz. Kedi otu, kedileri sakinleştirir ve daha uyumlu olmasını sağlar. Dilerseniz, evde kedi otu kaynatarak kokusuyla kedinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Kedinizi kucağınıza almanızdaki en büyük amaç, sahibinin kokusunu almasını ve alışmasını sağlamaktır. Kediniz size ve ortama alışmadan sürekli kucağınıza almak yerine gün içerisinde bir veya iki kere kucağınıza alabilirsiniz. Bu sayede onun üzerine düşmeden, kendi haline bırakarak alışmasını sağlayabilirsiniz.


Yetişkin kedi ve yavru kedilerin eve alışması için birçok yöntem verdik. Bu yöntemleri uyguladığınız takdirde, kedi eve nasıl alışır? konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Sahiplendiğiniz kedi ile birlikte mutlu günlere 😻

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?